Kasım 2008

Ö T E S İ

 

21.12.2024 



Tutanak

 
Hüseyin Özbek

Roman çalıp peşmerge oynarken


16 Mayıs 2007 tarihli Hürriyet gazetesinde: “BOĞAZİÇİ’NİN TÜRKİYE’Sİ” başlıklı ilginç habere bir göz atalım: Boğaziçi Üniversitesi ile Meksika Hümanist Entegrasyon Merkez Üniversitesi’nin iki ülke kültürünü tanıttığı gösteride BÜ Folklor Grubu peşmerge kıyafetine benzer kostümler ve Kürtçe şarkılarla sahne aldı. Sahneye Roman oyunlarıyla çıkan grup, programını modernize edilmiş peşmerge kıyafetiyle sürdürdü.

Sembolik Nevruz ateşinden atlayan öğrenciler Kürtçe şarkılarla halay çekti.
”Rektör Prof. Dr. Ayşe Soysal’ın konuşmasıyla başlayan etkinlik haberine devam edelim: “Türkiye’yi tanıtan ve Ahmet Kaya’nın şarkılarının da yer aldığı müziklerle sunulan slayt gösterisinde ise ağzı bandajlı, başı türbanlı bir kızın “Okuma hakkımı istiyorum” yazısı vardı. Bu arada okulun orkestrasında da gitar çalan bir türbanlı öğrenci de yer aldı. Gösteride transseksüeller de temsil edildi.”
Bu tür etkinliklerde adet olan karşılıklı okul, kurum sembollerinin al-ver edilmesinde Meksikalılar bizimkilere kırmızı, yeşil ve sarı kurdeleli bir asa vermiş. Boğaziçili öğrencilerin sarı-kırmızı-yeşil kumaş parçalarıyla dans etmesi de renk uyumu gözeten bir karşılık olmuştur herhalde!
Dansçılardan Ömer Ongun işi özetliyor kısaca: “Rektörlük Meksika’dan gelen misafirler için bizden iki bölüm sergilememizi istedi. Biz de ilk iki bölüm olan Roman ve Kürt öbeklerini sergiledik. Bir amacı yoktu. Ayrıca Türkiye’yi tanıtmak gibi bir kaygı da taşımıyoruz. Aslında, Roman, Kürt, Rum, Alevi, Ermeni ve ortak öbek olmak üzere 6 öbekten oluşan bir oyun”. Ömer, Ermeniler’de Hırant Dink cinayetiyle ilgili, Romanlar’da kentsel değişim ve ait olamama sorunu, Rumlar’da 6-7 Eylül olayları ve mübadele sonrası kendi kültürlerini yaşatamama sorunu, Kürtler’de ise özgürlük ve barış simgelerinin yer aldığını da söylüyor.
Gösterinin tanıtım broşüründe Kürtçe dahil 5 dildeki “Hepimiz” yazısı BÜ’nün eğitim dilinden gelen bir alışkanlık olmalı…
Bilimsel titizliğini 2005 yılında rektörü olduğu üniversitede ‘Ermeni Konferansı’ girişiminden hatırladığımız Prof. Ayşe Soysal’ın kampus özgürlüğüne de, Roman’ın çalıp Peşmerge’nin oynadığı sarı-kırmızı-yeşilli gösterilerle tanık oluyoruz. 21 Mart geçeli epey oluyor,15 Mayısta Nevruz ateşi de nereden çıktı demeyelim: Bazılarında mart azgınlığının diğer aylarda ve kart dönemlerinde de sürdüğü anlaşılıyor…
Meksikalı konuklar, bu etkinlikten sonra ülkelerine, yabancı konuklar huzurunda İspanyolca konuşmak, Latin-Aztek orijinli gösteriler sunmak gibi ilkelliklerden arınmış olarak döneceklerdir umarım!
Türk Silahlı Kuvvetlerinin Irak sınırında önlemler aldığını, askeri birliklerin sınırın sıfır noktasında konuşlandığını medyadan izliyoruz. Her gün ülkemizin bir yöresinden iç burkan şehit haberleri geliyor. Uluslararası sermayenin sermayesine (!) dönüşen işbirlikçi sermayenin sıfır noktasında, dışarıya eklemlenmiş, akademik namusu ve ülkesiyle ortak paydaları kaybetmiş sözde üniversitelerin sıfır noktalarındaki önlemleri de namuslu bilim insanlarıyla halkımızın alması gerekiyor anlaşılan!
Romanın çalıp peşmergenin oynamasına gülünebilir belki. Küresel sermayenin çalıp, Türkiyeli sermayenin ve işbirlikçilerin oynaması ise gerçekte ülkenin geleceği ve kaderiyle oynanmasından başka bir anlam taşımamaktadır. Sözde bilim yuvalarında sahnelenen bu tür soytarılıkların senaryo yazarlarına dikkat edilmesi gereken bir süreçteyiz haberiniz olsun!


ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam 3645 defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002