Kasım 2008

Ö T E S İ

 

21.12.2024 



Net P@no

 
Baki Günay

Bilgisayarınız Sizi İhbar Ediyor!


“Casus yazılım” tanımı, kullanıcının haberi olmadan kendisi hakkında bilgi toplayan programlara verilen genel bir isim. Bu ufak programlar sistemimize yüklediğimiz çeşitli programlar ile birlikte yükleniyorlar ve bizim hakkımızda elde ettikleri bilgileri merkezlerine bildiriyorlar, bu merkez de genelde reklam üzerine çalışan bir kurum oluyor.

Her gün bilgisayarınızla işinizle ilgili birçok iş yapıyorsunuz. Web sayfalarını dolaşıyor dosya transfer ediyor mp3 dinliyor yada film izliyorsunuz. Peki bunları sizlerden başka birilerinin de izlediğinin farkındamısınız? ve bunu siz kendiniz bildiriyorsunuz. Nasıl mı ?

BAKİ GÜNAY

İnternet’te dolaşmanın bir saati 750 bin lira civarında. Bu rakam internet cafelerde saati 1 milyon ile 2 milyon arasında değişiyor. Aylık internet faturanız normal bir kullanıcı iseniz çok fazla bir fatura ile karşılaşılmaz. Fakat girdiğiniz sitelerin bazıları birtakım programları sizden haberiniz olmadan bilgisayarınıza yeni bir bağlantı yaparak haritada bile bulamayacağınız ülkeleri aramanızı sağlayarak milyarlara ulaşacak telefon faturalarını size ödettirebilirler.

İSTEM DIŞI CASUSLAR
İnternet’te dolaşırken birden bire bağlantınız kesildi, yeni bir programa tıklamanız istendi. Bu hareketten şüphelenin. Çünkü tek bir "tık" faturanıza Patagonya, ya da Maldiv adaları ile yapılmış bir görüşme olarak yansıyabilir.
Ne Patagonya'de ne de Maldiv Adalarında akrabanız var, ama ay sonunda gelen telefon faturanızda 500 milyonluk yurt dışı görüşmesi kaydedilmiş. Üstelik adını bile duymadığınız bu ülkelerle. Hemen sinirlenmeyin, evdekilerin suçu yok, ama Türk Telekom'un da yok. Tek suçlu varsa o da sizsiniz. Peki bu iş nasıl oluyor derseniz açıklayalım. İnternet bağlantısı kesilip uluslararası bağlantıya geçiş sırasında modemden çevir sesi geliyor ancak kullanıcılar genellikle modemin sesini açmadığından arama yapıldığının da farkına varamıyor. İnternet kullanıcısı, uluslararası telefon bağlantısının kurulduğundan habersiz internet’te dolaştığını zannediyor. Ancak sonuç gelen yüklü faturalar oluyor. Telefon faturasının ayrıntı listesinde ise adını bile bilmediği ülkeleri görünce telefonunu başkasının kullandığını ya da faturada bir hata yapıldığını sanıyor ve itiraz ediyor. Oysa durum hiç de öyle değil. Kesinlikle telefonu başkası tarafından kullanılmıyor, faturada da hata yapılmıyor. Bu yüzden Yurtdışına açık bir telefonunuz var ise ve sık sık internet’te işiniz varsa büyük risk halindesiniz. Eğer kullanmıyorsanız yurtdışına açık bu hattı kapatmanızı öneririm. Bu casus programlar yüzünden para yurt dışına akıyor. Bu konuda Türk Telekom'un teknik olarak da yapabileceği bir şey yok.

TUZAĞA DÜŞMEYİN!
* İnternet bağlantısı kesilip uluslararası bağlantıya geçilirken modeminizden çevir sesi gelir. Bu sese dikkat edin.
* Cazip tekliflere kanmayın.
* Programları yüklemeden önce gelen uyarı yazısını mutlaka okuyun. Yabancı dilde ise ve siz dil bilmiyorsanız kesinlikle kabul etmeyin.
İnternet’te surf yapmak hem bilgiye ulaşmayı kolaylaştırıyor hem zaman kazandırıyor hem de eğlendiriyor ama zaman zaman tuzağa da düşürüyor. MP3 indirmek istiyorsunuz, bir siteye giriyorsunuz, aradığınızı buluyorsunuz, indirmek için tıkladığınızda karşınıza yoğunluk nedeniyle erişemediğiniz ancak bir program kullanarak erişebileceğiniz uyarısı çıkıyor. Eğer bunu kabul eder, hele de içeriğini okumadan programı bilgisayarınıza kurarsanız tuzağa yakalandınız demektir. Çünkü bu program çalıştığında internet bağlantınız kesiliyor ve sizin haberiniz olmadan Şili, Yeni Hebri vb. ülkelerin paralı hatları ile uluslararası telefon bağlantısı yapılıyor.
SAKIN 'YES' DEMEYİN
Bu programlar, hem cazip teklifler sunmaları hem de boyutunun küçüklüğü internet kullanıcılarını etkiliyor ve yüklemekte bir sakınca görmemelerine neden oluyor. Ayrıca uyarıların yabancı dilde olması, en önemlisi de açılan pencerelerdeki uyarıları okumadan refleks olarak "yes" ya da "evet"e basmak da tuzağa yakalanma nedenleri arasında. Bu tuzaklar e-mail aracılığıyla da gelebiliyor. Gelen e-maile tık'landığında müşterinin bilgisi dışında yine casus programlar kendini bilgisayara yüklüyor. Korsan programlar kullanıcının göremeyeceği pek çok yere de kendisini kopyalıyor. Bazıları 28, bazıları 50, bazıları 128 ayrı yere kendini kopyalayabiliyor. İyi bir bilgisayar kullanıcısı olmayan kişi için programı bilgisayardan kaldırmak da imkansız hale geliyor.

