Kasım 2008

Ö T E S İ

 

19.03.2024 



2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002


ARŞİV : Haziran - 2004

 
 

Köşe Yazıları


Sanal Esaret :  Tarihi doğru okumak -  Kemal Çiftçi
Türk-İslam dünyası, sanayi devrimini ıskaladı. Böyle olduğu içindir ki, Keşifler Çağı’na kayıtsız kaldık. Kaybettiğimiz asırları geri getirmek mümkün değil elbette. Ancak bunun doğru bir eleştirisini yapamazsak, Bilgi Çağı’nı da kaçırmak zorunda kalacağız. İşte asıl tehlike bu.
()
Sözün Özü :  NATO zirvesi ve Türkiye -  Alptekin Cevherli
Türkiye bu ay çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. 63 ülkenin katıldığı NATO toplantısında 19 ülke devlet başkanı ile temsil ediliyor. Aralarında ABD ve Türkiye gibi NATO’nun en güçlü iki ülkesinin de en üst düzeyde temsil edildiği liderler zirvesinde, dünyanın yeni siyasi haritası kulaklardan fısıldanarak ortaya sürülecek. Yeni güç alanları ve stratejik hedefler masaya yatırılacak. ABD’nin, İngiltere’nin ve İsrail’in arzuladığı “yeni dünya düzeni”nin artık resmen icraatı için diğer müttefiklerden görüş alınıp saflar kesin olarak belirlenecek. İstanbul’da toplanan devlet başkanlarının kulaklarına fısıldanacak olan “yeni dünya haritası” belki de önümüzdeki yıllarda bütün insanlığın kaderini belirleyecek yeni harekâtların da artık son perdesini indirecek.
()
Milli Sıtrateji :  Küreselci Siyonistlerin hedefi!.. -  Dr. Alptürk Ünlü
Mart-2003 tarihinde şunları yazmıştık: “Evet bir ara ‘Medeniyetler Çatışmasını’ ya da ‘Dinler arası Çatışmaları’ ön pilana çekerek hedef saptıran Anglo-Sakson-Yahudi ittifakının Sami ırkına dayanan bazı teori ve düşünceler üreten elemanlarının amacı, ufukta görünen ve AB ile gelişecek olan ekonomideki sıcak kavganın görüntüsünü, başka başka hedefler göstererek dağıtmak idi... Bunun içinde öncelikle zavallı Müslümanlar seçilmişti. Çünkü onlara göre, pisliğin kaynağı olarak Müslümanlar gösterilirse, AB üyeleri de bir ölçüde istim üzerinde oturacak, Yahudiler’de Filistin’de rahatlayacaktı. Bunun için daha önce Amerikan pazarlarında yetişen pıratisyen uşaklar öne cepheye sürülecekti. Usame bin Ladin bu taşeron uşaklardan sadece birisiydi!...
()
Ünlem ! :  Alaca karanlık -  Asuman Özdemir
Ayni ile vakî’dirki: “Abdülhamid 29 Muharrem 1309’da mabeynci Arif Bey’i eski Şeyülislâm Bodrum’lu Ömer Lütfiye gönderir ve: -Herkes beni terk etti; Ömer Efendi bile bir defa gelip halimi sormuyor! Diye şikâyet eder. Ömer Efendi: -Zât-ı şahane şeriat ahkâmına göre hareket etmiyor. Memleket zülüm ile idare olunmaz. Ben şeriat adamıyım. Kendileriyle münasebette bulunmayışım bundandır. Yolunda sert bir cevap gönderir. Arif Bey bu cevabı daha yumuşakça tabirlerle padişaha ifham eder. Abdülhamid kalben fena kırılmakla berabert Bodrumî’yi tebid gibi bir muameleye cüret etmez. Bodrumî Ömer Efendi: -Memlekette adalet yok! Diye meşihatten azlinden ömrünün sonuna kadar Cuma namazlarını terk eylemiştir........”
()
Göğe Merdiven :  Türk Günü -  Aybars Fırat
