Kasım 2008

Ö T E S İ

 

3.10.2024 



2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002


ARŞİV : Aralık - 2005

 
 

Köşe Yazıları


Reymanca :  Meğer Adam... -  Reyman Eray
Hükümet, PKK’nın Avrupalı dostlarınca dikte ettirilen yasaları “emriniz olur” aceleciğiyle çıkarmasaydı, hem ulusal onurumuz zedelenmez, hem de, bugün Öcalan’ın, avukatları aracılığıyla örgütü yönetmesinin önü kesilmiş olurdu. Ulusumuza yıllar yılı çok görülen özgürlük ve demokrasi, “ulusal hain”lerimiz söz konusu olduğunda, fazlasıyla verilmekte... Evet! “Fazlasıyla”! Çatışmada öldürülen katillere “şehit” demek, ne idüğü belirsiz bez parçalarını ve “hain” posterlerini bayraklaştırmak özgürlüğü, biraz “fazla”.
()
Bamteli :  Şu Çılgın Türkler -  Aydil Erol
“Yunan ordusunun başarısı için dua edenler” mi ararsınız, “Milliyetçileri öldürenler gazi, bu yolda can verenler şehittir” diyenler mi?.. Bunlara bir de cepheden kaçanlar eklenir. Yoklardan, yoksulluklardan geçilmez: Yiyecek yoktur, içecek yoktur, giyecek yoktur. Daha da kötüsü: Silâh yoktur… Mehmetçik yalın ayak, başı kabaktır…
()
Tutanak :  Topkapı dönüşürken -  Hüseyin Özbek
Topkapı’dan şehre girişte yolun iki yanındaki burçlarda dalgalanan ayyıldızlı bayrakların etkisini yok eden Eresin Oteli’nin abus çehresi sizi birden çarpar. Fetih hatırası surlara karşı Frenk naziresi bu gündüz kondu son dönem eserlerinden...Doğu Roma’nın, Bizans’ın başkentinin düşüşü sonrası, süreç içinde mimarî açıdan da fethedilen, camiler, kasırlar, köşkler, saraylar yanında mütevazı semtlerin fakirhaneleriyle Türkleştirilen payitahtın tersine dönüşümünü izliyoruz.
()
Gerçek :  Yanlışımız Nerede? -  Özdemir Özsoy
Bizim cumhuriyetimizin başlangıç yıllarında dostumuz olan ve kendisi şahlık rejimiyle yönetilen bir komşu ülke devrim yapıp cumhuriyete geçtiğinde İslam devleti oldu diye birdenbire düşman gibi algılanmaya ve gösterilmeye başladı. Halbuki bu komşu asıl şahlık zamanında İslam devleti idi ve asıl o zaman küresel düzenbazların elinde oyuncak oluyordu.
()
Aykırı Bakış :  Türkiye yeniden yapılanmalı -  Dr. Yusuf Gedikli
Cumhuriyetin kuruluşundan beri 82 yıl geçti. Bu zaman zarfında Türkiye demokratik, iktisadi, sınai, ticari, zirai, sıhhi, maarif alanında büyük ilerlemeler kaydetti, belli bir noktaya geldi. Her şeyden evvel savaşlara girmekten kaçınarak milletini barış içinde yaşattı. Ancak yapılabilecek bir çok şeyi de yapamadı. Özellikle 1971 senesinden sonra girdiği demokratik, siyasi, iktisadi, mali, sosyal kırizleri bir türlü çözemedi, aşamadı.
()
Milli Sıtrateji :  “Fasa Fiso mu” -  Dr. Alptürk Ünlü
Susurluk, tam anlamıyla devletin yaptırdığı bir komploydu. Yani bu komplo da, devletin doğrudan bir ilgisi varmış deniliyordu. Diyelim ki ilgisi olanlar ya da varmış gibi gösterilenler, başka bir anlayışın rahatlaması adına mı, ortaya saçılmışlardı? Yoksa onlar, halının altındaki tozlar mıydı? Ya da evin kirli çamaşırları mıydı? Belki de evin haylaz çocuklarıydı..Sahiden bu ülkede, Susurluk ile birilerinin rahatlaması mı isteniyordu?
