Kasım 2008

Ö T E S İ

 

21.12.2024 



Net P@no

 
Baki Günay

GELECEĞİN EVLERİ ‘AKILLI’ OLACAK


Teknolojik gelişimin bu hızla gitmesi ile en yaygın ve en verimli şekilde kullanmaya, 2010 yılları arasındaki dönemde başlayacağımızı öngörüyor. Çünkü henüz dünyanın büyük bir kısmı dijital teknolojilerden yeterince yararlanamıyor. Dijital teknolojilerle tanıştığımız yeni olanaklar, yeni hizmetler elektrik, su, tv yayını gibi standart olarak kabul ettiğimiz, çoğu kez varlığını düşünmediğimiz altyapı hizmetlerine dönüşmemiş durumda.

Bir komutunuz ile ışıklar yanacak, parmak iziniz ve göz irisiniz ile evinizi, sizi tanıyacak. Ses tonunuz ile komutlarınızı tanıyacak, bunlar rüya değil gerçek.
Geliştirilen teknolojiler bizi nereye bağlayacak, hayatımıza hangi yeni alışkanlıklar girecek? Teknolji ile var olan alışkanlıklarımız gidecek belki hiç düşünmediğimiz alışkanlıklar ile tanışacağız. Ama tüm bunlar hayatımızı kolaylaştırarak bize büyük zaman kazandıracak.
Teknolojik gelişimin bu hızla gitmesi ile en yaygın ve en verimli şekilde kullanmaya, 2010 yılları arasındaki dönemde başlayacağımızı öngörüyor. Çünkü henüz dünyanın büyük bir kısmı dijital teknolojilerden yeterince yararlanamıyor. Dijital teknolojilerle tanıştığımız yeni olanaklar, yeni hizmetler elektrik, su, tv yayını gibi standart olarak kabul ettiğimiz, çoğu kez varlığını düşünmediğimiz altyapı hizmetlerine dönüşmemiş durumda. Tüm sistemlerin birbirleri ile tam entegrasyon halinde çalışabilmesi için yeni hizmetlerin planlanması gerekiyor. Şu andaki birçok teknoloji yoksunu evler teknoloji ile kuşatılarak akıllı ev dediğimiz ortamlara gelecek. Aslında Akıllı Evler ve Dijital Ev Eşyaları sadece mekânlara yapılan teknik donanımlar. İnternet erişimli çamaşır makinesi, buzdolabı, mikrodalga fırın, klima... Birçok firmalar bu tür ev eşyalarına dijital özellikler ve İnternet erişimi kazandırdı bile. Böylece örneğin yeni çıkan bir kumaşın yıkama programını çamaşır makinenize yükleyebiliyorsunuz. Yakın gelecekte ise bu cihazların birbirine bir ağ ile bağlı olacak (LG buna Living Network diyor) ve onları uzaktan, örneğin Web üzerinden veya cep telefonunuzdan verdiğiniz bir konutla kumanda edebileceksiniz. Buzdolabı üzerindeki LCD ekranda TV izlemeniz, İnternet’ten mutfak alışverişinizi yapmanız, yemek tarifleri almanız, beyaz eşyalarınızın tümünü programlamanız mümkün olacak. Üstelik buzdolabınızdaki yiyeceklerin listesin, otomatik alarak eksik olanları sipariş verebileceksiniz. Her odada bir terminalin bulunduğu ev ağları ile yönetilen akıllı evler de bugünün teknolojisi ile mümkün. Gelecekte ise burada saydığımız tüm dijital teknolojileri evin standart bir gerekliliği gibi kullanacaksınız. İnternet bağlantılı, büyük ekran HDTV’ler, dijital yayınlar standart olacak. Böylece tv programlarını ve açıklamalarını içeren tv derginizi yine tv ekranından okuyabilecek, tv seyrederken size bir e-posta geldiğinde bunun uyarısını ekranda görebilecek ve isterseniz seyretmekte olduğunuz tv yayınını durdurup bu mesajı okuyabileceksiniz. Bu teknolojiler 2000’in başından beri zaten öngörülüyor; ancak bunları gerçek hale getirecek şey, geniş bant kullanımının yaygınlaşması, hız probleminin ortadan kalkması ve içerik hizmetleri veren kuruluşların gelişmesi olacak
