Kasım 2008

Ö T E S İ

 

21.12.2024 



Net P@no

 
Baki Günay

Bluetooth Hayatımızı Değiştirecek


Her iş günü çalışırken bilgisayar, faks, yazıcı ve diğer aletlerin kabloları ile hiç boğuşmak zorunda kaldınız mı?. Hele bir de iş yerinizde ayaklarınıza takılan kablolar, dışarıya sarkan, renkli kablolar hiç de iyi bir görüntü vermiyor. Bunların kaldırmanın bir yolu olduğunu düşünen teknoloji şirketleri bütün kablo sistemlerini yok edecek bir sitem geliştirmeyi başardılar.

Her iş günü çalışırken bilgisayar, faks, yazıcı ve diğer aletlerin kabloları ile hiç boğuşmak zorunda kaldınız mı?. Hele bir de iş yerinizde ayaklarınıza takılan kablolar, dışarıya sarkan, renkli kablolar hiç de iyi bir görüntü vermiyor. Bunların kaldırmanın bir yolu olduğunu düşünen teknoloji şirketleri bütün kablo sistemlerini yok edecek bir sitem geliştirmeyi başardılar. Her makine birbirleri ile uzaktan konuşursa bu işlemin çözüleceğini düşünen şirketler Bluetooth, ( kablosuz kısa-mesafeli, ses ve veri haberleşmesi) ile bu iş çözdüler. Bluetooth arabirimi bulunan masaüstü bilgisayarınız ve el bilgisayarınız siz ofis içinde başka bir işle uğraşırken otomatik olarak birbirleri ile bilgi alışverişini başlatırlar ve bu alışverişi gün boyu yenileyerek sürdürebilirler. Bluetooth kablo yerine RF (Radyo Frekansı) ile bağlantı sağladığından cihazların bağlantısı için kabloya gerek kalmaz. Kablo bağlantısının yaptığı klasik problemler ortadan kalkar. Ayrıca seyahat ederken bağlantı kablolarını yanınızda taşımanız gerekmez.1 metrelik bir alan içinde tüm Bluetooth cihazları birbirleri ile radyo bağlantısı kurar.
Bugün pek çok insanın kullandığı televizyonların uzaktan kumandası, aslında Bluetooth'un atası sayılabilir. Ancak aradaki en büyük fark, şu an kullanılmakta olan uzaktan kumandalar kızıl ötesi ışık ile veri iletişimini sağlamaktadır. Bluetooth'da ise 2.4 GHz'de radyo dalgaları kullanılmaktadır, dolayısıyla doğrudan görüş hattı gerektirmemenin üstünlüğünü sunmaktadır. Bluetooth bilgisayar, çevre birimleri ve diğer cihazların birbirleri ile kablo bağlantısı olmadan görüş doğrultusu dışında bile olsalar haberleşmelerine imkân sağlar.
RAKİP ŞİRKETLERİN ORTAK PROJESİ
1994 senesinde İsveçli cep telefonu üreticisi Ericsson, cep telefonlarıyla birlikte kullanılan aksesuarların kablosuz bir ortamda birbirleriyle haberleşmelerinin ilk adımını attı. Seneler süren çalışmalar sonucunda, 1998 senesinde Ericsson, Nokia, IBM, Toshiba ve Intel firmaları bu teknolojinin özelliklerini oluşturacak olan Special Interest Group veya kısaca SIG'yi kurdular. Bilgisayar ve telekomünikasyonda devleşen bu beş şirketin amacı, basit bir yapıda olup kısa mesafeli haberleşmeyi sağlayacak ve düşük bir güç tüketimine ihtiyacı olmakla birlikte güvenliği elden bırakmayacak bir teknoloji üretmek idi. Bu amaçlara göre hedef, küçük elektronik cihazlardan büyük ve karmaşık bir teknolojiye sahip elektronik cihazlara kadar geniş bir ürün yelpazesini desteklemekti. Beş şirketin desteği ile başlayan bu gelişme zamanla geniş bir kitleye ulaştı. Bluetooth standartlarının açıklanmasıyla birlikte de, bu yeni teknolojinin gelişimi resmen başlatılmış oldu.
Bluetooth adı, ise 940 ve 981 yılları arasında yaşamış olan, Danimarka kralı Harald Blatand'dan gelmektedir. Kral Blatand yönetimi süresince ülkesindeki insanların birbirleriyle konuşmalarını dolayısıyla yakınlaşmalarını sağlamıştır ve Danimarka ile Norveç'i birleştirmiştir. Aslında bir Viking olan kral Blatand'ın adı İngilizciye Bluetooth olarak geçmiş, kısa-mesafeli haberleşme sistemi fikrini ortaya atanlar tarafından bu sisteme, Kral Harald Bluetooth'un anısına atfen, Bluetooth adı verilmiştir. Bugün, insanların birbirleriyle konuşmasını salık veren ve Norveç ile Danimarka'nın birleşmesini sağlayan Kral Bluetooth'un adı, cihazların birbiriyle haberleşmesini ve bilgisayarlar ile telekom dünyasının birleşmesini sağlayan sistemin adıdır.
BLUETOOTH NERELERDE KULLANILIR
Bluetooth'un kullanım alanı olabildiğince geniştir. Kısa-mesafeli haberleşmede hayal edilebilecek pek çok şeye alt yapı sağlayabilmektedir.
Bir kaç örnek vermek gerekirse: Bilgisayarınızın, yazıcınızın, farenizin kablolarını atabilir, tamamen kablosuz bağlantıya geçebilirsiniz,
Bluetooth ile donatılmış cep telefonunuzu çantanızda taşırken, kulağınıza takılı olan kulaklık-mikrofon ile telefon konuşmanızı yapabilirsiniz,
Arabanızla yolculuk ederken arabanızda bir sorun olduğunda Bluetooth'lu arabanız ve cep telefonunuz aracılığı ile arabanızın tüm teknik bilgilerini servise aktarabilir, hatta servisin aynı altyapı üzerinde arabanıza müdahale etmesini sağlayabilirsiniz,
Hotel lobisinde otururken, cebinizden Bluetooth'lu "e-mail kalem"inizi çıkarıp bir kağıdın üzerine istediklerinizi yazıp "Gönder" tuşuna basarak e-postanızı yollayabilirsiniz.
Bluetooth'lu arabanızla Boğaz Köprüsünden veya herhangi bir otoyol gişesinden beklemeden geçiş yaparken arabanız gişe ile haberleşip kredi kartınızdan gerekli ödemeyi otomatik olarak yapabilirsiniz.
Bluetooth, kablo yerine RF ile bağlantı sağladığından cihazların bağlantısı için kabloya gerek kalmaz. Dolayısıyla kablo bağlantılarının yarattığı klasik problemler ortadan kalmış olur.
SONUÇ
Önümüzdeki dönemde bu teknolojinin çok farklı alanlarda kullanımını görmek mümkün olacak. Sözgelişi bluetoothlu otomobiller trafik lambasına kırmızı ışık yandığı halde yaklaşıyorsa, otomobiller kendiliğinden yavaşlayabilecek. Keskin virajlardaki bluetooth terminalleri sayesinde virajın özelliklerini öğrenip ona göre hız kesebilecek. Mutfakta kullanılan bütün ürünler bu teknolojinin bir özelliğini bir şekilde kullanıyor olacak. Teknoloji sınır tanımamaya devam ediyor.


ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002