Kasım 2008

Ö T E S İ

 

19.03.2024 



2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002


ARŞİV : Ağustos - 2008

 
 

Köşe Yazıları


. :  Kazakistan’daki Türkiye -  Yard. Doç. Dr. Erdoğan  Altınkaynak
Türkiye’den gidenlerin Kazakistan’ın çeşitli yerlerinde ilk ve yaygın olarak yaptığı ticarethane genellikle restoran işidir. Özellikle Kazakların ve eski Sovyet halklarının ‘şavurma’ adını verdikleri ‘döner’ her ne kadar orada yapıldığı kadarıyla bizim damak zevkimize uymasa da çok yaygın durumda pazarlanmaktadır. Döner yapılan yerlerde çalışanlar giyim kuşamları itibariyle de Türkiye’yi hatırlatacak aksesuarlar kullanmaya da özellikle dikkat etmektedirler.
(10530)
Seyran :  Kalp ağrısı -  Hayri Ataş
Sahaflar Çarşısının içinden geçip Beyazıt meydanına çıktığımda ter içinde kalmıştım. Sol tarafımdaki ağrının arttığını, nefesimin daha da sıklaştığını hissettiğimde hemen yakındaki büfeden bir şişe su alıp tepeme diktim, fakat ancak bir yudum içebildim. Şöyle kenarda oturup biraz dinleneyim dedim ve kendimi bir yere iliştirdim. Şişedeki suyla yüzümü, başımı ıslattım. Azıcık dinlendikten sonra kalkıp otobüs durağına doğru ağır adımlarla yürüdüm.
(8027)
Köşe Taşı :  Dahadan dahaya daha... -  Prof Dr. Ali Osman Özcan
Herkes herkesten daha çok, daha ayrıntılı bilince çözümlemeler çeşitliliğini yitirmekte; uzlaştırıcı, bağdaştırıcı düşüncenin yerine “Dahanın da dahası var” anlayışı egemen olmaktadır. Bu demagog hileleri doğrudan doğruya dinleyenlerin akıllarını da çelici olmaktadır. Kamuoyunun içinde debelendiği kirli bilgi atmosferinin kavramsal bataklığı tekrar “daha fazla ışık” bağırıp durmaktadır.
(7991)
- :  Bosna’da Türk izleri – 3 -  Dr. Orhan  Gedikli
Nihayet Mostar şehrine kavuştuk. Şehrin gerçekten söylendiği ve yazıldığı kadar güzel olduğunu görür görmez fark ediyor insan. Şehri Neretva nehri ikiye bölmüş durumda. Ayın taşlaşmış hali diye ifade edilen Osmanlı köprüsü şehrin iki yakasını birbirine bağlıyor. Mostar köprüsünün inşaat halindeki halini görünce büyük bir hüzne kapıldım. Tipik Osmanlı şehirlerinde olduğu gibi burada da bir tarafı camiler, diğer tarafı da kiliseler süslüyor.
(6646)
Zekice :  Laiklik nedir ne değildir? -  Zeki Hacı ibrahimoğlu
Farklı uygulamaların da bulunabileceği bir an için gözden uzak tutulursa kavramın özü itibariyle ifade ettiği şey Din ve devlet işlerinin birbirinden kesin olarak ayrılığıdır. Tabiidir ki bu her iki taraf için de söz konusudur. Yani hem devlet her türlü din veya kiliseden bağımsız kalacak hem din ya da dinler devlet katında serbest olacaktır. İdeal olarak verilen bu tanımın uygulamada tam olarak gerçekleşmesi pek mümkün olmamaktadır.
(5407)
Aykırı Bakış :  Ne Ergenekon ama… -  Dr. Yusuf Gedikli
Bu, Ergenekon’la ilgili üçüncü yazımız. Bizi çok önemli araştırmalarımızdan alıkoyup Ergenekon davasıyla ilgili yazı yazmaya sevk eden başlıca sebep, bu davanın sanal, kurgusal, zayıf temellere dayandırılmasıdır (dayanması değil). En başta davanın adının şahsımızı rencide ettiğini belirtmekte yarar görüyoruz. Başsavcıya bakılırsa bu adı sanıklar koymuş. Başsavcı böyle söylüyorsa bir şey biliyor da söylüyor.
(5407)
