Kasım 2008

Ö T E S İ

 

26.04.2024 



Sağlık Meridyeni

 
Dr. İsmail Maraş

Uyku apnesi


Uyku dinlenme anıdır. Nasıl hareket etmezken çalışan otomobil rölanti halindeyse, insan vücudu da uykuda tıpkı bu halde olduğu gibi rölantiye geçer. Uykuda iken, solunumda kullanılan kaslarımız da dahil, vücuttaki bütün kaslar uyanık haldekinden daha fazla gevşer. Bu gevşeme kimilerinde çok daha fazla olur. Öyle ki solunum tehlikeye girer. Soluk borusu kapanmaya yüz tutar.

Bir kısım insanda ise kaslar, uykuda normal bir dereceye kadar gevşer, fakat boyun pasajı normalden daha dar olduğu için uykuda kapanma yine gerçekleşir.
Bazı vakalarda da problem beynin uykuda solunumu kontrol eden kısmındadır. Beyin, solunumu kontrol eden kaslara gerekli emirleri göndermeyi unutuyor gibi gözükür. Bu durum niye böyle oluyor denildiğinde, somut belirtileri temel alan geleneksel tıp, “kesin bir belirtisi yoktur” der. Ancak bu durumu etkileyen birçok faktör vardır.

Uyku apnesine zemin hazırlayan faktörler
Kişinin çocukluğundan itibaren yaşadığı her hal bünyenin geleceğini etkilemektedir.
Örneğin, ● Bünyede olan gizli alerji, ● Karaciğerdeki enzim salgılanma bozukluğu ● Kulaklardaki arızalar ● Kalın bağırsağın durumu, kabızlık, şişkinlik, gaz gibi şikayetler ● Burun kemiklerinde deviasyon yani eğrilik ● Burunda polip olması ● Fazla kilolu olmak ● Küçük dilin normalden uzun olması ● Solunum yollarında yaşanan birtakım problemler ● Aşırı stres ve yorgunluk ● Uzun süre bilgisayar başında hareketsiz kalmak ● Duruş ve oturuş bozuklukları ● Sigara, alkol, anti-depresan türü ilaç kullanımı ● Ses tellerinde farklı sebeplerden dolayı oluşan ödem ● Toksik maddeler ● Çevre kirliliği, egzoz dumanları vs. ● En önemlisi de boyun rahatsızlıkları sebebiyle beyne giden oksijen azlığı. Beyne giden kan ve dolayısıyla oksijen miktarı ne kadar azalırsa risk faktörü o kadar çoğalır. Bu bakımdan boynun tedavisi çok önemlidir.

Önemli bir hatırlatma
Uyku apnesi şikayeti olanlara bazen, derinlemesine bir araştırma yapmadan deniliyor ki: “Burunda deviasyon, yani kemik eğriliği var”,“Burunda polip var” , “Genizde et var” ,“Küçük dilin uzamışlığı var”
-Ne yapacağız?
-Minik bir operasyonla (ameliyatla) hiçbir şey kalmayacak.
Hasta bu öneriyi kabul ediyor ve operasyon gerçekleşiyor. Sonuç? Hiçbir şey değişmiyor. Veya bir müddet rahatlasa da, çok geçmeden aynı rahatsızlık tekrar ortaya çıkıyor? Niye? Çünkü, vücut o hale niçin geldi araştırılmıyor? Bataklık kurutulacağına sivrisinek avcılığı yapılmış olunuyor. Eğer minik ameliyatlarla gerçekten ciddi bir başarı elde edilebilseydi, sağlıkta gelişmiş birçok ülkede, bu tür sorunlar ortadan kalkmış olurdu. Oysa dünyanın her yerinde uyku apnesi henüz kesin çözümü olmayan rahatsızlıklar arasındadır. Neden? Çünkü anatomik yapısal bozukluk haricinde bu tür vakalar bazen sonuçtur. Sebebini ortadan kaldırmadan sonuca nasıl çözüm bulunabilir ki?

Kişiden kişiye farkı fark etmeliyiz
Yüzlerce vakada klinik tecrübelerimizde şunu gördük. Kişinin burnunda et, kemik eğriliği yani deviasyon olabilir. Küçük dil daha uzun olabilir. Ama kişinin diğer organları iyi olabilir. Sağlığı yerinde olabilir. Örneğin kişi, ● Sigara içmez, alkol kullanmaz. ● Sindirim sistemi iyi çalışır, kabızlık çekmez. ● Karaciğeri düzenli çalışır. ● Akşamları yemeklerini hafif yer. ● Kendini fazla yormaz. ● Doğal gıdalarla ekolojik beslenme sağlar. Bu kişide uyku apnesi gözükmez. Bunun aksine, örneğin kişide; ● Burunda kemik eğriliği yoktur. ● Damakta polip yoktur. ● Genizde et yoktur ama uyku apnesinden şikayetçidir. Çünkü bu kişide; ● Boyun fıtığı, kabızlık, hazımsızlık, kulakta uğultu, çınlama, bel fıtığı, kireçlenme, hemoroit, yüksek tansiyon vs varsa hasta yine horlar, yine uyku bozukluğu yaşar.

Uyku apnesine bağlı rahatsızlıklar nelerdir?
● Gürültülü horlama ● Sabah baş ağrısı ● Yüksek tansiyon aday ● Aşırı ve hızlı kilo alma ● Sabah ağız kuruluğu ● Depresyon ● Konsantrasyon güçlüğü ● Uykuda aşırı terleme ● Mide yanması ● Uykusuzluk ● Sık idrara çıkma ● Huzursuz uyku.

Uyku apnesi ciddi bir rahatsızlık mıdır?
Evet, acilen tedavi edilmesi gereken, çok ciddi ve hayati önemi olan bir rahatsızlıktır. Tedavi edilmezse hastayı bekleyen ciddi riskler vardır: ● Kalp ritim bozukluğu ● Kalp krizi ● Felç ● İmpotans yani iktidarsızlık ● İş verimsizliği ● Gün aşırı uykusuzluk ● Bu sebeplere bağlı sosyal problemler yaşanabilir.


www.marasakupunktur.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002