Kasım 2008

Ö T E S İ

 

9.09.2024 



2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002


ARŞİV : Ekim - 2003

 
 

Köşe Yazıları


Çapraz Ateş :  Türkiye’yi kim, nasıl tanıtacak? -  Kemal Çapraz
Türkiye’nin gündemini yine, Irak’a asker gönderme, Kıbrıs, AB ve Uyum yasaları ile dopdolu. Bu kadar yoğun gündemin arasında, hükümete yakın yayın organlarında, “Tanıtımda sivil devrim” başlığıyla verilen haber bir çoğumuzun dikkatinden kaçmış olabilir. Haberde, Türkiye’nin lobi ve tanıtım faaliyetlerini artık TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TÜRSAB gibi güçlü kuruluşların yanı sıra birçok derneğin de yer aldığı bir konseyin yapacağı belirtiliyordu. Türkiye’nin marka olarak tanıtılması konusunda strateji geliştirmek ve sürekliliği olan bir uygulama planı hazırlamak için kurulan Türkiye Tanıtım Konseyi’nin, sivil toplum örgütleriyle ön protokol imzaladığına da dikkat çekiliyordu.
()
Köşe Taşı :  Düşünüyorum, O halde... -  Prof Dr. Ali Osman Özcan
Düşüncenin düşünce olarak ne olduğu sorusu tartışılmakta ve insanlık var olduğu müddetçe de tartışılmaya, devam edecektir. Gerek dile bağlı gerekse sözsüz olarak ortaya atılan düşüncelerin temeli aynıdır. Her ikisinde de bilinçlilik ve düşünenin düşünülenle olan ilişkisinin kurulması söz konusudur.
()
Sözün Özü :  Haydi Bulgaristan'a oy kullanmaya.... -  Alptekin Cevherli
Türk Milleti'nin 1699'dan beri Balkanlar'da geri çekilmeye başlaması ile Anadolu'ya doğru başlayan hicret hâlâ az veya çok devam ediyor. Dolayısıyla da Rumeli Türklüğü gün geçtikçe eriyor... Batı Trakya, Makedonya ve Üsküp civarı, Kosova, Bosna, Romanya derken Todor Jivkov döneminden beri de çok hızlı bir şekilde Bulgaristan Türkleri nüfus olarak erimekteler.
()
Ünlem ! :  Basınımız ve iktidar -  Asuman Özdemir
Eylül sayımızda iktidar ile mütareke basınına kısa bir giriş yapmış, geçen onlarca yıla rağmen değişen bir şey olmadığını ifade etmeye çalışmıştım. Bu arada mütareke basını yaz tatilini bitirip, sezonunu açarken anlı şanlı, vazgeçilmeyen çok değerli (!) programcılarının, köşe yazarlarının “yeniden buluşuyoruz” diye reklâmlarını yapmaya başladı. Ayni ile vakidir ki; “Bir gün Sadrazam Fuat Paşa’ya Ahmet Vefik Paşa’nın nasıl bir kişi olduğunu sorarlar. Fuat Paşa şöyle cevap verir. “Ahmet Vefik Paşa binek taşı büyüklüğünde bir pırlantadır. Ne ziynet olarak kullanılır, ne de kaldırıma döşenir.”
()
Göğe Merdiven :  Aslında kimse uyumuyordu! -  Aybars Fırat
"Aslında kimse uyumuyordu" Kıbrıs Türklüğünün mücadelesi ile ilgili önemli bir kitabın adı. Bugünkü sohbetimizin konusu bu başlıktan mülhemdir. Diyeceğim ki; "Millet olarak uyuyor, uyutuluyoruz" Bugün, bizim görünce şaşırdığımız bir takım gerçekleri "Aslında bilen biliyor!" Hatta biraz daha ileri giderek diyebiliriz ki, "Çoğu kişi biliyor da sesini çıkarmıyor", "Bana ne" diyor, elini taşın altına sokup çözüm üretmiyor, suskunlukla geçiştiriyor, milletimize duyurmuyor.