Tutanak :  Mütareke medyasından günümüze yansımalar -  Hüseyin Özbek
Mondros’tan Cumhuriyet’e uzanan süreçte İstanbul’da yayınlanan 200’ü aşkın gazete ve derginin çoğu Milli Mücadele karşıtıdır. İleri, Yeni Gün, Akşam, Vakit gibi gazeteler Milli Mücadele yanlısıdırlar. İkdam, Tasvir-i Efkar, Tercüman-ı Hakikat gazeteleri de Milli Mücadele’ye eğilim göstermektedirler. Milli Mücadele’nin amansız düşmanları arasında Alemdar, Peyam-ı Sabah, Türkçe İstanbul gazeteleri başta gelmektedir.
(5312)
Geniş Açı :  Derin Hayal -  Ali Arif Esatgil
Palazlandıkça soldan sağa kaçanlar ve palazlandıkça sağdan sola savrulanlar aynı noktada, mahşeri bir meydanda yüz yüze gelirler… Ne gariptir ki, karşı karşıya gibi görünen bu katmanlar, bir süreçten sonra aynileşme eğilimi gösterirler… Bundan nasıl bir sağlıklı toplum yapısı bekleyeceksiniz? Menfaatlerin yan yana getirdiği insan kalabalığı.
(5006)
Çapraz Ateş :  Türkiye ateş çemberinde -  Kemal Çapraz
Kafkaslarda uzun zamandır süren gerginlik sonuçta savaşa dönüştü. Gürcistan’ın Güney Osetya’ya girmesiyle başlayan savaş Rusların anında müdahalesiyle birden bire bölgeye yayıldı. Aslında savaş ne 70 bin nüfuslu küçük bir bölge olan Güney Osetya için çıkmıştı, ne de Abazya için… Güney Osetya bardağı taşıran son damlaydı. Uzun zamandan buyana ABD ile Rusya Federasyonu arasındaki kapışma sonunda Güney Osetya vesilesiyle patladı.
(4892)
Bamteli :  Karacaoğlanla söyleşi¹ -  Aydil Erol
Büyük şehrin gürültüsünden patırtısından, tozundan toprağından, tırafiğin karmaşasından, egzozların gazından, sonu gelmeyen zamlardan; çıldıran, çağ atlayan fiyatlardan; kırizlerden, kerizlerden, bin kocadan arta kalmış bive-i bâkirelerden, eko takılmış sazlardan, bayanlardaki nazlardan, susuz geçen yazlardan, lâğımın yanındaki pilâjlardan, kaynana zırıltısından, baldız dırıltısından, kaynata horultusundan, musluk hırıltısından illâllah dedim.
(4810)
Net P@no :  KEY listeleri başınızı ağrıtabilir -  Baki Günay
Resmi Gazete’nin internette yayımladığı KEY ödemeleri listesi, 8,5 milyon kişinin TC kimlik numarası ve sosyal güvenlik numarasını açığa çıkardı. Bilişim suçları yetkilileri kötü niyetli kişilerin bu bilgileri kullanmasından endişe ediyor.
(4417)
Sözün Özü :  Okudukça cahil olan insanlar -  Alptekin Cevherli
Geçen yıllarda bir yayınevinin hazırlayıp ciltlerle piyasaya sürdüğü ansiklopedik çalışma dışında Atatürk’e ait hiç kitap gördünüz mü? Göremezsiniz, çünkü yoktur! Bugün internette dolaşan birkaç şiiri hariç bu ülkenin kurucusunun kendi iç dünyasına ait tek bir satır okudunuz mu? Ya da Batılıların ‘Muhteşem Süleyman’ dedikleri Kanuni Sultan Süleyman’a ait, “Olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi” mısrasını içeren bölümü hariç hiçbir şiirini ya da kitabını alıp okuyan var mı?
(4285)
Pusula :  Vatansız Müslümanlar… -  Bayram Akcan
Bu vatansız Müslümanları, Osmanlı’nın son döneminde ortaya çıkan İslamcılar ile sakın karıştırmayalım. Zira rahmetli Atsız’a göre o denemin İslamcılarının bugünkü milliyetçilerden hiçbir farkı yoktur. İstiklal şairimiz Mehmet Akif’in İstiklal Marşını okuyanlar da bunu açıkça göreceklerdir. Çevrenize bir bakın bu “vatansız, soysuz” Müslümanları mutlaka göreceksiniz.