Birileri açıkça sahtekarlık yapıyor. Gözümüzün içine baka baka bizimle oynuyorlar! Televizyonlarımızda soğuk çay reklamı yapılıyor. Sanki Türkler soğuk çay içermiş gibi. Milletimiz, Tv reklamındaki duvar panosundan ortaya fırlayan öküz yerine konuluyor. Banka reklamı, "Yerel kültüre saygı" diye yapılıyor ama cebimizdeki üç beş kuruşu toparlıyorlar. Olayların arkasına daha çok bakmamız gerekiyor vesselam. Son zamanlarda dikkatimizi çeken bir husus var; Türkiye’miz kabuk değiştiriyor. Ancak bu kabuk, bizim bildiğimiz, tanıdığımız bir kabuk değil. Özün ne kadar Türk kaldığı tartışma götürür ama şunu söylemek mümkün: Türkiye ve Türk milleti, kendi iradesi dışında, kendisine yabancı bir kabukla çepeçevre kuşatılıyor.
()
Bamteli :  ataç ataç dedikleri ve kırmızı ve siyah -  Aydil Erol
Türkçülük; emperyalizme, zulme, istibdada, cehalete, fakirliğe ve sefalete karşı bir mücadele ve mücahededir. Dr. Hasan Ferid Cansever (Milli Eğitim Bakanı sn. Dr. Hüseyin Çelik de okuyabilir!..)
()
Net P@no :  Teknoloji kabus mu getiriyor? -  Baki Günay
Gelişen teknolojiler hayatın her bölümüne girerek insan hayatını her geçen gün biraz daha kolaylaştırmakta. Bilgisayar ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler sanayi devrimi ile mukayese edilmekte. Teknoloji insanlığın hayatını kolaylaştırmaya devam ederken bir yandan da beraberinde çözülmesi gereken problemleri de ardından getiriyor. Teknoloji, sadece cep ve sabit telefonlarımızın değil, ev ve işyerlerimizdeki bilgisayarların bile 'dinlenebilmesini' sağlıyor. 500 bin dolarlık bir harcama ile kurulan özel frekans tarayıcıları, kilometrelerce uzaktan bilgisayar ekranlarındaki görüntüleri, hatta bilgisayardan yazıcıya gönderilen dokümanları kopyalayabiliyor.
()
Gezi :  Haseki Hürrem Sultan Hamamı -  Banu Erkmen
Bir şarkının sözlerinde şöyle der; “Bana bir aşk masalından şarkılar söyle..” Bu ay anlatacağımız ise yazdığı şiirleri bestelenen Kanuni Sultan Süleyman’ın şarkılarından bir aşk masalı ve ondan geriye kalanlar olacak. Bu nasıl bir aşktı ki; içinde kurnazlık, hırs, kin, nefret, intikam, cinayet, komplo, hile ve desiseleriyle her şey vardı. Bütün bu saydığım sevgi ve aşkın içinde olmaması gereken unsurlar Hürrem’de vardı. Çünkü; o, Hürrem Sultan’dı...
()
Pusula :  Kendine gelmek -  Bayram Akcan
Kendine gelmek, gelebilmek... Kanaatimiz odur ki, 21. yüzyılın insanın en büyük meselesi kendine gelme, kendi varlığının sebebinin şuuruna erme, varlık sebebinin gereğini ortaya koyma meselesidir. Günümüzdeki sorunların temeline baktığımızda bu konu yani kendine gelme meselesi yatmaktadır. İstisnasız hangi sıkıntının temeline inerseniz inin, karşınızda her zaman bu sorunu göreceksiniz. Ve iddia ediyoruz ki; bu mesele halledilmeden hiçbir sorun için çözüm bulunamayacaktır. Bugün hayat şartlarında bir türlü istediği huzura, sevgiye ve rahata kavuşamamış insanımızda bu mesele onmaz bir yara halini almıştır.
()
Ölçü :  Peyami Safa -  Cem  Sökmen
15 Haziran 1961’de vefat eden Peyami Safa “20. yüzyıl Türk Düşüncesinde Kim var?” diye sorulduğunda ilk akla gelmesi gereken isimlerden biridir. Onun farklılığını daha iyi anlayabilmek için, bir gazeteden diğerine geçtiğinde binlerce okuyucuyu peşinden sürüklediğini bilmek yeterlidir sanırız. Bugünün Türkiye’sinde bunu gerçekleştirebilecek yazar veya yazarlar varmıdır acaba? Ülkemizde, 1960 yılı itibariyle latin harflerine çevrilmiş 18 bin kitabın bulunduğu ve bunlardan sadece 180 tanesinin Türk-İslam kültürüne dayalı olduğu düşünülürse, o devirde Peyami Safa’nın ve onun gibi büyüklerin yaptığı hizmetin değeri anlaşılabilir. “Üzerimde en çok tesiri olan yazar, Peyami Safa’dır” diyen Ahmet Selim, onu ‘vitrinin yalnız adamı’ olarak vasfediyor.
