Kasım 2008

Ö T E S İ

 

26.04.2024 



Net P@no

 
Baki Günay

Kablo derdine son verin


Aslında kimi komplo teorisyenlerine göre birçok bilimsel ve istihbarat örgütü kablosuz teknolojiyi her yerde kullanıyorlar. Ama bunu genelleştirmiyorlar. Çünkü kablo sanayinden o kadar kişi geçiniyor ki. Bu tamamı ile ekonomik bir pazar. Bu teorilerin ne kadarı gerçek bilinmez. Ama kablosuz araçlar yavaş yavaş girmeye başladı bile. Bunların son örneklerinden biri ise adına wireless dediğimiz teknoloji

Bilgisayar masanızda kaç yerinde ne kadar kablo çıktığını hiç hesap ettiniz mi? Telefon, modem, bilgisayarın elektrik ve ses kabloları olmasa daha iyi olmaz mı? Peki nasıl?
Evimdeki bilgisayarı birçok kereler çıkarıp takan ve bozan birisi olduğumdan bilgisayardaki hataları donamım olarak bulmadan içim rahat etmez. Bilmiyorsam hemen nete girer cevabını alırım. Ama şu sıralar bilgisayarım bana karşı kendini savunmaya başladı ve bir arıza durumunda bilgisayarıma dokunmak gerçekten zor bir durum olmaya başladı. Çünkü bilgisayarımın arkasında onlarca kablo ve nereye gittiğini sıra sıra keşfetmeye çalıştığım renkli kablolara dokunmak benim için zorlaşmaya başladı. Çünkü birini çıkarsam diğerlerini de çıkarmam gerekiyor. Sonra tüm vaktimi hangi kablo nereye aitti arayıp bulmakla geçiyor. Bundan dolayı bilgisayarıma çok fazla dokunmaktansa bozmamayı tercih ediyorum.
İşin aslı bu olay birçoklarımızın başına geliyordur. Evimizde o kadar kablolar var ki. Hangisi hangisinin olduğunu unutursanız işte o zaman karmaşıklık başlıyor.
Aslında kimi komplo teorisyenlerine göre birçok bilimsel ve istihbarat örgütü kablosuz teknolojiyi her yerde kullanıyorlar. Ama bunu genelleştirmiyorlar. Çünkü kablo sanayinden o kadar kişi geçiniyor ki. Bu tamamı ile ekonomik bir pazar. Bu teorilerin ne kadarı gerçek bilinmez. Ama kablosuz araçlar yavaş yavaş girmeye başladı bile. Bunların son örneklerinden biri ise adına wireless dediğimiz teknoloji.
WİRELESS NEDİR?
Türkçe anlamı kablosuz ağ olan bu teknolojide bilgisayarlar tamamı ile kablosuz araçlar ile işlerini görür. Mouse, modem, bunların ilk başlangıçı. Daha sonra diğer parçaların da bunlara katılması bekleniyor. Kablosuz ağlar IEEE 802.11 standardı ile belirlenmiş bir teknoloji ile çalışmaktadır. Cihazların haberleşmede kullandığı RF sinyali Telsiz Genel Müdürlüğü’nden onaylı 2.4-2.5 Ghz frekansını kullanmaktadır. Cihazların çıkış gücü insan sağlığına zararı olmayan 100mw seviyesindedir (900Mhz GSM şebekesine bağlı bir cep telefonunun yirmide biri). Bu sistem ile ofis içinde toplantı salonu veya diğer katlarda PC ile kesintisiz bağlantı sağlanabilir. Ofis içi uygulamaların yanında, ofis dışında binaların bağlandıkları uygulamalar gün geçtikçe artmaktadır.
