Kasım 2008

Ö T E S İ

 

21.12.2024 



Net P@no

 
Baki Günay

Telekom'un Serbestleşmesi Ne Getirecek


İletişim ve haberleşmede tüm dünya ile birlikte ilerlemeye yol alan ülkemizin en büyük kuruluşlarından birisi olan Telekom'un özelleştirilmesi hayatımızda neleri değiştirecek.

Uzun zamandır merakla beklenen 'özel alo' döneminde geri sayım başladı. Türk Telekom'un mevcut ücretlerinin yüzde 50-70 oranında altında hizmet verecekleri açıklamalarında bulunan özel telefon şirketlerinin bir kısmı tarifelerini açıkladı.

Köşemizi takip edenler bilir. Bundan aylarca önce Türk Telekom'un özelleştirileceğini duyurarak okurlarımızı bu konuda bilgilendirmiştik. Türkiye uluslararası sözleşmelere attığı imzalardan dolayı Telekom'u özelleştirmeye açtı. Bu pasta her ne kadar geçmiş yıllara oranla daralma yaşasa da rağbet görmeye devam ediyor. Türk şirketleri bu pazara birçok yabancı ortaklarla veya kendi imkanları ile giriyorlar. Bu tür sektör haberlerini ileriki günlerde zaten takip edeceksiniz. Bizim hatırlatmak istediğimiz ise son kullanıcı olan bizlerin bu özelleştirmede ne gibi avantajlarımız ve dezavantajlarımız olacak onu merak ediyoruz.

REKABET ARTACAK
Telekomun serbestleşmesi, rekabeti; o da beraberinde daha ucuza görüşme imkânını getirecek. Türk Telekom'a alternatif getirmek için başvuran 70'ten fazla firmadan 27'si A, B ve C olarak adlandırılan lisanslara sahip oldu. 15 yıl boyunca sahip olacakları bu lisans ile hizmet edecekler. Şimdi bu lisans farkları ne onlara bir bakalım.A tipi lisans alan yedi şirket bizi bugünkü gibi normal şekilde konuşturabilecek. Bu firmalar ihale sonunda şunlar oldu. Doğan İletişim, Sabancı Telekom, Koç.Net, Borusan Telekom, Eser Telekom ve Global İletişim. B tipi lisans alan 13 firma aboneleri arayacağımız numaranın başına dört, C tipi lisans alan yedi firmanın aboneleriyse 10 haneli bir numara girmemizi isteyecek. Bunun dışında diğer özellikler aynı kalıyor.Bunları yaptıktan sonra ise ucuz bir şekilde görüşme yapabileceksiniz. Şu günlerde de birçok GSM operatörünün fiyat kırmasının sebepleride aslıda bu.Çevirdiğiniz numaranın başına ekleyeceğimiz birçok numara içinde korkmanıza gerek yok. Piyasadaki birçok yazılım ve cihaz biz numarayı aradığımız zaman başına bu rakamları otomatik olarak girecek ve bize bu kodları yansıtmayacak.

UCUZLUK YURTDIŞI GÖRÜŞMELERDE BAŞLAYACAK
Arama kartlarıyla piyasaya girecek firmaların en geç 17 Temmuz'a kadar tarifelerini açıklaması gerekiyor. Ancak Telekom'a alternatif olarak sektöre giren 27 şirketin, ilk etapta Büyükşehirlere 'ucuz hizmeti' ulaştıracağı gözleniyor. Bu da kâr amacı güden şirketlerin bu hizmetleri tüm Türkiye'ye sağlıklı bir şekilde ulaştıramayacağı yorumlarına neden oluyor. Telekom'un ucuzlamasının ilk etkileri yurtdışı görüşmelere yansıyacak. Bundan en kârlı çıkacak olanlar ise Şirketler olacak.Şirketlerin iletişim giderlerinde yüzde 50'den fazla bir düşüş Piyasaya girecek 27 firmanın ana beslenme kaynağı olacak. Burada Doğan, Koç, Sabancı gibi alanında markalaşmış firmaların avantajı ortada. Fakat diğer 20 firmanın da boş duracağı yok. Bu özelleşmeyi daha öncelerden yapan birçok ülkeden Türkiye'yi aramak zaten ucuz olduğu için Türkiye'deki aboneler aramıyor, aranıyor. Bundan sonra bu görüşme trafiği ters tarafa işleyebilir. Her ülkede olduğu gibi Türkiye'de de uzun vadede pazarın çoğu 4-5 firmanın elinde kalacak ama o zamana kadarki rekabette kazananın hep biz aboneler olacağı kesin. Özelleşme ile birlikte cep telefonları, ev telefonları, kablo tv ve diğer iletişim hizmetlerinde bir düşüş görebileceğiz. Nüfusun fazla olduğu yerlerde ucuzluk olmakla birlikte nüfusun az ve ticari olarak verimsiz görülen yerlere ise yatırımın gitmeme riski bulunuyor. Bunun ilk çalışması da sabit telefonda kontör devri başlayacak.olması.Türk Telekom'un, vatandaşların kullanımına sunduğu, sabit telefonlara kontör yükleme kartı ''TTkart'' ile görüşmelerin yaklaşık yüzde 17 daha ucuz olacak.Türk Telekom'dan yapılan yazılı açıklamada, TTkart'ın 21 Haziran'dan itibaren kullanıma sunulan 50 ve 100 kontör değerinde satılmaya başlandı bile. TTkart'ın, ankesörlü telefonların yanı sıra ev ve işyeri telefonlarından da görüşme yapılabilmesine imkan sağladığı ve görüşmelerin yaklaşık yüzde 17 daha ucuz olduğu kaydedildi. 100 kontörlük TTkart'ın 6 milyon liraya, 50 kontörlük TTkart'ın ise 3 milyon liraya satılıyor. Tabii bu fiyatlar promosyon fiyatı olduğu ve 6 ay devam edecek. Böylece Türk telekom'da rekabet kavramını şimdiden yaşamaya başladı.