()
Tutanak :  Haziran’da İnebolu’da olmak -  Hüseyin Özbek
9 Haziran 1921 Perşembe sabahı, İnebolu’lular Bayram namazını kılmış, kürsüde vaaz eden Müftü Ahmet Hamdi Efendi’yi dinliyorlar: Müftü Efendi iskeleye gelen silah ve cephanelerin çabucak boşaltılmasının, taşınmasının sevabından bahsediyor. Yahya Paşa Camisinin emektar kayyimi Ahmet Efendi çarşıda, mahalle aralarında “Ey ahali, cephane yüklü gemi geldi ! Yalıya buyrun, heyy !” diye bağırmakta.
()
Geniş Açı :  Menge ayting çegere nime? -  Ali Arif Esatgil
Ertelenmiş nisan yağmurlarıydı niyetim... İliklerine kadar kirlenmiş bu kentin, son seferini yapan bir otobüsüyle eve dönerken... Fakat olmadı... Yorgun argın çehrelerden usanan bakışlarım, elimde olmadan yanımdaki adamın gazetesine takılıverdi. Bir ‘bakan’la, edebiyat dahisi (!) bir ‘bakamayan’ın can ciğer kuzu sarması olmasını yazıyordu. Dahi, hayatında ilk kez bir bakan öpmüş. Allah biliyor ya, ‘kesin etnik bir öpücüktür’ diye geçirdim içimden. Sabırla bekledim adamın gazeteyi çevirmesini. Yanılmamıştım... İkisi de yıllar yılı özlemini çektikleri şeye, ‘ana dil’lerine kavuşmuştu ve bu mutluluğu paylaşıyorlardı.
()
Köşe Taşı :  Sonradan Gelen Akıl -  Prof Dr. Ali Osman Özcan
“Ah! Şimdiki aklım olsaydı” şeklindeki yakınmaların işe yaramadığını herkes bilir. Oysa bu pişmanlık cümlesi, geçmişteki aklın şimdikinden farklı olduğunu, o aklın yetersizliğine vurgu yapmaktadır. Sonradan gelen aklın pek işe yaramadığına işaret etmektedir. Sefillik sahnelerinde “zenginlik gösterisi oyunu” oynayanların da akılları sonradan başına gelecektir. Yerinde ve zamanında, uygun durumda, yeteri miktarda bulunmayan akıldan ne fayda gelir? Sonradan gelen akıl, aptaldan akıllıdır.
()
Çapraz Ateş :  Adam gibi adam olmak -  Kemal Çapraz
Kafam karma karışık. Yazacak o kadar konu birikti ki, anlatamam. Ama gel gör ki, toplumdaki yozlaşmanın, cıvıklaşmanın, sululuğun ağırlığını en şiddetli bir şekilde hissedince başka bir konu yazmak içimden gelmiyor... Bu yozlaşmanın önüne geçemezsek hiçbir önemli konunun da altından kalkamayız. Artık günün adamı olmak, “Gelene ağam gidene paşam” demek büyük bir marifet sayılır oldu. İktidar sahiplerinin etrafında oluşan düzenbaz, yağcı, dalkavuk, yardakçı tabakasını ve iktidarlara göre yönünü ve rotasını ayarlayanları gördükçe, adam gibi adamları arar olduk.
()
Evrak-ı Perişandan :  2003 Yılında Türkçeye Giren Yeni Kelimeler -  Doç. Dr. Fethi Gedikli
Bu makalemizde geçen sene dilimize yeni giren kelimelerin tarihsel bir dizelgesini yapmaya çalışacağız. Bu iş, tabii ki meslekten dilci olanların ve dil üzerinde çalışan özel ve resmi kurumların -TDK gibi- işi olmalıdır. Ne yazık ki onlar bu konularda çalışmadıkları için, iş biz heveskarların üzerine kalmaktadır. Bu yazının ilgilileri bu konuda çalışmaya iteceğini ve önümüzde yıllarda bu görevi onların yerine getireceğini umuyor ve bekliyorum. Burada yer verilen kelimelerin bir kısmı yabancı dillerden gelmedir; bir kısmı yazarlarımızca üretilmişlerdir; diğer bir kısmı da konuşma dilinde ve belki yazı dilinde bulunmasına rağmen sözlüklere henüz alınmamış olanlardır. Bunların tümünün dilde kalıcı olup olmayacağını ancak zaman gösterecektir.
