Kasım 2008

Ö T E S İ

 

21.12.2024 



2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002


ARŞİV : Aralık - 2002

 
 

Köşe Yazıları


Evrak-ı Perişandan :  Bayram hediyesi -  Doç. Dr. Fethi Gedikli
Bir halkın kültürünü yapan birçok unsur vardır. Bu hüküm şüphesiz bizim kültürümüz bakımından da geçerlidir. Mesela, halkımızın asırlar boyu sevip okuduğu ilahiler ve naatler de kültürümüzü yapan unsurlar arasındadır.
()
Bamteli :  "Koca" zoruyla yazılan yazı -  Aydil Erol
Dalarım Kurdum hasma dalarım Alınacak Kerkük’üm Trakya’m, Adalar’ım (Bu horyat rahmetli Başbuğ Alparslan Türkeş’in 1970 yılında “Kıbrıs, Adalar, Batı Trakya Türk gençliğine hedef olarak gösterilmelidir” demesinden esinlenerek yazılmıştı)
()
Göğe Merdiven :  Beşiktaş nasıl kurtulabilir? -  Aybars Fırat
Bu başlığı hatırlamış olmalısınız. Türk Milliyetçiliğinin büyük siması Galip Erdem, "Beşiktaş Nasıl Kurtulur?" başlıklı yazısını, 12 Eylül ihtilali üzerine, Ülkücülerin ve MHP'nin ileri gelenlerinin toparlanıp, Mamak Cezaevine konulması ve işkencelere maruz bırakılması üzerine kaleme almıştı.
()
Geniş Açı :  Ve Turgut döndü... -  Ali Arif Esatgil
Anayasa’yı değiştirecek bir güce yakın milletvekili sayısı ile seçimleri geride bırakan Adalet ve Kalkınma Partisi, ‘iki başlı’ icraat sürecine var gücüyle girdi. Yadırganacak bir biçimde de arkasına ‘destek’ rüzgarını aldı. Öyle ki, kapak konusu olarak tasarladığımız “Biz bu filmi görmüştük” başlığını, seçim öncesi bir gazetede gördüğümüzü hatırlayıp, son anda vazgeçtik. İyi ki de vazgeçmişiz...
()
Küllük :  Şark kurnazlığıyla Amerikan şantajı -  Mehmet Koca
“..Ben! diyordu yaşlı adam yanındakilere; etrafımdaki her ağacı, çiçeği, kelebeği sevdim. Suyun çıktığı pınarı sevdim. Ben kar yağınca şehre ulaşamamayı sevdim. Karış karış bildiğim yol çamura bulanıp yürüyemeyince bile sevdim uzayıp giden patikayı. Ben vatanımı yılanlarıyla, çiyanlarıyla, böcekleriyle, sevdim. Ben sevdiğim ülkenin altını da üstünü de öğrendim, ya siz? Siz en yakın bahçede ne tür yaban ot çıkıyor hiç merak ettiniz mi? Hangi yaraya sürülür kekre otu bilir misiniz? O vakit sevdiğiniz vatanı karış karış zihninize raptedin ki, göz dikenler zaptetmeye kalkmasın...”
()
- :  Malımızı satamıyoruz! -  Atilla Kızıltan
Yunanca'da 'akros-acros' yüksek anlamına geliyor. Akropolis de, "yüksek ve polis şehir". Eski Yunan sitelerinde, MÖ 500'lerde; yüksekte inşa edilen ve içinde bir saray ile tapınaklar bulunan müstahkem mevkiye; yani dayanıklı, sağlam yere 'Akropolis' deniyor.
()
Aynada Görünen :  Kefe yere değerse -  Hüseyin Aynalı
Parlamenter demokrasi ile yönetilen ülkelerde iktidar; yasama, yürütme ve yargı denen üç erk tarafından kullanılır. Bu üç erk arasında “eşitlik ve denge” prensibi benimsenmiştir. Ancak teorideki bu eşitlik ve denge, uygulamada zaman zaman erklerden biri lehine, diğerleri aleyhine bozulabilmektedir.
()
Ünlem ! :  Trenler olmalı hayatımda -  Asuman Özdemir
Ulaştırma Bakanı ile tanışmak, ona hayallerimi anlatmak istiyorum. Benim mütevazı hayallerimde Mars’a veya Ay’a gitmek yok. Zaten yollayan olsa da gitmem ki. Korkarım öyle yolculuklardan. Çok basit; ilkokulda iken tabiat bilgisi kitaplarında ki doğa resimlerinin içinden geçen trene binmek yıllardır hayalim oldu.
()
Tarih Bilinci :  Sıkıysa, ver kurtul!.. -  Rasim Giresunlu
