Kasım 2008

Ö T E S İ

 

19.03.2024 



2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002


ARŞİV : Mayıs - 2007

 
 

Köşe Yazıları


gezi :  İpek Yolu’nun kültürümüzdeki izleri: Çemberimde gül oya -  Nazan Sezgin
Türkiye bir İpek Yolu ülkesi olduğundan ipekle yapılan çeşitli üretim çağlar boyu gündelik hayatta kullanılmıştır. En mütevazı köy evinden bey konaklarına kadar herkesin ihtiyacını karşılamak üzere. Yakın zamanlara kadar el tezgahlarında üretilen dokumalardan yapılan çarşaf, peşkir, peştemal, yağlık, mendil, çevre başörtüsü, kadın ve erkek giyim eşyası özellikle taşrada kız çeyizlerinin başlıca eşyaları arasındaydı.
(8958)
- :  Hindistan’da Türk izleri-3 -  Dr. Orhan  Gedikli
Türkmen Kapısı’ndan geçtikten sonra dar ara sokaklardan ilerleyerek Dehlevi Hazretlerinin külliyesine geliyor ve ziyaretimizi yapıyoruz. Bu bölgede Müslümanlar oturuyor ve belediye hizmetlerinin oldukça yetersiz olduğunu görüyoruz. Bir haftalık Hindistan gezimizde tek Türkmen isminin geçtiği yer de burası idi. İngilizler binlerce yıl Türk hakimiyetinin olduğu Hindistan’da Türk ismini bir tane bile kalmayacak şekilde yok etmişler.
(8555)
. :  Türk Müziğinin Altın Sesi -  Nilgün Asil
Profesyonel stüdyolar son teknolojiyle müzik dünyasına ayrı bir renk kattı. Dijital kayıt sistemi sayesinde, sesteki çatallaşmalar yok olup, detone sesler bir anda pürüzsüz bir hale geldi, kulaklarımızda yer etmeyi başardı. Albüm çıkarmak artık eskisi kadar zor değil... Bilgisayar sayesinde bir tuşla, efektlerle orkestranın eşliğinde söylenen şarkılar tercih edilir oldu.
(7147)
. :  Kırım’da bir çocuk okut -  Yard. Doç. Dr. Erdoğan  Altınkaynak
Kırım Türklerinin mücadelesinde, Amerikan ajanlarının isteklerine karşı çıkan, Türk tarafının tezlerini erkekçe savunan bir adsız kahramanın başlattığı ve başarıyla yürüttüğü bir projedir Kırım’da bir Çocuk Okut kampanyası… Kurbanlarımızı Kırım’da keselim projesinde olduğu gibi, Safiye Nezetli Anısına Şiir, Hikâye, Resim, Roman, Tiyatro yarışmalarında olduğu gibi...
(6797)
Pusula :  Kıymetini bilmek lazım -  Bayram Akcan
“Komşunun tavuğu, komşuya kaz görünürmüş” atasözünde olduğu gibi, başkalarının en küçük olumlu taraflarını büyük bir ustalıkla görüp, takdir ederken, ne hikmetse hemen yanı başımızdaki değerleri, cevherleri bırakın takdir etmeyi, kimi zaman onların farkına bile varamıyoruz. Çünkü ne de olsa o bizim için imkânsız değil. Çünkü o hemen yanı başımızda. Çünkü o bizim, bize ait!
(6236)
Köşe Taşı :  Sorumsuzluk Aşısı -  Prof Dr. Ali Osman Özcan
Mutluluk sorumsuz yaşamakmış. Tembel tembel başkalarının sırtından onları sömürerek yaşamak en güzeliymiş. Herkes kendisi için yaşamalı imiş. Başkalarını düşünmeden yaşamak en iyi tutum ve davranış imiş. Vaktini değerlendirerek yaşamak değil, vakitlik yaşamak çok önemli imiş. Bir başka deyişle anı yaşamak yerine ya anlık yaşamalı ya da anılarla yaşamak çok güzelmiş.
(5408)
Net P@no :  Türkçe SMS niye yok? -  Baki Günay
Türk insanı 13 yıldır kullandığı cep telefonlarından hâlâ Türkçe mesaj atamıyorsa bunun sorumluluğunu biz kullanıcılarda görmek mi gerek? Yoksa bu isteğe hâlâ yüz çeviren GSM şirketlerine mi? Teknolojide Türkçe konuşamayacaksak bu yabançılaşma niye? Cep telefonları ile aranız nasıl? Daha çok konuşur musunuz yoksa yazar mısınız? Konuşmak kolay da peki yazmak? Bir de yazılanları okuyup anlamak kolay olsa.
