Kasım 2008

Ö T E S İ

 

29.03.2024 



Net P@no

 
Baki Günay

Telekom Bu Yıl Satılacak


Bugün için Türk Telekom'un tamamının değeri yaklaşık 10-14 milyar dolar. Oysa bir zamanlar Telekom için hesaplanan toplam değer 30 milyar dolara kadar çıkıyordu. Türk Telekom'un bu kadar verimsiz olmasının başta gelen sebebi, kamu sektöründen yapılan tahsilattaki aksamalar ve özel indirimler geliyor.

Dünya Ticaret Örgütü'nün 2003 yılına kadar dünya çapında Telekom endüstrisinin liberalleşmesine ilişkin aldığı karar doğrultusunda, Türk Telekom'un özelleştirilmesi için çalışmalar nihayet bitti. 2004 başında satılması düşünülen Telekom ucuza mı gidecek yoksa değerine mi gidecek. Bu sorunun cevabını bu sene içersinde göreceğiz. Bizi yakından ilgilendiren bu satış ile Türk vatandaşları daha ucuza iletişim imkanlarını kullanabilecek rekabet ile gelen ucuzluğu cebinde yaşayabilecek. Peki Milli menfaatler gereği stratejik bir öneme sahip telekoma sahip olacak firmalar bu kurumu nasıl kullanacak.

Önce ses ile insanlar birbirleri ile iletişim kurmaya çalıştılar. Sonra posta güvercinleri ortaya çıktı.Ardından telgrafı, ve telefonu geliştirdik. Amaç hep aynıydı: İnsanları haberleştirmek. Ses ise bunun en doğal ve insanca yolu idi. İletişimin her zaman omurgası hep telefon kaldı. 120 yılın ardından ses, gerekliliğini korudu ama artık yeterli olmamaya başladı. Kamunun geliştirip bu güne kadar getirdiği bu sektör gelişen rekabet ve teknoloji sektörde hızlı rekabete yol açtı ve gelişti.Kamunun Dünyadaki özel sektör şirketleri ile kıyasıya rekabet edemeyeceğini anlayan her telekom tek tek özelleşti

SATIŞA ÇIKAN BİRÇOK TELEKOM VAR
Telekomünikasyon sektörü konusunda araştırmalar yapan pek çok kuruluş, bugün için Türk Telekom'un satışının oldukça zor olacağı görüşünde. Bunun başta gelen nedeni ise ''Altın Hisse'' uygulaması. Telekom'un satışını güçleştiren bir diğer önemli neden, konjonktürel olarak bu sektöre yatırım yapmanın pek de doğru olmadığı bir döneme girilmesi. 2004 yılından itibaren pek çok ülkenin telekomünikasyon sektörü serbest rekabete açılacak. Bu yüzden de halen 30'a yakın ülke telekom operatörlerini satışa çıkarttı.
Dünya telekom operatörlerinin değerini tehdit eden önemli gelişmelerden biri de ''Voice over IP'' adı verilen teknoloji. Bu teknoloji, internet protokolü üzerinden dünyanın her yeriyle şehiriçi telefon tarifesi üzerinden görüşülmesini sağlıyor.Bu yüzden artık sabit telefon kullanma ihtiyacı giderek azalacak.

TELEKOMA İLGİ NEDEN AZALDI
Ulusal çıkarlar gereği Türkiye Telekom'daki söz hakkını devretmediği ve yönetim hakkını vermediği için bir çok yabancı şirket için cazibesini yitiriyor. Özellikle Stratejik ortak yönetmediği telekoma yatırım yapmak isteyenleri düşündürüyor. Bugüne kadar yapılan belli başlı telekom özelleştirmelerinde, stratejik ortaklara çoğunlukla yönetim hakları da devredilmiş. Telekom özelleştirmelerinin hiçbirinde Türkiye'deki anlamı ile bir ''altın hisse'' söz konusu değil. Bazı ülkelerde devletin elinde tutulan ''imtiyazlı hisse'' sadece ulusal güvenlik konusunda kullanılabilen hakları içeriyor. Oysa, Türkiye'nin öngördüğü ''altın hisse'', stratejik kararlar arasına ulusal güvenlik ve olağanüstü haller dışında belli bir hacmi aşan yatırım kararları gibi ticari operasyonları da katıyor. Böylece, Türk Telekom altın hisse uygulamasıyla yabancılar için para yatırıp yönetemediği bir şirket konumuna geliyor. En önemlisi, gelecekte değişebilecek siyasi anlayışların Telekom konusunda nasıl bir tavır sergileyecekleri de büyük bir soru işareti olarak ortada bırakılıyor

