Kudret ALÇİÇEK-Beslenme ve Diyet Uzmanı-Dikkatli beslenmiş, kilo almamış, hatta varsa fazla kilolarımızı vermiş, yeterli ve dengeli beslenmeyi uygulayabilmiş isek, kışı da hasta olmadan, grip, nezle yaşamadan geçirmişsek, ne mutlu bize. Yok ben bunların hiç birini yapmadım diyorsanız üzülmeyin geç kalmış sayılmazsınız. İşte bu noktada karar verin, daha sağlıklı olabilmenin kararını alın, daha dinç olmanın, daha düzgün bir vücuda sahip olmanın kararını. Şimdi bazılarınız yazının tamamını bile okumadan aynaya doğru koştu mu acaba? Kararınızı verdiniz, her şey daha sağlıklı olmak için yapılmalı, daha güzel görünmekse niyetiniz yalnızca, durun, bir daha düşünün. İlk adım karar vermektir, şimdi ikinci adıma geçiyoruz, en iyi sonucu almak için bir beslenme uzmanına danışın, yaşınıza, boyunuza, fiziksel yapınıza, varsa herhangi bir hastalığınıza, yaşam tarzınıza uygun, yalnız size özel beslenme planını beslenme uzmanının desteğiyle uygulayın. Bunun dışında gün içersinde nelere dikkat etmeliyim diyorsanız işte size ipuçları:
1. Sabah uyandığında kahvaltı yapma isteği duymuyorsanız bir meyve ve bir bardak ılık suyla güne başlayın ve devamında 1 fincan yeşil çay için.
2. Artık kahvaltıya hazırsanız kahvaltıda yağsız peynir çeşitleri, haşlanmış yumurta, bol C vitamini içeren, domates, salatalık, yeşil biber, maydanoz, tere, roka gibi sebzeleri ve mutlaka tam tahıllı bir ekmek çeşidini tercih edin.
3. Gün içerisinde 3 ana 3 ara öğün yapmayı planlayın.
4. 2 saat aralıklarla özellikle ara öğün yapmaya özen gösterin; ara öğünler, kan şekeri dengenizi sağlayacak ve metabolizmanızın hızlı çalışmasını devam ettirecektir. 100-150 gramlık bir meyve ile birlikte 1 bardak yağsız süt veya 3-4 adet tuzlu bisküvi ile 1 bardak ayran veya 1 kâse sütlü tatlı ara öğün tercihi için idealdir.
5. Öğle yemeklerinizi dışarıda yiyorsanız daha çok ızgara tarzında et yemekleri, yanında salata, belki 1 kâse çorba ve 1-2 dilim kepekli ekmek tüketebilirsiniz.
6. Akşam yemeklerinde ise, öğleyin yalnızca bir et yemeği tercihinde bulunduysanız zeytinyağlı bir sebze yemeği tercih etmelisiniz.
7. Her öğün süt ve süt grubundan, yoğurt, cacık gibi bir besini sofranızda bulundurun.
8. Pilâv, makarna gibi karbonhidrat içeren yiyeceklerden kaçmanıza gerek yok yalnızca tükettiğiniz miktara dikkat edin.
9. Yatmadan 2 saat öncesinde artık son ara öğününüzü yapmış olmalısınız. Yatmadan hemen önce yediğimiz yiyeceklerin enerjisi yağ olarak depolanır ve yattığımızda ağız ve midemiz aynı hizaya geleceği için reflü gibi rahatsızlıklar yaşayabiliriz.
10. Gün içersinde, toksinleri atabilmek, metabolizmamızın hızlanmasını, bağırsaklarımızın daha iyi çalışmasını sağlamak, böbrek ve idrar yollarımızın sağlığı için ve daha birçok yararları olması dolayısıyla en az bir buçuk iki litre su tüketin. Unutmayın hiç bir sıvı gıda suyun yerini tutamaz.
Sağlıklı, formda ve mutlu kalın.