Kasım 2008

Ö T E S İ

 

21.12.2024 



Aynada Görünen

 
Hüseyin Aynalı

Ekonomik savaş


Devlet yönetiminde 4 ana görev var; eğitim, sağlık, güvenlik ve devletin temeli olarak nitelenen adalet. Peki bütçeden ayrılan binde 75’lik bir kaynakla 70 milyonluk bir ülkede adaletin tesisi mümkün mü? Mümkün diyenler beri gelsin, 70 milyon vatandaş da onları alınlarından öpsün.

Tabiatıyla lafla peynir gemisi yürümediği gibi slogan ve yaldızlı laflarla da devlet ve millet de yönetilmez, yönetilemez. Ne demiş atalar: “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz.” 70 milyonluk ülkenin son bir yıldaki GSMH tutarı 150 milyar dolar. Oysa bizden sadece 4 kat fazla nüfusa sahip ABD’nin son bir yıldaki GSMH tutarı 10 trilyon 140 milyar dolar. Aradaki korkunç farkı görüyorsunuz değil mi, sevgili okuyucularım? Gerçi biz henüz 79 yıllık bir devletiz, ABD 200 yıllık bir devlet. Devletlerin kişiliği ise aşağı yukarı 100 yılda oturuyor. Haksızlık olmaması için bu marjı da dikkate almak gerek.
Gerek ulusal gerekse uluslar arası toplum, kişi ve kurumlara sadece üretimine göre değer biçer. Ürettiğiniz kadar yükselir, ürettiğiniz kadar söz sahibi olursunuz. Ya üretemezseniz, ihtiyaçlarınızı kendi üretiminizi karşılayamazsanız, ne yaparsınız? Tabi ki kapı kapı dolaşır borç istersiniz. Size borç veren kişi ve kurumlar da bin dereden su getirir, sizin üzerinizde söz sahibi olmaya başlarlar. Tarımınıza karışırlar, hangi ürünü ekip hangisini ekmeyeceğinizi dikte ederler. Bankacılık sisteminizi alt üst eder, köklü sanayi kuruluşlarınızı ve şirketlerinizi ucuz fiyata kapatırlar. Ve saire ve saire... Anlayacağınız kapitülasyonların bir başka versiyonu başlar. Dolaştığınız kapılardan aldığınız borçlar birikir.119 milyar dolar dış, bir o kadar da iç borca ulaşır. Bu borçlar zaman zaman döndürülemez duruma da gelir. Sanki bir “ekonomik Sevr” ile karşı karşıya kalırsınız.
29 Ekim 1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu günkü sınırları Lozan’da çizilmiştir. Lozan’da İngiliz temsilcisi Lord Curzon’un İsmet İnönü’ye söylediği bir söz vardır. Der ki: “Şimdi ne istersek vermiyorsunuz, biz de bu isteklerimizi cebimize koyuyoruz. Gün gelecek paraya ihtiyacınız olacak, o zaman bu cebimizdekileri teker teker çıkarıp önünüze koyacağız.” O gün bu gün müdür sevgili dostlar, ne dersiniz? Adam sanki müneccim.
Üç tarafı denizlerle çevrili, yer üstü ve yer altı kaynakları bakımından alabildiğine zengin, 70 milyonluk bir ülkede 150 milyar dolar GSMH, buna karşılık 200 milyar doların üzerinde iç ve dış borç. Türkiye 2.2 trilyon dolarlık maden rezervine sahip. En zengin potansiyel 356.16 milyar dolarla bor, 300 milyar dolarla kireç taşı, 250 milyar dolarla mermer. Dünya toryum rezervinin % 65’i Türkiye topraklarında bulunuyor. Elimizi vicdanımıza koyup düşünelim; hata kimde? Atta mı, süvarisinde mi, yoksa her ikisinde mi?
Sanırım atımızla süvarimizle millet olarak silkinip kendimize gelmek, ekonomik özgürlüğümüzü kazanmak zorundayız. Çare yok, kendi yaramıza yine kendimiz merhem olacağız. Üretecek, daha çok üretecek, üretimin ve ihracatın önündeki engelleri kaldıracak; diğer yandan da kamusal ve özel alanda israfı önleyeceğiz. Popülist değil, realist politikalar takip edeceğiz. Neticede kazanacağımız ekonomik özgürlüğümüz, iç ve dış siyasette de başımızı dik hale getirecektir.
Bu ekonomik mücadelede bir 18 Mart, 30 Ağustos ve 9 Eylül ruhuna ihtiyacımız olacaktır.


ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002