Evet, evet sıkıysa, ver kurtul!..Kurtulmak kolaysa eğer... Ver Kıbrıs’ı, kime ? Yunan’a mı, Rum’a mı veya başka birisine mi? Ver, ver utanma, sıkılma babanın malı gibi ver!!! Bak güzel kardeşim! Biz burada, bu köşede aylardır bir bilinçten, bir tarihten bahsediyoruz. Bunu değerlendir, oku, yorumla, tartış, okuduğunu başkalarına da okut. Bu da, milli bir görevdir, anlayışındayız.
()
Gerçek :  Dost Acı Söyler -  Özdemir Özsoy
Her şart altında milliyetçiliği savunmaya devam eden samimi ve dürüst yazarlar son günlerde, gazetelerinde açıkça hatalarını itiraf etme yolunu seçiyorlar. Çok da iyi yapıyorlar. Üstelik son üç buçuk yıldır yapılan yanlışların vebali kendi üzerlerinde olmadığı halde...
()
Yakın Takip :  Bosna, Filistin; şimdi Kıbrıs -  Dr. Ünal Metin
Kofi Annan tarafından hazırlanan haritayı görünce ilk aklıma gelen Bosna-Hersek ve Filistin haritaları oldu. Aynı ellerin hazırladığı bu haritalar o kadar birbirine benziyordu ki; Kıbrıs Türkünün geleceği için bir anda ürperdim.
()
Tutanak :  Beslek veya sivil ihanet örgütleri -  Hüseyin Özbek
“Beslek” kan bağına dayanmaksızın bir kişinin küçüklüğünden itibaren başka bir ailenin yanında yetiştirilmesi, himayesidir. Sığıntı gibi yanında yetiştiği,beslemesi olduğu ailenin her türlü tasarrufuna sınırsız bir itaatle bağlıdır beslek. Besleğin geleceği, yaşamı, kiminle evleneceği tamamen hane sahibinin iki dudağı arasındadır.
()
Çapraz Ateş :  Gün Kıbrıs’a sahip çıkma günüdür -  Kemal Çapraz
Ülkemizde yeni hükümetin ilk icraatları tartışılırken, Türkiye’mizin etrafını kuşatma harekatı tamamlanmış, taarruza geçilmiştir. Kıbrıs, bu taarruzda öncü kuvvetlerin çarpışmasıdır.
()
Gezi :  Edirne -  Banu Erkmen
Ya Üç Şerefeli, ya Eski Camii Ya Sultan Selim, ya Sultan Süleyman Geziyorum burda sabahtan beri, Sürüklüyor beni tarih ve zaman... Ahmet Kutsi TECER
()
Şiir :  Hep yürüsek -  Orhan Seyfi Şirin
-
()
Milli Sıtrateji :  Yakınımızdaki Irak -  Dr. Alptürk Ünlü
Kuzey Irak’taki Petrol yatakları, yirminci yüzyıl başında çok ama çok önemliydi. Dünyadaki bilinen kaynaklar sınırlıydı. O yüzden İngilizler bölgeyi ele geçirip sömürmeyi esas almışlardı. Bunun için büyük mücadeleler verdiler.
()
Zekice :  Yeni Hükümete tavsiyelerimiz -  Zeki Hacı ibrahimoğlu
Ak Parti; yöneticilerinin de beklemediği genel başkanları sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’nın kişiliğiyle yakaladığı rüzgar ve yıllarca milletimize kan kusturan yolsuzluk, yoksulluk, çete hortumlama olayları, işsizlik, açlık, vurgunculuk ve umursamazlık sebebi ile tek başına iktidar olma şansı elde etmiştir. Öncelikle genel başkan sayın Erdoğan ve yöneticilerini kutluyorum.
()
Sözün Özü :  Hedefi olmayan toplumlar yok olmaya mahkumdur. -  Alptekin Cevherli
İnsanlık tarihi boyunca binlerce medeniyet dünya üzerinde yer tutmuş, fakat ilkelerini ve hedeflerini yitirdikleri için, zamanla tarihin tozlu yapraklarına kaydolup, gitmişlerdir.
()
- :  Şiirin aynasında kış düşünceleri -  Ahmet Özdemir
Demiştim ki, “Geride bıraktığımız bahar, yaz, önümüzdeki kış ve içinde bulunduğumuz sonbahar şiirin kendisidir.” Önümüzde sanırken, kendimizi kışın ortasında buluverdik.
()
Aykırı Bakış :  Bırakalım millet istediği gibi soyunsun, bırakalım millet istediği gibi giyinsin -  Dr. Yusuf Gedikli
