Kasım 2008

Ö T E S İ

 

19.04.2024 



Yakın Takip

 
Dr. Ünal Metin

Muharrem Tahsin


Çocuk Vakfı tarafından düzenlenen “1. Türkiye Üstün Yetenekli Çocuklar Kongresi” ne katılmak üzere İstanbul’a gelen Muharrem Tahsin ile çocuk edebiyatı ve sorunları üzerine konuştuk.

Muharrem Tahsin 13 senedir aralıksız yayınlanan Bulgaristan’ın Türkçe tek çocuk gazetesi “Filiz” i yaşatmak ve geliştirmek için çaba sarf ediyor. Muharrem Tahsin yaşama sevincini çocuklarla paylaşmaktan zevk aldığını belirtiyor. Bulgaristan’da doğan büyüyen Türk çocuklarına anadillerini daha iyi öğretmek için çırpınıyor.
75 YAŞINDAKİ ÇOCUK KALBİ
Muharrem Tahsin 1929 yılında Razgrad’a bağlı Sinya Voda (Gökçesu) köyünde doğdu. Sofya Üniversitesi Türk Filolojisi Bölümünü bitirdikten sonra bir yıl Kırcali’de Türkçe öğretmenliği yaptı. Türk çocuklarına adadığı ömrünün çizgileri o yıllarda belirdi. 1959 yılında gazeteciliğe başladı. Sofya’da yayımlanan birçok gazete ve dergide muhabir, yazar ve editör olarak çalıştı. Gazeteciliğinin yanısıra konularını Bulgaristan Türklerinin günlük yaşantılarından alan öyküler kaleme aldı. Bulgaristan’da Türkçe olarak yedi kitabı yayımlandı. Bu yedi kitabın ikisi çocuklara yönelikti. 1997 yılında Yugoslavya’da yayımlanan BAY dergisi tarafından “Uluslararası Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülü” nü aldı.
3 Nisan 1992 tarihinde Hak ve Özgürlükler Partisinin desteğiyle Bulgaristan’ın Türkçe yayınlanan tek çocuk gazetesi “Filiz”i çıkarmaya başladı. 1997’de “Filiz Çocuk Vakfı”nı kurdu. Bu tarihten sonra Filiz Gazetesi ve Filiz Yayınlarını; Vakıf aracılığıyla çıkarıyor.
“Okudukça Büyüyoruz- Büyüdükçe Okuyoruz” sloganıyla çıkan Filiz gazetesi geçen ay 207. sayıya ulaştı.
Filiz Bulgaristan’daki Türklerin yaşadığı her köye, kasabaya ulaşıyor. Türk çocuklarının anadillerini öğrenmelerini gaye edinmiş Filiz için Kırcali’nin Gırben köyünden yazan Türkan Fikri adlı Türk kızı “Sevgili Filiz, yazılarını Türkçe dersinde inceliyoruz. Örneğin geçen ders yılında 8. sayını sayfa sayfa ele aldık. Çok hoşumuza gitti. Sen bir anadili dersi gibisin. Seninle övünüyoruz.” diyerek duygularını yazıya dökmüş.
ÇOCUKLAR RENK İSTİYOR
Filiz Gazetesi ilk yıllarda maddi imkânsızlıklar yüzünden siyah beyaz yayınlanıyordu. Son yıllarda ise bütün imkânları zorlayarak dört sayfası pırıl pırıl kuşe kâğıda renkli olarak basılıyor. Muharrem Tahsin renkli ve bol resimli yayınların çocukların daha çok ilgisini çektiğini belirtiyor. Daha çok çocuğa ulaşmak en büyük arzusu.
Türk kültürünü anlatmayan yabancı kültürlere ait kitapların çok kaliteli ve bol renkli-resimli olarak tezgahlarda en güzel yerlere konarak çocukların o kitaplara yönlenmesinin sıkıntısını yaşıyor. Öyle ki “Güllü Testi” adlı kitabında yer alan “Kara Kaşlı Çocuk” adlı öyküsünde cicili bicili kitapların arasından binbir zorlukla basılmış bir kitabı alan çocuğa teşekkür ediyor.