(5242)
Ünlem ! :  Affetmem asla seni! -  Asuman Özdemir
Tam otuz bir yıl Korhan Abi Nebiye Ablayı böyle sevdi ve başına taç etti. Çok mutlu idi Nebiye Abla! Hangi kadına kısmet olurdu böylesine sevilmek ve korunmak? Geçen otuz bir yılda kimselere muhtaç olmadan kendi tırnakları ile başlarını kaşıdılar. Çocuklarını okuttular, meslek sahibi ettiler, evlendirdiler. Hatta kızları onları torun sahibi bile etti. Komşuları ile dostluklar apartman merdivenlerinde bir selamlaşmadan öteye gitmedi.
(5131)
Geniş Açı :  İcraatın fotoğrafı -  Ali Arif Esatgil
Bu fotoğrafa bakıp da “Erdoğan değişmedi” diyenleri eleştirmek, hatta ayıplamak olası… Daha nasıl değişsin arkadaş. Bu düpedüz değişimin resmi… Finans işleri yabancı bir banka, boğaz işleri Alafranga mutfak, giyim kuşam, Batı özentili bir marka… Ekonomi mi, ee iyi işte, “Her şey 15 YTL”
(4643)
Seyran :  “BİR GARİP ÖLMÜŞ DİYELER” -  Hayri Ataş
Sait Ağabey (Başer) tarafından 1995 yılında Beşiktaş’ta açılan Seyran Kitabevi sohbet etmek, gönül ehli insanlarla tanışıp hemhal olabilmek, dünyanın dağdağasından kurtulup biraz nefes alabilmek, kimi zaman da oldukça ateşli tartışmalar yapabilmek için bizlere bir imkân sağlardı. Orada hemen her tür fikre sahip insanlarla karşılaşır, çaylar eşliğinde sohbet eder, çıktığınızda adeta kendinizi yenilenmiş hissederdiniz.
(4581)
Bamteli :  Bir Karı-Koca Kavgası -  Aydil Erol
19 Mayıs Çevrende hıyanetleri yıksan, yeniden! Mel’unları topraklara tıksan, yeniden! Ey en büyük insandan alan ilk adını, Bir bayrak olup Samsun’a çıksan, yeniden! Ârif Nihat Asya
(4405)
Sözün Özü :  Bunlar Avrupa mı shekerim? -  Alptekin Cevherli
Türkiye’miz de; Arnavutluk, Bosna-Hersek’ten ve Almanya, Hollanda ve Fransa’daki Türk azınlıktan çok ciddi oranda oy alıyor. (Fransa’dan aldığımız oya lütfen dikkat edin: 12 tam puan) Neyse bunlar da çok normal değil mi? Ama sıra, Türkiye’nin oy vermesine geliyor…Aaa o da ne? Türkiye 12 tam puanı Ermenistan’a veriyor! Hani Ermenilerin şarkısı güzel olsa içim yanmayacak
(3810)
Gerçek :  Bölünme nasıl başlar? -  Özdemir Özsoy
Yıllardır dinlemişsinizdir. Kalkınma için sermaye terakümü (birikimi) gerekir diye… Bunu bize ezberletmişlerdir de bir türlü işin aslını anlatamamışlardır. Sermayeyi meydana getiren unsurlar nelerdir; içinde bilgi, emek, beceri yok mudur? Bütün bunlardan vazgeçtik ama bu sermayenin ne kadarı yatırımlara aktarılır da ne kadarı ağalara lüks bir hayat sağlamak için ayrılır. Bu konu üzerinde duran da pek yoktur. Büyük bir gayret ve fedakârlıkla elde ettikleri ürünün ihracını sağlayabilen ülkeler için sermaye bir problem olmaktan çıkmaktadır.
(3735)
Tutanak :  Roman çalıp peşmerge oynarken -  Hüseyin Özbek
16 Mayıs 2007 tarihli Hürriyet gazetesinde: “BOĞAZİÇİ’NİN TÜRKİYE’Sİ” başlıklı ilginç habere bir göz atalım: Boğaziçi Üniversitesi ile Meksika Hümanist Entegrasyon Merkez Üniversitesi’nin iki ülke kültürünü tanıttığı gösteride BÜ Folklor Grubu peşmerge kıyafetine benzer kostümler ve Kürtçe şarkılarla sahne aldı. Sahneye Roman oyunlarıyla çıkan grup, programını modernize edilmiş peşmerge kıyafetiyle sürdürdü.
(3554)
Zekice :  Milliyetçi hareket ve milli mutabakatlar -  Zeki Hacı ibrahimoğlu
