Kasım 2008

Ö T E S İ

 

30.10.2024 



-

 
Atilla Kızıltan

' TÜSİAD hemen kapatılmalı '


KOBİ'erin, TÜSİAD nedeniyle rekabete giremediğini, devletin imkânlarının, bu dernek üyelerine gittiğini belirten Prof. Dr. Korkmaz, "Bu derneğin yaptığı şekildeki lobiciliğe yasak getirilmelidir" dedi

KOBİ'erin, TÜSİAD nedeniyle rekabete giremediğini, devletin imkânlarının, bu dernek üyelerine gittiğini belirten Prof. Dr. Korkmaz, "Bu derneğin yaptığı şekildeki lobiciliğe yasak getirilmelidir" dedi
Geçtiğimiz ay, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Esfender Korkmaz ile bir görüşme yaptım. Yıllar önce benim de 'hocam'dı.
Esfender hocam, "Patronlar Kulübü" olarak bilinen TÜSİAD'a (Türk Sanayici ve İşadamları Derneği) ateş püskürdü. Açtı ağzını, yumdu gözünü.
Eleştirilerine, KOBİ denen küçük ve orta boy işletmelerin kim vurduya gittigini belirterek başladı.
Büyük firmaların TÜSİAD gibi bir organizasyonu olduğunun altını çizen Prof. Dr. Korkmaz, bu derneğin, devletin imkânlarını büyük firmalara aktarmakta aracılık ettiğini vurgulayarak, "Bu nedenle devletin küçülmesi ve piyasaların rekabete açılması konusunda fazla sesi çıkmıyor. Aslında bizzat TÜSİAD, rekabeti bozuyor" dedi.
Türkiye'de 1933-50 yılları arasında devletçilik, 1950-60 döneminde liberal politikalar, 1963-80 yılları arasındaki planlı dönemde ithal ikamesine dayalı politikalar, 1980'den sonra da dışa açık liberal politikaların uygulanacağının hedef alındığını anlatan Korkmaz şöyle devam etti:


FAKİR FUKARANIN VERGİLERi
BÜYÜK FİRMALARA GİDİYOR
"Alındı diyorum, zira bu hedefler kâğıt üzerinde kaldı. Aslında Türkiye hiçbir zaman devletçilik uygulamasından vazgeçmedi. Bugünlerde ise dünyada devletçi politikayı sürdüren tek ülkeyiz. Hiçbir ülkede devlet, borç verilebilir fonların yüzde 90'ını kullanmıyor. Hiçbir ülkede devlet, bankacılık sisteminin tüm zararlarını üstlenmiyor. Hiçbir ülkede devlet, iflasları önlemiyor. Ve hiçbir ülkede devlet, Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) borç alıp, özel sektörün zararını kapatmıyor. Ve yine hiçbir ülkede devlet, önüne gelene imtiyaz ve teşvik dağıtmıyor."
Bu şartlar altında piyasa ekonomisinden ve rekabetten söz etmenin imkânı olmadığını iddia eden Prof. Dr. Korkmaz, büyük firmaların da rekabet istemediğini, nasıl olsa devletin fakir fukaradan topladığı vergileri, aldığı borçları bu firmalara aktardığını belirtti.
Aslında bizzat TÜSİAD'ın rekabeti bozduğunu tekrarlayan Korkmaz, ekonomik istikrar için devleti yeniden yapılandırıp, TÜSİAD gibi lobiciliğe yasak getirmek şarttır" diye konuştu.

TÜSİAD'IN KAPATILMASI İÇİN
İŞTE GEREKÇELER
Patronlar Kulübü'nün kapatılması gerektiğini söyleyen Esfender hocam, büyük bir tartışmaya gündem hazırlamış oluyor. Bu sözler çok ama çok tartışılacağa benzer. İşte, Korkmaz'a göre TÜSİAD neden kapatılmalı?

Haksız rekabet var
Özel sektörü temsil eden ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları ve ihracatçı birlikleri varken, büyük patronların TÜSİAD'ı kurması haksız rekabet yaratıyor. Reklam potansiyeli yüksek olduğu için medya, TÜSİAD'ı ön plana çıkarıyor. Hükümet ve ekonomi yönetimi etki altında kalıyor. İktidarlar objektif karar alıp uygulama yapamıyor.