Son günlerde TBMM başkanı Bülent Arıncın baş örtülü eşiyle birlikte cumhurbaşkanımızı uğurlaması ve karşılaması, baş örtüsü tartışmalarını yeniden alevlendirmiş bulunmaktadır. Bunun üzerine cumhurbaşkanımız sayın Ahmet Necdet Sezer, 24 kasım 2002’de Öğretmenler Günü münasebetiyle verdiği demeçte, “mesele bitti” demesine rağmen meselenin bitmediği, bizzat cumhurbaşkanımızın demeciyle sabittir. Zira bitseydi böyle bir demece ihtiyaç kalmayacaktı.
()
Reymanca :  "G" Harfi ve ötekiler... -  Reyman Eray
Türkiye’yi sevmekle iş bitmiyor ! Şiir gibi bir dil olan Türkçeyi de sevmek gerekiyor. Sevmek ve saygı göstermek. Öncelikle de, işi “kitleler karşısında konuşmak” olan siyasetçinin ve radyo-TV sunucusunun göstermesi gerekiyor bu saygıyı. Bozuk bir Türkçeyle karşımıza çıkmaya kimsenin hakkı yok ! Bizi biz yapan değerlerden birini bozmanın, hoşgörülebilir yanı da yok !
()
Cinema :  Sinemamız 90. yaşını kutlarken can çekişiyor -  Nazif Tunç
İlk adım Türkiye’de sinema sanatının ilk adımının atılmasının 90. yılına giriyoruz. Her şeyi ile batılı bir sanat sayacağımız sinemanın bizdeki ilk örneğinin çekilmesinin üzerinden 90 yıl geçmiş. ‘Ayastefanostaki Rus Abidesinin Yıkılışı’ adlı belge filminin çekilmesi 1914 yılına rastlıyor.
()
Köşe Taşı :  Etniklik paranoyası -  Prof Dr. Ali Osman Özcan
Napolyon Bonapart, Korsikalı bir çiftçinin oğludur. General olduktan sonra, Fransız asillerine söylediği bir söz, gerçekten ülkemizde estirilmeye çalışılan siyasi atmosferi çok güzel özetlemektedir. Toplantıda Fransız asilzadeleri, cetleri ve atalarının Fransız milletine yaptıklarıyla övünmeye kalktıklarında; Napolyon Bonapart şöyle der: -“Benim ailemin asaleti benimle başlıyor.”
()
Net P@no :  E-Kitap'lar Yaygınlaşıyor -  Baki Günay
Elektronik kitap (ekitap) olarak adlandırılan kavramlar, fiziksel yayıncılığın sayısal ortama taşınmasına sebep oldu.Peki bundan kim etkilendi. Okur mu Yayıncımı.Bizce her ikisi de? Kitaplar, dergiler, gazeteler asla ölmeyecek. Ancak bu, aynı şekilde kalacaklarının da belgesi değil elbette. Aksine hepsi sayısallaşacaklar. Yani elektronik hale gelecekler. Böylelikle hem fiyatları düşecek, hem de yetenekleri ve gereksinimleri artacak.
()
- :  Türk Telekom’da kirli oyunlar -  Kurthan Reyizoğlu
Özelleştirme adıyla peşkeş çekilmek istenen Türk Telekom, bütün sektörlerin dibe vurduğu 2001 yılında tam 2 milyar dolar kâr etti. Bu kâr, bazı uyanıkların iştahını kabartıyor.
()
İnebolu Haber :  İnebolu’da Kestane Şekeri üretimi -  Celal Bekiroğlu
İnebolu Reçel Fabrikası, köylünün en önemli geçim kaynaklarından biri olan kestaneyi ürün yelpazesinin içine aldı. Fabrika Müdürü Emekli Öğretmen Hasan Ersoy’un titiz çalışmaları sonucu, kırık kestane şekeri üretiminde iyi netice elde edildi.
()
- :  Fırsat "4tekerle" geliyor -  Spor Yazısı
Üç Kasım seçimlerinde AKP’nin tek başına iktidara gelmesi, “Güçlü bir hükümetle inşallah düze çıkacağız” temennilerinin ardından Türkiye spor dalında iki müjde yaşadı.
()
Düşün/ce :  Şahsiyetli bir duruş -  Olcay Yazıcı
Küreselleşme, tarihin sonu, medeniyetler çatışması gibi fikrî kaosun içinden sıyrılıp; can sıkıcı, ruh bunaltıcı bu çağın rutini dışına çıkacak ve bir insanlık ütopyası, bir insanlık düşü kuracağım. Kısaca, bir millete onur ve kıymet kazandıran temel değerlere işaret edeceğim. Biricik meselemiz, yeryüzü coğrafyasında ve medeniyetler havzasında ‘kendimiz olarak, şahsiyetimizle/vakarımızla ayakta durabilme meselesidir’ de ondan.
()