İç ve dış ihanet ittifakına karşı üniter yapımıza ve Cumhuriyete sadakatle bağlı herkese düşen görev; Türkiye’yi Türkiye yapan değerlerde birleşmek, bütünleşmek ve kendinden fedakârlık yapabilmektir. Türkiye’nin önünde etnik, mezhep, ılımlı İslam ve çok kültürlülük tuzakları kurulmuştur. Küresel saldırılarla beraber, beklentilerin aksine yükselen milliyetçiliği fark edemeyen siyasiler iş başındadırlar.
(3527)
Çapraz Ateş :  Seçimin çizeceği rota -  Kemal Çapraz
İktidar partisinin bu seçimlerde çok önemli bir şekilde kan kaybetmesi milletin artık bu iktidarı istemediğinin belgesi olacaktır. Çünkü millet patlama noktasına gelmiştir. Milleti kutuplara ayırmak ve toplumu germek kimsenin işine yaramamaktadır. O zaman seçim bunun en iyi ilacıdır. Millet iradesinin meclise yansıması sonucunda gerginlikler azalacaktır. Ülkedeki gerginliğin ana sebebi millet iradesinin şu anda meclise yansımamasındandır.
(3485)
Kulvar :  Mitingin Kahramanları -  Cihangir Arık
Ankara, İstanbul, Manisa, Çanakkale, daha nerede olur bilmem Öyle bir hal aldı ki Türk milletinin bayrağına ve vatanına olan sevgisi. Bu coşku seli öyle bir coştu ki alanlara sığmadı. Türk milleti uyandı, değerlerine yapılan saldırılara cevabını vereceğini gösterdi. Bunu hiçbir parti ya da kuruluş kendine pay etmeye kalkmasın. Milyonlar artık bıçağın gırtlağa dayandığının bir öfkesiydi.
(3408)
Yakın Takip :  Erken seçimin bedeli Kerkük mü? -  Dr. Ünal Metin
Türkiye’deki birçok sivil toplum kuruluşu, bu yılı Kerkük Yılı ilan etmişlerdi. Kerkük emperyalizmin dişleri arasına alınmak isteniyor. Kerkük’te canlarımız yaşıyor. Kerkük’te canımız yanıyor. Emperyalizm Barzani’yi kullanarak Kerkük’ün zenginliklerine çöreklenmek istiyor. Kerkük’ün kaderi bu yaz büyük oranda belli olacak. Türk kamuoyu taraflı basının sayesinde zaten bölgeden sağlıklı haberler alamıyor.
(3371)
Ölçü :  Toplumla ne kadar ilginiz var? -  Cem  Sökmen
Bir savruluş çağında yaşıyoruz. Bu savruluş insanı ilgilendiren bütün meselelerde belirsizleşmeyi, kafa karışıklığını getiriyor. Gündeme gelmesine izin verilmeyen “değer yargılarımız” ve ciddiyetsizliği hayat tarzı haline getirilmişler tarafından hep negatif bakış açısıyla ve negatif ifadelerle bahis konusu edilen bir “tarihî kimliğimiz” var. Gerçek aydından beklediğimiz “belli bir duruş sahibi olma” hassasiyeti, bu zamana hâkim olan üst-değerler çerçevesinde ortadan kaybolabiliyor.
(3355)
. :  Federal devlet Kürtlere kolaylık sağlar–2 -  Sevil İrevanlı
Irak sorununa çözüm arayışlarını sürdüren ABD Başkanı George Bush, aslında Irak’ın sorunlarına çözüm değil, Irak’taki petrol rezervlerinin nasıl ele geçireceğinin çözümünün peşindedir. Irak petrolleri Bush yönetiminin “Savaş ganimetleri”dir. Irak’ın petrol rezervlerinin ABD ve İngiltere çok uluslu şirketleri tarafından çıkarılmasına dair planlar yapıldığı ve planın gelecek sene yürürlüğe konmasına çalışıldığı bilinmektedir.
(3322)
Hedef :  Özde lider sözde değil -  Ünal  Bolat
Putin Türk Devletlerinin Başkanlarının sırtını sıvazlarken, biz soydaşlarımızla görüşmek yerine AB’nin üçüncü sınıf görevlilerinin sırtını sıvazlıyoruz. Batı ülkeleri, tabi kaynaklar hazinesi olan Doğu ülkeleriyle “diyalog” kurmak için yol ararken, Türkiye Hıristiyan dünyası ile diyalog kurmanın peşinde koşuyor.
Ekonomimizi kurtarmadan vatanı kurtarmanın bayraktarlığını yapıyoruz.

