Hepimizin en azından birkaç mısrasını bildiği ve Türkiye’de İstiklal Marşımızdan sonra en fazla okunan ‘Bu Vatan Kimin’ şiirinin şairi Orhan Şaik Gökyay, vefatının 13. yıldönümünde Giresun Üniversitesi ve Piraziz Kaymakamlığı tarafından ayrı ayrı etkinliklerle anıldı. Bu anılmaya vesile olan, vefakârlık örneği iki kişiyi kutlamak gerek. Birincisi merhum üstadın eşi Ferhunde Gökyay Hanımefendi, ikincisi ise merhumun öğrencisi ve manevi oğlu emekli öğretmen Kudret Ünal.
Devlet Sanatçısı, edebiyat araştırmacısı ve Türk Dil Kurumu Bilim Kurulu üyesi rahmetli Şaik Gökyay’ın vefatından sonra, bu iki insan, diğer öğrencileri ile konuşarak, hocalarının adını yaşatmak gayesi ile her sene bir başkasına verilmek üzere bir ödül töreni tertip ediyorlar. Adına ‘Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü’ diyorlar. 2001 yılından itibaren, bir sene modern tarzda ve bir sene de âşık edebiyatı tarzında şiir yazan şairlere bu ödülü veriyorlar. Bu ödülün törenini de, merhum şair ve araştırmacı hocamızın görev yaptığı yerlerde bir törenle takdim ediyorlar. Bu seneki ödül törenini düzenlemek ve kazananlara ödüllerini vermek için, Cumhuriyetin ilk yıllarında, henüz savaş kazanılmadan, öğretmen olarak göreve atandığı Giresun ve Piraziz ilçesi düşünülmüş. Teklifi bize ilettiler. Memnuniyetle kabul ettik. Hem merhumu anacak ve hem de kazananlara ödüllerini verecektik. Bunu bir panel ve ödülü alan âşıkların programıyla zenginleştirelim dedik. Çok da güzel oldu.
Bu yılki ödüle, Prof. Dr. İsmail Parlatır, Doç. Dr. Naciye Yıldız, Nail Tan, Hayrettin İvgin, Kudret Ünal seçici kurul üyeleri tarafından Âşık Feymani ve Âşık Hüseyin Çırakman lâyık görüldü.
Piraziz’deki törene ilçenin yönetim ve protokol üyeleri katıldı. İlçe Kaymakamı Abdullah Sevimli’nin desteklerini alkışlamak gerek. Piraziz Anadolu Meslek Lisesi ve Piraziz Yatılı Bölge okullarında Orhan Şaik Gökyay hakkında konuşmalar yapıldı, öğrenciler Orhan Şaik Gökyay’ın şiirlerinden örnekler sundu, TRT’nin hazırlamış olduğu Orhan Şaik belgeseli izlendi ve âşıklar kendi üsluplarınca çalıp söylediler.
Özellikle Dede Korkut Hikâyeleri üzerinde yaptığı çalışmaları ile tanınan Orhan Şaik Gökyay, ‘Destursuz Bağa Girenler’ adlı tenkit kitabıyla da bilim âleminde haklı bir şöhrete kavuşmuştur. 70 yıllık öğretmenliğinin en güzel yıllarını, savaş yıllarında geçirdiği Piraziz’deki (Giresun) öğretmenliği olduğunu söyleyen Gökyay’ın, Hüseyin Nihâl Atsız’ı da bir müddet kendi hanesinde misafir ettiği bilinmektedir.
Giresun Üniversitesi’ndeki program ise Güre yerleşkesinde, sosyal tesislerde gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını Rektör yardımcısı Prof. Dr. Alaaddin Pahsa yaptı. Toplantıya, henüz göreve başlamış olan Fen – Edebiyat Fakültesi dekanı Prof. Dr. Aygün Attar, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcıları Dr. Enver Sarı, Dr. Mustafa Onur ve çok sayıda bilim adamı ile Giresun halkından dinleyici iştirak ettiler. Öğrenciler ise paneli ve âşıkları geleneksel kültür yapıları içinde kendileriyle buluşturdukları için panel düzenleyicilere teşekkürlerini ilettiler. Ayrıca çevre illerden gelen şair ve yazarlar da toplantıyı onurlandırdılar.
Orhan Şaik Gökyay’ın bilimsel çalışmalarını anlattığımız panele, Kudret Ünal ‘Orhan Şaik Gökyay’ın öğretmenliği ve anıları’; Hayrettin İvgin ‘Orhan Şaik’in şiirleri ve şairliği’ hakkında konuşmaları ile katkı sağlanmış oldu. Öğrenci Konseyi Başkanı da ‘Bu Vatan Kimin’ şiirini okudu. Panelden sonra, İzmir Televizyonu yapımcısı Adnan Sait Tabakçı’nın ortaya koyduğu, 2004 yılında TRT’de yayımlanan ‘Orhan Şaik Gökyay Belgeseli’ katılımcılara gösterildi. Daha sonra sırasıyla halk âşıklarımız Feymani ve Hüseyin Çırakman âşık edebiyatı türlerinden örnekler sundu. Bu kısım ders havası içinde geçti. Normal süresi 2 saat olarak planlanan, ancak 4 saate yakın bir sürede tamamlanan toplantıyı dinleyiciler büyük bir heyecanla ve sıkılmadan takip etiklerini söylediler.
NOT: Orhan Şaik Gökyay Şiir Ödülü, ödül şartnamesine göre her sene bir kere, sanatkârın son iki yılda yayınladığı şiir kitapları değerlendirmeye alınmaktadır. Şairlerin veya âşıkların bizzat başvurması veya bir kişi tarafından teklif edilmesi şartı aranmaktadır. Lâyık görülenlere para ve onurluk ödülü verilmektedir.