Kasım 2008

Ö T E S İ

 

30.12.2024 



Sağlık Meridyeni

 
Dr. İsmail Maraş

Sinüzit deyip geçmeyin


Merhaba sevgili Ufuk Ötesi okuyucuları, Toplumsal alışkanlığımız mıdır nedir bilemiyorum ama, genelde “insan” olarak kendimizi hep ikinci planda tutarız değil mi? Diyeceksiniz ki ne var bunda? Ailemize, çoluk çocuğumuza, komşumuza, iş arkadaşımıza önem vermeyip de kime önem vereceğiz. Haklısınız ama benim “ikinci plan”dan maksadım yardımseverlik değil. Düşünelim bir kere. Hangimiz elbisemizi, “Canım kirli mirli bugünlük de böyle giyeyim” diyoruz? Otomobilimizin bir yerinden ses geldiğinde “Aman sen de” diyor muyuz? Ya da ne bileyim randevularımızı vb hiç aksatıyor muyuz?

Peki aynı şekilde başımız ağrıdığında, uykusuzluk çekmeye başladığımızda, iştahımız azaldığında, boynumuz ağrıdığında, kulağımız çınladığında vb. kendimizi dinlemek hiç aklımızın ucundan geçiyor mu?
Maalesef günlük telaş ve koşuşturma içerisinde kendi vücudumuzu hiç ama hiç hatırımıza getirmiyoruz.
İyi de, hani her şeyin başı sağlıktı? Hani cana gelmesin de mala gelsin diyorduk. Hani canımız sağ olsun da her şey düzelirdi. Bu güzel sözler hep bizim kültürümüze ait değil mi?
Buna rağmen vücudumuz iyice elden ayaktan çekilip, neredeyse yatağa düşene kadar onunla ilgilenmiyoruz. Arabanın yenisini almak mümkün. Elbiseyi yenilemek her zaman mümkün. Oysa vücudumuz bir kez geldi bu dünyaya. Bir ikincisi olmayacak. .
Buna rağmen vücudumuz o kadar hassas bir makine ki, en ufak bir aksamada bizi haberdar ediyor. Ah o an hemen tedbirini alabilsek...
Bu yazımızda ilk başlarda hiç önemsenmeyen, hatta zaman içinde kendi kendine iyileşeceği zannedilen bir rahatsızlıktan, sinüzitten söz etmek istiyorum.
Sinüzit pek önemli görülmeyebilir ama hiç de hafife alınacak bir rahatsızlık değildir.
Nasıl bir şeydir sinüzit?
Tıbbi olarak özel tanımı, burun boşluğu çevresindeki alın kemiği, üst çene kemiği ve etmoid kemikleri içersinde, içinde hava bulunan ve burun boşluğuna açılan, sinüs denen boşlukların iltihaplanması olarak değerlendirilebilir.
Bu rahatsızlıkta en önemli belirti ağrıdır. Bu ağrı, iltihaplı sinüs ve çevresinde olur. Hani öne eğildiğimizde veya alnınıza parmağınızı bastırdığınızda şiddetli bir ağrı olur ya işte o şekilde. Ya da kaş üzerinde, gözün altında, şakaklarda, bazen gözünüzün arka kısmında oluşur bu ağrılar.
İlk başlarda gelip geçici zannedilen bu ağrıların, zaman içinde kendi kendine geçmesini beklerseniz yanılabilirsiniz. Hatta kimi zaman ağrının hafiflediğini bile zannedersiniz. Oysa bu sürede hastalık müzminleşmeye başlar da haberimiz olmaz. Daha künt bir dolgunluk ve ağırlık hissedersiniz o bölgede. Ardından burun tıkanıklığı; burundan öne veya burun gerisine akıntı, sinüs çevresinde şişlikler görülmeye başlanabilir.
Yine de “Aman sen de, geçer “ mi diyorsunuz? Bu safhadan sonra sırada ateşlenmeler, ardından iştahsızlıklar baş gösterecektir. Ve eğer bu rahatsızlık ciddiye alınıp tedavi edilmezse sinüs çevresindeki kemiklerin de iltihaplanmasına ve devamlı akıntıların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Gözde ve göz kapağında kızarma, şişme, iltihaplanma olabilir. Daha da ileri gidersek, bademcik iltihabı, bronşit, bronşektazi veya astıma bile yol açabilir. Burundan solunumun iyi yapılamaması nedeniyle vücuttaki tüm sistemler etkilenir. Beyne yeterli derecede oksijen gidemez. Buna bağlı olarak, vücutta süregelen hücreler arası iletişimde yaşanan aksamalar sebebiyle birçok şikayetin tetikleyicisi bile olabilir.
Bu konuda tüm uzmanlar özellikle sinüzitin erken tedavisinden söz ederler. Gerçekten haklı bir tespittir bu. Sinüzitin tedavisi hiç vakit geçirmeden yapılmalıdır ki kısa zamanda sonuç elde edilebilsin.
Bir akupunktur uzmanı olarak şu müjdeyi de vereyim ki, sinüzit tedavisinde akupunkturla oldukça yüz güldürücü neticeler alınmaktadır. Hatta ciddi bir takiple, yirmi - otuz seans akupunktur tedavisiyle, sinüzit rahatsızlığında çok başarılı neticeler elde edilmiştir.
Sağlıklı günler dileğiyle...

info@marasakupunktur.com


www.marasakupunktur.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002