(4234)
İmge Boyutu :  Kök bilgiden gök bilgiye Olcay Yazıcı -  Yusuf Bilge
Türk Edebiyatı dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğünü, İnsan ve Kâinat dergisinin editörlüğünü, Kültür Dünyası dergisinin Genel Yayın Yönetmenliğini yapmıştı. Türkiye gazetesinde uzun zaman kültür sanat yönetmenliği, röportaj ve redaktörlük görevlerinde bulunmuş, eski Kültür Bakanı Namık Kemal Zeybek’in çıkardığı Ayyıldız gazetesinin kültür ve düşünce sayfasını yönetmişti.
(4111)
Gezinti :  Doğa Harikası Şirince -  Ebru Tenli Günaydın
Selçuk'a 8 km uzaklıkta olan Şirince, doğal bir barınak gibi. Bir zamanlar kırk ailelik bir aşiret tarafından kurulan bugünkü Şirince’nin, ilk adı "Kırkınca", ikinci adı ise “Çirkince" imiş. Bu kadar güzel ve şirin bir köye bu adı yakıştıramayan dönemin İzmir Valisi Kazım Divrik Paşa, köyü ziyareti sırasında, “Burası çirkin değil, şirin” demiş ve adını “Şirince” koymuş.
(3890)
Direnç Noktası :  Türkiye ekonomisine bir kambur daha! -  Arzu Erdem
Ülke önemli bir belirsizlik süreci ve korkunç bir mali yük olan erken seçime sürüklenmekten kurtuldu. Tabiri caiz ise “Gariban önce eşeğini kaybeder bulduğunda da sevinir” deyimi o kadar uygun ki mevcut sonuca. Kapatma kararının verildiği gün dolar en düşük seviyeyi gördü. Peki diğer dava öncesi sıraladığımız sorunlar yani global krizin etkileri, daralan ekonomi, likidite sıkıntısı, dalgalı kur, kepenk kapatmalar, işsizlikle ilgili neler değişti?
(3822)
. :  Vatandaşın parasıyla vatandaşa ağalık -  Enver Demir
KEY kesintisi yapılan 1987-1995 yılları arasında, yaklaşık 8,5 milyon kişi, kendi iradesi dışında, idarenin tasarrufu ile Konut Edindirme Yardımı adı altında, maaş ve ücretlerinden kesintiye maruz kaldılar. Çalışanlardan, kendi rızaları dışında kesilen bu paralar biriktirilecek, şu anda tasfiye halinde bulunan, Emlak Bankası, bu birikimlerle çalışanlara konut yapacaktı. 1995 yılının sonunda, bu işin yürümeyeceğini görenler, kesintileri durdurdular.
(3810)
Hedef :  Gergin gündemler ve Mengen aşçılığı -  Ünal  Bolat
Kültür Bakanlığı, dünya milletlerinin “doğal lezzet” arayışına girdiği bir zamanda, ülkemizde bulunan 11 bin çeşit bitkinin harmonisinden sofraya uzanan bu bin bir çeşit Türk yemeğinin önemini ve örneğin Mengen aşçılığının, çok sürmez sekiz on yıl içinde “temiz ve sağlıklı gıda” kapsamında dünya modeli olabileceğini niçin fark etmiyor? Dünyaya ihraç edilecek böyle bir kültür hazinesi var iken, hükümet işsizliğe çözümü acaba hâlâ nerelerde arıyor?
(3678)
- :  Türkiye bilgi toplumu ve iletişim sektörünün genel yapısı– 1 -  Mehmet  Gözay
21. yüzyıl başında bilgi iletişim teknolojisi; kablosuz ve taşınabilir cihazlar ile alt yapıyı oluşturan yer ve uydu sistemleri bütünleştirilmiştir. Dünya üzerindeki herhangi iki nokta arasında bilgi iletişimi ses, görüntü ve veri iletişimini de kapsayan boyuta erişmiştir. Teknolojinin en uç noktası; şüphesiz ki mikro işlemcilerin tasarım ve üretim teknolojisidir.
(3482)
Ölçü :  Bu ülkeye inanmak... -  Cem  Sökmen