AKILLI EVLER HAYATIMIZDA NELER DEĞİŞTİRECEK
Aslında akıllı ev ile tabir edilen evden ziyade evin içinde kullanılan teknolojik ağın insan ile bütünleştirilerek çalıştırılması. Bu teknoloji ile gelecekte şunlar değişecek.
Uzaktan Kontrol: Ev sahipleri ev dışındayken İnternete bağlanabilen herhangi bir bilgisayar veya cep telefonu ile ev içindeki tüm elektronik cihazların kontrolüne ulaşabilecek. Böylece, ev sakinleri eve gelmeden önce kaloriferler yanacak, sıcak su sağlanacak, yemek ısıtılacak. İşyerlerindeki veya ev dışındaki anne-baba okuldan dönen çocuklarının hangi odada neler yaptıklarını görebilecek. Gerekirse sesli veya görüntülü işlem ile iletişim kurabilecek.
Otomatik Ev Yaşam Yönetimi: Anne-Baba’nın çalışma hayatında olması başlı başına bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Bunun için tutulan yardımcı elemanların yerine uzaktan kontrol ile yapmak mümkün. Temizlik maddelerinden yiyecek tüketimine, yakıt, su elektrik faturalarının ödenmesine kadar ev yaşamının kesintiye uğramadan sürebilmesi için dikkat edilmesi gereken birçok ayrıntı var. Toplumlar Akıllı evlerde yaşamaya başladıkça tüm bu mikro yönetim ihtiyaçları akıllı ev tarafından gerçekleştirilecek. Örneğin akıllı buzdolabı, içindeki yiyeceklerin tükendiğini anlayıp, markete internet kanalı ile sipariş verecek. Şu aşamada insanları en çok düşündüren konuyu da akıllı evlerin bu mikro yönetim kapasiteleri oluşturuyor. Çünkü söz konusu işleri yapabilmek için sadece sağlam bir network bağlantısı ile donatılmış bir bina değil, bu Networks kullanarak internete bağlanabilecek ve gerekli işlemleri yapabilecek akıllı buzdolapları, ocaklar, çamaşır makineleri, kazanlar, sayaçlar gerekiyor. Tüm bu altyapının tüm makineleri destekleyerek buna gerekli altyapının da kurulması gerekiyor. Microsoft’un sahibi Bill Gates bütün bu işlemleri pilot bir evde yaparak yaşamının sürdürdüğünü de söylersek bunların yapılamayacak işler olmadığının söyleyebiliriz.
Güvenlik: Akıllı evler ile günlük yaşamda güvenlik konusunda daha az endişe etmelerini sağlayacak sitemler içereceklerini belirtmek gerekiyor. Ev içindeki otomatik algılayıcılar kalp atışlarından, yangına, dumana, gaza kadar her türlü tehlikeye karşı yirmi dört saat tetikte duracaklar. Akıllı ev, evsahipleri dışarıdayken eve girmeye çalışan bir yabacıyı, ışıkları açıp kapatmak, kapıları çarpmak yöntemi ile korkutup kaçırmaya çalışacak. Akıllı Ev’lerin gerçek anlamda işlerlik kazanması bu tür evlerin potansiyellerine cevap verebilecek ‘Akıllı toplum’ların kurulmasına bağlı Akıllı toplum tanımı ile de toplum yaşamının bu evlerde kullanılan teknolojilere adapte olması kastediliyor. Marketler, evlerin buzdolaplarından gelecek siparişleri alabilecek, tamirciler ev içindeki eşyaların hata mesajlarını aldıklarında harekete geçerek sorunu çözebilecek, elektrik su idaresi sayaçlardan otomatik ödeme gerçekleştirilmesini sağlayacak teknolojilere adapte olabildiğinde ‘Akıllı toplum’ hayata geçmiş olacak.
Teknolojinin hayatımıza girmesi ile daha az emekle birçok iş yapmaya devam edeceğiz.


ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002