|
|
|
Türk alfabesi kaç harfli?
|
Hiç kimseye çaktırmadan, kanunlara aykırı olarak Q, X ve W harflerini de Türk alfabesinin içine soktular. Öğrencilere Türk alfabesinde 29 harf olduğu öğretiliyor. Okuma kitaplarında 32 harf gören öğrenciler soruyor; “Bunlar da nereden çıktı?”
Kurthan REYİZOĞLU |
Anayasa’da Türkçe’nin resmi dil olduğu özellikle vurgulanıyor ve bu hüküm “değiştirilemez” maddeler arasında sayılıyor. Türkçe’yi okuyup yazmak için de Türk alfabesi kullanılıyor. 1 Kasım 1928’de harf inkılabı ile Türk alfabesi de şekillendi. Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat Başöğretmen olarak öğrettiği alfabede 29 harf bulunuyor. Kanunlarda, yönetmeliklerde, genelgelerde, yıllarca, bu hüküm böyle kaldı ve korundu. Ancak son zamanlarda hiç kimseye çaktırılmadan bu hüküm uygulamada değiştiriliyor.
Türkçe’de olmayan, fakat batı özentilerinin sık sık kullandığı kimi harfler de çaktırılmadan alfabemize sokuldu. Q, X ve W harfleri alfabemize eklendi. Türkçe’de 29 harf olduğu söyleniyor ama uygulamada bu 32’ye çıkıyor.
Bunu kimi işyerlerinin tabelalarında görmeye ya da kimi batı özentilerinin kullanmasına alıştık. Fakat hangi mantıkla resmi kurumlara girebiliyor? Nasıl olur da Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı okuma kitaplarında da bu harfler alfabemizin içinde yer alabiliyor? İlköğretim birinci sınıflarda fişlerde bile bu harfler nasıl işleniyor?
Kanunlarda ve yönetmenliklerde hiç değişiklik yapılmadan, üstelik de kimselere çaktırmadan gizliden gizliye bu üç harf alfabemize sokuldu. Kanunda bu hüküm değiştirilmeye cesaret edilemediği için öğretmenler, çocuklara Türkçe’de 29 harf olduğunu söylüyor ve böyle öğretiyor. Ama öğrenciler harfleri saydıklarında karşılarına 29 yerine 32 harf çıkıyor. Haklı olarak da öğretmenlerine soruyorlar: “Öğretmenim; siz 29 harf var diyorsunuz ama burada 32 harf var. Bu nasıl oluyor?” Öğretmenler ise bu sorular karşısında çaresiz kalıyor. Öğrencinin de, öğretmenin de kafası karışık.
Tepkilerden çekindikleri için Türkçe’de olmayan Q, X ve W harflerini alfabeye sokamıyorlar. Ama uygulamada bunu çoktan alfabemizin içine kattılar.
Nerede Türkçe sevdalıları? Atatürk ilkelerinin yılmaz savunucuları olduklarını iddia edenler ve yakalarında büst kadar büyük Atatürk rozeti taşıyanlar niye Türkçe’nin ve Atatürk’ün bizzat öğrettiği Türk alfabesinin yozlaştırılmasına tepki göstermiyorlar? Milli Eğitim Bakanlığı bu uygulama ile ne yapmak istiyor? Niçin bu garipliği durdurmuyor? Yoksa Türk alfabesi değiştirildi de bizim haberimiz mi yok?
|
Bu haber defa okundu.
|
Ufuk Ötesi : 2003 / 10
|
|
|