Kasım 2008

Ö T E S İ

 

4.12.2024 



Net P@no

 
Baki Günay

İçimizde korsan var...!


Korsanlar aramızda dolaşıyor, her köşe başında, her evde bir korsan yaşıyor. Türkiye adeta korsanlar için bir cennet. Peki Korsanlar niçin kendi memleketleri terk edip akın akın Türkiye’ye geliyorlar ? Define adası çocukluk dönemimin keyif alarak okuduğum güzel kitaplardan birisiydi. Her korsan tek gözü kapalı ve sırtından hiç indirmediği papağanı ile maceralarımı süslerdi. Çocukluğumda karşılaştığım korsanları artık her köşe başında görüyorum. Bazen onlarla konuşuyor ve bazen de -itiraf edeyim- onlarla alışveriş yapıyorum.



Aslında korsan diye nitelendirdiğimiz kişiler telif eserleri vermeden var olan bir eseri izinsiz kopyalayarak tüketicilere satan kişiler.Özellikle teknolojinin gelişmesi ile var olan kopyalama yöntemlerinin ilerlemesi istenilen her yazılımı ve eseri kolayca üretmeyi kolaylaştırmakta.
Çok ciddi emekler ve yatırım sonucunda oluşturulan yazılımların, hak sahibinin izni olmadan ve telif hakkını ödemeden kopyalamak, lisanssız olarak kullanmak ya da izin verilenden fazla sayıda çoğaltmak ve ithal etmek yazılım korsanlığı olarak bilinmekte. Kişilerin alım gücünün de düşük olması neticesinde korsanlar gittikçe yaygınlaşmakta.
Şirketlerde kazançlarının önemli bir bölümünü ellerinden alan bu korsanlarla mücadele etmek için kendi aralarında BSA (Business Software Alliance İş yazılımcıları Birliği) adlı örgüt ile haklarını korumaya çalışıyorlar.
Yeni vizyona giren Matrix filmi gişelerde son yılların hasılat rekorunu kırarken aynı filmle korsan CD’ler de hasılat rekorları kırıyor. Aslında olaya tüketici gözü ile bakarsak 8-10 milyon vermenin yanında 2 milyona bir Korsan CD almak daha avantajlı. Fakat yapılan her alışverişte Türkiye de bu sektörde çalışan binlerce kişinin ekmeğiyle oynanıyor. Her köşe başında korsan CD satan kişilerin ise aylık gelirleri milyarları geçiyor. Vergi vermeden bu işi yaptıkları için de vergi vererek CD satan kişiler karşısında haksız bir rekabet doğmakta. Ama korsanlar sadece VCD-CD satışı yapmıyor,kitap ve kasetler de onların el attıkları gelir malzemeleri arasıda yer almakta. Yine de korsanı satılan ürünlerden en fazla gelir getireni Yazılım programları. Milyarları bulan yazılım eserlerini nerdeyse 2-3 milyona bilgisayarınızda kullanmanız mümkün.

KORSANLIĞININ FATURASI 11,75 MİLYAR DOLAR
International Planning and Research Corporation'ın (IPR) yaptığı analiz sonucunda 2000 yılında dünyada yazılım korsanlığı oranının %37 ve oluşan kaybın 11,75 milyar Dolar olarak hesaplanan raporunda Türkiye'de oluşan kayıp 96,5 milyon Dolar olarak yer alıyor. Bilindiği gibi yazılım korsanlığı ülkemizde bilişim şirketlerinin gelir kaybı yanında, devlette de Katma Değer, Kurumlar, Gelir, Gümrük vb. vergi kaybına neden olarak Türkiye ekonomisine büyük zarar vermekte. Yazılım korsanlığı, yazılım geliştirme, pazarlama, dağıtım, satış, destek ağında istihdam kapasitesinin değerlendirilememesine yol açmakta, yazılımların ülkelere göre yerelleştirilmelerini ve gereksinimlere göre özelleştirilmelerini engellemekte. Yasadışı kopya yazılım kullanımı, yazılım kullanan şirketler arasında da haksız rekabete neden olmaktadır. Korsan yazılım dağıtımı ve kullanımı ülkemizde Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na göre suç sayılıyor. Şirketler açısından bakıldığında korsan yazılım satış ve kullanımı ayrıca vergi, gümrük ve rekabet yasalarına da aykırılık oluşturuyor. Ülkelere bakıldığında yine Vietnam, Çin, Rusya ve CIS ülkeleri kopya yazılım dağılımı ve kullanımında en önde geliyor. 1999 yılında Türkiye'de %74 olarak gerçekleşen korsan yazılım oranı 2000 yılında %63'e düşerek büyük bir gerileme gösterdi. Dünyada her 10 yazılımdan 4 tanesi korsan olarak yapılıyor. Korsan yazılımın ve eserlerin her ne kadar biz tüketicilere yararı olduğu gibi gözükse de aslında ülke ekonomisi ve sanayisi için kötü bir durum. Çünkü her korsana verilen destek ile biz Türkiye’de yapılan emek üretiminin yok olmasına ve kaçmasına destek vermiş oluyoruz.

KORSAN YAZILIMDAN KİM KAZANÇLI ÇIKIYOR
Korsan yazılımdan en fazla kazançlı çıkanlar bu iş yapanlar oluyor. Çünkü milyonlarca dolar tutarındaki bu pazarda telif eseri, personel masrafı ne de vergi masrafı bulunuyor.Yazılım korsanlığının azalması ve yazılım sektörünün büyümesi ,Türkiye ekonomisi için gerçek anlamda bir itici güç olabilir.Türkiye de uygulanan faaliyetler ile korsan faaliyetlerde bir gerileme olduğu ve bunun da bilişim ekonomisine %75 lik bir büyüme sağladığı belirtiliyor.Uzmanlar Türk yazılım sektörünün 2006’ya kadar %100’den fazla büyümesini bekliyorlar.
KORSAN YAZILIMIN SUÇU NE
Korsan yazılımlar ile BSA adlı örgüt kanunun verdiği imkanlar dahilinde bir uğraş vermektedir. Daha önceden korsan yazılım kullanan firmaları ihbar edenlere ödül vererek bir çalışma uygulayan dernek şimdi ise polisleri yanına alarak baskınlar yapmakta ve caydırıcılığını arttırmakta.BSA tarafından verilen bilgilere göre ‘Korsan Yazılımın’ suçlarında son durum şöyle.
Kullanıcılar için eksik bir lisans başına 24-121 milyar ceza
Satıcılar için eksik her bir lisan başına 121-363 milyar ceza
Kullananlar için 2 sene ile 4 sene arasında değişen hapis cezası
Korsan Yazılım yüklü bilgisayarlara, yazılım kopyalamakta kullanılan araçlara ve bilgisayarlara el konulması.
SONUÇ
Türkiye’deki gelir dağılımındaki adaletsizlik korsanları besleyen en önemli etkenlerin başında geliyor. Herkes ailesi ile sinemaya gitmek ve iş yerinde telifli bir yazılımı kullanmak ister fakat yazılımlara verilen fiyatların astronomik rakamlara ulaşması kişileri ister istemez bu yola itiyor. Dolayısıyla polis baskınları ile firmaları rencide edip basmak her ne kadar caydırıcı olsa da korsan yazılım bugün var gelecekte de bu ekonomik şartlar olursa olmaya devam edecektir.


ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002