Kasım 2008

Ö T E S İ

 

19.04.2024 



Düşünce Pınarı

 
Pınar Ergenekon

Milliyetçilik Üzerine


Milliyetçilik; toplumumuzdaki her bir bireyin ait olduğu milletin varlığını sürdürmesi ve yücelmesi için, kendi milletinin yararlarını üstün tutmak, milletine severek ve isteyerek hizmet etme aşkı ile çalışmak ve bu bilinci daha sonraki kuşaklara aktararak vatan ve millet için fedakarlıklarda bulunmak demektir.

Milliyetçilik; milletin diline, dinine, tarihine, kök değerlerine sahip çıkmak ve köklerden güç alarak, geleceği belirlemek demektir.

Milliyetçilik; gündelik menfaatler, popülist yaklaşımlar ya da bir takım baskılar ile ulusal çıkarlarımızın feda edilmesinin önlenmesi, demektir.

Milliyetçilik; ülkenin çıkarlarını her çıkarın üstünde tutmak demektir.

Milliyetçilik; ülkemizi dünyanın en ileri ülkeleri, Türk Milletini dünyanın en müreffehleri seviyesine çıkarma gayreti demektir.

Milliyetçilik; Türk milli karakterinin ve kültürünün, Türk kimliğinin ve milli hassasiyetlerimizin korunması yönünde toplumun her kesimince sahiplenilerek ödün vermeksizin her zaman savunulması, kısacası, üst kurum olmaktan ziyade bir yaşam tarzı yapılması demektir.

Bir üst kavram olarak milliyetçilik tarifleri daha da çoğaltılabilir. Bu nedenle milliyetçilik kavramını tek bir tarif içine ya da tarifler manzumesi içine sokmanın, bu kavramın ifade edilmesi ve iyi anlaşılması ile özümsenerek adeta bir yaşam tarzı haline getirilmesinde bir engel teşkil edebileceği de unutulmamalıdır.

Üzerinde önemle durulması gereken nokta, milliyetçilik tarifi değil, ekonomik, sosyal, kültürel ve eğitsel boyutta milli duruşumuzun ne olması gerektiğinin tespiti ile bunun siyasette, okulda, sokakta toplumun her kesiminde her ortamda ortak bir milli şuurun oluşarak bu şuurun özümsenerek uygulamaya aktarılması olmalıdır. Tanımdan çok fiiliyat önemlidir.

Globalleşme ya da küreselleşme adı altında dışa bağımlılık, statükocu yaklaşımlar ile mevcut durumun muhafazası, perspektif yoksunluğu, olay ve durumlar karşısında tavrımızı net olarak ortaya koyamama, bilinç eksikliği, ve hatta eğitimsizlik milliyetçiliğin önündeki engellerden bazıları olarak görülmektedir. Milliyetçiliğin hamaset boyutu, ekonomik ve sosyal kalkınmanın gerçekleştirilmesinde ihtiyaç duyulan motivasyon için gerekli fakat asla yeterli değildir. Bir köşe yazarının dediği gibi, “milliyetçilik orta parmakları birleştirip, yan parmakları kurda kulak yaparak olmaz, bıyıkları aşağıya sarkıtarak da olmaz.”

Milliyetçilik, azim, kararlılık ve cesaret ile her ortamda yaptığı işin en iyisini yaparak, daha çok çalışıp daha çok üreterek, diline sahip çıkarak, teknolojiyi ve insan gücünü en rasyonel kullanarak, yeraltı ve yerüstü kaynaklarımıza sahip çıkarak, bilime ve bilgiye değer vererek, ülke içi ve ülke dışında milli hassasiyetlerimize ve onurumuza sahip çıkarak, birbirimizi sevip sayarak, varlığımızın ve yaşamımızın, ancak bu şuur ile bilinçlenmiş bir toplum içinde anlam kazandığını anlayıp, anlatarak olur.

pinar.ergenekon@tav.com.tr



açık toplum hareketi adına

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002