Tarihi özelliğinin yanı sıra manevi bir değer de taşıyan asırlık bina kaderiyle baş başa kalmanın sessiz hüznünü yaşarken, geçtiğimiz günlerde Vali Enis Yeter’in ilçemize yaptığı ziyarette konu gündeme geldi. Belediye Başkanı İdris Güleç’in teklifi üzerine Karadeniz İlkokuluna giderek tarihi yapıyı metruk halden kurtarılıp, ayağa kaldırılması için Vali Enis Yeter, Abana Kaymakamı ve İnebolu Kaymakam Vekiline talimat vererek, Karadeniz İlkokulu’nun Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından alınarak restore edilmesini istedi
CELAL BEKİROĞLU - İNEBOLU
Tam 81 yıl koridorlarından, sınıflarından ve bahçesinden çocuk seslerinin eksik olmadığı Karedeniz ilkokulu, 1999 yılında kapatılmasından sonra, derin bir sessizliğe büründür. 1918 yılında okul olarak hizmet vermeye başlayan binadaki eğitim-öğretime, 1999 yılında son verilmişti. Yıprandığı, ihtiyaca cevap veremediği için kapısına kilit vurulan okul, 4 yıl içinde iyice metruk hale geldi. Çocukların camlarını da kırdığı bu eğitim yuvası iyice harabeye döndü. Tarihi özelliğinin yanı sıra manevi bir değer de taşıyan asırlık bina kaderiyle baş başa kalmanın sessiz hüznünü yaşarken, geçtiğimiz günlerde Vali Enis Yeter’in ilçemize yaptığı ziyarette konu gündeme geldi. Belediye Başkanı İdris Güleç’in teklifi üzerine Karadeniz İlkokuluna giderek tarihi yapıyı metruk halden kurtarılıp, ayağa kaldırılması için Vali Enis Yeter, Abana Kaymakamı ve İnebolu Kaymakam Vekiline talimat vererek, Karadeniz İlkokulu’nun Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından alınarak restore edilmesini istedi.
Yakup Kadri’nin romanındaki okul
Ülkemizin Kurtuluş Savaşı’nda silah ve cephanenin korunması ve sevki sırasında İnebolu’da yaşanan destansı mücadelelerinin tanığı olan Karadeniz İlkokulunda bir öğrencinin anıları, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun “Vatan Yolunda “ adlı eserinde yer almıştı. Yakup Kadri’nin İnebolu Çocukları adı altında kaleme aldığı bu gerçek hikayede Karadeniz İlkokulundaki öğrencilerin Kerempe Burnu’ndaki silah yüklü gemileri görünce heyecanla sahile koşmaların anlatmıştı.