Internet’te masum bir şekilde dolaşırken girdiğiniz web sayfasının sizi fişlediğini hiç düşündünüz mü? Eğer düşünmedi iseniz düşünmenizi tavsiye ederiz. Çünkü bazı internet sitelerine girdiğiniz anda sizin kim olduğunuz, nereden bağlandığınız anında fişleniyor.
Türkiye'de fişleme ve kişileri izleme her zaman devam eden bir iş. Dünyada da bu işler bitmiyor aksine daha da artıyor.
Peki onca özgür ve demokrasinin beşiği ülkeler bu kadar izlemeye karşı suçluları bulabiliyorlar mı? Bu soruyu kendilerine soran Batı medeniyeti kameralardan sonra interneti de izlemeye aldı.
İnternete giren çıkanın haddi hesabı olmasa da artık birileri kim nereye, ne zaman girdi, ne amaçla dolaştı bunları raporlayıp kişiler hakkında bilgi toplamaya başladılar.
Siz masum masum bilgi toplamak için girdiğiniz internette artık bir takım yerlere farkında olmadan bilgi vermeğe başlıyorsunuz. Bu bilgiler de ABD'nin en büyük istihbarat birimi olan NSA'ın yaptığı işlerden sonra ortaya çıktı.
NSA`ın sayfasından uzak durun
Amerika`da yaşanan tele kulak skandalıyla tüm dünyanın gündemine oturan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) vukuatı herkesin internette izlendiğini tesadüfen ortaya koydu. Uluslararası haber ajansı Associated Press`in (AP) ortaya çıkardığı skandal ile sanal takip odaklı bir durumun varlığını öğrendik. NSA`in, internet sitesine giren ziyaretçilerin bilgisayarına otomatik olarak bir program yerleştirdiği ve "Truva atı" mantığıyla çalışan bu program sayesinde o kişilerin daha sonra internette girdiği tüm siteleri izlediği ortaya çıktı. NSA Sözcüsü Don Weber, "Bu site içinde kullandığımız bir programın yan etkisi olarak ortaya çıktı" dedi. Ama sözcünün yaptığı açıklamaya çoğu kişi inanmadı. New York Times gazetesi de Başkan Bush`un 11 Eylül saldırıları sonrası NSA’e kendi vatandaşlarının telefonlarını mahkeme izni olmaksızın dinleme yetkisi verdiğini bilen kişiler için bu durum sürpriz olmadı. Şu an ABD'deki her internet kullanıcısına ait her IP (internet numarası) terör tehdidinden dolayı hükümet tarafından izlenmekte.
İzleme nasıl yapılıyor?
Internet’te dolaşıp belli bir bilgi üzerinde bilgi arayıp yoğunlaşan insanlar tek tek görülüyor. ABD'nin bir kamu kurumunun web sayfasını ziyaret eden bir kullanıcının başına bakın neler geliyor. Bu tür kurumların sitelerine her giren kişinin ilk önce IP (internet protokol) numarası belirlenerek sitenin içinde dolaşmasına izin veriliyor.
Sitenin nerelerini dolaşmış, hangi search kelimelerini araştırmış bakılıyor. Bu sabıkalı IP her gün aynı adrese girmeye başlarsa daha bir imtina ile izlenerek NSA webini ziyaret eden kişinin kim olduğunu araştırılıyor. Bu sistemle şu an için kaç kişi bomba yapmasını araştırıyor yahut kimyasal silah üretim adreslerini net üzerinden araştırıp mesaj atıyor, bunların hepsi NSA tarafında rahatlıkla izleniyor.
Bunu kendi bilgisayarınızın history (geçmiş) bölümünün yaptığını da düşünürseniz yabana atılacak bir durum olmadığını bilmekte fayda var. İnternet kullanıcısı olan kişi hem bilgi alıyor hem de bir Truva atı denilen küçük programlar bilgisayarınıza kendini download ediyor. Peki bu siteler neresidir diye sorarsanız. En fazla ABD’ye ait olan istihbarat, resmi kurumlar ve en fazla tıklanan uzmanlık alanı gerektiren siteler. Bir takım medya sitelerini de buradan hatırlamak gerek.
İzleyen siteler
MİT, CIA, MI5, MI6, BND, FSB, Mossad vb. istihbarat sitelerini tıkladığınız anda sizin tüm IP numaralarınız ve kimlik bilgileriniz bu kurumların ellerine geçiyor. İP adresinin hata kayıtları fazla ise hemen bootlar tarafından algılanıyorsunuz. Bir IP adresinin host ve ülkesini bulmak çok kolay. Normal bir insan da evinden bunu sorgulayabilir hatta host operatörünün adı soyadını bile bulup, şirket bilgilerine kadar öğrenebilir.
Demem o ki siz siz olun, CİA, FBI, NSA, Beyaz Saray ve ABD’nin bir takım kamu kurumlarından uzak durun. Yoksa bilgisayarınızda birçok canavarla yaşamak zorunda kalırsınız. Bir de bana bir şey olmaz bilgisayarımda antivirüs programlarım var, diye fazla güvenmeyin, o programları yapanların uyruklarını hatırlayın yeter!..