Kasım 2008

Ö T E S İ

 

21.12.2024 



Sanal Esaret

 
Kemal Çiftçi

Türkiye’den bir Felsefe Kongresi geçti


Geçtiğimiz günlerde sona eren Dünya Felsefe Kongresi, basınımızda büyük yankı bulmuştu. İlk defa bilimsel bir faaliyet medyamızı bu kadar meşgul ediyordu. Basının bilimsel gelişmelere ilgi göstermiş olması sevindirmişti bizi. Ama olacak şey değil. Bu işte bir bit yeniği olmalıydı. Nihayet kongre başladıktan sonra ayaklarımız yere erdi. Ve gördük ki, bu ilgi boşuna değilmiş.

Basınımızın köşe başlarını tutan eski tüfekler, dört elle sarılmışlardı bu kongreye. Ne de olsa 68’li günlere gönderme yapan nostaljik bir ortam yakalamışlardı. Üstelik gayri milli ve gayri İslami tutumlar ön plandaydı. Sunulan tebliğleri incelediğimizde bunu kolayca görüyoruz. Stakükocu anlayışlar ve globalleşmeyi meşrulaştıran görüşler burada el üstünde tutuluyor. Mesela uluslararası terörden bahsedilirken nedense hep Irak, Afganistan ve Libya gibi İslam ülkeleri ile örnekler veriliyordu. Ama kimse İsrail’den söz etmiyordu.

Yüzlerce oturum yapıldı. Binüçyüzü aşkın bildiri sunuldu. “Din Felsefesi” konusunda yapılan 8 oturumda ise, 39 bildiri sunuldu. Bunlardan sadece 2 tanesinin “İslam”la ilgili olması kayda değer bir husus… Diğer oturumlarda ise, şu ya da bu şekilde İslam’a atıf yapılan bildiri sayısı ise ancak 6. Bu ise, günümüz dünyasında müntesipleri bakımından ikinci en büyük din olan İslam’ın felsefeciler tarafından dışlandığını gösteriyor. Kongre bir İslam ülkesinde yapılıyordu. Ama İslam yok sayılıyordu. Bu da gösteriyor ki: Batı dünyasının siyasi aktörleri boşuna İslam’ı suçlamıyorlar. Zira “dervişin fikri neyse zikri de odur” demişler. Batı felsefecilerinin dışladığı İslam’a, batılı politikacıların ya da entelektüellerin sıcak bakmaları ne mümkün?

Tebliğlerin bir kısmı ise iflas etmiş ideolojilere övgüler düzme gayretindeydi. Tarihi materyalizmden ve sosyal evrimden dem vuran bir kısım katılımcılar, hala mevcut problemlerin çözümünü orada görüyorlardı. İşte medyamızın neden bu kongreyi önemsediğini şimdi daha iyi anlıyoruz. Burada dönen dolapların farkında olan Türk felsefeciler de zaten bu kongreyi bir nevi protesto ettiler ve bu yüzden katılmadılar.

Bu kongrede felsefecilerin şöyle bir özeleştiri yapmasını beklerdik: “Özellikle 20. Yüzyılda bilim ve teknoloji çok ilerledi. Ama başta felsefe olmak üzere, sosyal bilimler ve metafizik geriledi.”

Fizikte atom teorisini altüst eden, madde ötesi quantlardan (enerji paketi) sözediliyor. Elektronikte nanoteknoloji gündeme geldi. Karıncanın milyarda biri küçüklüğünde robotlar yapılıyor. Astrofizikte milyarlarca ışık yılı ötelere uzanıyoruz. Tıpta insan organları kolayca değiştirilebilir durumda. Yapay kan ve kemik iliği bile üretilebiliyor şimdi. Bütün bu gelişmelere karşılık, sosyal bilimler hala yerinde sayıyor. Felsefe ve ahlak batağa saplanmış durumda. İşte felsefecilerden bunun izahını almak isterdik. Hiç değilse gerçeği itiraf edip acziyetlerini dile getirselerdi.

Çağımız insanı, bilimde ilerlemiştir ama felsefede ve metafizikte ilkel bir seviyeye düşmüştür. Böyle olduğu için de huzur ve mutluluktan uzaktır.

Bu kongrenin böyle bir tespite vesile olmasını çok isterdik.


ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002