Kasım 2008

Ö T E S İ

 

20.04.2024 



Aykırı Rüzgâr

 
Mustafa Can

Satılık Türk Boğazları


Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) son 15 yıl içinde yoğun bir şekilde satılmaktadırlar. Hatta kamu yararı adına zorunlu kılınan hizmetlerin bile önce satılıp sonra da bu hizmetin kamu yararı adına rekabete kapatılması gibi eylemlere de tanık olduk. Korkarım ki bu oyun şimdide Türk Boğazları’nda yerli işbirlikçilerle oynanmaya çalışılmaktadır.

Düşünün ki bir şirket var elinizde, devletiniz de vereceğiniz hizmeti zorunlu kılmış ve çok da iyi ücreti var, yapacağınız tek şey adam yetiştirmek ve organize etmek. Bir gün gelir ve çalışanlarınız bir şirket kurarlar ve bu hizmeti bile karşılıksız elinizden alırlar. Siz olsanız ne yapardınız?  


Buradaki bahsi geçen şirket Türkiye Denizcilik İşletmeleri, konu yer körfez, iş ise kılavuzluk. Seneler önce devletin yetkilileri bu işi yapamadılar ve gemiler kılavuz beklemekten dolayı çok para kaybettiği için hizmet aynı kılavuzların kurdukları firmaya devredildi. Devir esnasında ne ihale oldu ne de başka bir firmadan teklif alındı. Teşkilat aynı kılavuzlarla hizmetine devam etti. Artık gemiler beklemiyordu. İzmit Körfezi’nde bir sihirli değnekle her şey yoluna girmiş görünüyordu.


Kişisel olarak özelleştirmeye karşı değilim ancak zorunlu kamu hizmetlerinin özelleştirilmelerinde itina gösterilmesini, iyi denetlenmesini ve rekabete açık olmasını istiyorum. Hiçbir şirketin rekabete kapalı ortamda çalışmasına müsaade edilmemelidir ki, yasalarımız da zaten buna müsaade etmiyor.


Gelelim hikâyenin geri kalan kısmına, gelir çok büyük olunca paylaşmada sıkıntılar başladı ve kurulan ortak oluşum çatladı. Römorkörleri veren firma ile pilotları veren firma ayrı ayrı büyük indirimlerle hizmet vermeye başladı. Artık sıkı bir rekabet vardı ve %70 lere varan indirimler yaşanıyordu. Her iki firma da ek yatırımlar yaptı birisi kılavuz istihdamına başladı diğeri de römorkör alımına başladı. Buna da Denizcilik Müsteşarlığı göz yumdu. Kıt kaynaklarla yatırım yatırım diye bağıran bir memlekete reva mıdır bu gereksiz yatırımlar? Bu da konunun başka bir açıdan bakışı. Sermaye yenişemezse uzlaşır. Şimdilerde uzlaşma zamanı, rekabet kalktı indirimler kalktı. Pasta bütün olarak paylaşılmaya devam ediyor.


Gelelim olması gerekene; Devlet haklı olarak kamu yararı adına zorunlu kıldığı hizmetlerini vermeye devam etsin. Personel atamalarında liyakata ve ücrette de yapılan işin kalitesine önem verdiğinde özel bir firma nasıl hizmet veriyorsa devlette aynısını verecektir.


İstendiğinde bunun yapıldığını gördük. Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma Genel Müdürlüğü, Botaş ve daha niceleri. Komplo teorisyeni olarak sorarsak acaba bir kamu hizmetine göz dikildiğinde hizmet aksamaya mı başlıyor? Acaba Türk Boğazları’nda kılavuzlu gemilerin beklemesi ile özelleştirilmesi istenmesi arasında bir ilişki var mıdır? Yeni kılavuz kaptan alımı ile iş yükleri azalacağı halde, neden en çok muhalefet edenler mevcut kılavuz kaptanlardır?


Milli çıkarlarımız adına yetkilileri uyarıyorum Türk Boğazları İzmit Körfezi gibi olmasın. Yaşam Yelkeniniz rüzgârla dolsun.


cerencigil@yahoo.com

Bu yazı toplam 3493 defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002