Kasım 2008

Ö T E S İ

 

21.12.2024 



2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002


ARŞİV : Ocak - 2004

 
 

Köşe Yazıları


Geniş Açı :  Hayatın Gündemi -  Ali Arif Esatgil
Yok, kapaktaki simit ve çaya bakıp, sefalet edebiyatı yapacağımı sanmayın... O edebiyatı dünün Marksistleri, bugünün holding tetikçisi büyüklerimiz yeterince yaptı... Artık cılkı çıktı. Hayatlarından simidi silip attılar. İdeolojileri gibi beslenmeleri de fast food bir değişim geçirdi. Adını telaffuz etmekte güçlük çektiğimiz mönülerle barışık yaşamaya başladılar. Light hayatlarının en ‘hard’ değişmezi, yerleşik değerlere açtıkları savaş olarak kaldı.
Türk’e ait ne varsa küçümsediler, yok saydılar. Dilimizi, kültürümüzü, dinimizi istedikleri kalıplara sokabilmek için didinip durdular.
()
Köşe Taşı :  Kekeleyen zihinler -  Prof Dr. Ali Osman Özcan
“Be be be ben dü dü dü dü şü şü şü şün dü dü dü düm ke ke ki...” şeklinde zihinlerimize musallat olan kekeleme, sorunları anında kavrayıp acilen çözmemizi geciktirmektedir.
()
Sözün Özü :  İsa’yı bekleyeceğine Meryem’i bilmek -  Alptekin Cevherli
Hani bir şeyleri yapmanız gereklidir ama bir türlü başlayamazsınız, hani bir yerlere gidilecektir ama, bir türlü gidemezsiniz. Hani bir şeyler söyleyeceksinizdir de ama bir türlü cesaret edemezsiniz ya; işte öyle bir günün, gün dönümünde başlar hikâyemiz.
()
Milli Sıtrateji :  Eski Bir “Yoldaş”, Yeni Bir “Cenap”... -  Dr. Alptürk Ünlü
12 Aralık 2003 akşamı televizyon kanallarında, Azerbaycan Devlet Başkanı Haydar Aliyev’in Amerika’da ölmüş olduğunu öğrendik. Belki o gün ve o akşam dünyanın pek çok yerinde, on binlerce canlı, canlı olmanın bedeli olan ölmeyi de, beraberinde tadıyorlardı...
()
Ünlem ! :  Kabadayılık ve babayiğitlik -  Asuman Özdemir
Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunda baş nazır büyükelçilerle sohbet ederken AB için destek ister. İngiliz sefiri “Kıbrıs çözülmeden olmaz” deyince, bir hışım sefirin kolundan tutar “Bana numara yapma, Kopenhag kriterlerinde Kıbrıs yok, ipe un seriyorsunuz” der. Paralarına el koyduğu mağdurlara ise “Bana mı sordunuz?” veya ücretinden yakınan işçiye “Haline şükret, senin yerini almak isteyen milyonlarca işsiz var” derken;
()
Göğe Merdiven :  Küçük Meseleler -  Aybars Fırat
Çok karmaşık meselelerimiz var. Bir kısmı şahsi olsa da, genel meselelerle ilgili oldukları için, çözülmedikleri sürece hepimizin sorumluluğunda bizim alakamızı bekliyorlar. Biz de boş durmuyor, bir araya geldiğimizde bunları konuşuyoruz. Bir anda bakıyoruz ki sohbet memleket meselelerine, dünya ölçeğindeki meselelere gelivermiş.
()
Bamteli :  Türk Kadını-2 -  Aydil Erol
