|
|
|
Okullar işletme
|
Türk Eğitim-Sen Başkanı Şuayip Özcan, velilerden kayıt parası alınmasına tepki göstererek, “Okullar işletme, veliler de müşteri değildir. Okul giderlerini karşılamak konusunda da muhatap veli değildir” dedi |
2004-2005 eğitim-öğretim yılı ders zilinin çalmasına az bir zaman kaldı. Okulların açılmasına az bir zaman kala, her eğitim-öğretim döneminin başında rutin hale getirilen “kayıt parası krizi” de başlamış oldu. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, okullarda alınan kayıt paralarına tepki gösterdi.
Özcan, "Aileler için büyük sorun olan kayıt paralarının toplanmasına Türk Eğitim-Sen, her yıl olduğu gibi bu yıl da karşı çıkıyor. Okulların giderlerini karşılama konusunda muhatap veliler değildir. Yasalarımızda parasız eğitim güvencesine rağmen kayıt esnasında astronomik rakamlarla karşılaşan veli hiçbir hak iddia edememekte ve parayı ödemek zorunda bırakılmaktadır” diye konuştu.
Eğitimde özelleştirmenin önünü açan bu uygulamanın özel okullarda olduğu gibi ciddi maddi külfetleri beraberinde getirdiğine dikkat çeken Özcan, şöyle devam etti: “Eğitim-öğretim sezonunun başında kesilmeye başlanılan faturalar yıl boyunca devam etmekte ve devlet okulu-parasız eğitim ile özel okul-paralı eğitim ayrımını giderek belirsizleştirmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullara yapılan ‘kayıt parası almayın’ şeklindeki sözde uyarı, uygulamada kaale alınmamaktadır. Kısıtlı geçim imkânına rağmen mağdur olan gene bizim halkımızdır. İlköğretime yeni başlayan bir öğrencinin ailesine maliyetinin bir milyarı aştığı göz önünde bulundurulduğunda kayıt parası krizine birilerinin ‘dur’ demesi gerekmektedir.”
Bütün bu sıkıntıların eğitime ayrılan bütçelerin yetersizliğinden kaynaklandığını ifade eden Özcan, “Okullara kayıt esnasında gündeme gelen bu temel sorun giderilemediği müddetçe kayıt parası soygunu devam edecektir. Okul müdürleri okulun temizliği, tamir ve tadilatı, telefonu, elektrik ve su giderlerini karşılayabilmek için çözümü kayıt paralarında bulmaktadır. Bu noktada suçlu olan okul yönetimleri midir, yoksa okullara ödenek vermeyen hükümetler mi? Her halükârda mağdur olan gene velilerdir” dedi.
VELİ İÇİN KÂBUS OLDU
8 yıllık zorunlu eğitim için toplanan ve trilyonlarla ifade edilen eğitime katkı paylarının hangi alanlarda ve ne amaçlarla kullanıldığının açıklanmasını isteyen Özcan, şöyle konuştu:
“Okulların ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek bu katkı payları ne kayıt paralarına, ne de velilerden alınan diğer paralara mahal bırakmayacak ölçüde yeterlidir. Okulu işletme, velileri de müşteri olarak gören zihniyet kırılmadığı müddetçe eğitim sistemimizin sorunları hafiflemeyecektir. Eğitime ayrılan bütçenin yetersizliği neden velilere mal edilmektedir? Bu yük velinin çekmesi gereken bir yük değildir. Çocuğuna önlük alacak parayı dahi bulamayan veliler için kâbustan farksız bir hal alan kayıt parası, tıpkı yıl sonunda alınan karne parası gibi zararı yine velilere fatura etmektedir. Öte taraftan ‘bağış’ adı altında toplanan bu paralar kayıt esnasında okul idaresiyle veli arasında gerginliğe yol açarak çocuğun psikolojisine zarar vermektedir.”
|
Bu haber defa okundu.
|
Ufuk Ötesi : 2004 / 09
|
|
|