()
Şiir :  Aşktan Yandık Diye Yalan Söylerler -  Orhan Seyfi Şirin
Orhan Seyfi ŞİRİN
()
Gerçek :  Arayış -  Özdemir Özsoy
Ölüm orucundan son aşamada vaz geçirilen ya da artık orucu sürdürmeye mecali kalmayan insanları bilirsiniz. Gıda alma melekesini yitirmişlerdir. Zorla verilen gıdaları da mide kabul etmez. Çünkü vücut artık istemiyor ve beklemiyor o yiyecekleri. Bu durumda serumun da bir faydası olmaz. İşte bu ölüm orucundakiler gibi, bünyesinin ihtiyacı olan manevi gıdaları reddeden, karayel denilebilecek rüzgarların etkisiyle meçhule yelken açan bir toplumu yeniden “millet” kavramıyla bağdaştıracak stratejiyi belirlemek zorundayız. Ufkun ötesine doğru yolculuğa çıkan gönüllüler uzun nefesli olmalı,
()
Reymanca :  Geciken yazılar -  Reyman Eray
Aylık bir dergide yazıyor olmanın sayısız zorluklarından biri de, değinmek istediğiniz çarpıklığın, günlük ya da haftalık bir (ya da birkaç) yayımda “çoktan değinilmiş” olmasıdır...Yani siz sonuçta, daha önce birilerinin yazdığını, derginiz yayımlandığında “yeni yazmış” sayılıyorsunuz... Dahası, konu bulamamış da, birilerinden “kopya çekmiş gibi” oluyorsunuz...
()
Tarih Bilinci :  Çapı var mı ki, yarı çapı olsun?!. -  Rasim Giresunlu
Ne derseniz deyin, ister şarkıcı, ister futbolcu, ister Kasımpaşalı, ister Milli Görüşçü, isterseniz Amerikan veya Yunan meraklısı... Tekrar ediyorum, ne derseniz deyin, R.T.Erdoğan tarihimizin sayfalarına, “Başbakan” etiketiyle attan düştüğü gibi, lop diye düşmüştür. Bu iyi bir düşüş müdür? Onu siz yazılarımızdan tahlil edin!.. Ayrıca şunu da bilin; Süleyman Demirel, Turgut Özal, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller ve Necmettin Erbakan’da “Başbakan” olarak tarihimize düşmüştür. Ben şahsen bu insanları tarihimizde, Türk merkezli bir düşüncenin terazisine sığmadıklarından dolayı Türkiye Cumhuriyeti’nin başbakanı olarak görmek istemezdim!.. Günümüzde, dünyadaki hakimiyet dengeleri o kadar farklı ki, bu dengelerin yöneticileri belirli haberleşme araçlarıyla sizin evinizin içine kadar girmektedirler...
()
Kuşbakışı :  İmam hatip çıkmazı ve türban -  Şahin Zenginal
Bundan iki yıl kadar öncesini hatırlayın. İmam hatiplerin önlerinde ve üniversite kapılarında polisle karşı karşıya gelen körpecik kızlar… Daha 16-17 yaşlarındaki körpecik kızlar din eğitimi verilen imam hatip lisesine başörtüsü ile girmek istiyor, polis de aldığı emir doğrultusunda bu kızların okula girmelerini engelliyor. Aynı trajik manzara üniversite kapılarında da yaşanıyor. Ağlayan inleyen kızlar, kendilerini okul kapısına zincirleyen gencecik beyinler… Hangi görüşü savunursa savunsun, hangi dine mensup olursa olsun, insanın bu manzara karşısında duygulanmaması ve “Yeter artık, durdurun bu zulmü” dememesi mümkün değildi.
()
Serbest Atış :  Yök yasası ve sınav sistemi -  Tuncay Yıldız