(3306)
- :  Önce ben, olmazsa millet! -  Kurthan Reyizoğlu
Türkiye bir yıldır Cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlenmişti. Herkes kimin Cumhurbaşkanı olacağını tartışıyordu. Seçimlerin kilitleneceğini AKP’nin azılı muhalifleri bile düşünmemişti. AKP’liler zaten aklına bile getirmemişti. Cumhurbaşkanlığını çantada keklik gören AKP; başaramayınca belki bizim adayımız seçilir umuduyla, “Biz seçemedik, bari millet seçsin” diyerek Anayasa değişikliğine gitti…
(3277)
TeknoVizyon :  Verimlilik... -  Nilüfer Yalçın
Verimlilik günümüzde ülkelerin ekonomik yönden gelişmişliğin, ulusal refahın ve bireylerin yaşam standartlarını etkileyen en önemli kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Hemen her alanda verimliliği yaşam standardı olarak kabul eden ve uygulayan ülkeler gelecekte dünya liderlik pastasından hak ettikleri payı alacaklar, küreselleşme ile birlikte gittikçe artan rekabet koşullarında daha güçlü hale gelecekler ve toplumsal refah seviyelerini yükselteceklerdir.
(3109)
Kuşbakışı :  Susturulduk -  Şahin Zenginal
Demokrasinin en belirgin iki özelliği var… Birincisi insanların düşüncelerini özgürce söyleyebilmeleri ve yaşayabilmeleri… Başkalarını rahatsız etmemek, insanlığın temel değerlerini ve toplum düzenini bozmamak şartıyla…İkincisi de seçme ve seçilme hakkı… Sokakta, otobüste, kahve sohbetlerinde herkes zaten fikirlerini söylüyor. İstediği gibi konuşuyor, tartışıyor. Suç olmadıktan sonra kimsenin de müdahale ettiği yok.
(3051)
Göğe Merdiven :  OLMAK-YAPMAK -  Aybars Fırat
Bir önceki seçim öncesini hatırlayınız. Eşkıya başı dertop edilip Ecevit'e teslim edilmiş ve en yüksek oyu alması sağlanmıştı. Ecevit bir beyanatında “Apo'nun niye teslim edildiğini hala anlayabilmiş değilim” demişti. Bugün Türkiye'yi dört yıldır idare eden bir azınlık var ve bu azınlığa, adeta zayıf bıraktırılan bir dönemin arkasından memleket teslim edilmiş durumda.
(2933)
Öteki UFUK :  Öteki Ufuk -  Süleyman Özkonuk
-
(2847)

