Kasım 2008

Ö T E S İ

 

26.04.2024 



Serbest Atış

 
Tuncay Yıldız

Öss ve Lgs Sınavları


2004 ÖSS’ye bir milyon sekizyüzbine yakın öğrenci katıldı. Bunların sadece üçyüzbini dört yıllık üniversiteleri tercih edebildi. Otuzbine yakın öğrenci sınavda sıfır puan aldı. Milli eğitim bakanımızın dediği gibi sıfırcıların çokluğu eğitim sistemimizde bir şeylerin yolunda gitmediğinin göstergesi.

ÖSS sınavına giren öğrencilerin %30’u şuan değişik üniversitelerde okuyan öğrenciler. Üniversiteye sadece puanı tuttuğu için giden bu öğrencilerimiz üniversitede okurken asıl idealini kazanmak için yeniden sınava girme gereği hissediyor.
İlginç bir tespit daha. Okul birincisi olarak mezun olan öğrenciler arasında 185 ham puan barajını aşamayan öğrenciler bile var. Kimi okullarda ise okul birincisi barajını aşsa da bu okuldan mezun olan sıradan bir öğrenciden çok daha düşük puan almış.
Bu ne demek şimdi? Nasıl oluyor da okul birincisi olan bir öğrenci bu okulun sıradan bir öğrencisinden çok daha az bir puan alıyor? Bunun cevabı açık. Sistem ezberlemeye pirim veriyor. Bir günde kitabı yutup yazılı sınavlarında en yüksek notları alan bir öğrenci 10 gün sonra ezberlediklerini unutuyor. ÖSS gibi ezberin sökmediği sınavlar bu öğrenciler için tam bir kabus oluyor.
Sınavda tercih yapıp yerleştirilemeyen öğrenciler için ikinci bir umut kapısı var. Ek yerleştirmeler. Ek yerleştirmeler kontenjanını dolduramayan fakülte bölümlerine olacak.
Özel yetenek sınavları ile de üniversite kapıları bazı öğrencilerimize açılabilir. Öğrencilerimiz internetten, gazetelerden veya üniversitelerden yetenek sınavlarının tarihlerini öğrenebilirler.
Gelir düzeyi yüksek öğrencilerin son olarak umut kapısı olarak gördüğü Kıbrıs üniversitelerinde bu sene sıkıntılar var. YÖK bu üniversitelerin ön kayıtla öğrenci almasını bu seneden itibaren yasakladı. Altı Kıbrıslı milletvekilinin YÖK’e çıkartma yapıp görüşmelerde bulunması ise sonucu değiştirmedi.
ÖSS’de 185 puan alan geliri yüksek ailelerin çocukları liseye kayıt yaptırır gibi Kıbrıs ‘taki istediği üniversitenin bölümüne kayıt yaptıramayacak artık.
Kıbrıs’lı bürokratlar kayıtlarının çoğunu bu yöntemle alan bu üniversitelerin 300 milyon dolara yakın maddi kayıbı olacağı görüşünde. Hatta ve hatta bu uygulamayı ambargo olarak yorumluyorlar.
Amerika ve Avrupa’dan Kıbrıs’a uygulanan tecridin kaldırılmasını isterken böyle bir tecrit politikasını icraata dökmek samimiyetsizliğimizin bir göstergesi bence. Bu uygulamanın mantıklı açıklamaları olabilir ama zamanlaması son derece yanlış.
Neyse gelelim LGS kültürümüze.
LGS sonuçlarına göre de tablo aynı. Sıfırcı öğrencilerin çokluğu yine göze çarpıyor.
Sevindirici not da yok değil. LGS sınavının iki derecesi Şanlıurfa’dan. Yıllardır itilmiş psikoloji ile sınavlara giren Güneydoğulu öğrenciler bu yıl ki sınavlarda batıda eğitim gören arkadaşlarını solladılar.
Dereceli bir kız öğrenci Milli Eğitim bakanımızdan Urfa’ya fen lisesi açılması için istirhamda bulundu. Güneydoğulu bir kız öğrenci kendi şehri dışında bir liseyi kazandığında okuluna genellikle ailesi tarafından gönderilmiyor. Urfa’da fen lisesi yok. Bu nedenle fen lisesinde okuyabilecek kapasitesi varken bu minik beyinler kendi şehrinde düşük seviyede bir okula gitmek zorunda kalıyor.
Minik öğrencinin isteği çok anlamlı ve dikkate alınmalı.
Bu sene LGS ile ilk kez sosyal liselerine öğrenci alınacak. Fen liselerinde sayısal becerileri yüksek öğrencilerimiz seviyelerindeki öğrencilerle iyi bir eğitim alabiliyor. Sosyal beceriye sahip öğrencilerimiz için açılan bu okullar çok daha önceden yapılması gerekilen bir uygulamaydı. Bir eğitimci olarak sayısal öğrencilerinin fen lisesi var, sözel öğrencilerin nesi var diye hep söylenirdim. Sosyal liseleri iyi bir uygulama.
Tüm öğrencilerimize hayatlarında başarılar dilerim.


mr.fizik67@mynet.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002