Üniversite sınavı gününe yaklaşılıyor. Haziran ayının 20’sinde yaklaşık bir buçuk milyon liseli üniversite sınavına girecek. Sayı bir önceki sınava göre çok daha fazla. Uğur dershaneleri rehberlik biriminin istatistiki sonuçlarına göre geçen yılki bir bölüme girilebilmesi için her daldan 2 net daha fazla yapılması gerekiyor. Üniversite sınavına giren öğrenci sayıları arttıkça yüzdelik dilime girecek öğrenci sayısı da düşüyor.
()
Hedef :  Bu yılan bize de dokunacak ! -  Ünal  Bolat
Attila İlhan, nato mermer nato kafalara rağmen tekrar tekrar söylemişti: Aslında Batı, bir haçlı zihniyeti içersinde “Bizim gelecekteki niyetimiz şudur” diye söylüyor. Fakat yıllar boyu, içimizdeki hainler, gafiller, menfaatperestler, ya basiretsizlikleri ya kendi kişisel çıkarları uğruna koskoca bir milleti ilgilendiren bu gerçekleri görmezden geliyor. Kulak ardı ediyor. Bununla da kalmıyor, milleti başka teranelerle oyalayıp, gerçekleri görmesine engel oluyorlar.
()
Yakın Takip :  Makedonya’da Türkçe yaşasın -  Dr. Ünal Metin
TRT’de yıllardır yayınlanan bir program var. “ GEZELİM GÖRELİM “ . Bana göre Türk insanını, Türk kültürünü ve Türk Dünyasını bu kadar güzel yansıtan başka bir program yok. Gezelim Görelim ekibi Türkiye’de ayak basmadık toprak parçası bırakmadığı gibi son yıllarda Türk Dünyasındaki kardeşlerimizi de samimi duygularla ekrana taşıyor. Programın yapımcısı ve sunucusu Nuray Yılmaz, Türk insanının hassas duygularını incitmeden, çekim için gidilen bölgelerde bir yabancı gibi değil adeta o bölgenin insanı gibi davranarak; programda verilmek istenen mesajı en ince detayına kadar işliyor.
()
Aykırı Bakış :  24 Nisan 2004 referandumundan sonra Kıbrıs meselesinde son durum -  Dr. Yusuf Gedikli
Kıbrıs meselesinin dönüm noktalarından biri olan 24 nisan 2004 referandumunun üzerinden 1 aydan fazla zaman geçti. Dolayısıyla referandum sonuçlarını ve bir ay içindeki gelişmeleri sakin, salim ve heyecansız bir kafayla tahlile tabi tutabilir, masaya yatırabiliriz. 24 nisan akşamı gelen sonuçlar tahminleri doğrular yöndeydi. Türk tarafından yüzde 64.9 evet, 35.1 hayır; Rum tarafından yüzde 24.2 evet, 75.8 hayır oyu gelmişti. Başka bir ifadeyle Türk tarafının 3’te ikisine yakını evet demesine rağmen, rum tarafında evet oyları dörtte bir oranında bile değildi.
()
Zekice :  Yazarımız Zeki Hacıibrahimoğlu' geçmiş olsun... -  Zeki Hacı ibrahimoğlu
Yazarımız Zeki Hacıibrahimoğlu, geçirmiş olduğu bir trafik kazası sonucu tedavi görmektedir. Yazarımıza geçmiş olsun der yüce allahtan acil şifalar dileriz.
()
- :  Hz. Ali Türbesinin bombalanması ve Alevilik -  Birol Cevizoğlu
Lafı dolandırmayacağım... Irak’ta yaşananları artık herkes biliyor. Benim merak ettiğim Türkiyeli Alevilerin bunları bilip bilmediğidir. Türkiyeli Alevilerin Hz. Ali’si ile Iraklıların Hz. Ali’si acaba farklı kişiler mi ?
()
Sağlık Meridyeni :  Menier Sendromu -  Dr. İsmail  Maraş
Bu ay sizlerle İlk defa 1861’de Dr. Menier tarafından fark edildiği için onun ismiyle anılan, iç kulaktaki bir çeşit rahatsızlık hakkında konuşacağız. Menier Sendromu adıyla bilinen bu rahatsızlığa neyin sebep olduğu henüz bilinemiyor. Ancak, iç kulaktaki bir bölmede bulunan özel sıvının yüksek basınca ulaşması sonucu oluştuğu tahmin ediliyor. İç kulaktan kaynaklanan baş dönmelerinin en önemli sebebinin de bu olduğu biliniyor.
()