Onu Kuzuluk‘ta tanımıştık: Yanaklarından sanki kan damlıyordu. Öylesine sağlıklıydı. Anlaşılmıştır: Yanaklarının rengi boyalardan değil, sağlıktan geliyordu. Dinçti. Şendi.12 çocuk sahibi bir ana olduğuna bilmeyen inanamaz, inanmazdı. Şunları söylüyordu:
()
Net P@no :  Telekom Bu Yıl Satılacak -  Baki Günay
Bugün için Türk Telekom'un tamamının değeri yaklaşık 10-14 milyar dolar. Oysa bir zamanlar Telekom için hesaplanan toplam değer 30 milyar dolara kadar çıkıyordu. Türk Telekom'un bu kadar verimsiz olmasının başta gelen sebebi, kamu sektöründen yapılan tahsilattaki aksamalar ve özel indirimler geliyor.
()
Gezi :  Topkapı sarayı -  Banu Erkmen
Saray-ı Cedid-i amire “Sultan’ın yeni sarayı” Osmanlı kadar ihtişamlı, görkemli, büyük, bir cennet bahçesi..... Topkapı sarayı Ortaçağda başlayan Batı’nın Doğu rüyaları ve masallarının gerçeğe dönüşmüş halidir. Tarihi yarımada üzerinde İstanbul’un Marmara Denizi’ne açılan kapısından boğaza doğru uzanan topraklar üzerine kurulmuş, 4 avlu üzerine inşalı imparatorluk tacı saray, oturmuş olduğu tepeden tüm İstanbul’a ordan da tüm dünyaya hakim olmuştur.
()
Pusula :  Kıbrıs satılık değildir! -  Bayram Akcan
KKTC'de seçimler yapılmadan bazı Annancılar, seçimin Annan planının referandumu gibi göstermeye çalıştılar. Seçmene bu yönde baskı kurmaya çalıştılar. Ekranlarda ne kadar teslimiyetçi, Annancı ve kiralık kalem varsa Denktaş'a saldırdılar AB için methiyeler düzdüler.
()
Ölçü :  Düşünceden ve şahsiyetten kaçış -  Cem  Sökmen
Toplumu neler yönlendiriyor? İnsanlar neleri düşünüyor, neleri konuşuyor, nelere önem veriyor? Büyük çoğunluğun şahsiyetlerine, zihinlerine hiçbir fayda sağlamayacak olan konularla vakit geçirmesi, kafa yorulması gereken bir meseledir.
()
Evrak-ı Perişandan :  Çabuk giden kalender! -  Doç. Dr. Fethi Gedikli
Biz Anadolu’da yetişenler yazılarını veya kitaplarını okuduğumuz insanları hele bunlar beğendiğimiz ve sevdiğimiz kimselerse çok fazla yüceltirdik. Bilmem bugünün gençleri de aynı biçimde mi hareket ediyorlar?
()
- :  Yerli malı, yurdun malı / Her Türk onu kullanmalı -  Ahmet Özdemir
Kedi köpek mamalarına, muzuna, kivisine, avokadosuna alıştık. Ama bizim sokaktaki bakkalın kapısında ithal elmaları da görünce, yüreğimin cızlaması gözlerime yansıdı. Erkekler ağlamaz, sözüne aldırış etmeden için için ağladım. Sokağın ortasında “Verin benim çocukluğumu” diye haykırmamak için kendimi zor tuttum. Biliyorum ki, her yıl, aralık ayının ikinci haftası “Türk Malları ve Tutum Haftası” olarak kutlanır.
()
Tutanak :  Mütareke İstanbul’unun Sivil Toplum Örgütü (!) İngiliz Muhibleri Cemiyeti -  Hüseyin Özbek