BİLGİSAYARINIZ TEST EDİN
Bilgisayarınız bazıları habersiz olarak girdiği gibi bazı programlarda kendilerini girişi sayfası olarak bilgisarınıza kendini kopyalattırır. Her açılış sayfasında kendi sayfasına gönderir. Değiştirmek isteseniz bile bu mümkün olamaz çünkü sayfa kendini adeta gömmüştür. Ve değiştirmenize imkan vermez. O zaman yapacak iş internet’ten http://download.com.com/3001-8022-10214379.html
adrese girip bilgisayarınızdaki casus programları temizlemek olmalı bu adres sizin bilgisayarınızda ne kadar istem dışı program varsa ortaya çıkarır.
Casus Yazılımlar bilgisayarınıza geldikten sonra bilgisayarınızda farklı etkiler ile casusluk yapan veya sizi rahatsız eden yazılımlardır. Bu rahatsızlık yöntemlerden en popülerleri; Bilgisayarınızdaki verileri, Gezdiğiniz siteleri belli bir merkeze gönderme Reklam gösterme, İnternet'ten reklam indirme "Casus Yazılımlar bilgisayarınızdaki verileri, Gezdiğiniz siteleri belli bir merkeze gönderiyor. bu bahsettiğimiz programlar 1000 veya 5000 kişi tarafından değil, milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Dolayısıyla bu bilgiler ciddi bir getiri kaynağı oluyor. Örnek olarak en çok girilen siteler firmaya hem istatistiksel açıdan bir satış bilgisi verdiği gibi hem de kendi işini pazarlama açısından firmaya da ciddi bir veri sağlar.

BİLGİSAYARINIZ CASUS YUVASI HABERİNİZ VAR MI
Casus yazılımların varlık nedeni, firmaların tüketiciyi tanıma ve analiz etme isteğinden kaynaklanıyor. Firmalar için bizler reklamları izleyen, ilanları okuyan ve ürünleri satın alan, isimsiz varlıklarız. Klasik medyayı kullanarak yapılan reklamlar, okuyucuya özel olmaktan uzak. Örneğin, belki arabalar ile hiç ilgili değilsiniz ve dergilerde yer alan araba reklamlarını göz atmaya bile gerek görmeden geçiyorsunuz. Oysa aynı anda başka bir okuyucu, sayfalar arasında özellikle araba reklamları aramakta, sadece onları incelemekte olabilir. Internet sayesinde, reklama bakacak kişiyi tanımak ve o kişiye özel reklam gösterme şansınız var ama genelde bu yapılmıyor ve aynı dergilerdeki gibi, genele yönelik reklam gösterimi yapılıyor. Internet reklam sektörünün geçtiğimiz yıldaki çöküşü de artık sadece reklam göstermekten daha öte bir reklam anlayışı gerektiğinin göstergesi. Yeni interaktif reklam anlayışında, hedefteki kullanıcının alışkanlıklarını öğrenmelisiniz. Bunu becermenin en iyi yolu da, kullanıcının bilgisayarından gezdiği web sitelerini, dinlediği müzikleri, tıkladığı reklamları, çektiği programları vs. incelemek ve kullanıcının profilini çıkarmak. İşte bu bilgi o kadar değerli bir bilgi ki, firmalar bu bilgilere erişmek için inanılmaz paralar dökmeye hazırlar. Büyük firmalarda bu bilgiler için para ödemeye hazır olunca, onlara bu bilgileri hazırlayıp sunmak için kolları sıvayan bir çok firma da ortaya çıkıveriyor işte. Bu firmalar da yazılım üreticilere güzel teklifler sununca, her yeni çıkan yazılım bir yada daha fazla casus ile birlikte gelmeye başlar oluyor, şu günlerde yaşadığımız durum bu. Yani MP3 Dinlediğiniz winap ile CD setrettiğiniz media player programları size çaktırmadan neyi dinleyip neleri izlediğinizi merkeze aktarıyorlar.

NASIL BULAŞIRLAR ?
Belki de şu an kendi kendinize kesin bende yoktur diyorsunuzdur ancak o kadar emin olmayın !
Casus yazılımların bulaşması çok kolaydır, bir çoğunu elinizle onaylamışsınızdır. Yüklediğiniz oyunlarda, download programlarında, yardımcı araçlarda ve daha bir çok şeyde sürpriz yumurta gibi gelir ve sisteminize yerleşirler.
Zararları Nelerdir ?
1. Kişisel Bilgileriniz Çalar
2. İnternet'i Yavaşlatır
3. Dışarıya veri gönderir ve İnternet'ten reklam yükler
4. Bilgisayarınızda açık oluşturma imkanı vardır
5. Arka planda çalıştıklarından dolayı Bilgisayarınızı Yavaşlatır
6. Yüksek Telefon Faturalarına sebep olabilir
Aslında bu tip uygulamalar arayıcı (dialer) olarak bilinir ancak casus yazılım kavramına dahildir. Bu tip uygulamalar modeminiz aracılığı ile başka bir bilgisayara bağlanır ve normal telefon faturası üzerinden ücret ödemenize sebep olur. Genelde pornografik yayı yapan sitelerde bulunur. Kesinlikle en uzak durulmalıdır. O yüzden güvenli olmayan web sayfalarından bir dosya indirirken bir daha düşünün.



ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002