Kasım 2008

Ö T E S İ

 

8.12.2024 



2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002


ARŞİV : Mart - 2008

 
 

Köşe Yazıları


- :  Arnavutluk’ta Türk izleri-2 -  Dr. Orhan  Gedikli
Yaklaşık 3 saatlik bir yolculuktan sonra Elbasan’ı çevreleyen dağların üzerinden şehri seyretmeye başladık. Bir vadiye kurulmuş ve kuşbakışı olarak oldukça güzel görünümlü bir şehir. Akşam ezanı okunurken şehre girdik. Şehrin girişi de kuşbakışı görünümü kadar güzel. Şehrin merkezinde Enver Hoca zamanında yıktırılan caminin şadırvanını, saat kulesini ve tarihi kalesini gördükten sonra kale içindeki eski Osmanlı Camisinde akşam namazını kıldık.
(8933)
Çapraz Ateş :  Bizi kim yönetiyor? -  Kemal Çapraz
Türkiye’de hangi kurumların satılacağını Türk işadamlarından önce yabancı yatırımcılar öğreniyor. Hatta birçok önemli kuruluşumuz özellikle Türk işadamlarına satılmıyor. Yabancıya satılan demiyorum peşkeş çekilen kuruluşlarımızın stratejik önemi varmış, yokmuş kimsenin umurunda değil. Mahkemelerimizi müstemleke komiserleri denetliyor.
(6982)
Köşe Taşı :  Vatandaşlık bilincinin açınımı -  Prof Dr. Ali Osman Özcan
Evrenseli ve evrenselliği özünde taşıyan Türklük, kendini gerçekleyen bir Türkiye’nin temel görünüşüdür. Türklük kimliğini kaybetmeden, evrensel bir dünya kimliğine sahip çıkmak, milli tercihleri sürdürme iradesinin bir göstergesidir. Küresel ve kültürel bir Avrupalılaşma ve Amerikanlaşma tutumunu yaygınlaştırma peşinde olan gruplar, yozlaştırıcı mantıkla, küresel ilişkileri gerçekleyeceklerini zannederler.
(6047)
Sözün Özü :  Ortaçağ aydınlık mı karanlık mı? -  Alptekin Cevherli
Bir de yaşam tarzı karanlık insanlar vardır. Toplumdan gizli hesapları olan, özü sözü bir olmayan tiplerdir bunlar. Gizli bir takım örgütlenmelere giden, yasal gözüküp de yasa dışı işler çeviren, toplumun huzur ve asayişine dinamit koyan tiplerdir bunlar. Yaşadıkları ulusun millî değerleri ile alay etmeyi marifet sayan, iç huzuru bozacak açıklamalar yapmaktan çekinmeyen bu tipler, son günlerde iyice açıktan faaliyete geçtiler ne yazık ki…
(5796)
. :  Giresun’da bir özel müze -  Yard. Doç. Dr. Erdoğan  Altınkaynak
Zaman zaman Türkiye’nin değişik yerlerinden dikkatimizi çeken unsurlar hakkında da yazıyoruz. Bu yazımızı da Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesinden seçtik. Giresun’dan bir insan manzarası… Giresun’un Batlama Deresi içinde küçük sanayi sitesi vardır. Bu sanayi sitesinin en önemli özelliği, kanaatimize göre ürettiği ürünler değil, Giresun’un, belki de bütün Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en zengin özel etnografya müzesinin bulunmasıdır.
(5777)
Geniş Açı :  Amerikan Rüyası -  Ali Arif Esatgil
Önce mahalleleri dağıtıp, sonra kendilerine has mahalleler peydahlayan, ama ellerini vatandaşın cebinden çekmeyen bu güruh kimin eseri? Para, iktidar, makam, köşe dönmece olunca nasıl ve kimin ürünü bir 'tevil'e sığınıyor bu insanlar. Ciğerler bu kadar çürüdü mü, yoksa... Müslüman Türk'ün üzerine biçilen bu elbisenin terzisine dair izleri yanlış yerde mi arıyoruz acaba?
