Hani duymuşsunuzdur, “uyku yarı ölüm” derler... Cahit Sıtkı’nın,
“Neylersin ölüm herkesin başında.
Uyudun uyanamadın olacak.
Kim bilir nerde, nasıl, kaç yaşında?
Bir namazlık saltanatın olacak,
Taht misali o musalla taşında.”
Dediği gibi... Allah göstermesin, normal hayatında hiçbir şeyi olmadığı halde, uykuda iken bir daha uyanmayan insanların ölümü, bir gerçeği ortaya koyuyor.
Uyku apnesi denilen rahatsızlığın toplumda her yüz insandan dördünde – beşinde var olduğunu, bunun da en az astımlı insan sayısı kadar olduğunu belirtiyorlar.
Geçen de Kayahan’ın uyku apnesi rahatsızlığı yaşadığı haberi yayınlanmıştı. Aslında dert yandığımız birçok rahatsızlığın temelinde, uykuda iken nefes alma bozukluğunun olabileceğini bilmeliyiz. Böyle bir sorunumuzun olup olmadığını anlamanın yolu çok kolay. Örneğin; kilonuz, boyunuza göre normalin üzerinde mi? Akşamları içki içme alışkanlığınız var mı? Burundan nefes almakta zorluk çekiyor musunuz? Uyurken yüksek sesle horluyorsun diyorlar mı? Uykuda nefes alırken sürekli duraklıyorsunuz diyorlar mı? Uykuda bir o yana bir bu yana döndüğünüzü hissediyor musunuz? Sabahları yorgun mu kalkıyorsunuz? Gün içinde yarı uykulu mu dolaşırsınız? İşinize kendinizi verememekten şikayetçi misiniz?
Bir işi sonuna kadar götürmekte zorlanıyor musunuz? Kendinizi sıkıntılı, huzursuz, mutsuz hissediyor musunuz? Yüksek tansiyonunuz var mı? Son zamanlarda cinsel isteksizlikler yaşamaya başladınız mı? Yada ereksiyon sorunuyla başınız dertte mi?
Bu gibi durumlar sizde uyku apnesi denilen solunum rahatsızlığı olabileceğine işaret ediyor...
Uyku apnesine kimlerin aday olduğuna gelince, masa başı hareketsiz meslekte olanlar, bilgisayar ve telefon başındaki sekreterler, karaciğer yağlanmasından şikayet edenler, yüksek tansiyonu olanlar, boyun kireçlenmesi olanlar, boyun fıtığı olanlar, taban yüksekliği ya da çöküklüğü olanlar, şeker hastalığı gibi hemoroit gibi kronik rahatsızlıkları olanlar. kronik rahatsızlığı sebebiyle ilaç kullananlar, alerjik ve gizli alerjik bünyeye sahip olanlar, kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık çekenler, fazla kilolu olanlar, sigara ve alkol kullananlar, stresli ortamda bulunanlar, hayat standardında bazı ani düşmeler yaşayanlar.
Bunların her biri uyku apnesini meydana getirici faktörlerdir. Uyku durumunu hafife almayıp, nefes alma sorununuz varsa doktorunuzla görüşmenizi tavsiye ederiz. Bu arada uyku apnesi tedavisinde de akupunkturun, bilinen tedaviler arasında en etkili olanı olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz
Sağlık ve mutluluk dileğiyle