()
Sağlık Meridyeni :  Ebe ve hemşirelik tarihe karışmamalı -  Dr. İsmail  Maraş
80’li yıllar ve öncesini hatırlayanlar bilir. Özellikle kasaba ve köylerde gerçekten önemli hizmetler veren ebe ve hemşirelerimiz vardı. O zamanlar, bulunduğu kasabada, hatta köyde hastanın ayağına giderek yaklaşık on doğumdan sekizini sezaryensiz ve başarıyla gerçekleştiren “ebe”lerimiz vardı. Bu ebe ve hemşirelerimiz bağlı bulundukları kurumdaki doktorun yönlendirmesiyle birçok sağlık hizmetini rahatlıkla yürütüyorlardı.
()
Tarih Bilinci :  “Lobi”ler ve “Lobiciler” -  Rasim Giresunlu
Şimdi siyasetin yakın tarihinin derinliklerinden günümüz sürecine doğru taşınalım ve de futbola doğru koşalım. Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin en başarısız bakanlarından birisi hiç şüphe yok ki, Mehmet Ali Şahin’dir. Bu başarısızlık el attığı kurumun neredeyse bütün bir gövdesinden tıkırtı halinde değil; patırtı halinde deprem gibi gelmektedir. Adam, ülkemizde siporla ilgili bakanlığın başına geldi geleli, federasyonların, siporcuların başına gelmedik kalmadı
()
Ölçü :  Osmanlının son fedaileri -  Cem  Sökmen
Teşkilat-ı Mahsusa derin bir milletin asırlardır taşıdığı dünya görüşüne dayanıyor, teslimiyetin karşısına dikilen iradeyi temsil ediyordu. O kahramanlar, milletlerinin tarihi misyonuna uygun bir mücadeleyi vermek için hiç bir fedakârlıktan kaçınmadılar. Buna rağmen onları maceracı diye yaftalayan insanlar ortaya çıktı. Bunlar kendi değersizliklerinin farkında oldukları için gerçek değerleri kıskandılar ve yok saymaya kalktılar.
()
Göğe Merdiven :  Biliyormuş gibi davranmak -  Aybars Fırat
Beyinlerimizin dumura uğraması, düşünmez hale gelmesi, çalışmaması durumunu yaşıyoruz. Dıştan bakıldığında her şey güllük gülistanlık görünüyor. Ama içte durum felaket. Pırıl pırıl gözüken beyinler, kalemler, tam bir örümcek yuvası. Parasını kim ödüyorsa onun borusunu çalan zavallılar. Birilerinin maşası olmuş bir güruh. Peki vatanını milletini seven, beyninin kıvrımlarında yabancı toz zerrelerine bile tahammülü olmayanlar? Sizce onların durumu ne?
()
Çapraz Ateş :  Terör devleti kuruluyor -  Kemal Çapraz
Türkiye’nin gündem maddelerini şöyle bir incelediğimizde yine birinci sırayı terör örgütünün faaliyetleri oluşturmakta. İmralı’daki terörist başının açıklamaları yine gazetelerde birinci sayfalarda yer almakta. Ama burada şunu açıkça ifade etmekte yarar var, önümüzdeki günlerde terör örgütü PKK gündemden düşecek, onun yerine bir terör devleti alacak.
()
Zekice :  Pamuk -  Zeki Hacı ibrahimoğlu
