Kasım 2008

Ö T E S İ

 

3.12.2024 



Sözün Özü

 
Alptekin Cevherli

Karlofça’dan Kofi Annan planına


Yıl 1699’dur, Osmanlı Ordusu ilk kez mağlubiyetle tanışmış; 1299’dan beri süre gelen ve Avrupalıların “Anneciğim, Türkler Geliyor !” diyerek mukavemetsizliklerini ifade ettikleri 400 yıllık süreç son bulmuştur. Gerçi daha evvelki tarihlerde de çeşitli mağlubiyetler alınmıştır, lakin bu kez Türk, ilk kez toprağı yani vatandan bir parçayı kaybetmenin ezikliği ve burukluğu içindedir.

Batılılar 1071’den beri, önce Anadolu’yu sonra Balkanları ve ardından Doğu ve Orta Avrupa’nın önemli bir kısmını Türk idaresine bırakmışken ilk kez Türk’lerin vatanlarından bir parçayı koparmanın derin hazzını tatmışlardır.
Evet belki ele geçirdikleri ufak birkaç kale ya da şehirdir; fakat bu, Avrupa için hiç önem arz etmez. Çünkü Türk, artık masada toprak kaybetmiştir. Yenilemez denilen muhteşem güç karşısında ilk kez başarı sağlamışlardır. İşte tarihçilerin belirttiğine göre Avrupalılar, bundan aldıkları özgüven ile Türklerin de yenilebileceğini düşünmeye başlamışlar ve “Anneciğim Türkler Geliyor !” korkaklığını bırakmışlardır. 1699 Karlofça Barış Antlaşması bu açıdan kaybedilen toprak bakımından küçük; ancak Batılılar için oluşturduğu zihinsel devrim açısından büyük neticelere sebep olmuştur.
Türk’ün 1699’da başlayan geri çekilmesi ( bazı ara dönemleri saymazsak ) taa Kurtuluş Savaşımıza kadar sürmüştür. Çekilebileceğimiz son noktaya kadar gelen bu ricat hareketi, Atatürk önderliğindeki Milli Mücadele sayesinde nihayet bulmuş ve sonuçlanmıştır. Hatta İsmet Paşa’ya İnönü Zaferi ardından çektiği telgrafta Atatürk, bu gerçeğe “Siz orada yalnız düşmanı değil, Türk’ün makus talihini de yendiniz” diyerek önemli bir işarette bulunmuştur. O gün bugündür Türkiye’miz toprak kaybetmemiş, Misak-ı Milli sınırları içinde yaşama azim ve kararını her geçen gün, daha gür bir sesle vurgulamıştır. Bunun en önemli göstergelerinden biri de Hatay’ın anavatana katılmasıdır.
1974’teki Kıbrıs Barış Harekatlarından sonra Türkiye, yavru vatandaki soydaşlarının can, namus ve mal emniyetlerini sağlamıştır. Ancak Rum-Yunan ikilisinin yaptığı Bizans oyunları ve AB destekli şımarıklıklarının neticesi şartlar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulması ile neticelenen bir süreci başlatmıştır. Nihayet çözümsüzlüğün çözüm haline geldiği, fiili bir durum meydana gelmiş. Adada yeni bir Türk Devleti kurulmuştur.
Ardından Türkiye’nin seçim sathı mailine girdiği bir dönemde henüz yeni hükümet kurulurken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Türkiye’ye bir de miat vererek Rum’lar adına toprak talep etmesi dikkat çekici bir unsurdur.
Türkiye; daha evvel Stalin’in, Hafız Esad’ın da toprak talepleri ile karşılaşmıştı. Ancak hiçbir dönemde bu densizlik, şu andaki gibi yurt içinde bir destek bulamamış ve Türk Milletini karşısında dimdik ve birlik içinde görmüşlerdi. Ancak bu kez yurt içinde de bazı çevreler, bu tasarıyı müzakere edilebilir olarak beyan etmekte; hatta bir kısmı, pazarlık payımız da, var manasında açıklamalar yapmaktadır.
Bu durum aklımızda Osmanlı’nın Karlofçası ile Türkiye’nin Kofi Annan Planını karşılaştırma babından “korkunç” bir benzerlik göstermiştir. BM’nin bu planı çerçevesinde 35 bin Türk’ün Kıbrıs’ı terk etmek zorunda kalacağı ve vatan topraklarımızın bir kısmının Yunan işgaline verileceğini hatırlatmak sanırım işin vahametini anlatmak için yeterli olacaktır. Yeni bir Karlofça’ya müsaade etmeyiz.



ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002