Kablosuz bilgisayar ağlarınız kolay kurulumu ile ağın bütün avantajlarını kablo zorunluluğu olmaksızın veren teknolojidir. Bu teknoloji ile evinizin ofisinizin her yerini dolaşabilirsiniz hem de internet, email ve bilgisayar ağınıza bağlı olarak. Dosyalarınızı, yazıcılarınızı ve sabit disklerinizi WPA ve WEP sistemleriyle güvenli bir şekilde paylaşabilirsiniz. Eğer yolunuz büyük otellere ve bu sisteme sahip şirketlere düşerse dizüstü bilgisayarınızı açıp kablosuz olarak sisteme bağlanabilirsiniz. Wireless sayesinde masraflı kablolama işlemlerinden de kurtulmuş olmak bir yana ağ donanımı için de ayrıca zaman harcamanıza gerek kalmaz. Bu ürünler kuruldukları yerde kendilerine bir çeşit kapsama alanı yaratırlar ve bu kapsama alanı üzerinden diğer dizüstü ve masaüstü bilgisayarlar yerel networke bağlanabilirler. Bu istasyonların birbirleriyle WLAN üzerinden iletişime geçebilmesi için herhangi bir önlem almaya da gerek yoktur. Ayrıca kablosuz alanı da binanın içerisine ek Access Point’ler yerleştirerek genişletebilirsiniz. Böyle bir kapsama alanının etkili olabileceği alan binanın yapısına göre 30 ve 100 metre arasında değişebilir. Bu mesafe açık havada, serbest bir alanda ise 500 metreye kadar çıkabilir. Yani ofisinizdeki katlarda bilgisayar için metrelerce kablo döşemenize gerek kalmaz.
HERŞEY İYİ YA GÜVENLİK
Wireles teknolojinin tek kötü yanı başkalarının internet erişim hakkına daha rahat bir şeklide girebilme olanağı bulunuyor. Mesela evinizde bu teknoloji ile nete bağlanıyorsunuz. Eğer bunu şifreli yapmamış iseniz yan komşunuz da elindeki wireless teknolojisi ile şifresiz olarak bulduğu bu yoldan rahatlıkla içeri girebilir. Tek sorun sizin bağlantınızdan başkalarının faydalanması değil. Bilgili bir yönlendirici (router) ayarlarınızdan kendi bilgisayarına erişimde öncelik verilmesini bile sağlayabilir
Kablosuz yerel ağların, geleneksel yerel ağlara karşı üstünlüklerini saymak gerekirse şunları söyleyebiliriz.
Mobilite: Kablosuz yerel ağlar ağ kullanıcılarına şirketlerinin hangi noktasında olursa olsunlar, hareket halinde dahi gerçek zamanlı bilgi erişimi sağlar.
Kurulum Hızı ve Basitliği: Kablosuz yerel ağ sistemleri kurulumu hızlı ve kolaydır, ayrıca duvar ve tavanlardan kablo çekme zorunluluğu da ortadan kaldırır.
Kurulum Esnekliği: Kablosuz ağ teknolojisi kablolu ağın erişemeyeceği yerlere ulaşımı sağlar.
Maliyet Kazancı: Kablosuz ağ kurabilmek için ilk olarak harcanması gereken miktar kablolu bir ağdan daha fazla olmakla birlikte hayat evresi sarfiyatı çok azdır. Uzun vadeli kazançları, çok yer değiştirme gerektiren dinamik ortamlarda kendini belli eder.
Genişletilebilirlik: Yapılar kolaylıkla değiştirilebilir ve az miktarda kullanıcının oluşturacağı ağ yapısından, binlerce kullanıcıya geniş bir yelpazeyi kapsar. Güvenlik konusunda gerekli tedbirleri aldıktan sonra bu teknoloji ile kablo derdine tamamı ile son vermeniz mümkün. Siz ne kadar kablo ile yaşamaya çalışsanız da artık evinizdeki cep telefonu, uzaktan kumanda, telsiz telefon, bluetoot teknolojileri hayatımızın bir parçası oldu. Şimdi de wireless yaygınlaşıyor.


ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam 4057 defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002