Kasım 2008

Ö T E S İ

 

19.03.2024 



Net P@no

 
Baki Günay

Devletin 'E' si Çıktı


Sonunda okumuş çocuklar ne yaptılar ne ettiler devletin 'E'sini de çıkartıp önümüze koydular. 90’lı yıllarda başlayan dijital devlet projemiz nihayet gerçekleşti. Artık devlet dairesinde çalışan bir devlet memuru bize “Bu iş bugün olmaz, şimdi git yarın gel” diyemeyecek. Peki nasıl olacak bu iş?

“Allah devlete zeval vermesin ama devlet kapısına da düşürmesin” diyen biz Türkiyeliler, artık devletin kapısına düşmekten korkmayacağız. Savaşlardan, hastalıklardan, doğal afetlerden yılmayan ruhumuz bundan sonra devlet dairesine işimiz düştüğünde de yılmayacak. İstediğiniz bir evrakın dosyadan çıkması esnasında size sanki kan davalınızmışsınız gibi ters davranan memura gülümsemek ve bürokrasinin sırat köprüsü gibi ince ve keskin yolundan geçmek zorunda kalmayacaksınız. İşte tüm bu engelleri kaldırıp, insan hatasını da sıfıra indirmeyi düşünerek geliştirilen alternatif sistem “E-devlet” artık hizmette.

E-DEVLET NEDİR?
Akıllı devlet (smart government) olarak da tanımlanan "elektronik devlet" temel olarak kamunun hizmet verdiği alanlarda bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılması yoluyla şeffaf, vatandaşa yakın, daha ucuz ve verimli çalışan bir idari yapı olarak tanımlanabilir. Bu anlayış, Devletten - Vatandaşlara (G2C: Government-to-Citizen), Devletten - Özel Sektöre (G2B: Government-to-Business), Devletten - Çalışanlarına (G2E: Government-to-Employee) ve son olarak da Devletten - Devlete (G2G: Government-to-Government) olan ilişkilerde yepyeni açılımlar sağlamaktadır.

NEDEN E-DEVLET?
Kamu yönetiminin toplumun ihtiyaçlarına cevap vermek ve üstlendiği görevleri etkili bir şekilde yerine getirmek esasına yönelik olarak kurulan bu sistem ile insanlar işlerini devlet kapılarında sıra bekleyerek değil bilgisayar başında farelerine tıklayarak yapacaktır. Internet teknolojilerinin kamu hizmetlerini sağlamada kullanılmaya başlamasıyla birlikte kamu sektörünün işleyiş verimliliği büyük ölçüde artarken, devlet vatandaşa “bir tık” kadar yakın olabilecektir. İsteyen herkesin dünyanın her yerinden “7 gün 24 saat” bilgiye ulaşımının ve vatandaşların her konuda görüşlerini rahatça iletmelerinin sağlanması “devlet-vatandaş” ilişkilerini farklı bir düzeye taşıyarak “halk için var olan devlet” kavramının güçlenmesini sağlayacaktır.

E-DEVLET NE GETİRECEK
e-devlet ile hayatımızda neler değişecek der iseniz başlıca değişiklikleri şöyle sıralayabiliriz .
* Şeffaf devlet vizyonuna ulaşılması.
* Vatandaşın devletle olan işlerinin çok daha hızlı şekilde halledilmesi.
* Vatandaş tarafında görülen bu verimlilik artışı sayesinde devletin daha verimli çalışması.
* Kamu kurumları arasında bilgi bütünlüğünün sağlanarak her türlü kötüye kullanımın önüne geçilmesi.
* Vatandaşın devlet hizmetlerinden 7x24 faydalanmasının sağlanması.
Aslında Başlangıçta “eEurope-like Action Plan” olarak adlandırılan bu girişime sonradan eAvrupa + adı verilen ve ülkemizin de bir parçası olan e-devlet projesinin imzalanma tarihi olan 24 Ekim 2000 tarihinden bu yana e-devlet için birçok sevindirici çalışmalar yapıldı.