()
Bamteli :  "Ak Altın"-Sarımsak Diyarı T A Ş K Ö P R Ü -  Aydil Erol
"Erinmeyin bir gidin/Taşköprü'de Şenlik (Festivalin Türkçesi) var/ Gezin, görün, eğlenin/ İyicene dinlenin" dediler, biz de bir otobüs dolusu gazeteciyle yollara düştük. Meslektaşların "en genci" bendeniz, "en dinci" de galiba Kemal Çapraz idi. Kastamonu Istanbul'a 500, Taşköprü de Kastamonu'ya 42 km.Bu şirin ilçemiz, adını 1366 yılında Yağmur Beğ'in oğlu Ali Beğ'in yaptırdığı, o günden bu güne TAŞ GİBİ duran Taşköprü'den almakta. Taşköprü, 1221 yılında Selçüklü Beği Hüsamettin Çoban tarafından fethedilir.
()
Gezi :  Afyon -  Banu Erkmen
Vatanın bağrına düşman dayamış hançerini Yok mu kurtaracak bahtı kara maderini..... Diye feryat ederken şair; Kocatepe’den bir ses yayıldı dalga dalga Afyon ovasına; -Ordular İlk Hedefiniz Akdenizdir.. İleri! -Ben Size Savaşmayı Değil Ölmeyi Emrediyorum... Ölümün adı şahadet şerbeti olup kızıl bir tül olarak grup vakti Afyon ovasına çöktüğünde, mavi gözlü dev komutan Mustafa Kemal Paşa’nın sesi dağa, taşa yerleşmişti.
()
Pusula :  Böyle Hükümet Düşman ... -  Bayram Akcan
AKP ve onun genel başkanı yaklaşık 10 aydır iktidarda tek başına bulunuyorlar. Bütün çoğunluk onların ellerinde. Yani yarın millete karşı hiçbir şeyin arkasına sığınamayacaklar. İsterseniz bu AKP ve Erdoğan’ın icraatlarını kısa kısa hatırlayalım.
()
Evrak-ı Perişandan :  Seyahat Etmenin Adabı -  Doç. Dr. Fethi Gedikli
İlk baskısı 1284/1867’de yapılmış olan MECMAU’L-ADAB’dan bir bölüm aktarmak istiyorum. Bir çeşit dinî görgü kitabı niteliğinde olan esbak Çarşamba müftüsü Sofizade Hasan Hulusi’nin bu kitabı, alfabe değişikliği yapılana kadar taş baskıyla sekiz kere yayımlandığına göre halkın rağbetini kazanmıştır. Rahmetli Özege kitabın 1928’den sonra da kaçak baskıları olduğu bilgisini veriyor. Elimdeki nüsha eksik olduğu için hangi yılda basıldığı belli değilse de 23x15 ebadında olması sebebiyle Özege’nin verdiği bilgilerden yola çıkarak bunun 1304/1887 veya 1307/1890 yılında basılmış olduğu kabul edilebilir. Kitapta 89 başlık vardır. Sonuna ayrıca değişik meseleler (mesâili şettâ) adlı bir fasıl ilave edilmiştir.
()
- :  Cumhuriyetin Sekseninci Yılını Yaşarken -  Ahmet Özdemir
Resmi dairelerin üzerine Cumhuriyetin seksenince yılını sembolize eden tabelâlar asılmaya başlandı. Resmi yazılarda 80 inci yıl amblemleri yer alıyor. Bu ay Cumhuriyetin sekseninci yılını kutlayacağız. Daha dün gibiydi 75. yıl kutlamaları. Zaman su gibi akıyor. Yüzüncü yılı görebilir miyiz bilmiyorum ama, nesillerimiz yüzlerce yılını görür inşallah.
()
Tutanak :  Takkeden kola şapkasına transformasyon -  Hüseyin Özbek
