Kasım 2008

Ö T E S İ

 

6.10.2024 



Net P@no

 
Baki Günay

Nüfus cüzdanları artık tarih oluyor


Nüfus cüzdanını kaybettiğiniz vakit başınıza neler gelebileceğini tahmin edebiliyor musunuz? Eğer kötü niyetli birisinin eline geçerse isminiz birçok yolsuzluğa bulaşabiliyordu. Artık yeni nüfus cüzdanları ile bu tür korkulara gerek kalmayacak.

‘Nüfus cüzdanımı kaybettim hükümsüzdür’ ilanını vermek için en az bir kere gazetelere gidip ilan vermeyenimiz var mı acaba? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğumuzu kanıtlamamızın en büyük belgesi cebimizde taşıdığımız ay yıldızlı mavi veya pembe renkli kartlar. Bu kartları taşırken ya kaybolur ya da çalınır endişesini her zaman hissederiz. Taşımasanız ve yolunuz kamu ve özel kurumlara düştüğü anda herkesin ilk görmek istediği belgede hüviyetiniz. Her kurumun bu kadar görmek istediği bu kartlar yakında tarih olmaya hazırlanıyorlar.
Türkiye’de her vatandaş yanında hüviyetini taşımak veya istenildiği vakit göstermek zorunda. Bu uygulamayı İngiliz hükümeti de vatandaşlarına getirmek isteyince ilginçtir İngilizlerin hepsi de ayaklanarak ‘Kimse bize hüviyet soramaz’ diye protesto etmişlerdi. Fakat bombalama ve terör olaylarının artması üzerine kamuoyunda hüviyet çalışmasının başlaması istenmişti. Şimdi İngiltere’de farklı kart çalışmaları yapılıyor. Türkiye’de yeni hüviyetlerde artık 12 haneli MERNİS projesi ile verilen vatandaşlık numarası ile karışıklıklar bir nebze olsun çözüldü. Bu çalışma sonrasında yeni bir adım daha atılarak nüfus cüzdanı kartları yeni bir hale dönüştürülecek. Halen kullanımda olan nüfus cüzdanının yerini alacak olan yeni vatandaşlık kartı üzerinde sadece statik bilgiler yer alacak, değişken bilgilere yer verilmeyecek
ELEKTRONİK KARTLAR
Kimlik kartı yerine kullanılacak olan, biyometrik veriler de içeren "elektronik vatandaşlık kartı" için çalışmalara geçen ay çıkan kararname ile start verildi. Elektronik vatandaşlık kartı ilk aşamada belirlenecek olan pilot bölgede hayata geçecek. Resmi gazetede çıkan genelgeye göre vatandaşlık kartının hayata geçirilmesi öncelikle sağlık ve sosyal güvenlik alanında olacak. Pilot proje üç aşamadan oluşacak.
Birinci aşamada, vatandaşlık kartı, kart okuyucular, TÜBİTAK- Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) tarafından geliştirilecek işletim sistemi ve uygulamaların testi UEKAE içerisinde yapılacak. İkinci aşamada, ilgili tarafların kararıyla belirlenecek bir ilçede, 10 bin vatandaşı kapsayan bir pilot uygulama gerçekleştirilecek. Üçüncü aşamada ise uygulama 300 bin vatandaşı kapsayacak şekilde, ikinci aşamanın uygulandığı ilçenin bağlı bulunduğu ilde denenecek. Vatandaşlık kartının basımı, dağıtımı ve sağlık hizmetlerinde kullanımına yönelik süreçlerin de test edilmesine birçok kamu kurumu da katılacak. Pilot uygulamanın her aşamasında, bir sonraki aşamaya geçmeden önce Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve ilgili taraflar yakın işbirliği içerisinde uygulamayı değerlendirecek. Pilot bölgelerdeki sonuçlar sonrasında tüm Türkiye’de bu sisteme geçilecek. Vatandaşlık kartı eyleminin hayata geçirilmesindeki diğer yonga üretimi, kart basımı ve benzeri süreçler, işin mali ve ekonomik yönü de göz önüne alınarak, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sorumluluğunda yürütülecek.
KARTTA HANGİ VERİLER KULLANILACAK
Halen kullanımda olan nüfus cüzdanının yerini alacak olan vatandaşlık kartı üzerinde sadece statik bilgiler yer alacak, değişken bilgilere yer verilmeyecek. Kart içerisinde temel olarak kart sahibine ait kimlik bilgileri bulunacak. Vatandaşlık kartı ile sağlanan hizmetlerde, hizmetin özelliğine göre farklı güvenlik seviyelerinde kimlik doğrulama yöntemleri olan şifre, fotoğraf, biyometrik veri kullanılabilecek. Biyometrik kimlik doğrulama yöntemi olarak parmak izi eşleştirmesi kullanılacak. Parmak izi verisi sadece kartın üzerinde bulunacak, merkezi herhangi bir veritabanında tutulmayacak. Bu veriler ışığında kimliklerinizi kaybetseniz dahi veri merkezlerindeki bilgiler karşılaştırılacağı için sizin yerinize başka birilerinin geçmesi engellenecek. En önemlisi ise yakın gelecekte birçok işte kullanılması beklenen parmak izinin bu kartlarda kullanılmaya başlanması. Gelecekte kartlar yerine deri altına yerleştirilen chipler veya sadece parmak izleri kimliklerimizin yerine geçecek..


ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam 5402 defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002