Kasım 2008

Ö T E S İ

 

21.12.2024 



Net P@no

 
Baki Günay

Sanal Gruplar Yayılıyor


E-grup kişiler arasında bir e-mail zinciri kurarak haberleşme olanağı sağlaması mail atmak isteyecekler için büyük kolaylık sağlamaktadır. Grubundan size verilecek olan adrese attığınız bir e-mail, listede bulunan bütün insanlara ulaşır.Örneğin üye olduğunuz grubunuzda 500 kişi var sizin attığınız bu mesaj 500 kişiye birden gidecektir.

Internet ile somut olarak birbirinizi hiç göremeyeceğiniz insanlar ile sanal bir dost ve fikir grubu kurmanız mümkün olduğunun biliyor musunuz
Bir fikriniz mi var yada bir eğlenceniz mi var.Kendiniz gibi olanlar ile haberleşmek ve bilgi alışverişinde bulunmak istiyorsanız sizde ya bir e-grup kurabilir yada bir e-gruba üye olarak bilgi alabilirsiniz. Şu anda Internet üzerinden binlerce yerli ve yabancı e-grup mail ağları mevcut. Bu gruplarda her gün binlerce insan tanışıyor ve birbirleri ile bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Çocuk bakımından ekonomik gelişmelere,uluslar arası ilişkilerden dost sitelerine kadar her türlü bilgiyi bulmanız mümkün.Özellikle gelişmiş ülkelerde yaygınlaşan egruplar sanal sivil toplum örgütü olarak algılanıyor. Gelişmiş ülkelerin yaptıkları ekonomik toplantılarını protesto eden grupların çoğu sanal grupta buluşmasından sonra somut olarak ta bir araya gelerek tepkilerini dile getirmişlerdi.
E-GRUP NEDİR?
İnternet’in yaygınlaşmaya başladığı ilk zamanlarda insanlar çok sayıda kişiye birden mesaj atmak istediklerinde her adresi tek tek yazmak gerekiyordu.Bu sistemin nasıl daha kolay olacağını düşünenler sonunda ‘egrup’ kavramını ortaya çıkardılar.Bu siteler sizin için mesaj listelerini saklıyorlar üstelik isterseniz daha önce gönderilmiş mesajları da tuttukları arşivde saklıyorlardı. Bu sistemi alan yahoo şirketi ise daha geliştirerek grup kavramının yaygınlaşmasının sağladı..E-grup kişiler arasında bir e-mail zinciri kurarak haberleşme olanağı sağlaması mail atmak isteyecekler için büyük kolaylık sağlamaktadır. Grubundan size verilecek olan adrese attığınız bir e-mail, listede bulunan bütün insanlara ulaşır.Örneğin üye olduğunuz grubunuzda 500 kişi var sizin attığınız bu mesaj 500 kişiye birden gidecektir.Ve mutlaka bu insanlardan birinde sizin sorduğunuz sorunun cevabı bulunur. Gerçekten de 500 kişinin oluşturduğu bilgi,bir kişinin yıllarca uğraşısı sonucu elde edeceği bilgiden kat kat fazladır,Mailler önce moderatöre (yöneticiye) gelir ve onayladıktan sonra gruba dağılır.Peki niye üye olayım diyorsanız iki çeşit avantaj var. Birincisi bilgi alışverişi, cevabını öğrenmek istediğiniz bir soruyu gruba sorduğunuzda bilgiyi paylaşmak isteyen kişiler tarafından bilgilendirilirsiniz diğeri ise tanışma, bu sayede birçok aynı fikri düşünen insanla tanışma olanağınız.
BİLGİ VAR ALAN YOK
Bu satırların yazarı olan bende merak ettiğim bir konuyu araştırırken yeterli kaynak bulamazsam ilk yaptığım iş mail gruplarının dolaşmak oluyor. Bu sistemi şu an Internet’teki arama sayfası olan www.yahoo.com’un hizmetlerinden birisi olarak geçiyor. Yapmanız gereken www.yahoogroups.com altındaki bir gruba grupadı-subscribe@yahoogroups.com adresine boş bir mail atarak üye olabilirsiniz .Ya da grubun ana sayfasına girip ‘join’ (katıl) tuşuyla üye olmanız mümkündür. Burada sistem gruba neden üye olmak istediğinizi açıklamanız için bir yazı isteyebilir.Bu şekilde yönetici sizin katılmanızın uygun olup olmadığını belirleyebilir.Sizde eğer kendinize ait bir e-grup kurmak istiyorsanız yahoo.com girerek kayıt yaptırmak ve kuracağınız grubun adının ve amaçlarının anlatan bir yazı kaleme alarak sanal ortama göndermeniz gerekiyor. Sonrasında ise sizin gibi düşünen ve siz gibi meraklı insanların üye oldukları bir grubunuz olacak. Gruba üye olmak isteyen kişilerde nasıl gruba üye olunacağını hakkında hazırlanan sayfalar ile kolayca gruba üye ola biliniyor.Bu grup dili İngilizce olduğu için İngilizce bilmeyenler yardım alarak ta gruba üye olmaları mümkün.Artık tek yapmanız gereken bilgilerinizi paylaşabileceğiniz ya bir grup kurmak ya da beğendiğiniz bir gruba üye olmak.



ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002