Kasım 2008

Ö T E S İ

 

21.12.2024 



2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002


ARŞİV : Eylül - 2004

 
 

Köşe Yazıları


Çapraz Ateş :  Türk Dünyası’nın geleceği -  Kemal Çapraz
Türk Dünyası hakkında çok yazı yazılıp, çok strateji üretildi. “Adriyatikten Çin Seddi’ne Türk Dünyası” söylemlerini en üst düzeyde dillendirdik. Ama geriye dönüp baktığımızda ne kadar yol katettiğimizi eğri oturup doğru bir şekilde değerlendirmemiz lazım.
()
Köşe Taşı :  Uçukluk Uçurtmaları -  Prof Dr. Ali Osman Özcan
Öyle sözler duyuyor, öyle örnekler görüyor ve öyle olaylarla karşılaşıyoruz ki, toplum olarak cinnet geçiriyoruz sanki. Hatta toplumsal cinnetimizi tedavi edecek ilâç olarak uçukluğu görüyor, uçukluktan medet umuyoruz. Uçukluk ordularıyla zafere kilitlenmiş gibiyiz. Akıl yürütme veya karar verme konusunda en uçuk olanları tercihe zorlanmaktayız. Yarım ağızla söylenen sözleri, içten söylenmiş sanıyor, yarım yamalak yapılan işleri en kaliteli işler olarak ödüllendirip örnek göstermeye çalışıyoruz. Toplumsal düşünce evrenimizde bulaşıcı kanser urlarım uçukluk uçurtmalarının gölgesinde kurulmuş hastanelerde tedavi etmeye çalışıyoruz. Uçuk hastalığının tedavisi vardır.Fakat uçukluğun nasıl tedavi edileceğini bilmiyoruz.
()
Sözün Özü :  İpek demiryolu`na sabotaj mı? -  Alptekin Cevherli
Türkiye`mizin önderliğinde 1990 yılında gündeme yeniden gelen ve İstanbul`dan yola çıkan bir trenin hiç duraklamadan Atlas Okyanusu kıyılarına varmasını öneren `İpek Demiryolu Projesi` belki de bu eski günlere dönüş için yeni bir umut olacaktı...
()
Milli Sıtrateji :  İttifakın güç kaynakları -  Dr. Alptürk Ünlü
Yanlış insanlara umut bağlanıp hareket etmenin cezalarını, katlandıkları acıları yaşayarak görmüşlerdir. Bunların bir kısmı olumsuzlukları yaşaya yaşaya ya da birinin yönlendirmesi sonrasında, sosyal anlamda doğru yolu anlasalar da, büyük çoğunluk o kargaşa içerisinde, gerçeği anlamadan veya bilemeden ölüp gider... Biz yazılarımızda inandığımız bir dünya görüşünü anlatmaya çalışıyoruz. Türk olmaktan utanç duymuyoruz.
()
Ünlem ! :  Devlet zulüm ile âbâd olmaz -  Asuman Özdemir
Buün devlet zangır zangır sallanırken temellerinden dinî ve millî duyguları zedelenen Türklerin en emniyeti kaldı, ne de huzuru... Din eksenli politikaları ile ehil olmayanlar iktidar olunca; bir anda PKK terörü patlarken, yabancılara 11 ayda satılan 248 milyon metrekare vatan toprağı da "Ne Mutlu Türküm" diyen Türk'ü kahrediyor.
()
Göğe Merdiven :  Ne kadarız? -  Aybars Fırat
Hepiniz biliyorsunuz; bu ülkeyi içerdeki maşaları ve gafiller yoluyla bölüp parçalamayı düşünen yabancı gizli servisleri, memleketimizde yaklaşık 50 ayrı etnik grubun bulunduğunu iddia ediyorlardı. Hatta bu konuda makaleler, kitaplar bile çıktı. Benim asıl merakımı çeken buydu: Bu memlekette bütün azınlıkların nüfusunu çok yüksek rakamlarda gösteren merkezler, sanki bu memlekette hiç Türk yaşamıyor gibi davranıyorlardı. Amaç, Türk Milletine bu topraklarda azınlık psikolojisi yaşatmak ve zamanı gelince de zaten buralar bizim diyebilmekti. Tabii gerçekler asla böyle değildi. Allanıp pullanan rakamlar çarpıtmadan ibaretti.
