Kasım 2008

Ö T E S İ

 

18.09.2024 



Net P@no

 
Baki Günay

CEP’İNİZE SAHİP ÇIKIN


Türkiye’de 13 milyonu geçtiği tahmin edilen kayıt dışı telefon başta olmak üzere bütün kaçak telefonlar kayıt altına alınacak. Geçen ay sessiz sedasız bir kanun mecliste kabul edildi. Bu kanun özellikle cebinizi ilgilendiren bir kanun olduğu için bu yazı sizin için çok önemli. Artık cebiniz güvende nasıl mı?

Cep’inizden kastımız ne ola ki; diye fazla düşünmeyin. Çünkü dünyada en fazla Türklerin kullandığı araştırmalar sonucunda ortaya çıkan cep telefonlarımız.
MİLYONLARCA KAÇAK VAR
Şu anda 35 milyonu geçen cep telefonu sayısının 2011 yılında 55 milyonu bulması bekleniyor. Uzmanlar Türkiye’deki Cep telefonu pazarının büyüklüğünün 27.5 milyar doları geçeceğini tahmin ediyorlar. Fakat GSM operatörlerine göre bu rakam daha fazla çünkü ellerindeki abone sayısı ile birlikte faturalı satılan cep telefonları bu rakamlar karşısında daha düşük. Aradaki büyük pastayı ise Türkiye’ye gelen kaçak ve çalınmış cep telefonları oluşturuyor. Kendi başına bir sektör haline gelen cep telefonu piyasasında kapkaç yapılarak satılan cep telefonları hemen paraya çevrilebildiği için kapkaçı besleyen önemli bir unsur. Diğeri ise şirketlerin kaçak yollar ile getirdikleri faturası olmayan son model cep telefonları. Vergi kaybına yol açan bu durum cep telefonu üreticilerini de hayli rahatsız ediyor. Şu ana kadar böyle giden bu sistem cebi çalınan vatandaşların çoğalması ve soluğu mahkemede alması ile daralmaya başladı. Bu konu TBMM’ye kadar ulaşınca milletvekilleri aldıkları karar ile cep hırsızlığına son darbeyi vurdular.
KAÇAK CEP TELEFONU KULLANAN YANDI
Artık GSM şirketleri bildirilen kayıp, kaçak ve çalıntı telefonlarına hizmet vermeyecek. Çalıntı 'cep'ler için özel bir bilgi ve ihbar merkezi kurulacak. Meclis Adalet Komisyonu, kaçak ve çalıntı cep telefonu kullanımını önleme amacıyla verilen kanun teklifini kabul etti. Teklif şu düzenlemeleri getiriyor.
Kaçak, kayıp ve çalıntı cep telefonları, anında Telekomünikasyon Kurumu tarafından GSM şirketlerine bildirilecek. GSM şirketleri, yasanın çıkmasının ardından 5 ay içinde, kaçak ve kayıp telefonlardan haberdar olabilecek sistemlerini, Telekomünikasyon Kurumu ile uyumlu olacak şekilde kuracak. Sistemi kurmayan şirketlere 10 milyon YTL idari para cezası verilecek. Şirketler, bildirilen kayıp, kaçak ve çalıntı cep telefonlarına hizmet vermeyecek. Kaçak, kayıp ve çalıntı telefona hizmet veren GSM şirketlerine telefon başına, 20 bin YTL'den 40 bin YTL'ye kadar para cezası verilecek.
İHBAR HATTI DEVREDE
Kayıp ve çalıntı telefonlar için Telekomünikasyon Kurumu'nda özel bir "bilgi ve ihbar merkezi" kurulacak. Telefonu kaybolan veya çalınan kişiler de bu merkeze, öncelikle telefonun haberleşme bağlantısının kesilmesi için başvuruda bulunacak. Kurum, şüphelilere ilişkin bilgiye ulaştığında da bunları Cumhuriyet savcılığına bildirecek. Cep telefonlarında abone kimlik ve iletişim bilgilerini taşıyan özel bilgiler ile cihazın teşhisine yarayan elektronik kimlik bilgileri yeniden oluşturulamayacak, değiştirilemeyecek ve kopyalanamayacak. Elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş cihaz, kart, araç ve gereçlerle, değişiklik yapılması amacıyla yapılan yazılım ithalatı ve dağıtımı da yapılamayacak. Bu sistem, cep telefonlarının yanısıra bilgisayarlar, e-mail bilgileriyle ilgili olarak da kullanılacak. Bu şekilde kimlik bilgilerini değiştiren kişilere, bir yıldan 5 yıla kadar hapis ve 100 günden 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Abone kimlik ve iletişim bilgileri ile elektronik kimlik bilgilerini taşıyan her türlü yazılım, kart, araç ve gereçler izinsiz olarak kopyalanamayacak ve dağıtılamayacak. Bunu yapanlar hakkında da bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bugüne kadar piyasalara sürülen ve kullanılan kaçak, kayıp ve çalıntı cep telefonları ise, 5 ay içinde 5 YTL karşılığında yasal hale getirilebilecek.
KAÇAK TELEFON ALMAK RİSKLİ
Bunların yanında kullanıcının SIM kartı da bloke edilerek, haberleşme hizmeti durdurulacak. Ayrıca bu kullanıcının SIM kartı bilgileri ilgili adli birime bildirilerek, çalıntı ve kayıp cihazı kullanan kişilerin adli takibe alınması sağlanacak. Cihaz el değiştirse bile kullanılamayacağından ticari değeri de sıfırlanmış olacağı için yakında kaçak cep telefonu alan vatandaşlarımız ellerindeki telefonların çalışmadığını görecekler. Aman dikkat.


ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002