Kasım 2008

Ö T E S İ

 

21.12.2024 



Net P@no

 
Baki Günay

E-Devlet Vatandaşı Şeffaflaştırıyor


Vatandaşların internet teknolojisini kullanarak daha kolay hizmet almasını sağlayan ve bürokrasiyi azaltan e-devlet uygulaması, istenmeyen sonuçlar doğurmaya başladı. Arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim özdeyişi bugünlerde farklı bir söze dönüştü. Bana teknoloji ne kadar kullandığını söyle sana kim olduğunu anlatayım.

Bu söz aslında bir gerçeği bize anlatıyor. Teknolojinin nimetlerini kullandığımız gibi tüm bilgilerimiz ve mahremiyetimiz hep ona emanet ettik. Nüfus bilgilerimiz, Banka bilgilerimiz, Cep, Telefon, Vergi, Aidatlarımız, konuşmalarımız,yazışmalarımız yani teknoloji ile ilgili tüm her bilgimiz başkalarının da her an kullanımı da açık olabiliyor.Bakın nasıl ?
DOST'DA DÜŞMAN'DA İNTERNET'TE
Sadece isim ve soyad kullanarak internet üzerinden herkesin kişisel bilgilerine ulaşmak mümkün. Kimlik numarasından aile üyelerine, vergi borcundan ne kadar maaş alındığına kadar her türlü özel bilgi kurumsal internet sayesinde öğrenilebiliyor. Bu durumun sakıncalı tarafı ise bilgilerin art niyetli kişilerin eline geçmesi. Bu bilgilerle her türlü dolandırıcılığı yapmak mümkün. Her devlet kurumunun kendi başına internet hizmeti verdiğini belirten uzmanlar, çok başlılığın özel hayatın gizliliği prensibini zedelediğini kaydediyor. Amerika ve Avrupa'da e-devlet uygulamalarının belli bir standarda oturtulurken Türkiye'de ise her kurumun kendi başına hareket ediyor.Bilişim suçlarının Türkiye'de bir önceki yıla oranla yüzde 33 arttığını'da burada hatırlatalım.
TEKNOLOJİ MAHREMİYETİ ÖRSELİYOR
Üçüncü şahısların kişisel bilgilerine ulaşabilmek için birkaç farklı internet sitesine girmek yeterli. Sosyal Sigortalar Kurumu'na ait www.ssk.gov.tr adresindeki interaktif menüsü, ismi bilinen SSK'lı ile ilgili her türlü bilgiyi vermeye hazır. Yine isimle girildiğinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin www.osym.gov.tr isimli sitesinden baba adını ve doğum tarihi öğrenmek mümkün. Birden fazla isim varsa deneme yanılma yöntemiyle aranılan şahsa ulaşılabiliyor. Bu isimler sayesinde SSK veya Bağ-Kur'un web adresleri kullanılarak mevcut bilgilere ilaveten anne adı, doğum yeri, kimlik numarası ile kişinin sigorta dökümü de elde edilebiliyor. Hatta şahsın http://vedop.mb-ggm.gov.tr adresinden ne kadar vergi borcu olduğunu öğrenme imkanı bile mevcut. http://tckimlik.nvi.gov.tr/Web/ adresindeki formda ise doğum yeri, adı, soyadı, baba ve anne adı, doğum yılı, cinsiyeti girilerek mahalle/köy, cilt no, aile sıra no, birey sıra numarası da öğrenilebiliyor. http:// www.ttrehber.gov.tr/, http://www.ttrehber.gov.tr/ adresine ad, soyad ve şehir girilerek kısa da olsa adres bilgilerine ulaşılabiliyor. Bu veriler kullanılarak kimlik numarasını öğrenmek için kullanılan siteden kütük bilgilerine de ulaşmak mümkün. Bu durum nüfus cüzdanının veya ehliyetin sokakta düşürülmesi ile eşanlamlı. Kimliği bulan kötü niyetlilerin, kaybeden kişiye şirket kurdurup her türlü dolandırıcılık işi yapmaları başta olmak üzere, akla gelebilecek birçok mağduriyet yaşatabileceği geçmişte vuku bulmuş birçok olayla sabit. Aslında Bu tür bilgilerin kişisel mahremiyet olduğundan kurumlar tarafından herkesin kolayca ulaşamayacağı şekilde korunması gerekiyor. Mevcut şekliyle her türlü suiistimale açık bırakılması eleştiriliyor. Yeni TCK'nın 136. maddesinde 'Kişisel verileri hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' hükmü bulunuyor. Bu bilgilerin açığa çıkarılmasının özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi anlamında TCK'nın 134. maddesine göre de suç oluşturacağı belirtiliyor. Konunun uzmanları bu durumun önüne geçilememesi halinde masum vatandaşların kötü niyetli kişilerce zarara uğratılabileceğini kaydediliyor. Bunun içinde öncelikle kurumların veri tabanları birleştirilmeli.
AVRUPA'DA BİLGİLER KORUMA ALTINDA
ABD ve Avrupa'da Veri Koruma Yasası var. Bu yasa birçok kurumu sıkı şekilde disipline edip, muhtemel problemlerin önüne geçiyor. Gelişmiş ülkelerde e-devlet uygulaması yapan kurumlar aynı standart soruların cevabını istiyor. Türkiye'de başlangıçta bir standart oluşturulmadığından her kurum farklı sorular sorup farklı cevaplar istiyor. Bu durumu düzeltmek için resmi kurumların internet sitelerine ve talep edecekleri bilgi formlarına acil olarak standart getirilmeli. Bu konuda en güvenilir hizmeti veren Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün internet sitesini standart hale getirilerek yapılmalı.
KUTU
İNTERNET'TEN HANGİ BİLGİLERE ULAŞILABİLİYOR?
Kimlik numarasından aileyle ilgili tüm bilgilere.
Sigorta numarasından kişilerin sigorta kayıtlarına.
Vergi dairelerine borcunun bulunup bulunmadığına.
Ücretlilerin maaşı ya da beyan edilen kişisel gelirlere.
Plaka ve tescil bilgisi ile araç borcu ile ev adresine.


ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002