()
Bamteli :  Gönül Dünyamız -  Aydil Erol
Bu dünyanın ne gamında, ne şânında; anavatanın bağrında, nazlı yârin kucağında ebediyen hür olmak isteriz...
()
Net P@no :  Hayatımız Marka Oldu -  Baki Günay
Pek çoğumuz 10 adet bitki adını bir araya getiremezmişiz meğer. Hatta alt alta söylendiklerinde bile bitki isimlerinin ne anlama geldiğini bilmezmişiz. Ama, hemen hepimiz neredeyse tüm markaları ezbere bilirmişiz. Bir pazarlama yayını olan Adbusters adlı dergi yaptığı araştırmada ilginç sonuçlarla karşımıza çıkıyor.
()
Pusula :  Türk Tarih Felsefesi -  Bayram Akcan
Bir millet hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorsanız onun tarih felsefesini araştırmanız gerekmektedir. Tarih bir milletin yaptığı işi, tarih felsefesi ise; onu buna iten sebeplerdir. Diğer bir ifadeyle tarih maddi hali, tarih felsefesi ise maddi halin arkasındaki ruh halinin ortaya koyar. Büyük bir tarihi olan bir milletini çocukları olarak bizde tarih felsefemizin ışığında yeniden dirilişin mayasını hazırlamalıyız.
()
Evrak-ı Perişandan :  Bakü Mektubu -  Doç. Dr. Fethi Gedikli
Abdurrahim Hakverdiyev’in Ceyraneli imzasıyla yazdığı “Marallarım” (Turan Neşrler evi, Bakü 2001) adlı kitapçığı. Kara mizah yapan ilgin çekici bir kitap. Hikayeciklerin başında mısralar, beyitler halinde öndeyiler var. Farsça olan birinde şöyle deniliyor: Nataşanın yolunda koyulmayan gızıl (altın) cepte gezdirilen ağır yüktür. Demek yüzyıl evvel de durum aynıydı. İlgimi çekti!
()
Evrak-ı Perişandan :  2003 yılında Türkçeye giren yeni kelimeler –7- -  Doç. Dr. Fethi Gedikli
Dışkılamak; maus: “Mahgüdük bir köpek. Ama bildiğiniz köpeklerden değil. Eli kalem tutuyor. Hatta maus da tutuyor olabilir. Hayatı öyle mama tabağıyla köşe minderi arasında gidip gelmekle geçmiyor, masaya oturup yazı da yazıyor. Evden sırf dışkılamak için çıkmıyor, akıl fikir saçmak için gazeteye de gidiyor.
()
Reymanca :  Anneme medyacı olduğumu söylemeyin, -  Reyman Eray
Ne acı bir yazı başlığı değil mi? Tabii ki gazeteciliği “adam gibi” yapan meslektaşlarımızı -eskilerin deyimiyle- “tenzih” ediyoruz. Medyamızın giderek “hükümet yalakalığı” dozunu artırdığını; eğlence programlarındaki ucuzluğun ve “sıradan”lığın ana haber bültenlerine taşındığını; medya patronlarının giderek daha çok ticarete soyunduğunu “daha çok para / daha büyük para” peşinde koştuğunu gördükçe böyle bir başlık atma hakkını bulduk kendimizde...
()
- :  Cumhuriyet’in temelinin atıldığı yer: Sivas -  Ahmet Özdemir
Ulu Önderimiz Atatürk, 13 Kasım 1937 günü Sivas’ta “Burada bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararlar verildi.” demişti. Aslında “Cumhuriyet” düşüncesi 1923’ten önce, 4 Eylül 1919’da “Sivas Kongresi”nde filizlenmişti. Kongrede “mandacılar” ortalığı karıştırıyorken, buna üzülen Atatürk, akşam yemeğini yedikten sonra, yanında bulunan Mazhar Müfit Bey’e dönerek;
