Kasım 2008

Ö T E S İ

 

21.12.2024 



Göğe Merdiven

 
Aybars Fırat

Sahip olduklarını “bilmek”


Cahilliğime veriniz, dünyada kaç millet ve kaç dil olduğunu bilmiyorum. Üç bin kadar olmalı. Kaç millet vardı, ne kadarı eriyip gitti, yok oldu bilemiyorum. Bilmesem de hissedebildiğim bir husus var; bugün dünyanın gidişatına yön veren belli başlı milletler, millet olmanın gereği olan kendi hafızalarına sahip bulunuyorlar. Dillerini, tarihlerini, kültürlerini, sanatlarını, halklarını yakından tanıyor ve biliyorlar.

Gerekli tespitleri yapmışlar ve kendi dillerinde kaç kelime varsa sözlüklerine koymuşlar. Tarihlerini kaleme almışlar. Eğrisiyle doğrusuyla bunları okullarında öğretiyorlar. Kültürlerini araştırıp her bir mahsullerini araştırıp çalışmışlar. Sözgelimi halk edebiyatlarında kaç tane masal, hikaye, destan, atasözü varsa bunlara net olarak kütüphanelerden, arşivlerden ulaşabiliyor. Yine bu milletler, halklarını bütün yönleriyle tanıyorlar. Sosyolojik yapıları nedir, psikolojik durumları nedir, zaafları, üstünlükleri nedir biliyorlar. Ölçülebilir, kayda alınabilir ne varsa kaydetmişler, gerektiği zaman pat diye ortaya koyabiliyorlar. Böyle olduğu için de gelecek için nasıl davranmaları gerekiyorsa öyle hareket edebiliyorlar.
Yeryüzünde kendisinden bizim kadar habersiz bir millet daha var mıdır, bilmiyorum. Tarihi ve kültürel derinliği ve genişliği olan bir başka millet olduğunu da sanmıyorum. Evet, çok geniş bir coğrafyada, neredeyse yerkürenin tamamında at koşturduğumuz doğrudur. Başka millet ve medeniyetlerle çok fazla alışverişte bulunduğumuz da doğrudur. Belki başka milletlerin kendi tarihi ve kültürel varlıklarını tespit için bizim kadar ter dökmeleri de gerekmemiş olabilir. Ama siz söyleyin ey okuyucular, her bakımdan dünyadaki diğer milletlere fark atması gereken, bu kadar varlığa rağmen darlık çeken, zenginliklerinden habersiz, kaynaklarını kullanamayan bir başka millet daha gösterebilir misiniz?
Henüz tarihimizin girişi dahi yazılamamış, sözlüğümüz yazılamamış, halk ürünlerimiz derlenememiş ise bunun sorumlusu sizce kimdir? İnsanlarımızın kafası karışıksa, meramını anlatacak kadar konuşamıyorsa, önüne konan her şeye inanıyorsa bunun bir sebebi olmalı. Kanaatimce bunun sebebi hafızamıza yeterince önem vermeyişimizdir. Herhangi bir bilgiye, bir bilgi veya yorum daha katarak onu zenginleştirip, kaydederek gelecek nesillere bırakmamak en büyük noksanlığımızdır. Hep cepten yiyoruz. Gittikçe fakirleşiyor, maalesef bunun da farkına varmıyoruz.
Kütüphanecilikte bir kavram vardır: “Bibliyografik kontrol.” Elinizdekini bilmek anlamındadır. Kütüphanenizde kaç eser varsa bunların künyesini çıkarıp, okuyucunun hizmetine veremezseniz, isterse milyonlarca kitabınız olsun, bir işe yaramaz. İşte Türk Milletinin ihtiyacı olan da budur; neyi var, neyi yoksa tespit, kayda geçirme ve bunu önce kendi mensuplarına duyurma! Bu konuda şöyle düşünebilirsiniz: “Şunca yıllık devletiz, kurumlarımız, üniversitelerimiz, bilim adamlarımız, aydınlarımız, yazar- çizerlerimiz var. Onlar zaten bu konuda epey çalıştılar, çalışıyorlar, bir şeyler yaptılar, yapıyorlar! Zaten kültürel varlıkların tamamı bir çırpıda tespit edilmez. Bir kısmı sürekli kendini yeniler. Bunları zaman içinde kaydetmek mümkündür.” İyi hoş da, ya tespit edilmiş olması gerekenler neden tespitli değildir? Devletimiz kurulalı şunca zaman geçmiş, bağımsızlığına kavuşan yeni devletlerimiz olmuştur. Ne yazık ki doğru dürüst bir ansiklopedimiz yoktur. Sözlüğümüz çok eksiktir. Atasözlerimiz, masallarımız, hikayelerimiz tam olarak derlenmemiştir.
Kültür çalışmalarında işin başındayız. En büyük kütüphanemiz, gelişmiş ülkelerin milli kütüphanelerinin yanında halk kütüphanesi gibi kalır. Yerin altında, üstünde, maddi manevi neyimiz varsa bunlara sahip çıkmamız, tescil etmemiz, hafızamızı tazelememiz lazımdır. Her alanda gayrete ihtiyacımız var ama özellikle bu konuda tembellik yapamayız. Yaparsak, on binlerce yıllık birikimlerimize başkaları sahip çıkar. Halı’mızı Ermeniler, Karagöz’ümüzü Yunanlılar, Mangala’mızı Araplar… hanelerine yazıverirler. Türk Kültür ve Medeniyetimiz sürekli kan kaybeder.


aybarsfirat@yahoo.com

Bu yazı toplam 3397 defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002