(5158)
- :  ABD ekonomik krizinin faturası ve Türkiye’nin yapması gereken işlemler -  Mehmet  Gözay
ABD ekonomisinin durgunluğu açma tedbiri olarak üçüncü ülkelerdeki ABD kaynaklı sıcak paraların, kısmi geri dönüşü sağlanacaktır. Küresel likidite krizi nedeniyle bankaların libor + 5 - 7 puan = yüzde 10-12 faizlerle borçlanması bekleniyor. Bunun anlamı 2008 ve 2009 yılı boyunca Türk Sermaye Piyasasında en az 15 milyar doların çıkıp gitmesidir.
(5116)
Direnç Noktası :  Güneş operasyonun gölgesi nereye düştü? -  Arzu Erdem
Uluslar arası ekonomik yapının da yardımı ile sözde olumlu gelişmeler yaşayan Türkiye Cumhuriyeti cari açık, kronikleşen işsizlik gibi yaralarını sarmaya çalışırken güneş operasyonunun gölgesi ekonominin hangi damarına düşecek? Borç batağındaki vatandaşa etkisi ne olacak ve en önemlisi makro ekonomik dengeler değişecek mi?
(5107)
Seyran :  Parayı veren düdüğü çalar, ya canını veren!.. -  Hayri Ataş
Millî Eğitim Bakanlığının yaptığı protokoller neticesinde bu okullardan bazıları hayırsever şahıslar tarafından, bazıları da çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yeniden yaptırıldı. Okulu yaptıran kuruluş da yapılan protokole dayanarak okulun adına kendi adını da ekledi. Böylece Beyazıt İlköğretim Okulunun adı oldu size Ford-Otosan Beyazıt İlköğretim Okulu.
(4896)
Gezinti :  ‘Cennet vatan’ın şirin bir köşesi: Salihli -  Ebru Tenli Günaydın
Kimi zaman sessizliğin sesini dinlemek lazım... Biz de bu ay öyle yapıp kendimizi vuruyoruz yollara. Yolumuz eski bir tarihi olan Salihli’de bu ay… Bizim için “Orda bir köy var uzakta” dediğimizden beri gidilmez oldu o köye. İçilmez oldu suyundan, çıkılmaz oldu ağaçlarına… Ayağımızdaki diken yaraları geçtiğinden beri hatırlamaz olduk oraları… Kim bilir kaç zamandır oralardaki yıldızların seyrine doymamışızdır…
(4793)
TeknoVizyon :  Ar-Ge Teşvikleri… -  Nilüfer Yalçın
Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) yatırımlarının teşviki amacıyla, Ar-Ge yatırımında bulunan merkez ya da şirketlere vergi, SSK primi ve sermaye desteği geliyor. TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda kabul edilen Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı, Ar-Ge çalışması yapan şirketlere, sektör ya da faaliyet kolu ayırımı gözetmeksizin 2023 yılına kadar bazı teşvik ve destekler getiriyor.
(4617)
Tutanak :  Üretim tutsaklığından tüketim özgürlüğüne! -  Hüseyin Özbek
Millî duyarlılıkların, ekonomik çıkarların, birlikte yaşanılan tarihsel yolculuğun ortak paydalarının aynı saflarda buluşturacağı insanlar niçin ayrı saflardadır? Yukarıda bahsedilen emeğin ürettiğine yabancılaşması, işçinin metaya yabancılaşması, günümüzde kitlelerin ortak köklerine, uyuşma noktalarına, ulusal kodlarına yabancılaşması olarak sürmektedir de onun için!
(4294)
Yakın Takip :  Sait Metin -  Dr. Ünal Metin