Bazı kelimeler vardır isimlerin başında veya sonunda kullanıldığında onu kendi vasfına yakınlaştırır. İsim sahibinin davranışları bu kelime ile uyum sağlıyorsa onun için de ismi ile müsemma tabiri kullanılır. Bizde bir pamuk türedi, yeni hayat ile topluma karıştı. Herkes onu Pamuk Pamuk diye tanıdı. O Pamuk, isminin renk değiştirme özeliliğinden yararlanarak kırmızı oldu. Yani istendiğinde değişik renklere girebileceğini de gösterdi.
()
Türk Ekonomisi :  Avrupa’nın azınlık sendromu -  İ.Orkun  Atalay
Tam da AB, Türkiye hakkındaki klişe raporunu yayınlamış ve Türkiye’de kendi uydurduğu azınlıkların yine kendi uydurduğu haklarının yeterince gözetilmediğinden ahkâm kesiyordu ki, bir şey oldu! Öyle bir şey ki, bu raporu onlara resmen “yedirten” cinsten. Kamuoyuna yansıdığı şekliyle Fransa’da iki Afrikalı çocuk Fransız polisi tarafından kovalanırken saklandıkları elektrik trafosunda ölü bulunmuşlardı.
()
Kuşbakışı :  Ne günlere kaldık! -  Şahin Zenginal
7 Mayıs 2004’te Meclis’te kabul edilen Anayasa değişikliği ile Anayasa’nın 90. maddesine şu fıkra eklendi: “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır.”
()
Yakın Takip :  Suç Kimde? -  Dr. Ünal Metin
Yurtdışına çıkarsın. Başına bir şey gelir. Elçiliğe gidersin. Kapı duvar, yürekler nasır. Derdine derman olacaklarına sana hakaret ederler. Sineye çekersin. Orada görev yapanların senin için orada olduklarını düşünmezsin. Memleketinde parya muamelesi görürsün. Sokağındaki yabancı dillerdeki tabelalı dükkânları içine sindirirsin. Onlardan alışveriş etmeyi matah bir şey zannedersin.
()
Pusula :  Mozaikistan’a hoşgeldiniz -  Bayram Akcan
Mozaikçi Başbakanımız 27 etnik gruptan bahsediyor. Televizyonlarda çıkıp da bu etnik grupları saymasını rica ediyoruz. Bir de etnik grup nasıl olur, etnik grup nedir bir de bunları açıklasın. 27 etnik grubun varlığından dem vuranlar etnik grupları saymaya başlarken hemen ciddiyetten uzaklaşırlar. Bilmedikleri konunun uzmanı olan bu kişiler Türk olan boylarını da Türk’ten ayrı etnik grup olarak sayarlar.
()
Serbest Atış :  Kimin AİHM’i bu AİHM -  Tuncay Yıldız
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Leyla Şahin’in başvurusunu nihayet neticelendirdi. Çapa Tıp Fakültesi’nde okurken başörtüsü taktığı için üniversitesinden uzaklaştırılan Leyla Şahin mağduriyetini AİHM’e taşımıştı. Eğitimini başörtülü haliyle Avusturya’da tamamlayan Şahin bu ülkede yaşıyor.
()
gezi :  Seyahatnameler… Gıravürler… -  Nazan Sezgin
Seyahatname denince aklıma önce Venedikli Marko Polo gelir. Belki en eski seyahatname onun yazdığı değilse de bence en ünlüsüdür. Babası ve amcasıyla 13. yy. da ticaret için Çin’e gitmiş ve Kubilay hanın sarayında yıllarca kaldıktan sonra gördüklerini kaleme almıştır. Anlattıkları İtalyanları hayrete düşürmüştür. Yaşlılığında bir dostu “artık bu yazdıklarının doğru olmadığını itiraf etmelisin” dediğinde Marko Polo anlattıklarının gördüklerinin çok azı olduğunu söylemiştir.
()
- :  30. Ölüm yılında Nihâl Atsız’ın şiirleri -  Ahmet Özdemir
