Kasım 2008

Ö T E S İ

 

27.12.2024 



Net P@no

 
Baki Günay

Google demek ne demek?


Google, googol kelimesi üzerinde oynanarak elde edilmiş bir isim. Her Internet kullanıcısının en az bir kere girdiği bu adresin hikâyesi ne? Googol, Milton Sirotta tarafından bulunan ve 1'in yanına 100 tane sıfır konmasıyla olaşan sayıyı temsil eden bir kelime.Google şu anda 3 milyar siteyi sizin için tarıyor. Bilgiye ulaşmak dipsiz bir kuyuda dolaşmaya benziyor. İnternet’te dolaşmakta bundan farksız. Bu dipsiz kuyuda size en büyük yardımcıların başında ise arama motorları geliyor.

             Bu arama motorlarının başında ise iki genç adamın kurduğu Google şirketi geliyor. Dünyanın en büyük arama motoru 8 yaşında.Google'da günde 400 milyon arama yapılıyor.


Google ismini veren şirket kendini şöyle tanıtıyor: hayal edilemeyecek kadar büyük bir sayıya (10 üzeri 100) verilen ad. Evrendeki atomların sayısından bile daha fazlaymış!!!.Buna kaçımız inanır bilinmez ama,şu ana kadar bilgilerin derlenip toparlandığı tek adres olarak karşımız çıkıyor.Google ana sayfası hiç reklam almıyor ama  aradığınız her kelime ile ilgili bir firma karşınıza çıkıyor.Kurumsala reklamlar ile google cirosu Dünyanın en fazla artış gösteren şirketi oldu.


İKİ GENÇ ADAM KURDU


Google'ın kurucuları ve şu andaki başkanları 30 yaşında, gencecik iki adam: Larry Page (Kurucu Ortak ve Ürün Başkanı) ve Sergey Brin (Kurucu Ortak ve Teknoloji Başkanı). 2002 yılında dünyaca ünlü teknoloji dergisi Wired tarafından "Yılın İşadamları" seçildiler. Google’da 88 dilde arama yapabiliyor. Ve yarım saniye içinde 3 milyar siteyi tarıyor. Google’ın arama sonuçları anahtar kelimeyle sitenin birbirine olan uyumluluğuna ve o sitenin o anahtar kelimeye verdiği öneme dayanıyor. Herkesin en objektif ve aradıklarıyla en alakalı sonuçları bulabilmesi için değişik teknolojiler kullanarak siteleri belirliyor Şu anda 3 milyardan daha fazla adres var Google'da. Ve hepsi tek tek inceleniyor. Aranan anahtar kelime sitenin neresinde geçiyor, kaç kere geçiyor ve nasıl geçiyor diye bakılıyor. Bu arada sitenin başka hangi sitelere link verdiğine ve bunun tam tersine de dikkat ediliyor.


NET’TE BAŞLANGIÇ NOKTASI


Google, internette bilgi bulmak isteyen kişilerin adeta başlangıç noktası oldu. Sadece arama ile başlayan site, zamanla e-posta, mesajlaşma programları gibi klasik hizmetlerin yanı sıra Google Earth gibi coğrafi konularda da hizmet sunan dev bir firma haline geldi. Google bu temelin üzerine, şirket yapısının da getirdiği çeşitlilikle ilerleme başladı. E-posta servisinden anında mesajlaşmaya kadar hizmet vermeye başlayan Google, online arama motorunu masaüstünü de arayabilecek şekilde programlaştırdı. Aranabilecek her şeyi arama heveslisi Google, masaüstü programı ile kullanıcıların sabit disklerine kaydettikleri doküman, resim, müzik ve diğer bilgileri aramasını sağladı. Bununla birlikte Google, dünyanın haritasının bulunduğu Earth programı ile de Amerika'da tanıdıklarınızın kaldıkları evleri kuşbakışı görmenize ya da hiç gidemediğiniz şehirleri gezmenize imkân sağlıyordu. Google, Earth programındaki NASA ile olan işbirliğini Ay ve Mars'ın sahip olunan haritalarını internete taşıyarak daha da genişletti. Google, bu adımlarının yanı sıra bedava sağladığı online hizmetlerle de kullanıcı sayısını arttırmakta. Amerikalı arama şirketi en son Microsoft'a karşı online bir Excel programını kullanıcıların hizmetine soktu. Takvim hizmeti de veren Google, yakında Internet tabanlı Word programını kullanıcıların beğenisine sunacak. Bununla birlikte, Google'un e-posta servisi G-Mail’deki postaların sonsuza kadar silinemeyeceği de tartışmaların dozunu yükseltti. Şunu söyleyelim Google, İnternet hayatımızda belli bir yere sahip olmaya devam edecek.


ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam 91065 defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002