NELER DEĞİŞECEK
Türk Telekomünikasyon A.Ş, ses tekelinin sona ermesi sonrasında rekabete hazır gelebilmek amacıyla, verdiği hizmetleri çeşitlendirmeyi ve kaliteyi artırmaya çalışıyor. Türk Telekom, bu kapsamda ''Call Center'' uygulamasına dönüştüreceği Bilinmeyen Numaralar Servisi 118'den, internet üzerinden chat, e-mail, SMS, faks yoluyla kapsamlı katma değerli hizmetler vermeye başlayacak. Türk Telekom, bu çerçevede Bilinmeyen Numaralar Servisi 118'de değişikliklere giderek, servisi Ankara ve İstanbul'da 1100 operatörlü bir Çağrı Merkezi'ne (Call Center) dönüştürecek. Web sitesi üzerinden doldurulacak müşteri formları sayesinde, istenen bilgiler internet aracılığında e-mail, kısa mesaj ve faksla verilecek. Çağrı Merkezi'ni arayan kişiler, müşteri numaralarını kullanarak, Türk Telekom'un veri tabanında sorgulama yapma imkanına sahip olacak.Türk Telekom'un Çağrı Merkezi, bilinmeyen numaralar dışında katma değerli hizmetler de verecek. Aboneler, servisten nöbetçi eczaneler, hava ve yol durumu, finans, borsa bilgileri, sinema ve tiyatro gibi kültür hizmetlerine ilişkin bilgiler de alabilecek. Örneğin, operatörler, servisi arayanın abone numarasına bakarak ya da bulunduğu yeri sorarak en yakın nöbetçi eczanenin bilgilerini verebilecek. Türk Telekom, yeni sistemi, şubat ya da mart ayında devreye almayı hedefliyor.Bunun yanında Posta Telefon telgraf hizmetlerinde de tüketiciye ucuz ve farklı imkanlar sunulacak.

ÖZELLEŞTİRME NE GETİRECEK
Türk Telekom'un özelleştirme Şansının artırılması için %51'inin blok satışının kalan hisselerinin de halka arz yöntemi yoluyla satışının yapılması ve bir kısmının çalışanlara dağıtılması konusunda yasal düzenlemelerin yapılması bu sene içersinde olacak. Türk Telekom'un yüzde 45'ini 5 yıl önce satılsa idi Türkiye'nin elde edeceği kaynak yaklaşık 15 milyar dolar civarında olacaktı. Ancak, bugün telekom operatörlerinin değerini belirleyen uluslararası kriterlere göre Türk Telekom'un yüzde 45'inin değeri 5 milyar dolar düzeylerine gerilediği yönünde. Şu an ise Türk Telekoma verilen değer bu fiyatların epey altında.1999 yılında dünyadaki sabit hat telekom operatörleri arasında onikinci sırada bulunan Türk Telekom, sabit hat başına düşen gelirlerde ise sektörün alt sıralarında yer aldı.
Yapılan değerleme neticesinde Türk Telekom'un toplam değeri 10.7 - 14.4 milyar dolar aralığında çıkmakta.

VE ŞİMDİ
1 Ocak'la birlikte piyasanın serbestleşmesinden herkesin kazançlı çıkacağını söyleyen Telekomünikasyon Kurumu Başkanı, Ömer Arasıl 'Ancak Türk Telekom'un rakiplerinin öldürücü tarifelere gitmesine izin vermeyiz' demesi ise biz tüketiciler için olumlu bir işaret.
Telekomünikasyon Kurumu Başkanı, Arasıl, 'Serbestleşmeden kaybeden asla yok. Herkes kazanıyor, devlet, sektör ve daha önemlisi millet kazanıyor. Serbestleştirme, Türk ekonomisinin 50 yılda elde edebileceği geliri, 5 yılda sağlaması gibi avantajları da beraberinde getirebilecek. AB'de de bu böyle oldu. Serbestleşme sonrasında France Telekom yüzde 5, Norveç Telenor yüzde 11.2, İsviçre Swiscom yüzde 5.1, Belçika Belgacom yüzde 5.9, Deutche Telecom yüzde 3.4 gelir artışı kaydetti’ diyor. Fakat Türkiyede daha önce özelleştirilen kurumların haline bakınca fazla ümitli olamıyoruz. Ne diyelim Telekom’un satışının milletimizin hayrına olması dileği ile...


ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002