Ben ilkokula gidiyorum, o da o yıllarda Adana-Kozan bölgesinin yeraltı haritalarını hazırlıyordu. Vatan sevgisinin nasıl bir duygu olduğunu anlatırken söylediği sözleri bugün dahi çok iyi hatırlıyorum; “Ünal” demişti “Trenle Konya ovasından geçerken pencereden uçsuz bucaksız Konya ovasına bakıyordum. Birden heyecanlandım, açtım trenin penceresini –Bu vatan benim! Bu topraklar bizim! diye bağırdım.”
(4225)
Aykırı Bakış :  MHP ve baş örtüsü -  Dr. Yusuf Gedikli
Üniversitelerde baş örtüsü yasağına pıratikte izin verilmesi, yeni tavizlerin isteneceği ve bunların kabul edilmek zorunda kalınacağı anlamına gelmez, gelmemelidir. Tavizler ancak diktatörlük rejimlerinde verilirse önü alınamaz. Demokrasiler ise uzlaşma, toplumsal sözleşme ve karşılıklı saygı rejimleridir. Milletin devlet üzerinde hakları olduğu gibi devletin de millet üzerinde hakları vardır.
(4074)
- :  Üniversitelerimizde akademik terfi bilmecesi -  Yrd. Doç. Gözde Ramazanoğlu
Akademisyen olmayan okurlarım için düşündürücü ve ilgi çekici gelebilir. Doktora eğitimini tamamlayan ve görevine Doktor olarak başlayan bir akademisyen, öğretim üyesi olduğu zaman Yardımcı Doçent unvanını alır. Doçentliğe terfisi için faaliyetlerinden puan toplar. Bu faaliyetler: Kitap yazmak, bildiri yayınlamak, makale yayınlamak, konferans vermek, bir kitabın içinde bölüm yazmak vs…
(4057)
Bamteli :  Mutlaka Ödüllendirilmesi Gerekenler -  Aydil Erol
Zaman zaman anlı şanlı bazı kurum ve kuruluşlar tarafından şatafatlı törenler düzenlenir; kimi kişilere ödüller dağıtılır, parlak nutuklar atılır. Ne yazık ki, bu ödüllerin neye göre verildiğini, hangi ölçülere dayanılarak dağıtıldığını anlamanın imkân ve ihtimali yoktur. Günlerce düşünmenizin, kafa yormanızın hiç bir yararı olmaz. Uğraşmalarınız, kafa patlatmalarınız hep boşa gider. Zira yapılan işler dostlar alış verişte görsün’den, ahbap çavuş ilişkisinden öteye geçmez.
(3781)
Ölçü :  İnorganik aydınlar ve mutlu azınlık -  Cem  Sökmen
Sadece aşırılıkların, bu toplumla alakası olmayan tespit ve önermelerin tartışıldığı, birikimin, orijinalitenin çatışanlarda ne kadar bulunduğunun neredeyse hiç sorgulanmadığı bir kitle iletişim ortamına mahkûm ediliyoruz. Aşırılıklardan beslenenlerin milat üretme merakında ve geleneğe karşıtlıkta koalisyon halinde olduklarını görüyoruz.
(3759)
Kültür-Sanat :  Oscar’ı, Suçun Kemale Ermiş Hali Kazandı -  Coşkun Çokyiğit
Peki, ne oldu da milyarlarca dolarlık büyük bir endüstrinin zirvesi sayılan Oscar’lar bu defa gerçekten hak eden bir filme gitti? Değil mi? Geçen yıl yazdığım gibi Oscar’lar vasatın büyük ödülü olarak ün yapmışken? Yapılan eleştiriler mi? Belki! Çünkü artık bütün dünyada Oscar ödüllerini kimin alacağını hemen herkes baştan biliyor ve insanlar sonuçlara dudak bükerek, “Sektör zaten hep bunu yapıyor” demeye başlamışlardı...
(3726)
Pusula :  Yazmasam olmaz! -  Bayram Akcan
301 kaldırılır yahut içi boşaltılacak şekilde düzenlenirse; Türk Milletinin asil evlatları, madem kanunlar bize olan hakareti, iftirayı, haksızlığı koruyor, biz de hakkımızı korumasını biliriz demezler mi? Derler, derler… Hem de çok iyi derler! 301’in kaldırılması demek ‘Türk’ten boşalacak zehirli kandan’ bahsetmek demektir ki; bunun arkasından istemediğimiz “o günler” gelecektir.
