Kasım 2008

Ö T E S İ

 

21.12.2024 



Serbest Atış

 
Tuncay Yıldız

ÖYS EVET, ÖSS HAYIR


Yanlışın neresinden dönülse kârdır. YÖK 2005 Haziran toplantısında vardığı kararla üniversite sınav sorularını lise–3 ve ilerde olacak lise–4 konularını kapsayacak şekilde genişletti. Sınavın adı yine ÖSS ama niteliği eski ÖYS esintileri içeriyor. Sınav yine tek basamak olarak yapılacak. Konuların genişlemesi ile her branşın soru sayıları da doğal olarak artmış olacak ve sınav daha uzun süreli olacak.

Lise–3 öğrencilerinin rapor olayını çözmenin tek yolu üniversite sınavını lise–3 konularını kapsayacak şekilde genişletmektir. Okuyanlar bilir, bu fakir defalarca bu köşede bu formülü yazmıştır. Görünen köy kılavuz istemez. Bu doğruyu eğitimin içinde olan herkes bilmekteydi zaten. 1999 yılında ÖYS iptal edilmiş, üniversiteler ÖSS ile öğrenci almaya başlamıştı. Bu değişim ile birçok branş için lise-3’ün tamamı ve lise-2’nin yarısı üniversite sınavı sorularının kapsamı dışına çıkmıştı. Durum böyle olunca öğrenciler sınav kapsamı dışında kalan bu konuları dinlemek istememiş, öğrenci dinlemeyince de öğretmenler bu konuları fotokopilerle geçiştirmeye başlamıştı. Tabir caizse lise–3 âdeta mundar olup çıkmıştı.
Üniversiteyi kazanan öğrenciler bu uygulama ile fakülteler için son derece önemli konuları bilmeden eğitimlerine başlamış oldu. Birçok öğretim üyesi öğrencilerin bu kalite düşüklüğünden yakınmıştı. Hatırlayın ODTÜ Rektörü ‘bu üniversiteye integral türev limit bilmeyen gelmesin’ demiş sıkıntıyı kamuoyuna aktarmıştı.
Yanlışın neresinden dönülse kârdır. YÖK 2005 Haziran toplantısında vardığı kararla üniversite sınav sorularını lise–3 ve ilerde olacak lise–4 konularını kapsayacak şekilde genişletti. Sınavın adı yine ÖSS ama niteliği eski ÖYS esintileri içeriyor. Sınav yine tek basamak olarak yapılacak. Konuların genişlemesi ile her branşın soru sayıları da doğal olarak artmış olacak ve sınav daha uzun süreli olacak.
Yeni sisteme göre sınav iki bölüm halinde öğrencilerimizin önüne gelecek. Birinci bölüm eski sınav konularından ikinci bölüm ise daha önce sınavda sorulmayan lise–2 ve lise–3 konularını içerecek Edebiyat, psikoloji, sosyoloji dersleri yeni sınav sistemi ile sınav ahalisine 6 yıl sonra merhaba diyecek.
Birinci bölümde öğrencilerimize sunulacak derslerin soru adedi şu şekilde. Matematik+geometri 30 soru, fizik 13 soru, kimya 9 soru, biyoloji 8 soru, Türkçe 30 soru, tarih 13 soru, coğrafya10 soru, felsefe 7 soru.
İkinci bölümün ders soru adedi de aynı birinci bölümde olduğu gibi, sadece soru niteliği değişik olacak. Belirttiğim gibi daha önce sorulmayan konular bu kısımda boy gösterecek.
Soru sayısındaki artışla beraber sınavın süresi de uzamış olacak. Daha önce 3 saat olan süre yeni sistemde 4 saate çıkacak.
YÖK almış olduğu bu kararla kamuoyunun bir beklentisini yerine getirmiş oldu. Kamuoyu diyorum ama bunun içinde aslında öğrenciler değil de eğitim çalışanları var. Yeni sistem eğitim çalışanlarının okullarda ders dinletememe derdine merhem olsa da öğrenciler için ek yükten başka bir şey değil. Kamuoyu bu toplantıdan bir müjde daha bekliyordu ama bu beklenti başka bahara kaldı. Başka bahara diyorum anlaşılan meslek liselilerin katsayı problemine yönelik bu beklenti yakın bir baharda halledilebilecek gibi değil. Bu halledilemeyecek bir mesele değil aslında ama ideolojik saplantılar, demokrasiyi sindirememe gibi üçüncü dünya mantaliteleri yüzünden çözüm bulunamıyor.
Daha önce bu köşemde yazmıştım yine derim ki bu meselede orta yol mevcuttur. Kendi alanının dışında tercih hakkı meslek liselerindeki belirli bir başarı çıtasını geçebilmiş öğrencilere tanınsın. Bu oran yetkililer tarafından oturulup belirlenebilir. Bu formül meslek liselerinin ara eleman yetiştirme formatına zarar da vermez böylece. Her sorunun çözümü mevcuttur. Yeter ki sorunu kabullenen ve samimiyetle bu sorunları çözmeye çalışan yetkililer olsun. Gün gelecek katsayı sorunu da çözülecektir. Şimdilik yeni sınav sistemimiz hayırlı olsun diyorum. İleride yeni katsayı formülümüz hayırlı olsun diyeceğimiz zamanların geleceğine de inanıyorum.




mr.fizik67@mynet.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002