*

Haberler


Kafa ve beyin yaralanmaları -  Ufuk Ötesi
Bir kafatası-beyin yaralanması (kranioserebral travma) olgusunun acil karakteri belirlidir. Yüzeysel saçlı deri yaralanması ile beyin tutulumu olmadan gelişen kafatası kırıklarının yanında açık ve kapalı kafa-beyin yaralanmalarını ayrıt etmek gerekir.
(11455)
Kurtuluş Savaşı’nda Giresun -  Ufuk Ötesi
Samsun Giresunlular Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin Samsun Değişim Sahnesi’nde 29 Nisan 2007’de düzenlemiş olduğu “Kurtuluş Savaşı’nda Giresun” paneline yoğun ilgi gösterildi.
(4967)
BİR BABANIN ÇARESİZLİĞİ -  Ayhan ÇİFTÇİ
Oğlu için son bir fedakârlık yapması gereken çaresiz babanın mücadelesini anlatan Sözün Bittiği Yer, 4 Mayıs’ta vizyona girdi.
(4794)
Egemen Kırım için mücadeleye devam -  Ufuk Ötesi
Kırım Tatarları, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği İstanbul Şubesinin 55'inci kuruluş yıldönümünde düzenlediği Kırım Türkleri Gecesinde gövde gösterisi yaptı
(4371)
Edige Kırımal’ın naaşı 27 yıl sonra Vatanı Kırım’a döndü -  Ufuk Ötesi
İkinci Dünya Savaşı esnasında Kırım’ın bağımsızlığı için Almanya’da faaliyetlerde bulunan Kırım Türklerinin liderlerinden Dr. M. Edige Kırımal’ın naaşının Kırım’ın tarihi başşehri Bahçesaray’a nakledildi
(3820)
Ufuk Ötesi 6. Yaşına girdi -  Ufuk Ötesi
Gazeteniz Ufuk Ötesi, 6. Yılına görkemli bir törenle girdi. Darüzziyafe’de yapılan törene her zaman olduğu gibi Türk Dünyasının dörtbir köşesinden misafirler katıldı.
(3674)
Kütüphanesiz köy kalmasın! -  Ufuk Ötesi
Ulusal Köy Kütüphaneleri Projesi kurucularından proje başkanı Bilgisayar Yüksek Mühendisi Gazi Güder ile kurucu üye gazetemiz yazarlarından Asuman Özdemir’i bu ay proje merkezinde ziyaret ettik.
(3276)
Rumlara Ankara’yı açtık! -  Ufuk Ötesi
AKP’nin Cumhurbaşkanı yapmak istediği Abdullah Gül’ün başında bulunduğu Dışişleri Bakanlığı tarafından işletilen Devlet Konukevi'nde “9 Mayıs Avrupa Günü” sebebiyle AB Komisyonu'nun verdiği resepsiyonda Kıbrıs Rum kesiminin bayrağının da yer alması sabırları taşırdı.
(2815)

2008


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2007


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2006


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2005


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2004


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2003


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2002


NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002