Kasım 2008

Ö T E S İ

 

21.12.2024 



Sağlık Meridyeni

 
Dr. İsmail Maraş

Kabızlık ve akupunktur tedavisi


Bağırsak çalışmadığı zaman enerji kanalları tıkanır. Bağırsakta gaz şişkinliği olur. Atılamayan toksinler tekrar kana karışmaya başlar. Kandaki bu kirlenme bütün vücudu etkiler ve oksijenleşmeyi azaltır. Bu aksama sebebiyle, karaciğere mesaj sağlıksız gider, o enzimleri salgılayamaz ve karaciğer görevini yapamaz olur.

Halk arasında kabızlığı peklik olarak nitelendirenler de var. Adı ne olursa olsun büyük abdestini yeterli sıklıkta ve miktarda yapamama haline “kabızlık” (konstipasyon) deniliyor. Bir kimse normal olarak her gün düzenli bir şekilde tuvalete çıkar. Bu bazen iki günde bir de olabilir ama öyle durumlar oluyor ki bize gelen şikayetlerde üç gün, dört gün, beş gün, on gün çıkamıyorum diyenler oluyor.
*Bu şikayet sebebiyle vücutta baş ağrıları, stres, kaşıntı vs gibi yan etkiler baş göstermişse,
*Kasık bölgelerinde ağrı, nedenini açıklayamadığı huzursuzluk ve sıkıntı hissi yaşıyorsa,
*Ara sıra ortaya çıkan sıcak basmaları ve çarpıntılar oluyorsa,
*Bu tür şikayetler her geçen gün daha sık ve daha şiddetli olarak ortaya çıkmaya başlamışsa,
*Kişiyi gün boyu huzursuz edip, iş verimini düşürmeye kadar varıyorsa,
*Bu durum sürekli yani aylarca devam ediyorsa o zaman kabızlıktan söz edilir. Hele bu durum 1-1.5 yılı aşkın süre devam ederse o zaman kronik kabızlıktan söz edilmesi gerekir.
Kabızlık nelere sebep olur?
Bağırsak çalışmadığı zaman enerji kanalları tıkanır. Bağırsakta gaz şişkinliği olur. Atılamayan toksinler tekrar kana karışmaya başlar. Kandaki bu kirlenme bütün vücudu etkiler ve oksijenleşmeyi azaltır. Bu aksama sebebiyle, karaciğere mesaj sağlıksız gider, o enzimleri salgılayamaz ve karaciğer görevini yapamaz olur. Pankreasa mesaj gidemez, o görevini yapamaz olur. Böbreğe sağlıklı mesaj gidemez, o da görevini yapamaz olur. Otonom sistem olarak vücudun tamamı etkilenir. Buna bir örnek vermek gerekirse, zatürree olan bir çocuğun bağırsağındaki gaz çıkarsa çocuğun hastalığı hafifler. Bu çok önemli bir durumdur.
Bağırsaklar ikinci beynimizdir
Bağırsaklar vücudun tüm sistemini etkilediği için bağırsaklar bizim ikinci beynimiz sayılır. Şöyle insanlara baktığınızda bağırsağı iyi çalışanla çalışmayanı ayırt edebilirsiniz.
Eğer bir kimse gerilimli, yıkık kaşlı, yorgun, bitkin haldeyse genelde o kişinin bağırsağında problem yahut gaz vardır. Eğer bir insanın bağırsağı düzenli çalışıyorsa o kişi şen şakrak olur. Stresli değildir. Çünkü bağırsağının düzenli çalışması sayesinde bütün organları düzendedir. Bağırsaklar bu kadar önemlidir. O kadar önemli ki, eğer bir genelleme yapacak olursak şunu rahatlıkla diyebiliriz: Bağırsaklar iyi çalışıyorsa vücut da iyi çalışıyordur. Bağırsaklar iyi çalışmazsa vücut da iyi çalışmaz.
Kabızlığın sebepleri nelerdir?
Genelde beslenme alışkanlığındaki düzensizlikler, hazır fast food tipi yiyecekler, lifli ve selülozik olmayan yiyecekler. Aşağı yukarı bütün sebze ve meyvelerde selüloz vardır. Ayrıca alerjik bünye, tiroit bezinin yeterli çalışmaması, karın kaslarının tembelliği gibi diğer etkenler de kabızlığa sebeptir.
Bağırsaklar iyi çalışırsa ne olur?
Karaciğer iyi çalışır. Tansiyon riski az, kalp ritmi düzenli olur. İdrar problemi daha az olur. Gözler daha ne daha parlak olur. Kulaklar daha iyi duyar. Elimizin hassasiyeti daha fazlalaşır. Zihnin açıklığı yapar. Öğrenci dersini daha iyi anlar daha iyi ders çalışır. İş verimliliğini artırır. Bağırsağı iyi çalışan bir şahsın, aynı yaşta, aynı boyda, aynı kilodaki bir kişiye oranla sağlığı yüzde 30 daha iyidir. Bu çok önemli artı bir değerdir.
Kabızlık daha çok kimlerde görülür?
Siz zannedersiniz ki bir tek kendiniz kabızsınızdır. Oysa toplumda kabızlık tahmin edildiğinden daha fazladır. Hele gidin bakın dahiliye servislerine gastroenterologlara müracaat eden kimselerin neredeyse yüzde yirmisi kabızlık, şişkinlik ve gaz şikayetiyle baş vurmaktadır.
Bir de kadınlar ve çocuklarda erkeklere oranla daha fazla görülür. Kabızlığa modern şehrin hastalığı da derler. Kırsal alanda yaşayan sebze meyve gibi lifli yiyecekler tüketen kişilerde kabızlık çok daha az görülür.
Bizler modern hayatla birlikte beslenme şeklimizi de değiştirmek zorunda kalmış insanlarız. Çocukluktan itibaren beslenme alışkanlığı kabızlığa sebep olabiliyor. Örneğin, çocuk okulun tuvaletini evindeki kadar temiz bulmuyor. Tiksiniyor ve tuvaletini evine kadar bekletiyor. Yine büyük iş merkezlerinde, nice çarşı binalarında, nice görkemli lüks alış-veriş merkezlerinde göze hitap eden yerlerdeki temizlik ve tizlik tuvaletlere gösterilmiyor.
Bir de bu tuvaletler sadece alafranga yapıldığı için, üzerine işeyen, sümküren vs ihtimaline karşı insanlar çoğunlukla bu tür tuvaletlere oturmak istemiyor. Tuvaletini evine bekletiyor.
Tabii ki, kilolu sorunu, bel fıtığı, dizinde kireçlenme vs gibi sorunu olanlar için de alafranga tuvaletler olmalıdır. Ama en önemlisi her iki tuvalet de en az vitrinler kadar temiz ve bakımlı olmalıdır. Buna rağmen kimi insan, iş yerinde olsun, böylesi alış veriş merkezinde olsun tuvalete gitmek istemiyor. Tuvaletini evinde yapmak üzere erteliyor. Bu da bağırsağın çalışma düzenini bozuyor.


www.marasakupunktur.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002