*

Haberler


Karikatürün sessiz kahramanı / Reyman ERAY -  Ufuk Ötesi
Edinburgh Festivali’nden Avrupa Karikatürcüler Federasyonu’na, uluslararası karikatür festivallerinde Türkiye’yi başarıyla temsil etmiş olan Sema Ündeğer, 1987’de ABD’de editörlüğe başladı... Son olarak Nehar Tüblek Özel Ödülü’nü(2002) alan Ündeğer’in tüm ödüllerini, mansiyonlarını, konferanslarını saymak, bu köşeyi aşar.
()
Bir tiyatro şöleni / Reyman ERAY -  Ufuk Ötesi
Tiyatroda “düzey”den söz edilecekse, öncelikle Tiyatro İstanbul’dan söz etmek gerek. Bir kez daha böyle oluyor ve Kresmann Taylor’dan Gencay Gürün’ün dilimize kazandırıp sahneye koyduğu “Bu Adreste Bulunamadı” adlı Oyunda Can Gürzap ve Cihan Ünal gerçek bir “sahne şöleni” veriyor...
()
Kanlı Nigar -  Ufuk Ötesi
İlk kez 1967’de Arena Tiyatrosu’nca sergilenen Kanlı Nigâr, Sadık Şendil’in başyapıtlarından biri. O tarihten bu yana ödenekli-özel sayısız topluluk tarafından sahnelenmiş olan Kanlı Nigâr, birkaç kez filme de alındı... Oyun, şimdi Şehir Tiyatrosunca sergileniyor...
()
Seben’de elma festivali -  Ufuk Ötesi
Bolu’nun şirin ilçesi Seben’de düzenlenen Elma Festivali büyük ilgi gördü. Elma, sebze, meyve, tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Seben’i tanıtmak maksadıyla tertiplenen festival, amacına ulaştı. Turistik değeri, zengin doğal yapısı, kaplıcaları ile önemli bir turizm beldesi olmaya aday Seben.. AYLA ŞAHİN / Bolu
()
Bulgaristan Türklerinin kahramanı 80 yaşında -  Ufuk Ötesi
2002 yılının Ekim ayı sonunda Bulgaristan Türklerinin özgürlük kahramanı Nuri Adalı'nın Mestanlı'da 80. doğum yılı kutlandı. İlk kutlama akşam Hak ve Özgürlük Hareketi (HÖH) Mestanlı İlçe Merkezi Yönetim Kurulu Üyeleri'nin düzenlediği mütevazı bir törenle yapıldı. Mehmet TÜRKER
()
1600 yıllık bir hun şehri keşfedildi -  Ufuk Ötesi
Çin Halk Cumhuriyeti Xinhua Ajansının 26.9.2002 tarihli haberine göre Kuzey Çin’in Shaanxi Eyaletinde kumlar arasında yaklaşık 1600 yıllık bir Hun şehri bulundu. Tilla Deniz BAYKUZU Mimar Sinan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fak. Tarih Böl.
()
Bakırköy Türk Ocağı’nda ilmi sohbetler -  Ufuk Ötesi
Türk Ocakları Bakırköy Şubesi düzenlediği toplantılarla, ilim ve fikir hayatımızın seçkin simalarını bir araya getirmeye devam ediyor. Şubenin Yenimahalle Yanıkses sokağındaki merkezinde düzenlenen toplantıya Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan, Emekli General Veli Küçük, Avrasya Bir Vakfı Başkanı Şaban Gülbahar ve çok sayıda seçkin davetli katıldı.
()
Kıbrıscık’da kaval kültürü yaşatılıyor -  Ufuk Ötesi
Kıbrıscık Halk Eğitim Merkezi tarafından unutulmaya yüz tutmuş üç parçalı dilli kaval kursu verildi. Kursu başarı ile tamamlayanlar belgelerini aldı. Üç parçalı dilli kaval, Kıbrıscık’da yerel bir çalgıdır. Kaval yapan usta kalmamıştır. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce gençler arasında kurs açılarak, yörede marangozlara bu tarihi çalgı yaptırıldı.
()
Mudurnu’da Ahilik ve Eko Turizm Festivali yapıldı -  Ufuk Ötesi
Yaşanan ekonomik krizin ardından ilçedeki Mudurdu Tavukçuluğun dar boğaza girmesi ve ilerleyen süreçte fabrikanın üretimi durdurması ilçeden dışarıya göçün başlamasına sebep oldu. Kaymakamlık ve Belediye’nin girişimleri yapılan proje ise ilk sonuçlarını vermeye başladı.
()
Patrik Kastamonu’da ne arıyor -  Ufuk Ötesi
Fener Rum Ortodoks Kilisesi Patriği Barthelemous’un çeşitli yerlerine yaptığı ziyaret dikkat çekti. Eşi Rum olan Abanalı işadamı Hüseyin Öztürk’ün davetlisi olarak Kastamonu’ya gelen patriğin İnebolu’da eski dönemlere ait Rumlara ait izler aradığı ortaya çıktı.
()

2008


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2007


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2006


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2005


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2004


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2003


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2002


NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002