()
Sanal Esaret :  Çocuklarınıza tarih atlasları hediye edin... -  Kemal Çiftçi
Nitekim ABD’nin bugün Irak’ta ve başka yerlerde yürüttüğü insanlık dışı faaliyetleri anlayabilmek için Çanakkale’yi, Hiroşima’yı, Moğol İstilası’nı, İngilizler’in Hindistan’da, Fransızların Cezayir’de yaptıklarını bilmek gerekiyor. İşte o zaman olayları doğru yorumlamak ve geleceğe ait sağlıklı istikametler çizmek mümkün olabilecek. Mesela İngilizler ilk defa Hindistan’a, sağlık yardımı götürmek bahanesiyle girmişlerdi. Ve oradan çıkmaları yüzyıllar sürdü. Hâlâ da tam olarak çıktıkları söylenemez. Nitekim Keşmir meselesi gibi sürekli çıbanbaşı olan bazı virüsler bırakarak çıkıyorlar her yerden. Irak gençliği bu tarihî gerçeklerden haberdar olsaydı acaba ABD Irak’a demokrasi (!) getirebilir miydi?
()
Gezi :  KAYSERİ -  Banu Erkmen
Anadolu tarihinin hemen hemen her döneminin yaşandığı ipek yolunun konuksever evsahipliğini yapmış… Sırasıyla eski tunç devri, Asurlular, Hititler Kapadokya krallığı, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı damgalarını yemiş… Her mevsim başından kar eksik olmayan Erciyes’i ve pastırması ile tanıdığı kentimiz; Kayseri.
()
Gerçek :  Uluslararası politikada soru işaretleri -  Özdemir Özsoy
“Irak’ın insanlığı tehdit eden kitle imha (!) silahlarının yok edilmesi” için yapılan ve aslında hem insanları, hem de insanlık duygusunu yok eden gülünç ve acıklı bir askeri harekâtı destekleyen yazarlar bu işe ne diyorlar? Bir kere biliyor muyuz ki böyle nükleer tesisler var? Bilmiyorsak niçin bilmiyoruz ve cahiller arasında çok konuşulan “Adamlar nokta atışıyla en ufak hedeflere bile ulaşıyorlar.”
()
Tarih Bilinci :  Yönetmen, yöneten, yönetilen -  Rasim Giresunlu
Yaşanılan hayata bakarken kör, düşündüğümüzü sanırken uyutulduğumuzu anlamayız bile. Niçin? Çünkü yönetmenin oyununa gelmişiz de, farkında bile olamadığımız için. Yani hayatı öğrenirken zaman zaman her şeyi de, doğru bir şekilde öğrenemediğimiz gerçeğiyle de karşı karşıya kalabiliriz. Peki öyleyse kimdir bu yönetmen? Sinemadaki yönetmen ile ilgisi var mıdır? Yönetmen kimi yönetir? Yönetmen varsa yöneticilerimiz kimdir? Onlar ne iş yapar? Yoksa onlar da yönetmenin kulu, kölesi midir? Ya yönetilen milyonlarca, milyarlarca insanlar! Nerede kaldı demokrasi?
()
Kuşbakışı :  İstanbul ve Olimpiyatlar -  Şahin Zenginal
Şöyle yakın bir geçmişi hatırlayalım. Olimpiyatlar, Atina’da 13 Ağustos’ta başladı ve 29 Ağustos’ta bitti. O tarihlerde bütün dünyanın gözü Atina’daydı. Peki o tarihlerde İstanbul’da neler oluyordu? Bahçelievler’de bir apartman dairesini su basıyor, sel sularına kapılan biri 6 aylık bebek, 3 kişi can veriyordu. Bu dramatik olayın etkisini üzerimizden atamadan, İstanbul’a son 50 yılın en büyük yağışı geliyor diye bir fırtına koparıldı.
()
Serbest Atış :  Üniversite taban puanları neden yükseldi? -  Tuncay Yıldız