(3679)
Kulvar :  Amerika ipiyle kuyuya inilmez -  Cihangir Arık
İstihbarat konusu açılınca merak ediyoruz, bizim teknolojik istihbaratımız yeterli mi acaba? Ordumuzun buna imkânı yok mu? Eğer yeterli ise neden Amerika’dan istihbarat alıyoruz? Türk milleti artık iyi biliyor ki Amerika bizim dostumuz değil. Bence hiçbir zaman dost olmadı, olmaz da. Amerika sadece çıkarlarının dostu. Amerika sadece paranın dostu.
(3502)
Göğe Merdiven :  El gider töre kalır -  Aybars Fırat
Türkiye’nin olağanüstü günler geçirdiği bir dönemdeyiz. Ortalık toz duman. Bir yanda kara kış ortasında teröristlere karşı yürütülen bir sınır ötesi harekât var diğer yanda bu hareket sırasında harekâtı protesto eden, canlı kalkan olmak için yollara düşen, aldatan, aldatılan insanlar. Birlik ve berberliğe en fazla ihtiyaç duyulan bir zamanda, başörtüsünü siyasi bir rant kapısı olarak gören, birbirinin zıddı gibi görünen siyasilerin birbirini tamamlayan açıklamaları.
(3458)
Kuşbakışı :  Olmayan vicdanın nesini reddediyorsunuz? -  Şahin Zenginal
Türkiye kritik dönemlere girdiği zamanda muhakkak birileri çıkar ve araya nifak tohumları saçmaya başlar. Nifak tohumları kimi zaman dışardan atılır, kimi zaman da dış desteği alan içimizdeki hainler tarafından… Milli birlik ve beraberliğe, askeri alanda da dayanışmaya son derece ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde, kendilerini “vicdani redci” olarak görenler mantar gibi türemeye başladı.
(3290)
Zekice :  Cambaza bak -  Zeki Hacı ibrahimoğlu
Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli konusu başörtüsü. Kimine göre olmazsa olmaz. Çünkü inandığı dinin emri. Kimine göre de terör belasından daha tehlikeli. Eğer başörtüsü ile öğrenciler üniversitelere girerse laiklik elden gider. Türkiye Cumhuriyeti Devleti yıkılır, yerine şeriat düzeni ile yönetilen İran veya Suudi Arabistan modeli bir devlet gelir endişe ve telaşı.
(3242)
Hedef :  Kazananlar ve kaybedenler -  Ünal  Bolat
Marmara Bölgesi'nin en büyük hastanesi diyordu haberde. İzmit'in şirin ilçesi Gebze’de yükselmişti. 11 Temmuz 2007'de açılışı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından gerçekleştirilmişti. “Fiyasko” diye manşetten verilen haberde ise 310 yataklı bu hastanenin çürümeye terk edildiği yazıyordu. Hangi ünitelerden söz edilmiyordu ki… Yoğun bakım, fizik tedavi, kardiyoloji, çocuk cerrahisi, cildiye, göğüs cerrahisi, kalp damar cerrahisi, yanık ünitesi vb.
(3179)
Gerçek :  Kavgayı bırakalım -  Özdemir Özsoy
“Yakınlık” ile “uzaklık” iki izafî (göreceli) kavram olarak ince zarif bir şekilde ve de konunun derinliğine inerek (belki de çıkarak) ne güzel açıklanmıştır. Bu gerçeği birçok kimse bilir, hiç değilse anlar; onun için başkalarının açıklamasına gerek kalmaz. Ama yine de o birçok kimse nedense bu gerçek üzerinde pek fazla düşünmek istemez. Sanki böyle ayrıntılarla (!) uğraşmak istemez. Bu da incelenmeye değer bir ruh halidir. Hatta psikiyatri meselesidir.
(3083)
Öteki UFUK :  Öteki Ufuk -  Süleyman Özkonuk
-
(3077)