Şair-i Azam Abdülhak Hamit şöhretin zirvesini yaşarken tadanlardandır. Genç yaşta ölen sevgili eşi için MAKBER’i yazar. Onunla mezara girmek ister. Ama neredeyse kırkı çıkmadan bir başka kadınla evleniverir. Edebi şöhretin yanında Devlet-i Aliyenin makam ve imkanlarından yaralanmayı da iyi bilenlerdendir. Ne yapıp edip La Haye büyükelçiliğine kendini tayin ettirdiğinde bir dostu:
()
Net P@no :  Böceklerden korkar mısınız ? -  Baki Günay
Dünyamızdaki yaşayan canlıların %60’inin böcekler olduğunu biliyor muydunuz. Dünyada bu kadar böcek varken şimdide elektronik dinleme böcekleri çıktı. Bu böcekler sizi rahatsız etmiyor sadece dinleyip izliyor.
()
Sanal Esaret :  Türk'ün uzayla imtihanı -  Kemal Çiftçi
Mühendislerimiz tarafından üretilen ilk uydu, 26 Eylül'de uzaya fırlatıldı. Bu olay, “Türk’ün uzayla imtihanı” olarak manşet oldu… Evet, Sabah gazetesi haberi böyle duyurmuştu. Gerçekten de doğru bir isimlendirmeydi bu. Zira gelişmeleri hep uzaktan izleyen ülkemiz, ilk defa uzayla yakından tanışıyordu.
()
Düşün/ce :  Recep Yazıcıoğlu’na mersiye... -  Olcay Yazıcı
"Hür demokratik bir ülkede doğmadı, demokrasiyi görmeden öldü diye yazsınlar mezar taşıma..." Yazının kifayetsiz kaldığı şahsiyetler vardır; onları kelimelerle tarif edemezsiniz. Derunî, mücerret tanımlara sığınmak ihtiyacı hissedersiniz. İşte hemşehrim, sadece Ercincan’ın, Denizli’nin değil, tüm ‘Türkiye’nin valisi’ rahmetli Recep Yazıcıoğlu da bunlardan biriydi. Cümlenin sonunu ‘dili geçmiş zaman eki’ ile tamamlamak tabii ki hüzün ve elem verici ama, neylersin ki, şairin dediği gibi ‘Ölüm herkesin başında!”
()
Şiir :  Bizimkiler -  Orhan Seyfi Şirin
Orhan Seyfi ŞİRİN
()
Gerçek :  Sağduyu bekliyoruz -  Özdemir Özsoy
İkinci Dünya Harbi içinde, savaşan devletlerin çektiği sıkıntıları, onların halkları kadar biz de yaşamıştık. Bugünün vurguncuları gibi, “muhtekir”, istifçi ve karaborsacı adıyla o zaman da milletin kanını emenler vardı. Başta ekmek olmak üzere ana gıda maddeleri vesika ile veriliyordu. Yetişmekte olan delikanlıların günlük “istihkakı” çeyrek ekmeğe kadar düşmüştü. Tek avuntumuz fiilen savaşa katılmayarak gençlerimizin yok yere telef edilmesini önlemiş olmamızdı. Bu da gerçekten şükredilmesi gereken bir durumdu.
()
Reymanca :  “Reyting”Ci Sürüngenler -  Reyman Eray
Konuşmacılığın, sunuculuğun, haberciliğin bu denli “ucuz” olduğu bir başka ülke var mıdır acaba ? “En çok izlenen kanal” olmayı “en doğru kanal” olmaya yeğleyenlerin ekranında-radyosunda, kültürsüzlüğün, bilgisizliğin, saygısızlığın bini bir para ! “...Amerika Irağı işgal...”
Hayır hanımlar-beyler ! “Irağı” değil; “Irak'ı”.
Özel adlar “deforme” edilemez ; kendi “öz biçimi” dışına çıkarılamaz !
“Timur Selçuğun” değil ! “Timur Selçuk'un” .
* * *
“Folklör”, “Azarbeycan”.
Yok böyle sözcükler Türkçede hanımlar-beyler !

