Kasım 2008

Ö T E S İ

 

20.04.2024 



Sağlık Meridyeni

 
Dr. İsmail Maraş

Sinüzit


Sinüzit sinüs boşluklarının içine döşenmiş olan mukozanın iltihaplanmasıdır. Oluşmasındaki en önemli neden sinüslerin burun boşluğuna açıldığı dar kanalların tıkanmasıdır. Bu tıkanma, enfeksiyon, hava kirliliği, alerji, burnun anatomik bozuklukları vb. gibi birçok nedenle oluşabilir. Bu tıkanma veya kapanma nedeniyle mukus akımı sinüs içerisinde birikir.

Böylece sinüs bölgesinde basınç artışı ve beraberinde ağrıya neden olur. Bununla da kalmaz, sinüslerin havalanması gerçekleşmediği için bu ortamda mikroorganizmalar kolayca üreyerek enfeksiyona da neden olurlar. İltihabın ilerlemesiyle mukusun kıvamı koyulaşır ve rengi sarı-yeşile döner.

Sinüzitin nedenleri nelerdir?
Sinüslerin havalanmasını engelleyen ve sinüzit oluşumuna yol açan faktörler nelerdir?
*Burun boşluğuna açılan dar kanalların (ostium) birtakım olumsuz etkenler sebebiyle kapanması. Ostium denilen bu dar kanallarda mukozal yüzler birbirine çok yakın olduğundan, en ufak ödem bile mukozal yüzeylerin birbiriyle teması ile sonuçlanarak tıkanıklık oluşturur. Ayrıca, *Üst solunum yolu enfeksiyonları. *Allerjik rinit. *Sigara.
Havadaki zararlı gazlar. *Bazı kimyasallar vb. de tıkanıklığa sebep olabilir. * “Silia” denilen ve burun ve sinüs iç yüzeyini kaplayan mukoza hücreleri üzerindeki tüysü çıkıntıların hareketlerindeki bozulmalar. Havanın nemi silier hareketlerin devamı için önemlidir. Kuru havalarda “silier” hareketler bozulur. Sigara da silia denilen bu tüysü çıkıntıları felç ederek hareketi önemli ölçüde bozar. *Mukusun kıvamının tek başına sinüzit oluşmasında pek rolü olmasa da, sinüslerin boşalmasını zorlaştırarak iyileşmeyi geciktirebilir. Hasta olduğumuzda bol sıvı alın demelerinin bir nedeni de mukusun akışkanlığının sağlanması içindir.

Nezle sinüzite dönüşebilir mi?
Nezle ya da grip olduğumuzda hafif bir burun akıntımız olabilir, genelde berraktır ve çok uzun sürmez. Ama bazen burun akıntısı haftalarca devam eder, rengi koyulaşır. Çünkü bu enfeksiyonlar sırasında burun içindeki dokular ödemlidir, şiştir ve mukusun kıvamı koyulaşır. Bu da sinüslerin drenajını (boşalmasını) yavaşlatır hatta durdurur. Özetle basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu dikkat edilmezse sinüzite de dönüşebilir.

Alerjilerin sinüzitteki rolü nedir?
Allerjik rinitler toplumda gayet sık görülür. Allerjik hastalarda sinüzit daha sıktır ve kronikleşebilir. Ayrıca polip ve burun içinde bulunan ve adına konka denilen bariyer türü katmanların alerjik bünye sebebiyle sürekli iltihaba maruz kalması (Konka hipertrofisi) da sinüs kanallarının (ostium) tıkanmasına ve sinüzite neden olabilir. Burun iç döşemesinin yine alerjik sebeplerle sürekli iltihabî uyaranlara maruz kalması nedeniyle de sinüzit oluşur. Alerji sebebiyle oluşan polipler de gerçek bir polip olmadığından ameliyatla alınsa bile tekrarlayabilir. Dolayısıyla alerjik kökenli reaksiyonlar için en etkin yöntem akupunktur tedavisiyle alerjiye karşı bağışıklık sistemini güçlendirmektir.

Sinüzitin belirtileri nelerdir?
Sinüzitin sık görülen belirtileri: *Koyu sarı-yeşil burun akıntısı *Geniz akıntısı (sinüzit olduğunda hissedilir derecede bollaşır) *Alında, göz çevresinde dolgunluk, ağrı ve basınç hissi; özellikle aşağı eğildiğinde artan baş ağrısı. * Koku alma ve bazen tat alma duyusunun bozulması * Geçmeyen burun tıkanıklığı. Kimilerinde ayrıca *Üst dişlerde ağrı *Ateş *Halsizlik *Kulaklarda ağrı, basınç hissi *Kronik öksürük *Ağız kokusu

Akupunktur ve sinüzit tedavisi
Akupunktur ve lazer tedavisi beyin oksijenlenmesini arttırarak beynin vücudun tüm organ ve dokularına, doğru komutlar vermesini sağlar. *Bağışıklık sistemini güçlendirir. *Kronik ve akut sinüzitli tip allerjik vakalarda bağışıklık sistemi zayıftır. *Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. *Bağırsaklar sağlıklı çalışırsa, karın içi basınç dengeli olacağından akciğerler üzerine olan basınç azalır. Dolayısıyla burun ve beyin oksijenlenmesi daha rahat gerçekleşir. *Pankreas hormon ve enzimlerini salgılatır. Pankreastan salgılanan insülin hormonu, şekerin hücrelere girmesini sağlayarak kan şekerini düşürür. *Enzimleri salgılatarak mide ve barsak sindirimini kolaylaştırır. *Kabızlık problemlerini ortadan kaldırır. *Vücuttaki iç salgı bezlerini uyararak hormonların dengeli çalışmasını sağlar. *Beyin ve bağırsaklardan serotonin adı verilen hormon salgılatarak kişinin aktif dinamik ve zinde kalmasını sağlar. *Serotonin stresi azalttığından stres ve çaresizlik durumunun oluşturduğu problemler de düzelir. *Beyinden endorfinleri salgılatarak ağrı kesici etkileri ortaya çıkartır. *Karaciğer ve böbrekleri uyararak vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar. *Tansiyonu dengeler. *Kolesterolü düşürerek damar tıkanıklıklarını önler. *Lokal olarak tüm kasların kanlanmasını arttırarak o kaslara oksijen girişini hızlandırır ve kasların koordineli çalışmasını sağlar. *Ayrıca akupunktur bağışıklık sistemini güçlendirdiği için vücudun bakteri ve viral enfeksiyonlarına yakalanmasını önler. *Yakalanma durumlarında direnci arttırarak kolay atlatılmasını sağlar. *İlaçların vücutta oluşturduğu yan etkilerin giderilmesinde oldukça faydalıdır. *Böbrek ve karaciğeri korur. *Özellikle alerjik bünyeli hastalar ne kadar ilaç az kullanırsa ve opere (ameliyat) olmaz ise bağışıklık sistemini ve vücut direncini o kadar korumuş olur. *Akupunktur medikal ve cerrahi yöntemlere göre kronik alerji ve buna bağlı oluşan sinüzit, tedavisinde çok daha etkilidir.


www.marasakupunktur.com

Bu yazı toplam 8432 defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002