2003 üniversite puanlarında göze çarpan 250 puan altı bölümlerinin yerinde bu sınav sonrası yeller esiyor. Özel üniversitelerde ve ziraat mühendisliklerinde artık 250 puan altı üniversiteler yok. Birkaç örnek,
()
Hedef :  “Şerefsiz!” -  Ünal  Bolat
Sahi kimdi şerefsiz?.. Şeref neydi? Şerefli olunmak ile şerefsiz olmak arasındaki kalın çizginin rengi nasıldı? Bilen var mıydı? Dün şerefli olan, bugün şerefsiz olabiliyor muydu? Ya da düne kadar herkesin şerefsiz dediği bugün şerefli kabul edilebilir miydi?
()
Aykırı Bakış :  2004 YAZINA PANOROMİK BİR NAZAR -  Dr. Yusuf Gedikli
Satılan topraklar, Türkmenlerin durumu ve Çetin Altan'ın ilginç açıklaması.
()
Zekice :  Aç kapıyı bezirgan başı -  Zeki Hacı ibrahimoğlu
“Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir” hükmünü düzenleyen Anayasanın 6. maddesi yeniden düzenlenmelidir. Bu düzenlemede, egemenlik kavramı adaylık süreci de dahil olmak üzere Avrupa Birliği’ni de içine alacak şekilde genişletilmelidir. Bu maddeye Türkiye’nin diğer uluslararası kuruluşlara ve kurumlara üyelik halinde eşit şartlar altında olmak kaydıyla, o kurum ve kuruluşların organlarıyla egemenliğin birlikte kullanılacağı eklemesi yapılmalıdır.” diyebilmektedir. Dikkatinizi çekmiş olmalı; konuşan, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Adalet Bakanıdır ve TBMM çatısı altında konuşmaktadır.
()
Şiir :  şiir -  Orhan Seyfi Şirin
Karanlığa kurşun sıktım bir zaman
()
Yakın Takip :  İkinci perde başlıyor -  Dr. Ünal Metin
ABD’nin Sadr’a yönelik yaptığı saldırılarda ulaşmak istediği söylenen sonucun tersine Şii insanlar üzerindeki bıraktığı etki tamamıyla ABD‘ye duyulan nefretin artmasına sebep oluyor. Peki ABD neden böyle davranıyor?
()
Ölçü :  Özkişi’yi tanımayan kişiler -  Cem  Sökmen
Eğer her yazar bilmediği konularda söz söylemeyi, tanımadığı insanlar hakkında nezaket ve saygı sınırlarını aşan yorumlar yapmayı kendisinde “hak” olarak görüyorsa vay halimize!...
()
Türk Ekonomisi :  Ahbap çavuş ekonomisi -  İ.Orkun  Atalay
Türkiye’de madem ekonomik büyüme gerçekleşiyor, faizler düşüyor, enflasyon düşüyor da o zaman neden işsizlik artıyor, yatırımlar azalıyor, fakirlik sınırı yükselirken caddeler ciplerden geçilmiyor? Çünkü, paranın satın alma gücü azaltılarak ve hazine garantili, yani vergi paralarımızla ödenecek, dış borçlar alınarak, suni bir refah yaratılıyor.
()
Tutanak :  Kirlenen kavramlar üzerine bir deneme -  Hüseyin Özbek
Şu anda çevremize baktığımızda çağdaş sözcüğünü siyasal, mesleki, örgütlenmesine ön ad olarak kullananların bu sözcüğün anlam mirasından oldukça uzakta olduklarını görürüz. AB’nin ülkemizdeki gönüllü amigoluğuna soyunan, rakip takımın şirret çığırtkanlığından, bölücü oluşumların lojistiğine, halkla ilişkiler departmanına dönüşmekten ülkelerinin gerçek sorunlarıyla ilgilenmeye zaman bulamamaktadırlar!.. Ulustan, emekten, coğrafyasından, tarihinden kopmuş çağdaşlık, emperyalizmin sofra soytarılığından, sömürge aydınları güruhundan başka bir anlam taşımamaktadır
()