Başkent İstanbul 30 Ekim 1918 Mondros Ateşkesiyle birlikte İtilaf Devletleri askerlerince işgal edildi. Mağlup Osmanlı’nın başkenti 16 Mart 1920 tarihinde resmen işgal edilecek, Şehzadebaşı’ndaki mızıka eri Mehmetçikler uykuda İngiliz askerlerince şehit edilecektir.
()
Şiir :  Üşüdük Sanma ! -  Orhan Seyfi Şirin
Orhan Seyfi ŞİRİN
()
Sağlık Meridyeni :  Cilt kırışıklığı ve asıl sebepleri -  Dr. İsmail  Maraş
Cahit Sıtkı’nın şiirini hatırlıyor musunuz? “Şakaklarıma kar mı yağdı ne var? Benim mi Allah’ım bu çizgili yüz? Ya gözler altındaki mor halkalar? Neden böyle düşman görünürsünüz, Yıllar yılı dost bildiğim aynalar?” Bu sayıda konumuz yüzlerdeki çizgiler kırışıklıklar ve geri palanda sebepleri hakkında.
()
Çapraz Ateş :  Sıkı duran kazanacak -  Kemal Çapraz
2003, Türkiye’nin köşeye sıkıştırılmaya çalışıldığı, bir yıl olarak tarihe geçecektir. Yeni yılda yeni umutlara yelken açmayı, o kadar çok isterdim ki, ama 2004 yılının daha sıkıntılı, daha çetin geçeceğini şimdiden görebiliyoruz. Bu yılda baskılar had safhaya ulaşacak ve Türkiye büyük tavizler vermeye zorlanacaktır.
()
- :  Başka Türkiye Yok -  Mustafa Görkem
“...Türkiye Cumhuriyeti’nin üniter ve laik yapısına göz diken tüm unsurlara karşı bunca zahmete ve mihnete değer mi, diyorsanız, Atatürk’ün manevi mirasçısı olarak ‘evet, değer’ diyorum. Çünkü Türküm ve başka Türkiye yok!...” Necip HABLEMİTOĞLU
()
Düşün/ce :  Beklenen büyük dönüş... -  Olcay Yazıcı
Kitaptan, buna bağlı olarak kültürden, bir ahlâk nizamından, irfan derinliğinden, dengeli/erdemli hayattan nasıl koptuk? Bu sofistike/çok boyutlu suale, özet bir cevap vermek gerekirse kitaptan, sürüleştirilip, “yığınsal kitle”ye dönüştürüldüğümüz için koptuk. Özne iken, nesneye; şerefli bir mahlûk iken şeyleşmeye özendiğimiz/özendirildiğimiz, oluşun metafizik ruhundan uzaklaştığımız için koptuk.
()
Gerçek :  Yabancılaşma -  Özdemir Özsoy
Yabancılaşma denilince birçok insanın aklına “kopukluk”gelir. Kendinden kopma, (kişiliğinden uzaklaşma) halkından kopma eğilimlerinin belirgin hale gelmesi şeklinde düşünülür. Bir toplumda kurnazca “köşeyi dönmek”, emek ve çaba harcamadan “çağ atlamak”marifet sayılıyorsa orada bir yozlaşma başlamış demektir.
()
Reymanca :  “Şablon” Sözcükler, “Şablon” Habercilik -  Reyman Eray
“...Tarkan, Olympia konserinde Fransızları büyüledi !” Hayır ! Yapmayın bunu ! “Fransızlar Tarkan’ı çok beğendi” deyin; Gönlünüzce övgü sözcüğü, onurlandırma tanımı kullanın ama, şu “büyüledi” gibi şablonlardan kurtulun artık !
()
Kuşbakışı :  Gol atmadan sevinmek -  Şahin Zenginal