()
Kuşbakışı :  Terörist olmak varmış (!) -  Şahin Zenginal
Türkiye suçlular cennetine dönüştürülüyor. Dürüst olmak, devletini, vatanını, milletini sevmek neredeyse suç sayılır oldu. Şaşırmayın, gerçekler böyle. Dürüst vatandaş, her zaman eziliyor, hakkı yeniyor, dürüst olmanın bedelini ödüyor, daha doğrusu ödetiliyor.
()
Yakın Takip :  Asav Jürek -  Dr. Ünal Metin
Türk televizyon kanallarında gösterildiği günlerde izlenme rekorları kıran "DELİYÜREK" dizisi "ASAV JÜREK" adıyla Kazakistan'da gösterilmeye başlandı. Dizi aynı Türkiye'de olduğu gibi Kazakistan'da da halkın beğenisini kazandı. Yusuf Miroğlu karakterini canlandıran Kenan İmirzalıoğlu Kazak Türklerini öylesine etkiledi ki doğan çocuklara YUSUF adı verilmeye başlandı. Kazakistan’dan yeni gelen Kazak Türkü bir arkadaşım öz dayısının yıllardır taşıdığı adı bırakarak adını Yusuf Miroğlu olarak değiştirdiğini söyledi. Dayısı eski adını söyleyenlere cevap vermiyormuş. Yusuf Miroğlu denince gururlanıyormuş.
()
Aykırı Bakış :  Devlet Kutsal mıdır, Devlet Fetişizmi nedir? -  Dr. Yusuf Gedikli
Türk sağında devletin eskiden beri kutsal kabul edildiği bilinen bir hadisedir. Devletin değil hükümetin kusurlu, hatalı olduğu, ferdin hiç bir şeyi devletten iyi bilemeyeceği, her hangi bir hususta devlet bir şey yapmıyorsa veya yapamıyorsa, devletin muhakkak bildiği bir şeyin olduğu, Türk insanının avam ve havasında aksiyom olarak kabul edilmiş, devlet adeta kutsal ve tapınılan bir kavram (nesne) haline dönüştürülmüştür.
()
Zekice :  DEHAP davası ve 3 Kasım 2002 seçim sonuçlarına etkileri -  Zeki Hacı ibrahimoğlu
Bilindiği gibi DEHAP yöneticilerinin sahte belge vererek 3 Kasım 2002 seçimlerine katıldıkları anlaşıldığı için haklarında sahte evrak düzenlemekten dava açılmış ve yapılan yargılama sonucunda bu durum belgelerle ispat edildiğinden DEHAP yöneticileri ağır hapis cezalarına çarptırılmıştır. Bu dava halen Yargıtay’da incelenmektedir. Yargıtay DEHAP yöneticilerine verilen ağır hapis kararını tasdik edecek veya bozacaktır.
()
Dilek / çe :  Batsın bu dünya -  Hüseyin Mümtaz
Çoğu zaman Bush’un dünya ile, Akepe’nin de Türkiye ile alay ettiğini düşünüyorum. Bush BM üyelerinden Irak için asker ve para yardımı isteyecekmiş. Sanki Irak’a girerken BM’e sormuş, dahası Yakış ve Babacan’a “Gelecek yüzyılda BM’e gerek var mı araştırıyorum” dememiş gibi.. Irak savaşında BM’i hiçe sayan Bush şimdi kalkıp asker ve para istiyor. Bush 11 Eylül’ün yıldönümünde de, halâ hiçbir yerde bulunamayan El-Kaide’ye gönderme yaparak teröre karşı yeni yasalar istedi ve idam cezasının çeşitli terör suçlarını kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini söyledi.
()