*

Haberler


Mimarlık tarihimize ışık tutan araştırmaların sahibi Yrd. Doç. Dr. Selman Can: “Balyanlar mimar değil” -  Bayram Akcan
İstanbul’u bir inci tanesi gibi süsleyen bazı saray, köşk, kışla, cami ve devlet dairelerinin mimarı Balyan ailesi değilmiş. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Selman CAN Balyanlar’ın, bilinenin aksine mimar değil müteahhit olduklarını Osmanlı arşivlerine dayanarak belgeledi.
(8796)
Şehit Kemal Bey’in emaneti Hakk’a yürüdü -  Ufuk Ötesi
Boğazlıyan Kaymakamı Milli Şehit Kemal Bey’in kızı Müşerref Gürenci Hanım 3 Şubat 2008 günü aramızdan ayrıldı.
(5283)
Rum Patrikhanesi’nin hukuksal konumu -  Hüseyin Özbek
Osmanlı, tebaası olan Rumlar, Ermeniler ve Yahudilerle olan ilişkilerini millet sistemine göre düzenlemişti. Buradaki millet tanımı ulus olmaktan ziyade belli bir dine bağlı topluluk anlamında kullanılmaktadır.
(3914)
Karar verme zamanı geldi, yaz geliyor -  Ufuk Ötesi
Kış bitti bitecek, ilkbahara az kaldı. Bugün şöyle bir geçin aynanın karşısına ve kendinize bakın. Soğuk geçen kış günlerinde neler yapmışız ve nasıl etkilenmiş bedenimiz bundan?
(3701)
22 Gazeteci Cemiyetli oldu… -  Ufuk Ötesi
Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin her ay düzenlediği üyeler arasında kaynaşma toplantısı Cağaloğlu Cemiyet lokalinde gerçekleştirildi. Cemiyete yeni üye olan gazetecilere rozet takıldı.
(3516)
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK: OKULLAR UYUŞTURUCU ALARMI VERİYOR -  Ufuk Ötesi
Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, sendikanın öğretmenler üzerinde yaptığı uyuşturucu anketini açıklayarak, Okullarımızda uyuşturucunun alarm verdiğini söyledi.
(3384)
Şeyh Şamil anıldı -  Ufuk Ötesi
7 Şubat Perşembe günü Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul şubesinin Divanyolu Cad. Hoca Rüstem Sokağı No:6, Cağaloğlu’ndaki adresinde bir toplantı gerçekleştirilerek Şeyh Şamil ve Kafkas siyasetimiz değerlendirildi.
(3139)
Türk Arşivcilerine ödül -  Ufuk Ötesi
Türk Arşivcileri Derneği’nin başkanı ve beraberindeki heyeti Ankara’da makamında kabul eden İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanı Dr. Şentürk Uzun, Türk Arşivciler Derneği’ni başarılı çalışmalarından dolayı bir plâketle ödüllendirdi.
(3017)
Ufuk Ötesi Ankara Kitap Fuarı’nda -  Ufuk Ötesi
Bu yıl Ankara’da ikincisi düzenlenen kitap fuarında Ufuk Ötesi yeni yayınları ile okuyucuları ile buluşacak. Rem Fuarcılık 22-30 Mart tarihleri arasında Atatürk Kültür merkezinde düzenlenecek fuara çok sayıda yayınevi katılıyor.
(2961)

2008


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2007


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2006


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2005


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2004


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2003


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2002


NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002