Futboldan az çok anlarsınız. Meraklısı olmasanız bile göz aşinalığınız vardır. Bilirsiniz, futbolun meyvesi, tadı tuzu goldür. Sadece tadı tuzu mu, kazanmak için gol atmak gerekiyor. Gol atamadıktan sonra ne kadar iyi oynarsanız oynayın, isterseniz top cambazı olun maçı kazanamazsınız. Gol atarsanız maçı kazanırsınız. Tabii golü yemeden atmalısınız veya yediğinizden fazla atmalısınız. Siz bir atıp iki yerseniz yine olmaz.
()
Yakın Takip :  Amacın Nedir !? -  Dr. Ünal Metin
TANRIMIZA HAMDOLSUN ! MİLLETİMİZ VAROLSUN ! AFİYET OLSUN ! SAĞOL !!!
()
Hedef :  Pop Starımızı belirleyelim... -  Ünal  Bolat
Globalleşme kisvesiyle, milletleri fikri, mali, iktisadi, sosyal derken nihayet fiili olarak istila etmeye devam eden vahşi kapitalizm, bu uğurda tüm dünyayı, terör, kan, gözyaşı, zulümle sarmalarken, yaşlı dünya bir yılı daha geride bırakıyor. Bu acımasız savaş arenasında, hem fert, hem ülke olarak sorunlarımızın üstesinden gelmek için ha babam de babam gayret ediyoruz.
()
Aykırı Bakış :  Dil inkılabı: sebepleri ve sonuçları? -  Dr. Yusuf Gedikli
Dil inkılabı Atatürkün yaptığı, fakat sonradan vazgeçtiği iki eylemden biridir (Diğeri müzik inkılabıdır). Büyük bir adam olan Atatürk dili önce yabancı kelimelerden temizlemek istemiş, lakin işin çıkmaza girdiğini görünce, yine büyüklüğünü göstererek hatasından dönmüştür. Türk Dili Tedkik Cemiyeti 12 temmuz 1932’de kurulduğuna göre dil inkılabının da resmen ve esaslı olarak bu tarihte başladığını kabul etmek lazımdır. Gerçi 19 şubat 1929 tarihli Cumhuriyet gazetesinde “ilk öz Türkçe nutuk” şeklinde bir başlık görmek mümkündür (Nutuk İsmet Paşa tarafından verilmiştir). Lakin inkılabın esas başlangıcı 12 temmuz 1932’dir.
()
Zekice :  Seçimler ve Oy Avcıları -  Zeki Hacı ibrahimoğlu
Anayasamızın inkılâp kanunlarını korumasına ilişkin 174. Maddesinde sekiz kanun sayılarak, bunların anayasaya aykırılığı iddiasında bulunulmayacağı ifade edilmiştir. Bu kanunlardan birisi tekke ve zaviyelerle, türbelerin kaldırılmasına dair ve Türbedarlıklar ile bir takım unvanların men ve ilgasına dair kanundur. Bu kanun 1925 yılında çıkmış ve çağın gerekleri, tarikatların içinde bulunduğu kötü ortam ve tarikatçıların ortak istekleri üzerine kabul edilerek tarikatlar kapatılmıştır.
()
Röportaj :  İsmail Güneş’in son filmi, “Gülün Bittiği Yer” in VCD’si çıktı -  Yücel Velioğlu
Baskıların yıldırımadığı film Bir çok önemli filme imza atan Yönetmen İsmail Güneş’le, “Gülün Bittiği Yer” isimli filmiyle ilgili görüşlerini aldık. “Güneş bu filmle ilgili çektiği sıkıntıları ve filmin etkilerini açık yüreklilikle bizlere anlattı;
()
Dilek / çe :  Kıbrıs’ta “Ulusal Hükümet” -  Hüseyin Mümtaz
Kimse kendini kandırmasın. İş Kıbrıs’la bitmiyor. Seçimden bir gün önce, 13 Aralık’ta açıklanan AB Zirvesi Sonuç Bildirisi’nde “Makroekonomik dengesizlikler ile yapısal dengesizlikler” ve “Güneydoğu” listeye eklendi.
()

