2003 üniversite puanlarında göze çarpan 250 puan altı bölümlerinin yerinde bu sınav sonrası yeller esiyor. Özel üniversitelerde ve ziraat mühendisliklerinde artık 250 puan altı üniversiteler yok.
Birkaç örnek,
ÖSS (Öğrenci Seçme Sınavı) sonrası üniversitelere yerleştirme sonuçları açıklandı.
Puanların biraz düşmesini bekleyen benim gibi eğitimciler yanılmış oldu.
Hükümetin sınav sistemini değiştirme çabalarının öğrenciler üzerindeki olumsuz etkilerini hesap etmemiştim açıkçası. Matematik sorularının zorluğu nedeni ile puanların düşmesini beklerken çoğu bölümlerin anormal derecede yükseldiği gerçeği ile karşılaştık.
ÖSS de, birçok branşta lise 2’nin bir kısmı ve lise 3’ün tamamından soru sorulmuyor.Yapılacak değişiklikle bu sınıflarda işlenen konulardan da sorular sormayı planlıyor yetkililer.
Lise müfredatında olup sınavda soru çıkmayan konular liselerde mecburen fotokopilerle geçiştiriliyor.
Durum böyle olunca öğrencilerin ÖSS için çalışmaları gerekli olan konular hayli kısıtlı oluyor.
Hükümetin istediği içerikte sınav sisteminin değişmesi demek şu anki mevcut sınav konularının en az % 40 oranında artması demektir. Bunu bilen çakal lise 3 ve mezun öğrencilerimiz fotokopilerle geçiştirdikleri bu % 40’lık soru pastasını çalışmaya göze alamamış olmalılar.
Birkaç sene öncesine kadar tenezzül edilmeyip yazılmayan bölümler değişen sınav sistemi ile sınava girmeyi göze alamayan öğrenciler tarafından bolca tercih edilmiş olmalı. Ziraat mühendisliği gibi istihdam fazlalığı olan bölümlerin puanları bile 50 puan kadar yükseldi. Vakıf üniversitelerinin paralı bölümleri tüm zamanların en fazla tercih dönemini yaşadı. Kıbrıs üniversiteleri bu seneye kadar ÖSS yerleştirmelerinden sonra yaptıkları ön kayıt sistemi ile kontenjanlarını ancak dolduruyordu. Bu sene öğrencilerimiz işi ön kayıta bırakmamış. Kıbrıs üniversiteleri de tarihlerinin en fazla tercih edilmişlik yılını yaşadı.
Sınava girip 185 puanını aşan öğrencilerin büyük kısmı ideali olmasa da puanının yettiği her bölümü 24 tercihine doldurmuş.
Puanların anormal yükselişi tercihlerin yoğun olarak yapıldığı 250-320 puan aralığında.320 puan üstü bölümlerin puanları 1,2 puan oynasa da etkili bir değişime uğramamış.
2003 üniversite puanlarında göze çarpan 250 puan altı bölümlerinin yerinde bu sınav sonrası yeller esiyor. Özel üniversitelerde ve ziraat mühendisliklerinde artık 250 puan altı üniversiteler yok.
Birkaç örnek,
Fatih Üniversitesi Kimya (Paralı) sınav öncesi 211.375 puan, sınav sonrası 260.580 puan.
Bahçeşehir Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği (Paralı) sınav öncesi 238.015 puan, sınav sonrası 270.878 puan. Hukuk Fakültesi (Paralı) sınav öncesi 248.983 puan sınav sonrası 271.398 puan.
Girne Amerikan Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği (Paralı) 227.381 puandan 265.987 puana, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği (Paralı) 220.620 puanından 276.593 puana yükselmiş.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Mühendisliği 220.960 puanından 258.841 puanına, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Mühendisliği 214.694 puanından 258.868 puanına, Harran Üniversitesi Ziraat Mühendisliği 222.828 puanından 258.563 puanına yükselmiş.
Göze çarpan bir not İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin 6 puan kadar düşmesidir. Bunun sebebi de gerek üniversitedeki antidemokratik uygulamalar gerekse özel üniversitelerin çok daha uygun ekonomik tekliflerinden dolayı fakültede profesör öğretim üyesinin kalmayışı olarak yorumlanıyor.
Eğer sınav sistemi 2005 ÖSS öncesinde veya sonrasında değişmez ise ideali olmadığı halde bu fakültelere giden öğrenciler yeniden sınava gireceklerdir diye düşünüyorum. Bu durumda sanırım önümüzdeki yıllarda yeni bir artış olarak dikkatimizi çekecektir.
Üniversitede okuduğu halde yeniden sınava giren öğrencilerin rekor artışı başlığını o günlerde yazacağım köşe yazıma şimdiden atıyorum.