Kasım 2008

Ö T E S İ

 

26.04.2024 



TeknoVizyon

 
Nilüfer Yalçın

Geleceğin Enerjileri…


Dünya kimya sanayisinde son yıllarda küresel olaylar, daha iyi çevre için artan talep, artan tüketici beklentileri gibi nedenlerle büyük değişimler yaşanmaktadır. Günümüzde sürdürülebilir gelişme, iklim değişiklikleri, kimyasallarla ilgili yasal düzenlemeler, enerjinin dinamik yapısı ve teknolojinin sürekli biçimde gelişmesi kimya sanayisinde değişimin ve rekabetçi olmanın tetikleyicileridir.


Rüzgâr enerjisi, güneş enerjisi, biomass ve hidrojen enerjisi gibi alternatif enerji kaynakları günümüzde çok önemlidir ve gelecekte önemi daha da artacaktır. Dünyadaki artan enerji talebine baktığımızda üretebileceğimiz her türlü enerjiye ihtiyacımız olacaktır. Fakat aynı zamanda göz ardı edilmemesi gereken bir gerçek vardır ki bu da; gelecekte öngörülen enerji piyasasındaki dağılımın çok fazla değişmeyeceğidir. Günümüzde fosil yakıtları dünya enerji talebinin yüzde 80’ini karşılamaktadır. Yaşadığımız yüzyılın ortalarına doğru bu miktar yüzde 60 düşecektir. Alternatif enerji kaynaklarının gelişimi fosil yakıtların önemini azaltmamaktadır.
Günümüzde dünyada yaklaşık 30.000 rüzgâr türbini mevcuttur. Yüzyılın ortalarına doğru talep 5 MW’lık 1 milyon rüzgâr türbinine ulaşacaktır. Ayrıca güneş enerjisi önümüzdeki 40 yıl içinde yıllık yüzde 20’lik bir artış gösterecektir.
2030 yılında küresel enerji talebi bugünkünden yüzde 40 daha fazla olacaktır. Gelişmiş ülkelerdeki enerji talebi belli bir oranda artarken bu ülkelerin petrol ve doğal gaza olan talepleri de devam edecektir. Dünyadaki talep artışının büyük bir bölümü gelişmiş ülkelerden kaynaklanacaktır. Sanayide hiçbir zaman teknolojik bir son nokta bulunmamaktadır. Yeni buluşlar, yeni üretim metotları yeni teknolojilere olan talebi arttıracaktır.
Avrupa Birliği tarafından hazırlanan geleceğin üretim teknolojileri ve gelecekte geliştirilmesi planlanan enerji sistemleri hidrojen depolama sistemleri ve bu sistemlerin güvenlik ve işlevsellik alanında gelişmeler; yakıt hücreleri ile büyük miktarda enerji üretimi, temiz yakıt sistemleri, temiz enerji sağlanması, biyo hammaddeler (örnek mısırdan polimer, poliaktik asit üretimi), yenilenebilir enerji kaynakları (yel değirmeni, güneş hücreleri), pil teknolojileri, photovolvatic hücre teknolojisi olarak özetlenebilir.
Yeni enerji kaynakları geliştirirken en önemli hedef geleceğin enerji ihtiyacını doğru ve çevreye zarar vermeden karşılamaktır. Sorunun çözümü için her bireyin ve her şirketin kendisine sorması gereken bazı sorular vardır. Çözüm; teknoloji, insan, para, zaman ve liderlik unsurlarının birlikte kullanılması ile elde edilecektir. Yukarıda da bahsedildiği gibi yeni teknolojiler konusunda yapılacak birçok çalışma vardır. Gerekli finansal desteğin sağlanması, deneyimli ve bilgili insan kaynağının kullanılması, önlem alabilmek için kalan zamanın doğru planlanması ve en önemlisi de teknoloji, insan, para, zaman kaynaklarının verimli bir şekilde yönetimini sağlayacak bir liderliğin ortaya konulması ile her toplum kendi çözümünü üretebilir.


ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam 9280 defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002