*

Haberler


Başkentte Güzel Şeyler Oluyor -  Ufuk Ötesi
Ankara’daki Kastamonuluların kurduğu vakıf ve derneklerin yöneticileri bundan böyle Kastamonu’ya birlikte hizmet getirmeye karar verdiler.
()
Başarılı iletişimciler Ödüllerini aldı -  Ufuk Ötesi
Fırat Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen 12.İletişim Fakültesi Dekanları Toplantısı ve 2003 yılının Başarılı İletişimciler Ödül Töreni 6-8 Mayıs tarihleri arasında yapıldı.
()
Türkiye’nin kırmızı çizgileri tek tek siliniyor. -  Ufuk Ötesi
Kuzey Irak, Kıbrıs, Ege Karasuları derken; SIRA BOĞAZLARA GELDİ! Yıllardan beri Türkiye’yi Boğazlardan geçişlerde yeterli önlemleri almayarak kazalara ve insan ölümlerine neden olmakla suçlayarak, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında ki Türk egemenliğini kaldırarak, denetimin Lozan da olduğu gibi yeniden uluslar arası komisyon tarafından yönetilmesini isteyen ülkeler bu sefer amaçlarına ulaşmak üzere. Ali KUZU
()
Haber Revizyon yayın hayatına başladı -  Ufuk Ötesi
Haber Revizyon Dergisi İstanbul Princess Otel’de düzenlediği görkemli bir geceyle yayın hayatına “merhaba” dedi.
()
Tarihe bir darbe daha -  Ufuk Ötesi
Kültür tarihimize kendi ellerimizle vurduğumuz baltalardan gür bir ses de Erzurum’dan geldi. Erzurum’un Tortum ilçesine bağlı Pehlivanlı beldesinde yapılan yol çalışmaları sırasında ortaya çıkan, Karakoyunlular veya Akkoyunlular dönemlerinden kalma, 13. ve 17. yüzyıllar arası döneme ait olduğu tahmin edilen 13 adet koç heykeli Pehlivanlı Çayı kıyısında yol kenarına terk edildi.
()
Tatar Türkleri “6. Saban Tuyı Şenliği”nde buluştular -  Ufuk Ötesi
Kazan (Tataristan) Tatarları’nın(1) 6. Saban Toyu Şenliği, Eskişehir’in Çifteler ilçesine bağlı Osmaniye (Kuruhöyük) köyünde yapıldı. Ankara, İzmir, Konya, Eskişehir’den büyük otobüslerle katılımın olduğu şenlikte, Litvanya ve Kırım Türkleri de vardı. Kazan Tatarı kardeşleriyle buluşup, tanış-biliş oldular. Soy-soplarını anlamaya çalıştılar. Başlı başına bu bile bir şenlikti. Ama şenlik bununla bitmedi tabi...
()
Devlet Tiyatroları’nda Tatil Yok -  Ufuk Ötesi
Devlet Tiyatroları’nda bundan böyle “sezon açıldı/sezon kapandı” diye bir şey yok ! Sanatçıların ve sanatseverlerin aylarca sanattan uzak kalmaları gerekmeyecek; gazete ve dergilerin sanat sayfaları da cılız kalmayacak. Bu güzel uygulamaya imza atanları kutluyoruz
()
Şehit Anaları Kıbrıs’taydı -  Ufuk Ötesi
Yeniden Müdafaa-i Hukuk Hareketi Derneği’nin gezileri sürüyor Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne giden Yeniden Müdafaa-i Hukuk Hareketi Derneği, 1974 Barış harekatında yakınını kaybeden İstanbul Şehit Anaları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği üyesi 12 şehit anasını da Adaya götürdü. YMHHD üyeleri ve Şehit Anaları şehitlikleri ziyaret edip dualar ettiler. Evlatlarının kabirlerini ilk defa gören Şehit Anaları fenalık geçirdiler. Şehit Analarının Türkiye’den geldiğini duyan çok sayıda Kıbrıslı Türk vatandaşı Şehit Analarını karşılayıp onlarla birlikte Şehitlik ziyaretlerine katıldılar.
()
AB’ne taviz üstüne taviz devam ediyor -  Ufuk Ötesi
TRT’te kürtçe yayına başlıyor ... TRT yasasına rötuş yapılıyor... Hükümet, kendi yasasında değişiklik yapılmadığı için kürtçe yayın yapmayı reddeden TRT'nin bu dayanağını ortadan kaldırıyor. ... "geleneksel dil ve lehçelerde de yayın yapılabilir" ifadesi koyulacak. Böylece TRT, belli saatlerde kürtçe yayın yapabilecek...
()
Tiyatro alkış -  Ufuk Ötesi