Kitle iletişim araçları toplumun bünyesini yoğun olarak etkilemektedir. Fakat biz yapılan bu yayınları yorumlamak ve çözümlemek noktasında çok eksiğiz. Biz çağdaş Batı sosyolojisini takip ederek kitle iletişim araçlarının o toplumların bünyesinde meydana getirdiği değişimlerden ve bu sebeple gelişen tecrübeden ders çıkarabilirdik. Böylece “yaşayarak öğrenmek”ten bir nebze olsun kurtulabilirdik.
(3375)
Gerçek :  Göremediklerimiz -  Özdemir Özsoy
Matematiğin felsefesiyle uğraşanlar, bugün ulaştıkları hakikatlere inanamayıp bu konuları tekrar ve daha derinliğine incelemek gereğini duyuyorlar. Bir fizik bilgini sanıldığı gibi, yalnızca maddeyle meşgul olmadığı zaman, bu ön yargısız araştırmalarının onu şaşırtıcı gerçeklere götürdüğünün görebiliyor.
(3354)
Kültür-Sanat :  Bombalar Altında: İsrail Birlikte Yaşamayı Öğrenilebilir mi? -  Coşkun Çokyiğit
Sürüp giden korkunç savaşların bahanesi sadece "terör" olabilir mi? Bir kantarın topuzu bu kadar mı kaçar? Çelik kaleler gibi gökyüzünden kulakları sağır edecek bir gürültüyle ve sesten bile hızlı uçakların attığı bombalardan arta kalanları seyrettiğimiz "Bombalar Altında" filmi dengenin ne kadar bozuk olduğunu gösteriyordu.
(3295)
Yakın Takip :  Ölen, öldüren, sahip çıkan -  Dr. Ünal Metin
Bırakın artık boş konuşmayı, bırakın hır gürü. Millet sizden laf değil, kavga değil hizmet bekliyor. Hiç mi kalbiniz ısınmadı bu kadar hararetten? Hiç mi gözünüz yaşarmadı bu yoğun dumandan? Ve kalbinizi harekete geçirmek için daha ne kadar kana gerek var. Vatanın ciğerleri tutuşmuş yanıyor, milletin kalbi kor olmuş büzülüyor
(3205)
Kuşbakışı :  Kapatmayı kapattık -  Şahin Zenginal
Bir başbakanı, bakanı veya milletvekilini yargılayamıyorsunuz ama onların tümünün üye olduğu partiyi toptan kapatma yetkiniz var. Partiyi kapatmakla kalmıyor, onların milletvekilliğini, bakanlığını, hatta başbakanlığını bitirme yetkiniz de var. Böyle çarpıklık olmaz… Ben bazı demokrat görünümlü kişiler gibi “Partiler kapatılmasın, demokrasilerde parti kapatma olmaz” gibi kuru sözlere itibar etmiyorum.
(3179)
Konuk Yazar :  KKTC Cumhurbaşkanı “yürüyen merdivenlere” yeniden binerken… -  Tansel Fikri
Şimdiden AP ve diğer AB organlarında başta Maraş’ın iadesi ve mülkiyet hakları olmak üzere parçalı ve ara antlaşmalara zemin hazırlamak üzere baskı istihsal eden kararlar alınmaya başlanmıştır. Türk kanadının stratejik çıkarlarına kan kaybettirme süreci bütünüyle gündemdedir.. Adadaki Türk askeri varlığının minimal seviyelere indirilmesi. Türkiye’nin etkin garantörlük hakkının, ucu açık bir TC-AB tam üyelik sürecinde AB garantileri ile sulandırılması ve zamanla etkisizleştirilmesi hedeflenen öncelikler arasındadır.
(3128)
Göğe Merdiven :  Evet ama! -  Aybars Fırat
Bildiğiniz gibi hadiselerin bir görünen yüzü, bir de görünmeyen yüzü var. Görünen yüz çoğu zaman yanıltıcı olabiliyor. Bazen gereksiz bulunduğundan, bazen korku ve yılgınlığa sevk etmemek, bazen de dışarıya daha olumlu bir imaj çizmek için kamuoyu yanlış yönlendiriliyor. Olsun, devletin alî menfaatleri söz konusu olduğunda böyle olabilir, diyelim. Evet ama gözden kaçanlar veya kaçırılanlar devlet ve millet için hayati meseleler olduğunda ne yapacağız?
(3074)
Öteki UFUK :  Öteki Ufuk -  Süleyman Özkonuk
-
(3004)

