ABD Afrasya'da yeni bir planı devreye soktu. Adı bir hayli heybetli "Büyük Ortadoğu Projesi". Projenin hedefi ABD'ne yakın çevreler tarafından şu şekilde açıklanıyor. Demokratik olmayan sistemlerle yönetilen Ortadoğu ülkelerinde demokratik reformların desteklenmesi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman bu proje kapsamında mart ayında ülkemize gelecek. Türkiye uzun yıllardır demokrasi ile yönetilmesine rağmen ABD'nin demokratik reformları desteklemek amacıyla başlattığı projeye dahil edildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'da 16 Şubat'ta katıldığı bir televizyon programında Türkiye'nin Büyük Ortadoğu Projesi'ne katıldığını adeta büyük bir başarıymış gibi ballandıra ballandıra anlattı.
R. T. ERDOĞAN : " DİYARBAKIR YILDIZ OLABİLİR "
Başbakan Erdoğan 16 Şubat'ta yaptığı bu konuşmada bizi hayli düşündüren bir başka laf daha söyledi. Başbakan gelecek günlerde başımıza örülen çorapların ipucunu bu sözlerde açıkladı. Başbakan Büyük Ortadoğu Projesi'ne katıldığımızı itiraf ederken dedi ki;
" Diyarbakır'ı istiyorum ki şu anda Amerika'nın da Büyük Ortadoğu Projesi var ya, genişletilmiş Ortadoğu, yani bu proje içerisinde Diyarbakır bir yıldız olabilir. Bunu başarmamız lazım. "
Başbakanın bu sözlerinden şunu anlayabiliriz. Büyük Ortadoğu Projesi ekonomik bir projedir ve biz bu proje sayesinde bölge ülkeleriyle daha yüksek oranlarda ticaret yaparak Güneydoğu Bölgemizi kalkındırabiliriz. Ama aynı Başbakan Erdoğan ocak ayında düzenlenen Cidde forumunda " İslam Ortak Pazarı anlayışını doğru bulmuyorum " diyerek bölge ülkeriyle ticaret işbirliğinden yana olmadığını vurgulamıştı. Peki Başbakan Erdoğan Diyarbakır'ın hangi yönüyle yıldız olabileceğini düşünüyor.
Diyarbakır bazı çevreler tarafından sembol bir şehir. Kuzey Irak'taki hayal dünyaları geniş Kürt liderler arasıra Diyarbakır'ı ilerde kurulacak Kürt devletinin başkenti olarak söylerler. Önümüzdeki günlerde yapılacak yerel seçimlerde Diyarbakır Belediye Başkanlığı için bir sürü kıyamet koptu. Feridun Çelik DEHAP tarafından aday gösterilmedi. O da bağımsız aday oldu. PKK içinde kavgalar çıktı. Evet Diyarbakır birileri tarafından yıldız yapılacak.
PROJEYE TEPKİLER
ABD yönetimi bizi yakından ilgilendiren bu projeye "Start" verirken bölge ülkeleri bu plana tepki gösterdiler. Mısır, İran, S. Arabistan yönetimleri ülkelerinin bağımsızlıklarının tehlikeye girdiğini belirttiler. Çünkü bu proje aslında ulus devlet anlayışını yıpratmak istiyor. Proje kapsamında 22 ülke var. ABD bu ülkelerden 220 eyalet oluşturmaya çalışıyor. Bunu da gizlemiyor. ABD'nin bu projesine Türkiye'nin girmek için can attığı Avrupa Birliği'nde de karşı sesler yükselmeye başladı. Dünya çıkar dünyası. Almanya ve Fransa gibi ülkeler ABD'nin Ortadoğu'da gittikçe güçlenmesinden rahatsızlar.
BİRAZ DÜŞÜNELİM
Bu gelişmelerden sonra biraz düşünelim. Düşünürken şu başlıkları tekrar tekrar gözümüzün önüne getirelim :
* Kıbrıs'ta ne olursa olsun imzala diye Denktaş'a yapılan baskılar.
* Kuzey Irak'ta Kürtlere bağımsız devlet kurma girişimleri.
* İran'daki rejim sıkıntısı.
* Türkiye'de çıkartılmak istenen kamu yönetimi reform kanunları.
* Yerel yönetimlere sınırsız hareket etme serbestliği
* Azınlık hakları ile ilgili Sevr dayatmaları
* Büyük Ermenistan, Büyük İsrail, Pontus gibi hayali coğrafya kavramları.
* Gelecekteki su kullanımı ile ilgili teoriler.
* Orta Asya enerji kaynaklarının işletilmesi.
Büyük Ortadoğu Projesi bu başlıkların hangilerini gerçekleştirilmek için acaba?