Savaş, yalnız cephelerde, süngü süngüye, kılıç kılıca, tüfek tüfeğe, bomba ile, füze ile kellerden kuleler yaparak, kanlardan nehirler akıtarak yapılır sanmayınız. Nihâl Atsız’a göre ulusları savaşa hazır bulunduran iki araç vardır. Biri maddidir ki buna teknik diyoruz, diğeri ruhîdir. Bunun adı “ülkü”dür. Eşit teknik imkanlarla yapılan savaşlarda ülküsü kuvvetli olanlar kazanmıştır. Türk ülküsü için hayal diyenler, hayal içinde gevşeyip tembelleşenlerdir.
()
Hedef :  AB’den emir almak -  Ünal  Bolat
Türkiye’nin, Cumhuriyet tarihi boyunca kendine yaptığı en büyük kötülük, her hal ve şartta AB’ye girme politikasıdır. Bu tutum ve davranış bir kere Türk’ün karakterine terstir. “İstenmeyen yere gidilmez” atasözü bize aittir. Türkiye’nin inisiyatif kullanıp, “Arkadaş, ben de ortak olacağım!” diyebilecek bir yaptırımı varsa girsin. Ama Türkiye’nin adeta yalvarması, millete layık mıdır?
()
Geniş Açı :  Yutkunma hakkımı kullanmak istiyorum -  Ali Arif Esatgil
Saddam davasını izlerken kendimi hayali bir mahkemenin duruşma salonunda görüyorum. Kimi zaman sanık, kimi zaman müşteki, kimi zaman müdahil, kimi zaman da tanık… Çoğu kez müdahilim… Öyle ya, ülkesini, halkını, kendi evlatlarını bile ihtirasları uğruna kurban vermiş bir diktatörün bile söyleyecekleri var da, bizim mi yok? Herkesin sabah kalkıp, akşama dek bülbül gibi şakıdığı bir ülkede, gündüz söylenenlerin gece unutulduğu yerde, laftan ucuz sermaye mi olur?
()
Net P@no :  MOBESE izler -  Baki Günay
İstanbul'un büyüyen bir köy görünümü gün geçtikçe içinden çıkılmaz bir hale geldi. Trafik, hırsızlık derken hortlayan kapkaç terörü ve ardından iki yerde patlayan bombalar İstanbul polisinin teknolojiyi fark etmesini sağladı. Bu teknoloji bildiğimiz değil bilmediğimiz bir teknoloji idi. Çünkü her adım başı konulan kameralar ile polislerin masasındaki ekrandan İstanbul'u izlemesine dayanıyor.
()
Köşe Taşı :  Görümlük Görüntüler -  Prof Dr. Ali Osman Özcan
Görümlük görüntü ve duyumluk sesler evreninde yaşamaktayız. Bu görüntü ve sesler dünyasının kuram ve kavramları da başka. Hele ikisi birlikte iken ortaya çıkan ilişki bağlamları da öyle yanıltıcı ki. Görümlük görüntü dünyasının söylemsel oluşumları da canlı değil. İleri sürüp kabul ettirmek istediği ideoloji de alışıldık bir ideoloji değil. Televizyon, bilgisayar ve cep telefonu dünyasındaki olay ve olguların dayatmalarıyla bir başka evrene atıldığımız da bir gerçek.
()
Ünlem ! :  Ölümünün 41. yıl dönümünde Prof. Arat… -  Asuman Özdemir
Türkçenin en büyük abideleri olan Kutadgu Bilig, Bâbur-nâme, Atabetu’l-Hakâyık ve Oğuz Kağan Destânını yayınlayarak bizlere kazandıran bu büyük bilgin, bir insanda olması gereken en önemli özellikleri şahsında toplamıştı. Eğer günümüzde yaşasaydı, başkaları gibi, iki makale bir risâle yayınlayıp kendini televizyon ekranlarına atmazdı.
()

