Cebinizde, çantanızda ve elinizde taşıdığınız cep telefonlarını kaybettiniz veya çaldırdınız. Merak etmeyin çaldırdığınız telefonu bulabilir veya o telefonu uzaktan kitleyebilirsiniz. Nasıl mı ?
Bu yazıyı başıma az kalsın gelecek bir tehlikeyi ucuz atlatmam neticesinde kaleme almak doğrusu hiç aklıma gelmezdi. Herşey mesai arkadaşımın benim cep telefonu almak isteğimi söyleme üzerine ---Gel sana ikinci el telefonu alalım- demesiyle başladı.
UCUZ ETİN YAHNİSİ
Aslında benim içinde çok cazip olan bu teklifi ben yapmaya fırsat bulamadan arkadaşım sağ olsun kendisi gidip almış ve daha fazla para ödeyerek alması gereken telefonu çok ucuz bir yerden almıştı. Arkadaşım kendine aldığı cep telefonu sevinçi maalesef çok uzun sürmemiş kısa zamanda kabus dolu günler başlamıştı.
İKİNCİ EL CAN YAKIYOR?
Arkadaşım telefonunu aldıktan bir ay sonra kapısında karakola davet edilen bir yazı görmüş ve hırsızlıktan mahkemeye davet edilmesiyle ikinci el telefon almanın ne derece lüks bir durum olduğunu anlamıştı. Çünkü mahkeme,yol masrafları ve mesai kaybı ile ucuza mal ettiği telefon ona lüks bir tel parasına mal olmuştu.Birde hırsız damgası yemişti. Peki tüm bunlar nasıl olmuştu. İşte burada teknolojinin devreye girmesi ile asıl suçlu bulunmasa da telefonu en son kimde ise devlet onu kolayca yakalamıştı. Eğer bir gün bir yerlerde telefonunuzu çaldırır ve kaybederseniz yapmanız gereken ilk iş her cep telefonunda bulunan (IMEI) numaranızı bir köşeye kayt etmekte ve bunu polise ve yetkili GSM operatörlerine aktarmakla başlayacağını unutmayın.
SİHİRLİ KODLAR IMEI
Satış sonrası hizmetler içinde gerekli olan cep telefonu üreticileri telefonunuzun seri numarası olarak da bilinen International Mobile Equipment Identity (IMEI) koduna ihtiyaç duyarlar. Tüm cep telefonu modellerinde IMEI numarasına ögrenmek için yapmanız gereken ise *#06# tuşlamak . Bu numara sayesinde telefonunuz SIM kartı olmadan da kolaylıkla tanımlanacaktır. Bu numarayı mutlaka bir yerlere not edin. Eğer telefonunuz çalınırsa IMEI sayesinde tekrar bulunabilir ya da bildirdiğiniz takdirde çalıştırılması engellenebilir. IMEI numarasını duyurduğunuzda telefonun operatöre bağlanması engellenecektir. Bu 15 haneli sihirli numara ile telefonunuzu uzaktan klitleyebilir yok eğer illada ben cep telfonumu bulmak istiyorum diyorsanız yapmanız gereken IMEI numaranızla birlikte polis merkezlerine GSM operatörünüze ve Savcılığa başvurup beklemek. Polis aldığı numara ile GSM operatörüne gidecek daha sonra telefonunuzun nerde kimin ellerinde olduğunu öğrenip savcılık tarafından telefonunuzu alan kişinin adresine tebliğat yapılacaktır.
Cebinizin seri no'sunu kontrol etmek icin * # 0 6 # i tuşlayın. Ekranınızda 15 numaralı bir kod belirecektir. Bu numara cebinizin kendine has numarasıdır. Bir yere yazın ve emin bir yerde saklayın. Cebinizin çalınması durumunda cebinizin hattını sağlayan servise telefon edip bu kodu verin. Böylece GSM operatörü cebinizi bloke edebilirler. Hırsız sim kartını değiştirse de telefonunuz çalışmayacaktır. Savcılıkdır, polisdir diye kapı kapı dolaşmam derseniz bile telefonunuzu geriye alamazsınız ama en azından her kim çaldıysa cebi kullanamayacak veya satamayacaktır. Eğer herkes bunu yapsaydı cep telefonunu çalmanın anlamı kalmazdı.
İKİNCİ EL CEP TELEFONU ALIRKEN FATURA İSTEYİN
İngiltere’de her yıl iki milyon telefon çalınarak ikinci el piyasalarında satılıyor. Türkiye’de bu rakam henüz yüz binler seviyesinde olmasına karşın tedbir alınmaz ve uyanık davranılmaz ise milyon seviyesine gelme durumu var. Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, şikayet üzerine başlattıkları soruşturmalarda, ikinci el cep telefonu kullananların fatura ibraz edememeleri durumunda haklarında, ‘cürüm eşyasını satın almak’ suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığını ve telefonun da sahibine iade edildiğini belirterek, vatandaşları mutlaka fatura istemeleri konusunda uyardığını burada tekrar belirtelim. İster 10 milyon ister 500 milyon verin bir telefona eğer fatura ibraz edemez iseniz o telefon elinizden alınır. Savcılık yetkilileri, cep telefonunun çalındığı iddiasıyla yapılan başvuruların son zamanlarda artması üzerine, GSM operatörleri ile yaptıkları yazışmalar sonucu, kısa sürede telefonun kim tarafından kullanıldığını tespit ettiklerini bildiriyor. Yetkililer, vatandaşları, ikinci el telefon alırken mutlaka fatura ya da makbuz istemeleri konusunda uyarmaya devam etmesine karşın kullandığı cep telefonunu IMEI numarasını bilmeyenlerin bulma şanşları daha zor. Telefonu nereden aldığına ilişkin belge ibraz edemeyenler hakkında dava açıldığını, telefonun da şikayetçiye iade edildiğini bildiren yetkililer, “İfadesini aldığımız vatandaşlar, telefonu kimden aldıklarını bilmediklerini, ellerinde fatura olmadığını söylüyorlar. Nereden aldıklarını kanıtlayamadıklarından zor durumda kalıyorlar. Mağdur olsunlar istemiyoruz. Mutlaka fatura ya da makbuz alsınlar. Paraları boşa gitmesin.” diye nasihat ediyorlar. Telefonu çaldıran vatandaşların şikayeti üzerine başlatılan soruşturma sonunda, telefonu alan kişiler hakkında asliye ceza mahkemesine dava açılıyor. Telefonu ucuz bir şekilde, seyyar satıcıdan alan vatandaş ise , satıcının kimlik ve adresini bilmediğinden dolayı Türk Ceza Kanununa göre “cürüm eşyasını satın almak” suçundan 3 yıla kadar hapis ve telefonun sahibine iadesine karar veriliyor. Bizden söylemesi.....
Eğer ikinci el piyasasına düşen telefonunuzu alan kişi mahkeme de bir belge gösteremez ise devlet o telefonu satılan kişiden alarak ,ilk sahibine iade eder.