60. hükümet AKP, icraatları ve ulusal para fonu (IMF) ilişkisi
Geçmiş 4,5 yıllık iktidar dönemini incelediğimizde AKP hükümetinin özelleştirmeler, asgari ücret, sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası yasası, bütçe ve benzeri konularda IMF’nin emirlerini yerine getirdiğini görmekteyiz. IMF emrediyor, AKP yerine getiriyor
IMF heyeti işte sözüm ona “yeni” hükümette görev alan ekonomi yetkilileri ile “tanışmak ve istişarede bulunmak üzere” 11 Eylül 2007’de Ankara’ya gelmişti. Tabi “tanışma” inandırıcı bir kelime değil, çünkü kendileri 60.hükümeti çok yakından tanıyorlardı.
Hatta ekonomi politikalarını da kendileri yönlendirmekte idiler. Kısacası IMF denetime gelmişti.
Görüşmeler bütçe performansı, enflasyon ve cari işlemler, sosyal güvenlik reformlarını kapsamakta idi. Görüşmeler sırası ile Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakan Yardımcısı Nazım Erken, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ile yapıldı. Son durak ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik oldu. IMF Türkiye masası şefi Lorenzo Giorgianni’ye “Tavsiyelere” kelimesi ile uyduklarını ve sosyal güvenlik reformunu yeniden yasalaştıracaklarını belirtti. Çelik, uygulanan ekonomik istikrar paketinin gereği olan reformun yılsonuna kadar yetişmeyeceğini, 2008 yılının ilk yarısında mutlaka yürürlüğe sokulacağını bildirdi.
Sosyal sigortalar ve genel sağlık sigorta yasası, dönemin cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilerek geri gönderilmişti. Nasıl olsa bu engel de ortadan kalktı… Bu rahatlık neticesinde yasanın önümüzdeki günlerde tekrar gündeme gelmesi bekleniyor.
Bu arada tekrar hatırlayalım: Giorgianni başkanlığındaki IMF heyeti, en son “altıncı gözden geçirme” görüşmeleri için Türkiye’ye gelmişti. Stand–by düzenlemesinin 6.gözden geçirilmesine ilişkin niyet mektubu ise IMF icra direktörleri kurulu tarafından Mayıs ayında görüşülerek onaylanmış ve yaklaşık 1.135 milyar dolarlık kredi dilimi serbest bırakılmıştı. IMF ile üç yıllık olarak imzalanan ve Mayıs 2008’de sona erecek olan program çerçevesinde gözden geçirmelerden kalan ikisinin bu yıl içinde, diğerinin ise gelecek yıl yapılması planlanmıştı.
Netice itibari ile IMF’nin kullandığı kelimeler ne kadar yumuşak “Tanışmak”, “Gözden geçirmek”, “istişarede bulunmak”, “görüşmeler yapmak” ... Bunların hepsi hikâye.
IMF emrediyor, AKP yerine getiriyor.