İstanbul’da yerleşik olarak Beşiktaş Kültür Merkezi, Yayla Sanat Merkezi, Akatlar Kültür Merkezi, Bakırköy Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezi gibi birçok merkezde, kolejde, Unilever, Coca Cola gibi firmaların, Lyons gibi birçok kulübün özel günlerinde sahne almakta olan Tiyatro Alkış; birçok festivalde de varlık göstermiştir. Tiyatro Alkış’ın kurucusu Oktay Şenol, TODER’in (Tiyatro Oyuncuları Derneği) de yönetim kurulu üyesidir.
()
Anaokulu Öğrencilerinden TEMA’ya anlamlı destek -  Ufuk Ötesi
Halil Rüştü İlköğretim Okulu A Sınıfı Anaokulu Öğrencileri, okul kumbaralarında biriktirdikleri harçlıklarıyla “TEMA’nın 1 Milyon Fidan” kampanyasına katıldılar.
()
Görsel Türk Kültür Tarihi -  Ufuk Ötesi
4 bölümün CD’si yayınlandı. Sahasının uzman isimlerinin de katkı verdiği belgesel dizinin yayınlanan ilk dört bölümü “Anadolu’da Bin Yıl”,”Yaylaktan Kışlağa”, “Türk Deniz Tarihi”,”Osmanlı’da Gündelik Hayat” adlarını taşıyor.
()
Eğitimcilerden “sonsuz adım” yürüyüşü -  Ufuk Ötesi
Türk Eğitim-Sen, Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da attığı ilk adımı, sonsuza taşıyacağını haykırmak için varoluş mücadelesinin başladığı yerde, Samsun’da bir araya geldi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Samsun’da buluşan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan, yönetim kurulu üyeleri ve 94 şube başkanı, Atatürk’ün emanetine, bağımsızlığımıza ve milli egemenliğimize bir kez daha sahip çıkmak amacıyla sonsuz adım yürüyüşü gerçekleştirdi.
()
Karadeniz Çernobil'in faturasını ödüyor -  Ufuk Ötesi
26 Nisan 1986’da Çernobil’de yaşanan nükleer felaketten sonra özellikle Karadeniz Bölgesi’nde kanser vakalarında önemli ölçüde artış görüldü. Çernobil Nükleer Santralı kazasından sonra kanser vakalarında artış görülmesi üzerine harekete geçen Sağlık ve İçişleri bakanlıkları ile Devlet İstatistik Enstitüsü, Türkiye genelinde Çernobil-kanser ilişkisiyle ilgili araştırma başlatacak.
()
Kırım Gezisi -  Ufuk Ötesi
20 - 27 Temmuz 2004 (7 Gece-8 Gün) Tarih, Kültür ve Doğa Gezisi Bahçesaray Hansaray Kökgöz Köyü Yalta Aluşta, Alupka Kefe Eskikırım Sudak Akyar Akmescit Gözleve
()
Uluslararası Aspendos Festivali -  Ufuk Ötesi
Puccini’nin “Madam Butterfly” operası, ilk kez 1904’te La Scala’da sahnelenmişti... Dünya opera edebiyatının başyapıtlarından kabul edilen bu üç perdelik opera, tam 100 yıl sonra Uluslararası Aspendos Festivali’nde...
()
Etibakır’dan ihracat’a devam -  Ufuk Ötesi
Geçtiğimiz aylarda özelleştirilerek yeni sahibi Ce-Ka İnşaat’a devredilen Etibakır’ın İnebolu Limanı’ndan gerçekleştirdiği ihracat devam ediyor.
()
Yapay gündemlerle toplum geriliyor -  Ufuk Ötesi
Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, yeni YÖK Kanunu ile ilgili olarak, milletimizin çok hassas bir konuda, gereksiz gerginlik ve tartışma ortamına çekilmek istendiğini söyledi.
()
Cağ Kelimesinin Türkçe Olduğu İspatlandı -  Ufuk Ötesi
Son yıllarda Erzurumun Oltu ilçesinden bütün Türkiyeye yayılan ve yatay şişlerle yapılan bir tür döner kebabı demek olan cağ kelimesinin söylendiği ve yazıldığı gibi Ermenice veya Gürcüce değil, özbeöz Türkçe bir kelime olduğu açıklandı.
()

2008


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2007


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2006


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2005


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2004


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2003


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2002


NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002