*

Haberler


Ünlü Türkolog Andreas Tietze öldü -  Ufuk Ötesi
Türk dili üzerinde yaptığı etimolojik çalışmalarla tanınan Avusturyalı ünlü Türkolog Andreas Tietze, 22 aralık 2003 günü Viyanada beyin kanamasından öldü.
()
Inishmorelu Yüzbaşı -  Ufuk Ötesi
Kara güldürü, özellikle 20. yüzyıl sonlarına doğru, sinemadan sonra tiyatrodaki yerini de aldı... Ortada cinayet var, vahşet var, ama aynı zamanda “komik bir durum” da var... Türün genç ustalarından İrlandalı Martin McDonagh’ın “Inishmorelu Yüzbaşı” adlı oyunu, Harbiye Kenter Tiyatrosu’nda.
()
Oğuz Şaban Duman’ı kaybettik -  Ufuk Ötesi
18 Kasım 2003 salı günü değerli arkadaşımız, dürüst ve samimi milliyetçi Oğuz Şaban Duman arkadaşımızı kaybettik. Arkadaşımız geçirdiği kalp kırizi sebebiyle Bakırköy Devlet hastanesinde tedavi görüyordu.
()
Taraf Tutmak -  Ufuk Ötesi
Oyuncular vardır, oyununa gidilir, alkışlanır, eve dönülür... Bir de, “yeni oyunu sabırsızlıkla beklenen” oyuncular vardır...
()
İletişim ödüllerini öğrenciler belirleyecek -  Ufuk Ötesi
İletişim Fakülteleri Dekanları 12. Toplantısı ve 2003 Yılı Başarılı İletişimci Ödülleri 6-8 Mayıs 2004 tarihleri arasında Fırat Üniversitesinde gerçekleştirilecek törenle sahiplerini bulacak.
()
Opera ve Bale Suat Arıkan’a Teslim -  Ufuk Ötesi
Opera sanatının duayenlerinden, solist sanatçı Prof. Mesut İktu, Mimar Sinan Üniversitesi’ndeki öğretim görevine döndü ve boşalan İstanbul Devlet Opera-Balesi müdür ve sanat yönetmenliğine, usta bas-bariton Suat Arıkan atandı.
()
Türk Dünyası Kadınları Buluştu -  Ufuk Ötesi
Türk Dünyası Kadınları Dostluk ve Dayanışma Derneği’nin (TÜDKAD) düzenlediği “2.Türk Dünyası Kadınları Dostluk ve Dayanışma Kurultayı” 11–14 Aralık 2003 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirildi.
()
Lüküs Hayat’ın Seyircisi Bitmiyor -  Ufuk Ötesi
Cemal ve Ekrem Reşit Rey kardeşlerin önce “operet”i, sonra “müzikal”i olan “Lüküs Hayat”, 20 yıldır İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda -öteki oyunlarla dönüşümlü olarak- sergileniyor ve hâlâ salon dolduruyor...
()
Ukrayna’nın Yollarını İsfalt Yapacak -  Ufuk Ötesi
İSFALT yurtdışına açılıyor. Genel Müdür Hasan Arpacı, şirketin yol müteahhitliği konusunda göstermiş olduğu tecrübeyi Ukrayna yollarına taşıyacaklarını söyledi
()
Hamlet -  Ufuk Ötesi
William Shakespeare’in “Hamlet”i, 1601’den bugüne yüz binlerce kez sahnelenmiş bir başyapıttır. Bizde, -Cumhuriyet’ten öncesini saymazsak- Muhsin Ertuğrul’dan, Müşfik Kenter’e, Engin Cezzar’dan Cüneyt Gökçer’e, Şehir Tiyatroları, Devlet Tiyatroları ve özel tiyatrolar toplam yüzlerce kez sahnelemiştir “Hamlet”i...
()
Kültürümüz erozyona uğratılıyor -  Ufuk Ötesi
Bakırköy Türk Ocağı Başkanı Arif Akdeniz, Türk Kültürü’nün erozyona uğratıldığını söyledi. Bakırköy Türk Ocağı’nın 3. Olağan Kongresi yapıldı.
()
Fay Hattı -  Ufuk Ötesi
Dostlar Tiyatrosu’nun 2003-2004 sezonu “cici”si olan “Fay Hattı”, -adından da anlaşılacağı gibi- deprem olgusunu karikatürize eden bir güldürü. Yazarının Behiç Ak olduğu düşünüldüğünde, “karikatürize” tanımı yerli yerine oturuyor.
()
Avrasya Hospital’dan yaşlılar ve işsizlere hizmet -  Ufuk Ötesi
Devlet Bakanı sayın Güldal akşit işsizlere meslek kazandırma, yaşlıları emin ellere teslim etme yolunda önemli bir projeye katkıda bulundu...
()

2008


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2007


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2006


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2005


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2004


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2003


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2002


NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002