*

Haberler


Memurların yeşil pasaport hakkı elinden alınıyor -  Ufuk Ötesi
TBMM İçişleri Komisyonunda görüşülmekte olan Pasaport Kanunu’nda değişiklik yapan tasarı ile memurlara verilen ve vizesiz yurtdışına çıkış imkânı sağlayan yeşil pasaport hakkı kaldırılıyor
(11517)
Bütün memurlar yolluk alabilecek -  Ufuk Ötesi
Türk Eğitim Sen’in çok uzun süren hukukî mücadelesi sonunda kendi istekleri üzerine başka yerlere atanan memurlar dahil, bütün memurlar yolluk alacak
(5527)
Özel Güvenlik Geleceğin Sektörü -  Ufuk Ötesi
Görüştüğümüz bir başka güvenlik firması, Çevik Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. 1992 yılında Metin Hacımustafaoğlu tarafından kurulmuş... İçinde temizlik hizmetleri, gıda, peyzaj faaliyet alanlarını da kapsayan diğer kardeş şirketleri ile birlikte Çevik Grup çatısı altında buluşuyor.
(5197)
Türk Dünyası Gençleri kenetlendi:Genç Türklerin başarısı -  Ufuk Ötesi
Dünya’daki 41 Türk devlet ve topluluğundan temsilcilerin katıldığı 12. Türk Dünyası Gençlik Günleri ve Kurultayı, İstanbul’da 13-20 Kasım tarihleri arasında yapıldı.
(4592)
Kırım’da “Güneşten bir parça” -  Ufuk Ötesi
Türkçenin 6. Uluslararası Şiir Şöleni Kırım’ın başşehri Akmescit’te yapıldı. Türk Dünyası’nın en çok çile çeken, zulüm gören bölgelerinden biri olan Kırım tarihî bir Türk yurdudur.
(3456)
Eğitim en önemli meselemiz -  Ufuk Ötesi
Malatya’nın Darende ilçesi, 26 Kasım 2005 günü Öğretmenler Günü münasebetiyle Darende Eğitim Kurumları’nca düzenlenen Eğitim Etkinliklerine ev sahipliği yaptı.
(3282)
Bir Çatı Altında Birleşmemiz Gerekiyor -  Ufuk Ötesi
Görüştüğümüz ikinci firma Stratejik Güvenlik Koruma ve Eğitim A.Ş… Bu firmaya da son çıkan yasa ve sektör sorunlarını konuştuk. Yönetim Kurulu Başkanı emekli Emniyet Müdürü Nihat Kubuş’la görüştük.
(3265)
Bilimsel Korumalar... -  Ufuk Ötesi
Daha önceleri filmlerde seyrettiğimiz özel güvenlik elemanları, yakın zamana kadar bizim için birer aktör gibiydi. Bu sahışların yaşadığı maceraları izlerdik. İlk özel güvenlik teşkilatları kurulana kadar koruma işi “fedai” dediğimiz “eski” unsurlarla götürüyorduk.
(3265)
Alyoşa ve Anadolu Formları -  Reyman Eray
Sibel Kasapoğlu’nun sahneye koyduğu ve koreografisini hazırladığı “Alyoşa/Neo’riental”, Astor Piazzola’nın tangolarından oluşan güzel bir çalışma.
(3112)
Kurbanlarımızı Kırım'da Keselim -  Ufuk Ötesi
Mübarek Kurban bayramı yaklaşırken Türk Dünyası’nın en çok çile çeken ve vatan mücadelesi veren bölgelerinin unutulmaması istendi. İmkânı olanların bu bölgelerde kurban keserek vatan mücadelesi veren soydaşlarımıza destek olması gerektiği vurgulandı.
(3040)
Dosya -  Reyman Eray
Tuncer Cücenoğlu’nun başyapıtlarından biri olan “Dosya”, bu kez Şehir Tiyatrosu’nca sergileniyor. Oyuncu kadrosunun hakkını verebilmek için sayfalar dolusu yazmak gerekir.
(2946)
Esin Afşar Seri Konserleri... -  Reyman Eray
Genç okurlarımız için kısa bir anımsatma: Esin Afşar Aral, bir diplomat kızı olarak İtalya’da doğdu, Ankara Devlet Konservatuarı Piyano Bölümü’nü bitirdi.
(2886)
Kara Sohbet -  Reyman Eray
Arif Akkaya, Şehir Tiyatrosu’nun önemli oyuncularından biri. Emre Kınay ise Bakırköy Belediye Tiyatrosu’nun önemli adlarından. Ödenekli tiyatrolarda türlü oyunlar “dönüşümlü” olarak sahneye gelir ve oyuncular çoğu kez “boşta” kalır...
(2788)
Kırgızlara model olacağız -  Ufuk Ötesi
Başını Türkiye’nin çektiği ve iki yıl önce kurulan Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin (TDBB) üyeleri, belediyecilik alanında birbirleriyle hem tecrübelerini paylaşıyorlar hem de ortak projeler hazırlıyorlar.
(2777)
“Bir millet uyanıyor”a büyük ilgi -  Ufuk Ötesi
Sanatçı Ali Kınık’ın hazırladığı “Bir Millet Uyanıyor” isimli albüm büyük ilgi gördü. Ali Kınık’a bu albümün toplumda büyük ilgi görmesinin sebebini ve bu albümü niye hazırladığını sorduk.
(2733)
Casablanca -  Reyman Eray
Hakan Altıner, yılların başarılı yönetmeni... Son yıllarda müzikallere ağırlık veren usta tiyatrocu, Haldun Dormen’in tahtına konacağa benzer...
(2599)

2008


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2007


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2006


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2005


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2004


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2003


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2002


NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002