*

Haberler


Deniz Feneri öncü oldu -  Ufuk Ötesi
Teyzelerinin adına okul yaptırdı. Kanal 7’de yayınlanan Deniz Feneri Programı, Doğanyurt’un Köfünanbarı Köyüne bir Okul kazandırdı. İnebolu Haber / Celal Bekiroğlu
()
Tevfik Gelenbe perde açtı -  Ufuk Ötesi
Kadıköylü tiyatroseverin kahkaha makinesi Tevfik Gelenbe, Bahariye’deki salonunu yitirdikten sonra enikonu “mağdur” olmuş; gene de, bulduğu her salonda tiyatro yapmayı sürdürmüştü... Reyman ERAY
()
Meraki -  Ufuk Ötesi
Şehir Tiyatrosu, 1 Ekim’de perdelerini açtı... 2003-2004 sezonunda birçok yeni oyunu ramp ışıklarına çıkaracak olan kurum; seyircisi bitmeyen önceki oyunlarını sergilemeyi de sürdürecek. Bunlardan biri de, Ahmet Vefik Paşa’nın Molière’den Türkçeleştirip uyarladığı “Meraki”. Reyman ERAY
()
Ufuk Ötesi Yazarları Kitaplarını İmzaladı -  Ufuk Ötesi
Gazetemizin yazarları, Üsküdar’daki kitap fuarında kitaplarını imzaladılar. Basın Birliği Derneği’nin standında kitaplarını imzalayan Prof. Dr. Ali Osman Özcan, Aydil Erol, Olcay Yazıcı, Dr.Yusuf Gedikli ve Zeki Hacıibrahimoğlu, okuyucularla çeşitli konularda sohbet etti.
()
Köy Tabelalarına ne oldu -  Ufuk Ötesi
Köy Hizmetlerinin sorumluluk alanında bulunan köy yollarında yol bilmeyen sürücüler zor anlar yaşıyor. Yaz aylarında köy yollarını görmezden gelen sorumlular; bu kadarı da pes doğrusu dedirtiyor. İnebolu Haber / Celal Bekiroğlu
()
“İhtiras” -  Ufuk Ötesi
Tiyatro İstanbul, perdesini, geçtiğimiz sezonun seyircisi bitmeyen oyunları olan “Çılgın Hafta Sonu” ve “İhtiras”la açtı. Metin Serezli, Can Gürzap ve Nilgün Belgün üçlüsü “Çılgın Hafta Sonu”yla ilk kez aynı sahneyi paylaşıyor. Öteki rollerde Şehnaz Çakıralp, Metin Arslan ve Ebru Tekgündüz var. Mark Camoletti’nin yazdığı, Gencay Gürün ve Can Kapyalı’nın dilimize kazandırdığı, Gürün’ün sahneye koyduğu oyun, cıvıl cıvıl bir güldürü. Reyman ERAY
()
İnebolu’da Tekstil Rüzgarı -  Ufuk Ötesi
Geçtiğimi aylarda Abana’da iki ayrı yerde triko atölyesi açan Çalış Triko’nun sahibi Hüseyin Karataş, İneboluda’da tekstil firması açarak ilçeye ekonomi alanında hareketlilik getirdi.
()
Taşköprü’nün soy adı: Sarımsak -  Ufuk Ötesi
Taşköprü’nün ‘beyaz altını’ sarımsak adına bu yıl 17. kez görkemli bir festival düzenlendi. Taşköprü’yle özdeşleşen sarımsak için Belediye Başkanı Hasan Altan patent alacak
()
Kırım Gezisi -  Ufuk Ötesi
Her yıl çeşitli vesilelerle vatan-Kırım’a tertiplediğimiz gezilerimizin bir yenisini bu yıl 15 kişilik bir grupla gerçekleştirdik. M. Akif ALBAYRAK
()
Mühür yolu gözleniyor -  Ufuk Ötesi
İnebolu Gemiciler Köyündeki Sağlık Ocağı aylardır, kaybolan mührünün yenisini bekliyor. İnebolu Haber / Celal Bekiroğlu
()
Türk alfabesi kaç harfli? -  Ufuk Ötesi
Hiç kimseye çaktırmadan, kanunlara aykırı olarak Q, X ve W harflerini de Türk alfabesinin içine soktular. Öğrencilere Türk alfabesinde 29 harf olduğu öğretiliyor. Okuma kitaplarında 32 harf gören öğrenciler soruyor; “Bunlar da nereden çıktı?” Kurthan REYİZOĞLU
()
Öğrenciler soyuluyor -  Ufuk Ötesi
Türk Eğitim Sen’in araştırmasına göre, öğrencilerden 20 kalemde para toplanıyor. Öğrencilerden bir yılda alınan paranın toplamı 500 trilyonu geçiyor. Bu da eğitime ayrılan bütçenin yüzde 8”ine denk geliyor. Eğitime katkı ve etüt paraları eklenince bu rakam daha da artıyor.
()
Bulgaristan'da seçim heyecanı -  Ufuk Ötesi
26 Ekim tarihinde Bulgaristan'da yapılacak Yerel Yönetim Seçimleri dolayısıyla komşuda heyecan dorukta
()

2008


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2007


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2006


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2005


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2004


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2003


OCAK

ŞUBAT

MART

NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

2002


NİSAN

MAYIS

HAZİRAN

TEMMUZ

AĞUSTOS

EYLÜL

EKİM

KASIM

ARALIK

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002