GSM şirketlerinin en fazla gelir kalemlerinin başında gelen kısa mesaj servisleri(SMS) toplumun her kesiminde gittikçe yaygınlaşıyor.
Dünyadaki en son teknolojik gelişmeleri yakında takip eden bir millet olduğumuzdan dolayı piyasaya çıkan her türlü gelişmeyi ve değişmeyi anında kendimize adapte ederek uyguluyoruz. Bunu GSM pazarını sürekli ölçen şirketlerin raporları sık sık söylüyor. Bunun canlı örneklerini de çevremizdeki küçük çocukların ellerinde gezdirdikleri cep telefonları ile anlıyoruz. Türk halkı her ne kadar gelen cep faturaları sonrasında çok fazla konuşmasa da en fazla yaptığı iş SMS (Kısa Mesaj Servisi) kullanmak oluyor.
SMS ÇILGINLIĞI HAD SAFHADA Cep telefonunuz aracılığı ile başka bir cep telefonuna 160 karaktere kadar yazılı mesaj gönderilebilmek olarak adlandırılan SMS ile ilgili verileri takip eden Mobile Data Association'un son açıkladığı rakamlara göre, 2002 yılının ilk üç ayında dünya genelinde gönderilen kısa mesaj sayısı tam 75 milyar.
Bu sayı ülkelerin milli ve dini bayramlarında büyük bir artış gösteriyor. Cep telefonları bütün dünyada hızla yaygınlaşıyor ve telefonla gönderilen kısa mesajların sayısı hergün artıyor. Mobil iletişimde yaşanan hızlı gelişim, pazarı izleyen analistlerin yıl sonu tahminlerinde de değişikliğe yol açıyor. Analistler, 2004 yıl boyunca gönderilen toplam kısa mesaj sayısının 360 milyar olarak gerçekleşeceğini belirtiyor, 2001 yılında ise bu rakamım 250 milyar olduğu ifade ediliyor. Yalnızca İngiltere'de yılın ilk üç ayında 1.3 milyar SMS gönderildiği, geçen yılın aynı dönemine göre 100 milyonluk bir yükselme görüldüğü belirtiliyor.
Türkiye’de Türkcell’in sadece dini bayramlarda ve kandillerde gönderilen SMS sayısı 130 milyonu geçiyor. Birde buna son günlerde Türk halkının büyük bir merakla izlediği ‘POPSTAR’ yarışmasının da eklemekte fayda var. Bu yarışmayı düzenleyenler program arasına aldıkları reklamlardan kazandıkları gelirleri katlayan SMS ile büyük bir gelir elde etmeleri SMS çılgınlığının ne kadar büyüdüğünü ortaya koyuyor.
EN BÜYÜK GELİR SMS Bugün Türkiye'deki mobil hayata dair en önemli göstergelerden birisi kısa mesajlar (SMS). Turkcell'in toplam gelirinin yüzde 10'u kısa mesaj ve bağlı bilgi hizmetlerinden
sağlanıyor. Bu çok büyük bir rakam. Avrupa'daki operatörlerde de en yüksek oran bu seviyededir. Hatta çoğu ülke bu ortalamanın çok altındadır. Türkiye mesajlaşmayı çok seviyor. Kısa mesaj, aynı zamanda veri kullanımının da ilk adımı. Bu teknolojinin bir adım sonrası ise ses ve görüntülerin mesaj olarak gönderilmesi geliyor. MMS (Multimedia Messaging Service). Kısa sürede ülkemizde de kendini gösterecek. SMS'nin bu kadar kabul gördüğü bir ülkede MMS'nin çok daha fazla kabul göreceğini düşünen GSM operatörleri bu konuda yatırım yapmaya başladılar bile. Fotoğraf çeken cep telefonlarının yaygınlaşması da bunun bir göstergesi.. Bu gelişme süreci devamında video görüntüleri ve hatta görüntülü mobil iletişime kadar uzayacak. Türkiye bu alanda da potansiyele sahip bir ülke.
CEP TELEFON SATIŞLARIDA PATLADI IDC adlı piyasa araştırma firmasının açıkladığı rakamlara göre, Irak savaşına ve dünyada durgunluk riskine rağmen, tüketiciler cep telefonu piyasası 2003 yılında yüzde 23.3 artan satış adedi miktarı ile toplam 533 milyon adet telefona ulaştı. Böylece, dünya çapında belirsizlik yaşanmasına rağmen ilk defa bir yılda 500 milyon rakamının üstünde satış gerçekleşti. 2003 yılının son çeyreğinde ise müthiş bir hareket yaşayan sektör 168 milyon adet telefon sattı. En çok satış patlaması gerçekleşen ülkeler ise ekonomisi son dönemde toparlanan geçmişte 'vurgun yemiş' Çin, Hindistan, Rusya ve Brezilya oldu.
NELER OLACAK SMS SEKTÖRÜNDE Türk halkının SMS olan ilgisinin çok fazla olması bu işle uğraşanlar için yeni bir Pazar oluşturdu. Kısa mesaj servisi ile günlük gelişmelere ilişkin en taze bilgiler, maç sonuçları, mali piyasalardaki son durum, sinema, konser ve parti duyuruları, şehir yaşamıyla ilgili bilgiler, yeni insanlarla tanışma imkanı, oyunlar, melodiler ile tam bir bilgi bombardımanına uğramaya başladık. Ne arıyorsun neye ihtiyacın varsa bak SMS her şeyi bul ilkesi ile tamamı ile sarıldık. Bir yere gitmek isteyen kişi köşedeki bakkala değil hemen cep telefonunda GSM operatörüne gidiyor. Aynen başı ağrıdığı vakit komşusuna değil de telefonuna gittiği gibi. İnsanı bilgilendirmesine rağmen yalnızlaştırmaya başlayan bir teknoloji gün geçtikçe etrafımızı kaplıyor.
İŞ SİYASET VE REKLAM OLURSA SMS ile mesajlaşmak güzel ama birde istemediğiniz mesajlar olursa ne yapmalı. Şimdiye kadar buna engel olunmuyordu. Bir partinin sahibine ait olan bir GSM operatörü abonelerine seçim döneminde istem dışı SMS gönderip haksız reklam yapması ile ortaya çıkan bu hukuk dışı eylemlere bu ay içinde alınan bir karar ile artık son verildi. Telekomünikasyon sektöründe kişisel bilgilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunmasının güvence altına alınmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
İşletmeciler, kişi müdahalesi olmadan çalışan fakslar, elektronik posta, kısa mesaj gibi otomatik arama sistemlerini, abonenin önceden izni olmadan siyasi propaganda amacıyla kullanamayacak. Söz konusu otomatik arama sistemlerinin doğrudan pazarlama amacıyla kullanılması halinde kullanıcılara gelen her bir mesajı bundan sonrası için almayı reddetme hakkı ücretsiz ve kolay bir yolla sağlanacak. Doğrudan pazarlama amacıyla gönderilen ve kimin adına haberleşme yapıldığı hususunda göndericinin kimliğini saklayan veya alıcının bu iletişimin sonlandırılması konusunda talepte bulunacağı bir adres bulunmayan elektronik mektupların gönderilmesi abonenin bu yöndeki talebi halinde engellenecek. Tüm bunlara artık Telekomünikasyon Kurumu karar verecek.