UCUZ TELEFON BAŞ AĞRITACAK MI ?
Türk Telekom'un mevcut ücretlerinin yüzde 50-70 oranında altında hizmet verecekleri açıklamalarında bulunan özel telefon şirketlerinden lisans alan 27 şirketten sadece 3'ü tarifelerini açıkladı. Alo.net 10 milyon liraya alınacak arama kartıyla, Almanya ile 63, İngiltere ile 74, Amerika ile 74 dakika konuşturacağını açıklarken, Mor-Tel Telekom ise Almanya görüşmesini 120 bin liraya yaptıracak. Superonline Telekom, ABD ve Almanya ile telefon görüşmesini yüzde 80 ucuzlatacağını ve bu ülkelerle görüşmenin dakika ücretini 240 bin lira olarak belirledi. Buna göre satın alınılacak 10 milyon liralık bir kartla tam 42 dakika ABD ve Almanya ile görüşme yapılabilecek. Bu arada lisans alan şirketlere altyapı kurarak ciddi gelirler elde eden Türk Telekom'un da yakında tariflerinde yüzde 40'lara varan indirime gitmesi bekleniyor. "Calling Card" yani arama kartlarıyla piyasaya girecek firmaların en geç 17 Temmuz'a kadar tarifelerini açıklaması gerekiyor. Ancak Telekom'a alternatif olarak sektöre giren 27 şirketin, ilk etapta büyükşehirlere 'ucuz hizmeti' ulaştıracağı gözleniyor. Bu da kâr amacı güden özel şirketlerin bu hizmetleri kamu gibi tüm Türkiye'ye sağlıklı bir şekilde ulaştırmayacağı yorumlarına sebep oluyor. Diğer yandan altyapı çalışmalarını sürdüren ve özellikle A tipi lisans alan şirketlerin bu hizmetleri küçük şehirlere ulaştırmasının zaman alacağı ifade ediliyor. A, B ve C tipi olmak üzere üç grupta dağıtılan lisansları 27 şirket aldı. A tipi lisans alan şirketler, ses erişimini tüm illere ve ülkelere verecek. Bu tip lisans alan şirketler Türk Telekom'a tam rakip olacak. B tipi lisans alan şirkenler, Türkiye'de şehirlerarası ses hizmeti verecek. C tipi lisans alan şirketlerin aboneleri ise arayacakları numarayı çevirmeden önce 10 haneli bir numara kodlayacak.

KİMLER LİSANS ALDI?
C tipi lisansta kullanılacak kontörlü arama kartlarında numaralar 0811 ile başlayacak. Aboneler arayacakları numarayı önce aldıkları kartın 0811'li bu numarası tuşlayacaklar. Karttaki PIN numarası da girildikten sonra mevcut hesap bakiyesi ile normal arama yapılabilecek.Bu kartlar Türkiye'deki tüm ankesörlü telefon, sabit telefon ya da cep telefonlarında kullanılabilecek.
Doğan, Sabancı, Koç.net, Eser, Superonline, Borusan, Global Telekom şirketleri A tipi lisans aldı. Deltakom, Atlas Online, Mortel, Mega, Net İletişim, Kayak Telekom, İnko İletişim, Akcell, SGS Telekom, Gisad Telekom, Viannet Telekom, Turkonet Telekom, L.D.T.S İletişim B tipi lisans aldı.
TSM Bilişim, Televersal Bilgi İşlem, Telnet Telekom, İnterkom Telekom, İşnet İletişim. UTH ve İkon İletişim ise C tipi lisans aldı.

KUTU
TTKART NASIL KULLANILIYOR?
Mevcut uygulamada 1 kontör 72 bin lira iken, TTkart ile 1 kontör 60 bin lira olarak ücretlendiriliyor. TTkart şeffaf bir ambalaj içinde kullanım kılavuzuyla birlikte satılıyor. TTkart'ın arka yüzünde bulunan şerit kazınarak özel 12 haneli PIN numarasına ulaşılıyor. Ücretsiz 0811 212 36 36 erişim numarası aranarak, PIN numarası giriliyor. PIN numarasının doğrulanmasının ardından konuşma yapılacak telefon numarası giriliyor. Ücretlendirmeyse bağlantı sağlandıktan sonra başlıyor. TTkart'da yer alan veya kalan kontör miktarı, her aramada sistem tarafından kullanıcıya bildiriliyor. TTkart ile GSM'den (mobil telefonlarından) erişim sağlanamıyor, ancak şehirlerarası veya milletlerarası görüşmelere kapatılmış telefonlar kullanılabiliyor. Arama için kullanılacak telefonun, DTMF (ton göndermeli tuşlu telefon) özellikli olması gerekiyor. Kullanıcıların bilgi talebineyse 0800 314 34 34 numaralı TTkart Yardım Masası cevap veriyor. C tipi lisansta kullanılacak kontörlü arama kartlarında numaralar 0811 ile başlayacak. Aboneler arayacakları numarayı çevirmeden önce aldıkları kartın 0811'li bu numarasını tuşlayacaklar. Karttaki PIN numarası da girildikten sonra hesap bakiyesi ile normal arama yapılabilecek. Bu kartlar Tüm Türkiye'deki ankesörlü telefon ve sabit telefon ve cep telefonlarından kullanılabilecek. Yeni dönemde kullanıcılar internet'ten ses taşımacılığı (VOİP) gibi hizmetlerle de tanışacak VOİP tarifeleri kartlı tarifelerden daha hesaplı olacak.



ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002