*

Haberler


Bulgaristan Türkleri’nin meşalesi söndü... -  Ufuk Ötesi
Bulgaristan Türkleri’nin milli ve manevi yolunu aydınlatan, komünist sistemin söndüremediği bir meşale olarak görülen Nuri Turgut Adalı 82 yaşında aramızdan ebediyen ayrıldı.
()
Baş Bağlamanın Dili -  Ufuk Ötesi
Törelere göre baş bağlama törenlerle yapılır. Yeni gelinin kadın başlığı davetli kadın konuklar önünde bağlanır. Bazı yörelerde erkek tarafı altınlı başlıkla gelinin başını bağlar ve başlık kadının şahsi malı olur. Başlıklardaki altınlar yeni kurulan yuvanın ekonomik desteği olur. Sıkıntılı günlerinde başlık altınları bozdurulur, durum düzelince kadının başlık altınları yeniden tamamlanır.
()
Türk Dünyası gençleri Romanya’da buluşuyor -  Ufuk Ötesi
Romanya'daki toplantının ev sahipliğini ise DTGB (Dünya Türk Gençleri Birliği) üyesi, Romanya Müslüman Tatar Türkleri Demokrat Birliği ile Romanya Demokrat Türk Birliği yapacak
()
Operanın başındaki maratoncu -  Ufuk Ötesi
15-20 yıl öncesine kadar, Devlet Opera ve Balesi’nin başına getirilen sanatçılar, basında uzun uzun tanıtılır, özgeçmişleri yayımlanır, röportajları yapılırdı... Popüler kültürün alabildiğine pompalanması sonucu, bugün bu “değer”lerden her biri “adsız kahraman” durumunda.
()
Osman Wöber -  Ufuk Ötesi
Goethe Institut bursuyla Alman Ödenekli Tiyatroları’nda çalışmalar yaptı; 2001’de İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun başına yeniden getirildi. Halen bu görevini -en verimli biçimde- sürdürüyor...
()
Döne Döne -  Ufuk Ötesi
Konservatuarda tiyatro öğretmenliği görevini de yürüten Mahir Günşiray, geçen sezonun oyunu olan “Döne Döne”yle birlikte sergilemek üzere yeni oyununu hazırlıyor
()
Türklüğün nabzı Kastamonu’da attı -  Ufuk Ötesi
Atatürk’ün Kastamonu’ya gelişi, şapka ve kıyafet inkılabının 79’uncu yıldönümü törenleriyle birlikte 23 Ağustos Pazartesi günü başlayan ve Kastamonu Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen 8’inci Türk Dünyası Günleri etkinlikleri, 250 milyonluk büyük Türk milletinin temsilcilerinin buluştuğu görkemli bir şölene dönüştü.
()
F-35 Jetleri ile Türkiye çağı yakalayacak -  Ufuk Ötesi
Gelecek yüzyılın savaş uçağı olarak anılan ve Türkiye’nin de üretimine katkıda bulunduğu F-35’lerin deneme üretimi gökyüzüne ilk uçuşunu yapmaya hazırlanıyor.
()
100 bin öğretmen -  Ufuk Ötesi
Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, 100 bin öğretmen açığıyla eğitimde başarı sağlamanın mümkün olmadığını söyledi
()
Okullar işletme -  Ufuk Ötesi
Türk Eğitim-Sen Başkanı Şuayip Özcan, velilerden kayıt parası alınmasına tepki göstererek, “Okullar işletme, veliler de müşteri değildir. Okul giderlerini karşılamak konusunda da muhatap veli değildir” dedi
()
Kutsal Emanetler yola çıktı -  Ufuk Ötesi
Törende konuşan Vali Mustafa Kara, Millî Mücadele'de İnebolu'nun yeri ve öneminin çok büyük olduğunu vurgulayarak, "Kurtuluş Savaşı'nda İnebolu halkının büyük yararlılıkları ve kahramanlıkları olmuştur.
()
Mahkûmların sergisi -  Ufuk Ötesi
Teşekkül halinde eroin ticareti yapmak suçundan 12,5 yıl ağır hapse mahkûm edilen emekli Başkomiser Osman Nuri Nergün (53), adam öldürmeye azmettirmek suçundan tutuklu Hakan Özer (37) ve müteselsilen görevi kötüye kullanmak suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına mahkum edilen emniyet mensubu Caner Karakaş'ın guaj boya kullanarak yaptıkları 83 tablo açılan sergiyle satışa sunuldu.
()
Yapımına 30 trilyon lira harcanan 5 yıldızlı otel önümüzdeki günlerde hizmete girecek -  Ufuk Ötesi
Bodrum turizmine büyük katkı. İnşaatı 9 ay gibi kısa sürede tamamlanan 5 yıldızlı Diamond of Bodrum Oteli önümüzdeki günlerde hizmete girecek.
()
Alptekin Cevherli nişanlandı -  Ufuk Ötesi
Gazetemizin yazarlarından Alptekin Cevherli, Revasiye Hatipoğlu ile nişanlandı.
()

2008


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2007


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2006


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2005


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2004


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2003


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2002


NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002