*

Haberler


Avrupalılar nöral terapiyle bebek sahibi oluyor -  Ufuk Ötesi
Tüp bebek tedavisinin giderek artan maliyeti ve beraberinde yaşanan birçok olumsuz yan etkisi nedeniyle Avrupalılar artık nöral terapiyle bebek sahibi olmayı tercih ediyor.
(5815)
Dış Gebelik -  Ufuk Ötesi
Dış gebelik döllenen yumurtanın rahim dışına yerleşmesidir. Genellikle tüplerde daha az sıklıkla yumurtalıklarda veya karın boşluğunda olur. Dış gebeliğin sebebi tüplerin herhangi bir nedenle tıkanmasıdır.
(4544)
Kırım için canlı meşale olan Musa Mahmut anıldı -  Ufuk Ötesi
Musa Mahmut’un kendini yakma eyleminin 30’uncu yıldönümü nedeniyle Akmescit bölgesinin Beş Terek (Donskoye) köyünde matem mitingi ve Kuran hatimi yapıldı.
(4093)
Türk Arşivciler Derneği Özbekistan’da -  Ufuk Ötesi
Türk Arşivciler Derneği ile Özbekistan’da bulunan Orta Asya Çalışmaları Enstitüsü (International Institue for Central Asian Studies -UNESCO Institue Catecory 2) arasında işbirliği projesi imzalandı.
(3749)
Taştaki Türk İzleri Uyanıyor -  Merve Onkök
Servet Somuncuoğlu'nun, binlerce yıl önce dağların zirvelerinde başlayan Türk tarihinin kültür izlerinden bir bölümü örneklemek amacıyla hazırladığı ansiklopedi değerindeki kitabı 'Sibirya'dan Anadolu'ya Taştaki Türkler', yayınlandı.
(3707)
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş belgesi olan Lozan 85. yılında anıldı:Lozan delinemez -  Ufuk Ötesi
İstanbul Barosu Lozan Konferansının 85. yılını büyük bir panelle kutladı. İstanbul Barosu Orhan Apaydın Konferans salonunda düzenlenen panel 22 Temmuz salı günü gerçekleşti. Panelde Lozan Konferansının çeşitli yönleri ele alındı.
(3673)
Anadolu Aydınlar Ocağı’nda bayrak değişimi -  Ufuk Ötesi
Anadolu Aydınlar Ocağı’nın 22 Haziran 2008 tarihinde yapılan kongresi ile yeni yönetim oluştu. Yeni Yönetim Kurulu Başkanı Namık Nas (Avukat), Başkan Yrd. Hicabi Meral (Okul Müdürü –Lise-) Sekreter Vedat Genç (Öğretim Görevlisi), Muhasip Ali Taşdemir (Öğretmen -Lise), ve Ali Kılınç, Aynur Saydam, Müslüm Fincan, Murat Şahin, Osman Türk, Sadiye Özbaş ve Vedat Hazar üye olarak yönetimi oluşturdular.
(3556)
"Maaşlar eridi" -  Ufuk Ötesi
Türkiye Kamu-Sen bir ilke daha imza atarak memur maaş artışlarını mahkemeye taşıdı. Türkiye Kamu-Sen Genel Sekreteri ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve konfederasyonun yönetim kurulu üyeleri Danıştay'a başvurarak kamu çalışanlarına yapılan maaş artışlarının iptali için Danıştay'a başvurdu.
(3427)

2008


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2007


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2006


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2005


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2004


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2003


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2002


NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002