E-DEVLET NELERİ DEĞİŞTİRDİ
Batı dünyasında kişisel mahremiyete sınır getirecek diye kimi kesimler tarafından istenmese de djital devlet kavramı gelişmiş ülkelerde artık bir “olmazsa olmaz” haline geldi diyebiliriz. Devlet ile işi olan herkes devletin kendisine verdiği kimlik numarasını kullanmak zorunda. Adeta barkod sistemini andıran bu nümerik sayılar ile işlerimiz büyük oranda kolaylaşıyor. Siz işlerinizi izliyorsunuz, devlet de sizi bu numaradan izliyor ve arşivliyor. Dijital devlet ile kullanmaya başladığımız projeler ise şunlar; Vergi numarası,ehliyet, Emekli Sandığı Sağlık Projesi ,Gelirler Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Projeleri, VEDOP (Vergi Daireleri Tam Otomasyon Projesi), MOTOP (Nakil Vasıtaları Vergi Daireleri Otomasyon Projesi) ve son olarak hizmete geçen MERNİS Projesi gerçekleşen projelerden bir kaçıdır.

E-DEVLET NEDEN GEREKLİ?
E-Devlet kavramının son günlerde bu kadar popüler olmasının nedenini düşündüğümüzde çok basit bir sonuç çıkıyor ortaya: Devlet, hala birçok ülkede en büyük iş veren, en büyük alıcı, en yüksek ticaret hacmine sahip kurum, en çok müşterisi olan şirket ve en çok, en büyüklerle dolu birçok nitelendirme. İngiltere'nin geçen sene ki kamu harcamalarının 430 milyar dolar tuttuğunu ve bunun yarısından çoğunun satın almalara harcandığını düşünürseniz, bu gerçek daha açık bir şekilde ortaya çıkacaktır. Türkiye’de ise bu durumu ölçmek şu ana kadar devletin kalem giderlerindeki bilgi akışının iyi olmamasından dolayı bilinememektedir.
E-devlet çalışmalarına çok önceden başlayan birçok ülke hedeflerine 2005 yılına kadar ulaşmış olacaklar. ABD Başkanı Bush, 2003 yılında bilişim teknolojileri için 53 milyar dolar harcayacağını geçtiğimiz günlerde duyurarak öncelikli olarak uygulanmaya konulması gereken 24 E-devlet projesini açıkladı. Bu projelerin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için direk olarak Başkana bağlı bulunan Bilişim Teknolojileri ve E-devlet kurumu kuruldu. Aynı şekilde İngiltere'nin bilişim politikalarına yön vermesi, kamu kuruluşlarının yeniden yapılandırılması için Başbakan Blair'a direk olarak bağlı 350 çalışanı bulunan E-envoy ofisi Eylül 1999 yılında kuruldu. Singapur hükümeti ulusal eylem planını 1981 yılında uygulamaya koyarak E-devlet kavramını başarıyla hayata geçirmiş yaptığı çalışmalarla ABD, İngiltere, Kanada başta olmak üzere birçok E-devlet şampiyonu olan ülkeleri geride bırakmıştır.
Türkiye'de ise madalyonun diğer yüzünü görüyoruz. Taylor Nelson Sofres tarafından 27 ülkede gerçekleştirilen E-devlet araştırmasına göre, Türkiye Internet üzerinden kamusal hizmetlerin kullanımında %3 ile Endonezya ve Rusya ile birlikte sonuncu sırada yer alıyor. Artık bu bilgilerden sonra aşağıda verdiğimiz linkleri kullanarak e-devletin nimetlerinden faydalanabilirsiniz....

E-DEVLET İLE YAPABİLDİKLERİMİZ
Türk Telekom A.S. Fatura Bilgi Sorma Servisi http://fatura.telekom.gov.tr
Online Pasaport müracaatı yapabilirsiniz http://www.iem.gov.tr
T.C. Kimlik numaranızı ögrenin :http://tckimlik.nvi.gov.tr
Vergi kimlik numaranızı ögrenin :http://vedop.mb-ggm.gov.tr
Askerlik yoklamanızı yapabilirsiniz :http://www.asal.msb.gov.tr
Sürücü ceza puanınızı ögrenin :http://www.egm.gov.tr
Otomobilinizin vergi borcunu ögrenin :http://www.gelirler.gov.tr
Emekli maaşınız ve tazminatınızı hesaplayın :http://www.emekli.gov.tr
SSK Emekli maaşınızı ögrenin :http://www.ssk.gov.tr
Yargıtay kararları :http://www.yargitay.gov.tr
Tren saatleri ve ücretleri : http://www.tcdd.gov.tr
Uçak geliş gidiş saatleri:http://www.dhmiata.gov.tr
THY Online bilet alma:http://www2.thy.com
İGDAŞ borcunuzu ögrenin : http://www.igdas.com.tr
İSKİ borcunuzu ögrenin : http://www.iski.gov.tr


ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002