“Çok sağ ol kara kaşlı çocuk, çok yaşa! Büyüük büyük adam ol! Beni satın almakla ne iyi ettin bir bilsen!”
Niçin mi? Anlatayım, hele otur şu peykeye biraz. İçinden çıktığımız mağazanın – İndirimli Kitaplar – bölümünü gördün ya, beni oraya üç gün önce indirmişlerdi. Çok ağrıma gitmişti o zaman, çok üzülmüştüm. Çünkü düşük fiyatlı kitap olmak ne de olsa ters bir durum. Küçümsenmek gibi, aşağılanmak gibi, ne bileyim, ayrımcılık gibi acı bir şey. Bakıyorsun ön sıralarda Küçük Prens, Ali Baba, Nie Vrebçetata, Çizmeli Kedi örneği pırıl pırıl kitaplar dizili. Bir kenarda da bizim takımı, yani ucuzlatılmışlar... Bu kitapçıların acımasız numarası işte! Seni harcamak için yolların böylesinden bile çekinmiyorlar. Kim bilir, belki onlar da haklı. Ama bana o durum çok dokunmuştu. Orada kaldığım sürece hep girip çıkanların gözlerini izledim, ellerinin bana da uzanmasını bekledim. Gerçi tezgâhın o yönünden de çok çocuk gelip geçiyordu. Kimilerini bayağı belledim. Söz gelişi bir tanesi Koka-Kola yazılı şapkasını arkaya kaydırıp beni eline aldı. Tırnak altları çamurlu parmaklarıyla yapraklarımı pırpır karıştırdıktan sonra beni yine yerime bırakıverdi, harssadak. İçimde resim yokmuş da beğenmedi beni. Sonra uzun örgülü bir kız çocuğu sokuldu. Çok umutlanmıştım. Küçük ve tertemiz elleriyle ilk sayfamı açarak okudu, bıraktı. Örgülü kız çıktı, çantası sol omzunda bir erkek çocuk geldi, senin boyunda. O da son sayfamı pısıl pısıl okuduktan sonra bıraktı. Kızma da dur! İlk ya da son sayfalarını okumakla beni nasıl tanıyabilirlerdi ki?”
BİRAZ İLGİ
Muharrem Tahsin Bulgaristan’da yaşayan Türklerin gelir seviyelerinin düşük olmasının yanısıra daha çok kırsal kesimde bulunmalarının da kitap alışkanlığını etkilediğini belirtiyor. Fakat bugünün küçüklerinin yarın büyüyerek Bulgaristan Türk toplumuna layık bireyler olması için kültüre önem vermeleri gerektiğini de vurguluyor. Bulgaristan vatandaşı olarak yaşayan Türk çocuklarının hem içinde yaşadıkları kültürü hem de ait oldukları etnik kültürü öğrenmeleri gerektiğinin şart olduğunu söylüyor.
Bulgaristan’da yayımlanan Türkçe kitapların azlığından ve kuruluşların bu olaya ilgisiz kalmasından dolayı Muharrem Tahsin hayli dertli. Bir o kadar da gayretli. Her karşılaştığı insana, yetkiliye Bulgaristan’daki Türk çocuklarının daha iyi şartlarda yetişebilmesi, Türk kültürünün Balkanlarda var olabilmesi için neler yapılması gerektiğini anlatıyor. Köylere gönderilmek üzere kitap kampanyaları düzenliyor.
Sen çok yaşa Muharrem Tahsin!
Not :
FİLİZ GAZETESİ ‘ne abone olmak için banka hesabı: “ FONDATSİYA FİLİZ’97 TB Biohim, klon Slatina- Sofya Bankov kod : 66076477 Bankova smetka : 1048480709
Yazışma Adresi : FİLİZ 1301 Sofya, bul. “ Aleksandır Stamboliyski “ No 45A
Telefon : 00359 2 988 52 91


unalmetin11@yahoo.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002