Sanayicileri böldü
TÜSİAD, sanayicileri ve işadamlarını böldü. Bu nedenle de MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) gibi tepki kuruluşları oluştu. Sermaye reklendi. Pazarlar ve piyasa da aynı şekilde bölündü. Piyasalar ve pazarın daralması, rekabet şartlarının bozulması demektir.

Patronlar hiç samimi değil
TÜSİAD kendi adını duyurmak ve gündemi saptırmak için spekülatif araştırmalar yaptırıyor. Eğer samimi olsaydı, bu araştırmaları yapan üniversiteleri desteklerdi.

Sözde çözümler üretiyorlar
Yine TÜSİAD ve hükümet, ekonomi yönetimine baskı yaparak "İstanbul Yaklaşımı" gibi sözde çözümler geliştirip, Dünya Bankası'ndan gelen kredileri, kendi üyelerine kullandırmanın peşinde koşuyor. 'Konsey'ler gibi organizasyonlarda yalnızca kendisi yeralıyor. Diğer SİAD'lar ve KOBİ'ler devre dışında kalıyor. Bu durum TÜSİAD'a üye olmayanların moralini bozuyor.

Amaçları, devleti paylaşmak
Türk Hava Yolları (THY), TÜSİAD üyelerine özel kart dağıtttı. Bu gibi yollar Türkiye'de, halka rağmen, piyasaya rağmen "lobicilik" yapmak anlamına gelir. Devleti paylaşmak üzerine lobicilik yapmak, ekonomik arz talep şartlarını ve neticede istikrarı bozuyor. İşte böyle lobi olaylarına yasak getirmek, böylece TÜSİAD'ı kapatmak gerekmektedir.


ufuk@ufukotesi.com

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

Ufuk Ötesi Gazetesi'nde yayınlanan yazı, haber ve fotoğraflar kaynak gösterilerek iktibas edilebilir.

UFUK ÖTESİ.COM

BU YAZIYI TAVSİYE EDİN

Adınız  Soyadınız

E-posta adresiniz
Arkadaşınızın e-posta adresi

 

Yazdır  - Sayfanın Başına Dön 

 

 Sayı :79

 KÜNYE
 
 ARŞİV
 
 ABONELİK
 
 REKLAM
 
 
  YAZARLAR
 Ali Arif Esatgil
Bayrak gibi yaşamak...
 Alptekin Cevherli
En zor yazım…
 Doç. Dr. Fethi Gedikli
Şimşek gibi çakıp geçen ülkücü
 Dr. Yusuf Gedikli
Sevgili Kemalciğim, candaşım, kardaşım, arkadaşım…
 Kemal Çapraz
Son söz...
 Olcay Yazıcı
Asil Neslin Son Temsilcisi: Kemâl Çapraz
 Bayram Akcan
“BOZKURT” Kemal ÇAPRAZ
 Aydil Erol
Bu çapraz, kimin çaprazı?!!
 Şahin Zenginal
Sensiz hayat zor olacak
 Ünal  Bolat
Sevdiğini Türk için seven Alperen
 Hayri Ataş
“YA BÖYLE ÖLÜM DEĞİL Mİ ERKEN”
 Mehmet Türker
Türk Dünyasının dervişi
 Mehmet Nuri Yardım
Kemal Çapraz diye bir kahraman
 Prof Dr. Ali Osman Özcan
Ufuk Ötesinde Çapraz Ateş
 Orhan Seyfi Şirin
Çapraz doğuştan ‘Reis’ti
 Rasim Ekşi
Kardeşim Kemal’in Vasiyeti
 Dr. Orhan  Gedikli
Sevgili Kemal Kardeşimin Ardından
 Özdemir Özsoy
Seni unutamayız
 Dr. Ünal Metin
“Ufuk Ötesi” yaşıyor
 Aybars Fırat
Kastamonu Beyefendisi
 Süleyman Özkonuk
Öteki Ufuk
 Coşkun Çokyiğit
Kemal Çapraz “Tek Ağaç”lardandı
 Zeki Hacı ibrahimoğlu
30 yıllık dostumdu
 Baki Günay
Kırım Meclisinde Kemal Çapraz sesleri
 Ahmet Tüzün
İz Bırakan
 Cem  Sökmen
Metropoldeki dâvâ adamı: Kemal Çapraz
 Hüseyin Özbek
Kemal Bey
 Asuman Özdemir
Sermayeye kurban gittin…
           
       
 
   

Karahan 2002